Apabila orang memikirkan perkembangan Bitcoin, mereka biasanya menggambarkan sukarelawan yang diedarkan di seluruh dunia berkolaborasi dengan minat bersama. Namun, selama beberapa tahun sekarang banyak pembangunan telah dilakukan oleh syarikat swasta Blok aliran. Blockstream adalah syarikat pembangunan dan infrastruktur blockchain yang terutama tertumpu pada Bitcoin.

Ditubuhkan pada tahun 2014 oleh Dr. Adam Back, pencipta HashCash (yang digunakan dalam algoritma perlombongan Bitcoin) dan pembangun Bitcoin lain, Blockstream telah mengembangkan pelbagai teknologi dan produk komersial untuk ekosistem Bitcoin.

Kami akan melihat perkembangan yang berbeza ini dan apa maksudnya untuk masa depan Bitcoin.

Teknologi Teras

Unsur

Elements adalah protokol blockchain sumber terbuka yang boleh digunakan orang sebagai blockchain mandiri atau sidechain. Sidechains pada dasarnya adalah blockchain yang berasingan yang sejajar dengan blockchain asal, seperti Bitcoin. Tujuannya adalah untuk menyerahkan ciri ke rantai sisi seperti keupayaan kontrak pintar yang lebih kompleks atau throughput yang lebih tinggi yang anda tidak bersedia untuk menyatu ke dalam blockchain asal.

Elemen menawarkan tiga faedah utama: aset terbitan, transaksi sulit dan interoperabiliti transaksi. Aset yang diterbitkan membolehkan pelbagai aset digital berbeza dikeluarkan dan diperdagangkan. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai Bitcoin, Ether dan mata wang fiat yang diguna pakai semuanya beroperasi di blockchain Elements.

Urus niaga sulit adalah ciri privasi yang menyembunyikan jumlah transaksi dan juga aset digital. Dengan menyembunyikan identiti aset digital, mustahil untuk membezakan antara mata wang fiat Bitcoin, Ether dan token yang anda gunakan. Aspek Elemen yang boleh dikendalikan sangat menjanjikan. Ini membolehkan pengguna memperdagangkan aset ke dan antara rantaian blok lain, melalui sesuatu yang disebut pasak dua arah.

Blockstream menggunakan pangkalan data Bitcoin untuk mengembangkan Elemen. Oleh kerana ia masih serupa, Elements menawarkan taman permainan yang sangat baik untuk menguji lebih banyak teknologi canggih yang suatu hari nanti mungkin dapat memasuki Bitcoin sendiri. Sebagai contoh, pasukan ini merancang untuk menggunakan Schnorr Signatures on Elements sebelum pasukan Bitcoin Core menerapkannya di Bitcoin. Schnorr Signature dicadangkan untuk menggantikan skema tandatangan ECDSA yang digunakan pada Bitcoin dan akan meningkatkan throughput dan membuka jalan untuk pelbagai peningkatan privasi.

Batasan Unsur

Elemen tidak menggunakan perlombongan atau bukti kerja (PoW) seperti Bitcoin sebaliknya menggunakan skema persekutuan tandatangan. Ini pada dasarnya merupakan bukti model otoritas, di mana pihak disebut sebagai bpenanda kunci buat dan tandatangani blok. Walaupun terdapat model konsensus yang berbeza ini, Blockstream menyatakan bahawa kolusi antara penandatangan blok dicegah kerana mereka semua mempunyai dana yang terkunci dalam rangkaian.

c-Kilat

Anda mungkin pernah mendengar mengenai Lightning Network. Ini adalah protokol lapisan kedua, yang menyediakan urus niaga dan transaksi mikro berkelajuan tinggi dan kos rendah, yang disokong oleh keselamatan blockchain Bitcoin. Rangkaian menggunakan bentuk kontrak pintar yang disebut saluran pembayaran.

Terdapat tiga versi utama Lightning Network: Daemon Lightning Labs, ACINQ’s Eclair dan Blockstream’s c-Lightning.

c-Kilat, berbanding dengan Daemon, sedang dipasarkan oleh Blockstream ke penggunaan tingkat perusahaan lebih dari segalanya. Pada bulan April 2018 Christian Decker, seorang penyelidik Blockstream, menerbitkan kemas kini kepada Lightning yang disebut eltoo. Ini menjanjikan untuk menjadikan rangkaian lebih selamat dan menawarkan jenis kontrak pintar luar rantai baru yang disebut kilang saluran. c-Lightning kini berada di tahap Beta dan kami tidak mengetahui tarikh untuk tarikh siaran langsung.

Sumbangan Privasi

Selain daripada dua fokus utama ini, ahli pasukan Blockstream secara aktif menyumbang kepada pengembangan kod Bitcoin Core dan menawarkan pelbagai protokol penambahbaikan.

Pasukan penyelidik Blockstream telah mengambil bahagian dalam pengembangan Kalis Peluru. Ini adalah kaedah untuk memampatkan ukuran transaksi sulit dan menjadikannya praktikal untuk penyatuan ke dalam cryptocurrency apa pun. Pasukan Monero telah menggunakan Kalis peluru, dan banyak orang dalam ekosistem Bitcoin melihatnya sebagai kaedah terbaik dan termudah untuk meningkatkan privasi blockchain Bitcoin dalam masa terdekat. Andrew Poelstra, seorang penyelidik Blockstream juga telah menerbitkan konsep yang disebut Scriptless Scripts. Konsep ini menjanjikan untuk meningkatkan privasi kontrak pintar, oleh itu pembangun dapat menggunakannya untuk meningkatkan anonimitas semua pengguna di Lightning Network.

Aplikasi dan Produk

Rangkaian Satelit

Kerja Blocksteam melampaui hanya perisian dan kod. Pada tahun 2017, syarikat ini memulakan pelancaran rangkaian satelit mereka sendiri, yang kini merangkumi seluruh dunia. Sebelum ini wujud, rangkaian Bitcoin bergantung pada infrastruktur internet yang tetap berfungsi. Sekiranya terdapat kerosakan dalam sambungan internet di kawasan anda, mustahil untuk menghubungkan nod anda ke blockchain Bitcoin. Rangkaian satelit menyelesaikan masalah ini dan menyediakan akses percuma 24/7 ke blockchain Bitcoin untuk sesiapa sahaja.

Untuk menyambung ke rangkaian, pengendali nod hanya memerlukan antena satelit dan penerima USB. Secara keseluruhannya, kos ini harus kurang dari $ 100. Bagi mereka yang berada di kawasan terpencil dengan akses internet sekejap-sekejap, rangkaian ini semestinya menawarkan lebih banyak kebolehpercayaan.

Cecair

Aplikasi utama Elements adalah blockchain Liquid Blockstream sendiri. Liquid yang dirancang Blockstream untuk memudahkan pergerakan mudah dan cepat antara institusi. Transaksi sulit memastikan privasi ini.

Daripada institusi yang menggerakkan aset kripto mereka di blockchain yang berasingan, mereka boleh menggunakan blockchain Liquid untuk pemindahan peribadi yang lebih pantas dan lebih cepat. Selain itu, teorinya adalah, bahawa dengan membuang keperluan untuk memindahkan Bitcoin di blockchain Bitcoin, ruang akan dibebaskan dan bayaran akan dikurangkan untuk pengguna Bitcoin yang lain. Memandangkan had berat blok MB 4 saat ini pada Bitcoin, aplikasi seperti Liquid akan menjadi semakin penting untuk mengelakkan rantai menjadi tersumbat.

cecair

Blockstream Liquid Blockchain Berharap Meningkatkan Kelajuan Kecairan Antara Bursa

Oleh kerana Liquid didasarkan pada Elemen, ia menyokong pelbagai aset crypto dan juga mata wang fiat token dalam semua rantaiannya. Selain itu, Blockstream mengatakan bahawa ia juga menyokong sekuriti token.

Suapan Data

Blockstream telah bekerjasama dengan ICE untuk membuat suapan data cryptocurrency. Ini adalah produk komersial dan Blockstream mensasarkannya kepada peniaga dan institusi perdagangan. Suapan data mengumpulkan dan menyajikan data perdagangan cryptocurrency masa nyata dan sejarah. Pada masa ini, pengguna mempunyai akses ke data untuk 15 cryptocurrency berasingan dan 17 mata wang fiat.

ICE adalah syarikat di belakang pertukaran Bakkt yang dinanti-nantikan dan kini, memiliki Bursa Saham New York serta 11 bursa lain di seluruh dunia.

Pemikiran Kesimpulan

Sejak 2014, Blockstream telah berkembang menjadi raksasa dalam industri Bitcoin. Sekarang ini, ia jelas bertujuan untuk menjadi pemain utama dalam infrastruktur teknologi dan kewangan Bitcoin.

Diasaskan oleh ahli akademik dan pengembang, Blockstream tidak mengejutkan memainkan peranan aktif dalam pengembangan kod. Pasukan ini mempunyai fokus yang jelas untuk meningkatkan privasi, dan fungsinya; sesuatu yang sangat diperlukan bukan hanya dalam Bitcoin tetapi di kebanyakan aset crypto utama yang lain.

2019 harus menjadi tahun utama bagi syarikat. Kami sangat tertarik dengan kemajuan pelaksanaan c-Lightning dari Lightning Network dan keberhasilan Liquid.