Industri fesyen masih menggunakan paradigma perniagaan yang sangat lama. Label dan label jarang diseragamkan, rantai bekalan panjang dan kompleks, dan mewujudkan hak harta intelek sangat mencabar.

Beberapa orang berpendapat bahawa menerapkan teknologi blockchain dapat membantu mengatasi banyak masalah yang ada di industri ini. Kami akan melihat beberapa masalah semasa, serta di mana rantaian blok mungkin berguna dan akhirnya melihat pelbagai batasan.

Di Mana Boleh Membantu Blockchain

Banyak orang secara naif melihat blockchain sebagai mujarab untuk masalah perniagaan yang ada. Ini jauh dari kebenaran. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aplikasi yang sangat nyata dalam industri yang terpecah-pecah seperti fesyen.

Pengurusan rantaian bekalan

Blockchain telah dibincangkan untuk digunakan dalam rantaian bekalan selama beberapa tahun sekarang. Projek seperti VeChain dan Waltonchain telah menunjukkan kes penggunaan. Keupayaannya untuk berkesan dalam fesyen masuk akal, mengingat rantaian bekalan yang kompleks dan tidak berpisah yang kini menguasai industri ini. Blockchain dapat membantu mengurangkan kerumitan ini, meningkatkan ketelusan dan mengurangkan pembaziran.

Salah satu cabaran rantaian bekalan utama dalam industri adalah kurangnya standardisasi antara tag. Ini menjadikan pengesanan produk dengan tepat sangat sukar. Di samping itu, terdapat juga cabaran besar dengan produk palsu dan kesukaran untuk menganggarkan masa penghantaran.

rantaian bekalan

Blockchain benar-benar dapat membantu meningkatkan kecekapan dan mengurangkan kos di seluruh rantaian bekalan

Salah satu pendekatan adalah membuat transaksi pada blockchain setiap kali item bergerak dari satu titik ke titik lain dalam rantaian bekalan. Ini akan membantu menjejaki dan mengaudit produk. Yang penting, apabila anda memasukkan data dalam blockchain, data tersebut tidak dapat diubah. Kebolehubahan ini melindungi daripada penipuan antara syarikat yang berlainan dalam rantaian bekalan. Ini adalah kaedah yang baik untuk menghilangkan keperluan syarikat-syarikat yang terpisah ini untuk saling mempercayai.

Sudah tentu, ia tidak semudah hanya menggunakan blockchain. Perlu ada cara untuk memeriksa produk secara tepat dalam kehidupan sebenar. Salah satu cara untuk mencapainya adalah melalui pengenalan frekuensi radio (RFID). Juruaudit menggunakan teknologi ini untuk mengesahkan produk secara fizikal dan kemudian blockchain menyimpan hasilnya.

Mengurangkan Kos

Pengurangan kos adalah kes penggunaan yang jelas dan mudah dilaksanakan untuk teknologi blockchain mengikut fesyen. Memandangkan sifat global dan kompleks rantaian bekalan untuk banyak jenama, pengurangan kos pembayaran dapat menjimatkan industri sejumlah besar wang setiap tahun. Oleh kerana banyak bahan mentah dibuat dan diproses di negara-negara membangun di Afrika, Asia Tenggara, dan Amerika Selatan, pembayaran biasanya sangat mahal.

Sekiranya jenama fesyen menggunakan cryptocurrency untuk pembayaran, mereka dapat mengurangkan kos mereka dengan ketara. Tambahan lagi, kerana pembayaran tidak dapat dipulihkan, ia harus membantu mengurangkan pembatalan dan penipuan pembayaran.

Lebih daripada ini, mungkin menggunakan kontrak pintar untuk menguruskan semua pembayaran. Sebagai contoh, ketika penghantaran produk baru sampai ke gudang peruncit dari kilang, oracle dapat menyampaikan peristiwa ini kepada kontrak pintar. Kontrak pintar kemudian secara automatik akan melaksanakan pembayaran cryptocurrency yang telah diatur sebelumnya kepada pemilik kilang.

Kontrak pintar juga dapat mengurangkan jumlah kertas kerja yang diperlukan antara pihak secara besar-besaran. Ini seterusnya, akan mengurangkan kos yang tidak perlu dan meningkatkan kecekapan. Kesannya adalah keuntungan yang lebih tinggi untuk jenama dan pembekal dan kemungkinan kos yang lebih rendah untuk pengguna, situasi yang saling menguntungkan.

Pengurusan inventori

Menguruskan inventori sangat penting untuk jenama. Stok pakaian biasanya merupakan kos dan aset terbesar syarikat fesyen. Memastikan inventori bergerak dengan cepat dan sentiasa ada jumlah yang baik tanpa membawa stok berlebihan adalah penting untuk mengekalkan keuntungan. Pengulas telah mencadangkan bahawa rantaian blok dapat membantu mengatasi masalah ini.

Ini adalah salah satu kelebihan blockchain dalam fesyen yang kurang jelas. Sebilangan orang telah mencadangkan untuk menyimpan jumlah unit stok pada blockchain berbanding dengan pangkalan data yang ada. Lebih jauh lagi, lebih cekap menyimpan hash data ini di rantai. Walau bagaimana pun, harapannya adalah bahawa penjual dan pembekal dapat berkomunikasi tahap stok mereka satu sama lain melalui blockchain. Walaupun, ini dapat meningkatkan kecekapan dan mengurangi biaya jika pembekal dan penjual menggunakan blockchain yang sama, hal yang sama dapat dikatakan untuk pangkalan data bersama.

Sebab sebenar untuk menggunakan blockchain adalah untuk memastikan kebolehubahan sekiranya pihak-pihak tidak saling mempercayai untuk mengekalkan tahap stok yang tepat. Sudah tentu, untuk melaksanakan blockchain seperti ini antara pihak, memerlukan tag simpanan stok yang standard untuk digunakan.

Sama seperti pengurusan rantaian bekalan, perlu menggunakan blockchain di samping teknologi pengesahan fizikal seperti RFID.

Mengesahkan Tuntutan

Pengguna semakin berminat untuk mendapatkan pakaian yang mereka beli, baik dari segi etika dan persekitaran. Berita mengenai keadaan kerja yang teruk dan standard persekitaran yang buruk di negara-negara membangun boleh merosakkan jenama. Banyak jenama menghabiskan sejumlah besar sumber untuk meyakinkan pelanggan bahawa produk mereka mempunyai standard etika dan persekitaran yang tinggi. Walau bagaimanapun, sehingga kini benar-benar sukar untuk mengesahkan tuntutan ini.

Dengan mengintegrasikan teknologi blockchain, pengguna boleh yakin dengan tuntutan yang dibuat oleh syarikat. Syarikat boleh menggunakannya untuk membuktikan lokasi asal produk dan jenama sebenar pakaian. Pengguna akan dapat melihat dan berinteraksi dengan setiap bahagian rantaian bekalan produk, sama ada penternak domba yang menghasilkan bulu atau pemilik kilang.

VeChain telah memimpin pertempuran dalam hal ini. Kembali pada tahun 2017, VeChain bekerjasama dengan label Babyghost untuk menggunakan blockchain untuk membantu jenama menyampaikan kisah itemnya kepada pengguna. Berbanding dengan RFID, mereka menggunakan cip komunikasi jarak dekat (NFC) untuk mengesahkan item secara fizikal. Ini bermaksud pengguna dapat mengesahkan asal dan perjalanan barang tersebut serta mengakses media barang tersebut ketika melalui rantai bekalan.

Ini adalah contoh yang baik bagaimana blockchain, bersama dengan teknologi lain dapat dengan berkesan mengesahkan tuntutan, meningkatkan ketelusan dan akhirnya memberi manfaat kepada pengguna dan jenama. Ketidaktekalan blockchain menawarkan tahap keselamatan dan ketelusan yang sebelumnya mustahil dicapai.

Melindungi IP dan Royalti

Pereka sering kehilangan banyak harta intelek (IP) dan royalti yang berkaitan. Nilai fesyen bergantung pada kreativiti individu ini. Selalunya, mereka tidak menerima bahagian keuntungan yang sepatutnya.

Adalah mungkin untuk melampirkan hak IP ke dokumen yang sama yang disimpan dengan rantai bekalan dan data inventori dalam blockchain. Yang diperlukan hanyalah cap waktu dan menyimpan dokumen sah bertanda tangan yang berlaku untuk hak IP di rantai tersebut. Sebagai alternatif, tentu saja, anda boleh menyimpan hash dokumen dengan pautan yang menunjukkan lokasi keseluruhan fail. Ini dapat melindungi kreativiti dan meningkatkan upah mereka, menjadikan pemalsu dan penipu mendapat keuntungan dari perbelanjaan mereka.

Sebagai tambahan, ketika barang dikirim ke pengedar, dan penjualan dilakukan, dengan mengesan semua ini, para pereka dapat menerima royalti yang mereka bayar. Terlebih lagi, kontrak pintar boleh mencetuskan pembayaran royalti ini dan mengautomasikan pembayaran kepada penerima tanpa memerlukan perantara dan kertas kerja.

Batasan Memohon Blockchain

Terdapat beberapa aplikasi yang sangat menarik untuk blockchain dalam industri fesyen. Namun, optimisme ini tidak boleh dibendung, terdapat beberapa kekangan yang sangat nyata.

Mekanisme Konsensus

Salah satu masalah dengan blockchain adalah bahawa biasanya terdapat pertukaran antara throughput dan desentralisasi. Sebilangan besar cadangan blockchain yang telah kita lihat bergantung pada menyimpan sejumlah besar data di blockchain. Ini menunjukkan masalah desentralisasi dan kebolehubahan. Mungkin, untuk memenuhi tuntutan data, syarikat menggunakan blockchain rantai gabungan berbanding yang awam. Malangnya, ini akan membiarkan pintu terbuka untuk berpotensi untuk bersekongkol antara pengeluar blok atau pengesah. Pada akhirnya, ini boleh menjejaskan keselamatan dan kebolehubahan yang dicari oleh industri dari blockchain.

Pergantungan pada Manusia

Ingat, bahawa blockchain adalah kaedah untuk menyimpan dan berkongsi maklumat digital. Blockchain sama sekali tidak dapat membantu kesahan maklumat. Sebarang penyelesaian blockchain, sama ada untuk rantaian bekalan atau pengurusan inventori, bergantung pada teknologi lain seperti cip RFID atau NFC dan akhirnya kehendak manusia yang baik untuk memuat naik maklumat yang betul. Tidak ada penyelesaian yang dikemukakan sejauh ini, yang benar-benar menyelesaikan masalah amalan buruk di kalangan individu.