Apabila memikirkan Internet, hanya sedikit orang yang menyelam untuk memahami bagaimana ianya berfungsi. “Jalan Raya Maklumat” telah menghasilkan nilai triliunan dolar, memfasilitasi penyebaran globalisasi, membuka pintu pendidikan untuk berbilion dolar, dan mengubah seluruh generasi. Namun, Internet, menurut pasukan NOIA, masih sangat tidak cekap – dan mereka mahu mengubahnya.

Dari pandangan mata burung, NOIA telah merancang rangkaian penghantaran kandungan peer-to-peer diedarkan (CDN) yang ditadbir oleh blockchain. Pasukan ini percaya bahawa ini adalah penyelesaian yang jauh lebih berkesan daripada protokol semasa yang menjalankan Internet.

Masalahnya, seperti yang dijelaskan oleh NOIA, adalah bahawa Internet seperti yang tidak dirancang sedemikian rupa – ia hanya berlaku. Kekurangan struktur semula jadi menyebabkan perpecahan yang bertanggungjawab untuk kenaikan $ 700B setahun dalam kos pemadaman bagi perusahaan menurut kajian IHS.

Kami berhubung dengan Domas Povilauskas, seorang Pengasas Bersama di Rangkaian NOIA, untuk menghuraikan bagaimana dia melihat NOIA mengubah infrastruktur Internet seperti yang kita ketahui.

Mari kita bincangkan mengenai Internet mulai hari ini. Kebanyakan orang dalam talian hampir 16 jam sehari tetapi tidak tahu bagaimana ia berfungsi. Bolehkah anda menjalankan kami melalui seni bina Internet semasa dan protokol penghalaannya?

Penting untuk memahami bahawa internet adalah rangkaian rangkaian. Ia hanya kabel yang berjalan di seluruh dunia, yang disediakan oleh ISP anda yang kemudian menghubungkan ke ISP lain dan sebagainya. Ini adalah rangkaian jaringan yang besar menggunakan kabel fizikal yang berjalan di seluruh dunia. Ia dikendalikan oleh ribuan institusi yang berbeza agar dapat berfungsi.

Institusi-institusi ini harus mempunyai protokol yang sama. Pengkomersialan Internet bermula dengan universiti kemudian ke ISP swasta, sebagai rangkaian rangkaian.

Protokol Boarder Gateway diperkenalkan pada tahun 1994. Ini membolehkan jalan dari satu komputer ke komputer lain termasuk laman web ke televisyen ke media sosial dan pada dasarnya apa sahaja dan semua yang ada di internet. Protokol dan data perutean saat ini berfungsi dalam rangkaian “hub”. Pada masa ini, pengguna tidak mempunyai pilihan hub mana yang digunakan dan akhirnya, berakhir di pelayan utama tempat data dihoskan.

Masalah?

Protokol BGP hanya berfungsi pada “pandangan tempatan” di rangkaian, menghantar lalu lintas ke hub tersebut. Dengan menggunakan maklumat antara satu sama lain, dikendalikan secara autonomi, data disimpan di seluruh internet. Ini tidak termasuk undang-undang paket, ukuran terbaru, ciri keselamatan, dan merupakan protokol sederhana yang menunjukkan arah menuju tujuan. Tidak ada yang bertanggung jawab untuk menyampaikan lalu lintas, prestasi, dan perutean yang tidak cerdas, secara khusus.

90% dari semua lalu lintas internet disalurkan menggunakan BGP. Ini juga mengakibatkan kerugian kewangan yang besar bagi syarikat utama dan tidak cekap.

Harganya syarikat Teknologi, Perusahaan, dan Penyedia Perkhidmatan Internet melebihi $ 700B. Ke mana perginya wang ini?

Kajian IHS sangat luas dan merangkumi gambaran yang sangat luas mengapa internet menimbulkan kerumitan bagi banyak syarikat. Termasuk gangguan rangkaian dan internet langsung, sebagai contoh. Ini mempengaruhi produktiviti, teks, perisian, pengalaman lambat, perkhidmatan, dll. Ini adalah nombor tahunan yang menjadi eksponen.

Syarikat dan perusahaan akan memasang dan akan menggunakan penyedia perkhidmatan swasta yang menambah kos kerana internet awam boleh menjadi terlalu berisiko. Penyelesaian ini masih belum mencukupi. Walau bagaimanapun, pada satu titik, semua perusahaan bergantung pada internet awam di mana swasta mereka tidak dapat dilindungi. Jadi, titik akses Protokol MPLS yang berharga ratusan kali lebih banyak digunakan tetapi ini juga ketinggalan zaman.

Mari kita bincangkan masa depan Internet. Bagaimana dalam talian dalam 10 tahun akan berbeza daripada hari ini?

Internet yang dapat diprogramkan berdasarkan idea keterbukaan, pembahagian sumber, dan keseimbangan. Pengguna Internet biasa boleh menyumbang dan menggunakan Internet yang dapat diprogramkan dengan berkongsi sambungan Internet mereka. Sebaik sahaja aplikasi NOIA dipasang, sambungan pengguna akan menjadi sebahagian daripada Internet baru dan pengguna akan mendapat akses ke sambungan Internet sebaik mungkin memandangkan rancangan Internet, lokasi dan maklumat lain.

Ini akan membolehkan pengguna menjadikan internet mereka pantas, menjamin pengalaman permainan dan televisyen terbaik dan mendapat ganjaran kerana menyumbang dan menggunakan Internet yang Dapat Diprogramkan.

Sumbangan pengguna yang kerap dapat membawa desentralisasi lalu lintas dan menjadikan Internet seimbang dan berkesan. Ini membawa lebih banyak trafik ke rangkaian yang lebih pantas dan lebih baik dan mendorong persaingan antara Penyedia Perkhidmatan Internet yang membawa kepada inovasi dan evolusi Infrastruktur Internet.

IPV6 memperluas ukuran paket data. Ini membolehkan tajuk data tersuai. Ini menambah tempat untuk mengedit data termasuk menyalurkan maklumat. Perutean segmen semakin meningkat seperti yang dilakukan Cisco (antara lain) sekarang. Sebilangan besar perkakasan akan menyokong perutean segmen dalam 5 hingga 10 tahun akan datang. Tidak ada sebab teknikal mengapa ini tidak mungkin untuk menyokong perutean segmen. Perutean segmen di seluruh dunia adalah persekitaran masa depan dan protokol IPV6. Pada masa ini, tidak ada yang disebut internet pangkalan data yang menggunakan protokol BGP.

Catatan editor: Dalam pengumuman blog, Bill Norton membaginya menjadi ringkas: “Sama seperti Waze mengarahkan kereta ke laluan alternatif untuk memintas jalan raya yang sesak, pembelajaran mesin akan secara dinamis menyesuaikan topologi segmen rangkaian yang disumbangkan untuk mengoptimumkan perutean untuk para pesertanya. Seluruh komuniti mendapat manfaat daripada penyambungan Internet yang lebih baik, dan blockchain menangani penyelesaian antara peserta. “

Kami menggunakan teknologi lejar pengedar yang membolehkan semua pangkalan data penghalaan segmen dan menjalankan nod kami. Pengalaman pengguna ditingkatkan secara eksponensial dengan melihat semua sambungan yang tersedia untuk digunakan untuk transit. Ini adalah asas yang kukuh untuk internet yang dapat diprogramkan.

Setelah ini dicapai, ekonomi perlu diwujudkan dan diaktifkan. Dengan menggabungkan semua yang disebutkan di atas, model kami adalah pertukaran transit internet yang terdesentralisasi, iaitu DITEX. Ini menawarkan insentif kewangan yang menawarkan “pembukaan” internet sehingga segmen terbuka dan dibagikan untuk melakukan “perutean pintar” dengan pembelajaran mesin dan algoritma.

Bolehkah anda memberitahu kami sedikit mengenai pasukan pengasas di belakang NOIA? Mengapa ini pasukan terbaik untuk menyelesaikan cabaran ini?

Kami bermula setahun setengah yang lalu. Testnet kami telah berfungsi selama lebih kurang satu tahun untuk melepaskan teknologi ini sekarang. Pasukan kami baru-baru ini menambahkan Bill Norton sebagai pengasas peringkat akhir. Kami mempunyai pasukan pakar di peringkat tertinggi di A.S. dan global.

Bagaimana NOIA akan mempengaruhi internet?

Kami menghubungkan rangkaian bebas yang berbeza dengan bahasa penghalaan segmen pengaturcaraan. Kami menghubungkan internet dengan routing pintar dan sistem routing alternatif.

Ini memberikan penggunaan maksimum untuk internet termasuk keselamatan, keselamatan, prestasi, dan menyelesaikan masalah kritikal yang berkaitan dengan seni bina internet semasa yang berkaitan dengan BGP.

Bagaimana Bill Norton akan mempengaruhi kemajuan projek?

Bill telah mendorong projek kami ke liga utama projek Silicon Valley. Untuk memilikinya bermakna kita melakukan sesuatu yang penting dalam industri ini.

Apa itu Cache NOIA?

Rangkaian penghantaran kandungan peer-to-peer (CDN). Ini dikeluarkan sejak 6 bulan yang lalu. CDN adalah aplikasi pertama yang dijalankan di testnet, open-source, dll.

Bagaimana NOIA akan bersaing dengan Amazon, Microsoft, dan CloudFlare?

Syarikat-syarikat ini menswastakan internet mereka. Internet mereka bersifat peribadi dan mereka masih kekurangan penyelesaian di wilayah dan negara tertentu.

NOIA menggunakan infrastruktur yang ada. Kami mendemokrasikan internet awam yang merangkumi seluruh dunia. Sebenarnya, kami menawarkan perkhidmatan kami kepada syarikat-syarikat ini.

Peranan apa yang akan dimainkan oleh blockchain dalam desentralisasi internet?

Huraian yang lebih tepat ialah Lejar Teragih. Ini adalah satu-satunya cara untuk internet terdesentralisasi sebagai pangkalan data awam untuk sistem penghalaan baru ini. Ini bukan milik syarikat kami, ia adalah umum.

Bagaimana NOIA akan menjana wang?

Untuk menggunakan Segment Routing, kami mengembangkan perangkat lunak untuk pemrograman paket data. Pada dasarnya ia adalah perisian pertama di dunia (atau yang pertama) yang tersedia sebagai perkhidmatan untuk individu dan Perusahaan. Perisian ini berfungsi dalam kombinasi dengan perisian penghala yang menyokong protokol Segment Routing dan ini menjadi asas untuk perutean lalu lintas di Internet yang Dapat Diprogramkan.

Untuk meningkatkan jumlah pengguna dan penyumbang, NOIA akan fokus untuk menyediakan UX / UI yang baik dari segi penggunaan Internet yang dapat diprogramkan dan penyatuan ke dalam infrastruktur IT yang ada.

Untuk melakukannya, kami akan mengeluarkan aplikasi untuk pengguna dan perniagaan individu. Kedua-dua aplikasi akan memberikan akses ke Internet yang Dapat Diprogramkan dan berfungsi sebagai “gateway”.

Kami mempunyai dua kategori pelanggan:

  • Individu: Kami sedang mengembangkan aplikasi untuk setiap pengguna Internet untuk mempercepat Internet mereka dan berkongsi hubungan mereka untuk mendapat ganjaran.
  • Perniagaan: Ini pada dasarnya akan menjadi platform SaaS yang akan menyediakan semua alat yang diperlukan untuk menghubungkan semua titik akhir yang dikehendaki dalam infrastruktur dan penyediaan syarikat, mengurus, menganalisis kesambungan rangkaian. Bahagian itu kami merancang untuk mengewangkan.

Ini adalah kaedah yang baik untuk membezakan perniagaan swasta daripada projek lejar sumber terbuka. Inti projek adalah lejar dan pertukaran. Mereka akan terdesentralisasi dan syarikat NOIA hanya akan mendapat nilai sebagai pemegang token. Tetapi dari segi produk, perisian itu sendiri, bahagian UX / UI, ia akan dikewangkan untuk Perusahaan sebagai perkhidmatan.

Apa-apa sahaja yang anda mahu pembaca tahu?

Semua orang harus memahami bahawa NOIA sedang mewujudkan ekonomi token berkelanjutan yang berputar di sekitar perkongsian dan penggunaan internet, internet generasi akan datang. Model ini terikat dengan token NOIA.

Terima kasih!