Drone blockchain diatur untuk meneruskan kecepatan automasi yang menggila di seluruh dunia. Bukan perkara biasa untuk melihat gambar landskap eksotik yang luar biasa yang dimungkinkan oleh gelombang drone yang baru memasuki pasaran, tetapi di mana blockchain masuk dan bagaimana syarikat mengintegrasikan kedua-dua teknologi ini untuk memberi kesan kepada masyarakat masa depan?

Penghantaran Drone

Kronik

Penyelesaian yang paling jelas yang menarik perhatian pembaca adalah penghantaran pakej dari pintu ke pintu. Pada tahun 2016 Chronicled (sekarang TrustedIoTAlliance) merancang dan membangunkan perkhidmatan penghantaran drone prototaip. Masalah utama perkhidmatan penghantaran drone adalah mewujudkan akses yang dipercayai apabila drone memerlukan kemasukan ke lokasi yang selamat seperti rumah atau gudang.

Untuk mencapainya, drone boleh berhubung dengan pembaca cip di titik akses (Internet of Things) yang bersambung dengan IoT seperti pintu atau tingkap. Setelah pembaca cip mengesahkan identiti pada blockchain, drone masuk dan penghantaran dapat diselesaikan. Lihat prototaip yang beraksi di sini:

Dorado

Dorado adalah syarikat blockchain lain yang ingin mengganggu industri penghantaran atas permintaan $ 215 bilion. Pengasasnya berasal dari latar belakang perniagaan penghantaran makanan. Walau bagaimanapun, pasukan berharap dapat membantu pelanggan menyampaikan apa sahaja yang boleh dibawa oleh drone. Dorado melancarkan ICO pada Mei 2018 dan mengumpulkan sekitar $ 21 juta untuk membiayai idea tersebut.

Amazon

Walaupun terdapat banyak projek dengan melancarkan penyelesaian penghantaran drone mereka sendiri, mengambil raja penghantaran tidak akan mudah. Amazon Air Prime telah berkembang sejak 2013 dan Jeff Bezos sudah memimpin yang sihat di lapangan. Dia juga mempunyai dana untuk melancarkan cryptocurrency sendiri sekiranya projek lain mula memimpin. Masih belum ada maklumat mengenai apakah orang terkaya di dunia merancang untuk menggabungkan blockchain ke dalam rancangan penghantaran masa depannya.

Amazon Prime Air mempunyai awal dalam penyampaian drone tetapi adakah ia akan menggabungkan blockchain?

Amazon Prime Air mempunyai awal dalam penyampaian drone tetapi akan menggabungkan blockchain?

Keselamatan

Kes penggunaan logik lain di mana drone paling masuk akal adalah dalam industri keselamatan. Drone boleh membawa tahap perkhidmatan kamera mudah alih seterusnya yang melindungi lokasi yang sangat sensitif. Sebagai alternatif, mereka boleh bertindak sebagai pengawal robot generasi seterusnya. Kes-kes ini agak dipersoalkan untuk integrasi blockchain. Kejadian tahun lalu di lapangan terbang Gatwick menyoroti bagaimana ini boleh berubah.

Pada bulan Disember (2018), beribu-ribu penerbangan dihala di lapangan terbang Britain yang sibuk ketika drone dilihat berhampiran landasan komersial. Lebih 1,000 penerbangan didasarkan pada rancangan perjalanan percutian kira-kira 140,000 orang, menimbulkan kekacauan dalam proses itu. Pihak berkuasa takut kemungkinan berlakunya kegiatan pengganas, walaupun tidak ada insiden besar yang dilaporkan. Drama ini mengakibatkan kerugian sebanyak £ 15 juta ($ 19 juta) untuk salah satu daripada syarikat penerbangan, EasyJet.

Belum ada suspek yang dikenal pasti dalam insiden Gatwick, yang menyoroti perlunya pengesanan drone yang mencukupi di masa depan. Penyelesaian yang mungkin boleh datang dari IBM, yang mengajukan paten pada tahun 2017 menggariskan bagaimana blockchain dapat disatukan dengan kenderaan udara tanpa pemandu (UAV). Menurut pemaju di syarikat itu, blockchain yang dibenarkan dapat meningkatkan masa blok rangkaian dan memberikan data pengendali ruang udara kepada pengendali ruang udara dan pengendali.

Pemuliharaan

Mungkin kawasan yang paling menarik di mana drone blockchain dapat membuat perbezaan yang nyata adalah dalam pemuliharaan. Taman negara menggunakan drone untuk memerangi pemburuan haram di banyak kawasan di Afrika. Taman negara jelas tidak dapat digunakan untuk penggunaan drone awam. Walau bagaimanapun, drone dibenarkan di kawasan lain, dan satu syarikat ingin memanfaatkan pertumbuhan drone peribadi global.

Melambung, sebuah syarikat di luar Australia ingin mengumpulkan fotografi udara untuk meningkatkan industri seperti pertanian pintar, perancangan bandar, bantuan bencana dan pengurusan sumber semula jadi. Pengguna secara tradisional bergantung pada syarikat global seperti Google untuk menyediakan teknologi pemetaan kepada mereka. Amir Farhand, Ketua Pegawai Eksekutif Soar percaya bahawa hari-hari pemetaan statik telah berakhir, dan akan menjadi orang ramai yang menyediakan satu set kemampuan pemetaan super dinamik yang baru. Semua data itu terletak pada blockchain dan pencipta akan dikreditkan dan diberi pampasan kerana menyumbang kepada sistem.

Cabaran

Bersaing untuk Langit

Satu atau dua drone di langit mungkin tidak menimbulkan masalah. Tetapi apabila ada ratusan yang bersaing untuk mendapatkan ruang udara yang sama, pasti ada beberapa masalah. Apa yang menjadi ruang udara awam? Bolehkah drone terbang di atas rumah orang lain atau harus melekat di jalan raya? Bagaimana syarikat akan mengelakkan pertembungan di udara? Adakah manusia akan menghadapi pencemaran udara yang baru?

Syarikat perlu menangani masalah ini dan lain-lain sekiranya drone menjadi ciri biasa langit kita. Projek mesti bekerjasama rapat dengan organisasi pemerintah tempatan, pengawal selia dan tentunya masyarakat luas. Jika tidak, mereka mungkin mendapati diri mereka menenggelamkan wang ke dalam pie-in-the-sky yang tinggi dan bukan pada cita-cita drone.

Pelanggaran Privasi

Sekarang sudah jelas bahawa drone dapat menimbulkan ancaman serius terhadap privasi. Untuk mengelakkannya, rantaian blok awam dan bukannya yang bersifat persendirian (seperti yang dicadangkan oleh IBM) mungkin menjadi jawapannya. Sekiranya orang awam mempunyai akses ke blockchain pendaftaran drone, mereka akan dapat mengesahkan atau menolak drone yang menjelajah ke kawasan kejiranan mereka. Ini, tentu saja, bergantung pada drone yang memancarkan isyarat awam.

Adakah Blockchain Drones Masa Depan?

Ini adalah soalan yang sukar dijawab. Teknologi adalah pedang bermata dua. Di satu pihak, ia membawa kemungkinan baru yang menarik, dan di sisi lain, ia menambah satu set masalah yang baru. Aplikasi tertentu seperti penurunan ubat kecemasan dan kempen anti-pemburuan haram adalah keadaan di mana faedahnya dapat dilihat dengan jelas.

Khususnya, lokasi terpencil dapat melihat pertumbuhan paling banyak kerana kesan terhad di sana. Memperkenalkan drone ke kawasan bandar yang berpenduduk tinggi adalah kisah yang sama sekali berbeza. Sekiranya ada masyarakat mungkin perlu bergantung pada penyelesaian blockchain untuk memastikan robot terbang tinggi ini dalam keadaan terkawal.