Undang-undang Cryptocurrency terus berkembang sesuai dengan pengembangan pasaran. Sepanjang tahun lalu, sektor cryptocurrency mengalami banjir undang-undang baru. Kerajaan sekarang berusaha untuk bertengkar di Barat Liar suasana kripto melalui pelbagai peraturan baru.

Peraturan Cryptocurrency

Semasa perhimpunan pasaran crypto 2017, banyak pemerintah memutuskan sudah waktunya untuk mengatur Bitcoin. Bitcoin mencapai paras tertinggi sepanjang masa sepanjang tahun dan pasaran kripto mencapai $ 800 bilion dalam jumlah dagangan. Seperti yang anda jangkakan, kemasukan modal Bitcoin baru ini menarik perhatian pegawai kerajaan, sebahagian daripadanya, melihat Bitcoin sebagai ancaman kepada sistem kewangan semasa.

Di sebalik ketakutan mereka, banyak kerajaan ini menggunakan teknologi tersebut, dan hari ini, terdapat banyak negara mesra blockchain yang semakin meningkat untuk syarikat dan peniaga kripto berniaga. Ini bukan masa yang lebih baik untuk memasuki sektor blockchain.

Undang-undang Bitcoin Wilayah

Dunia undang-undang cryptocurrency sebahagian besarnya serantau. Kerajaan tempatan dibiarkan memutuskan bagaimana perasaan mereka terhadap cryptos, seperti Bitcoin, Ethereum dan Litecoin. Pendekatan ini telah mewujudkan senario di mana Bitcoin anda adalah tender sah di beberapa negara, seperti Jepun, tetapi dilarang di negara lain, seperti negara jiran China. Berikut adalah beberapa peraturan dan strategi yang sedang digunakan.

Undang-undang Cryptocurrency Amerika Syarikat

Amerika Syarikat telah mengambil pendekatan berpindah ke ruang crypto. Pada bulan Jun 2018, Wakil AS Warren Davidson (R-OH) secara terbuka bercakap mengenai keperluan untuk lebih banyak peraturan dalam industri. Dia menjelaskan bahawa tanpa “kepastian peraturan” pasaran tidak dapat mencapai perkembangan yang optimal. Dia juga meluangkan waktu untuk menyatakan bagaimana kerangka peraturan harus cukup fleksibel untuk tidak menghambat pertumbuhan sektor ini.

Wakil AS Warren Davidson melalui C-SPAN

Wakil AS Warren Davidson melalui C-SPAN

Walaupun terdapat peningkatan jumlah individu di kedua-dua lorong crypto, pengawal selia AS masih menilai pilihan mereka. Lebih rumit perbahasan adalah hakikat bahawa lebih banyak negeri semakin hangat dengan konsep cryptocurrency. November lalu, Ohio menjadi pertama nyatakan untuk menerima pembayaran cukai dalam Bitcoin. Baru bulan ini, Wyoming berlalu perundangan untuk mengiktiraf cryptocurrency secara rasmi sebagai wang.

Penerimaan Bitcoin yang semakin meningkat oleh pemerintah tempatan, ditambah dengan keinginan untuk menjadi pemimpin dalam ruang blockchain, meletakkan penggubal undang-undang AS dalam kedudukan yang sangat sensitif. Seperti sekarang, SEC telah mula menindak ICO, yang mereka katakan sebenarnya sekuriti. SEC malah mengeluarkan sebuah Panduan ICO untuk membantu syarikat menentukan sama ada mereka menganjurkan ICO atau STO. Pilihan terakhir memerlukan pematuhan undang-undang keselamatan yang ketat.

Perundangan Semasa EU

Di seberang Atlantik, EU terus melihat sejumlah undang-undang crypto baru. Sama seperti seluruh dunia, peraturan EU adalah bersifat serantau. Salah satu daripada beberapa undang-undang cryptocurrency di seluruh EU adalah bahawa tidak ada negara anggota yang dapat mengeluarkan cryptocurrency mereka sendiri. EU kini menguatkuasakan pelbagai undang-undang Bitcoin.

Pada bulan Julai 2018, sebuah Laporan EU menasihatkan pengawal selia untuk tidak melarang, atau mengabaikan, sektor kripto yang sedang berkembang. Menjelang September tahun yang sama, menteri kewangan EU mula melakukannya bincangkan kemungkinan pendekatan umum ke ruang. Ini tidak mungkin pada masa ini, kerana tidak setiap anggota mempunyai semangat yang sama untuk ekonomi digital.

Undang-undang Cryptocurrency Swiss

Switzerland dianggap sebagai pemimpin dalam mengembangkan peraturan cryptocurrency. Tahun lalu Pentadbiran Cukai Persekutuan Switzerland (SFTA) mengumumkan bahawa cryptocurrency akan dianggap sebagai aset. FINMA juga menerbitkan satu set garis panduan untuk ICO pada bulan Februari 2018. Persekitaran pengawalseliaan pro-crypto ini telah mendorong pertumbuhan di sektor blockchain Switzerland. Pertumbuhan ini telah merebak ke Bursa Saham Swiss (ENAM) yang baru-baru ini diumumkan merancang untuk menjadi tuan rumah STO pada H2 2019.

Peraturan Kerajaan Bitcoin: Undang-undang Anti-Cryptocurrency

Tidak semua orang yakin pada Bitcoin. Tahun lalu, bekas Ketua Ekonomi Bank Dunia, Joseph Stiglitz, diramalkan bahawa Bitcoin akan tersekat melalui peraturan yang ketat ketika pasaran berkembang. Dia tidak sendirian dalam visi ini dan beberapa negara sedang dalam perjalanan untuk mencapai tujuan ini.

Larangan Bitcoin

China adalah salah satu contoh tingkah laku anti-crypto yang mempengaruhi pasaran. Pegawai-pegawai China begitu berkesan dalam memperlambat sektor kripto mereka sehingga bank pusat mereka baru-baru ini secara terbuka bongkak mengenai membunuh hampir semua perdagangan Bitcoin di negara ini. Walaupun larangan Bitcoin China nampaknya berlebihan, mereka tidak sendirian dalam usaha untuk menumpaskan pasaran kripto yang muncul melalui undang-undang anti-Bitcoin. Sebenarnya, banyak negara telah melarang Bitcoin pada masa lalu.

Contoh sempurna ialah Taiwan. Negara itu melarang Bitcoin pada bulan November 2015 setelah menjadi jutawan diadakan untuk tebusan Bitcoin. Pada tahun 2018, pemerintah mengubah undang-undang untuk melarang aktiviti crypto tanpa nama. Contoh lain ialah Columbia. Colombia hampir melarang Bitcoin pada bulan Januari 2017. Nasib baik, pegawai menjelaskan pendirian mereka pada bulan Jun tahun yang sama ketika ia secara terbuka diumumkan bahawa undang-undang itu melarang bank Columbia menggunakan crypto.

Undang-undang Bitcoin

Kita mungkin tidak pernah melihat hari di mana undang-undang Bitcoin global sejagat wujud. Pada masa ini, anda mempunyai gabungan negara dengan tahap pemahaman blockchain yang berbeza-beza. Ironinya, keselamatan dan kecekapan yang diperoleh melalui teknologi blockchain pasti akan mewujudkan senario di mana negara-negara yang menahan pembangunan blockchain akan menderita teruk di masa depan.

Justru sifat persaingan inilah yang menjadikan cryptocurrency berada di barisan hadapan pengawal selia. Pasaran kini lebih aktif daripada sebelumnya, dan setiap hari semakin banyak negara berusaha untuk menjadi pusat revolusi ekonomi digital seterusnya. Ruang crypto sekarang terlalu aktif untuk diabaikan dan kerana semakin banyak wilayah pro-crypto, yang lain perlu mengikutinya agar dapat terus bersaing.

Revolusi FinTech

Negara-negara yang menjadi penggerak pertama dalam sektor crypto boleh mengharapkan keuntungan besar. Sudah, negara-negara seperti Jepun terus melihat banjir modal pelaburan blockchain baru memasuki ekonomi mereka. Sukar untuk membayangkan senario di mana kerajaan lain tidak menginginkan perkara yang sama.