Pasaran insurans crypto mengalami perkembangan besar sejak dua tahun kebelakangan. Pada masa lalu, syarikat insurans ragu-ragu untuk memasuki pasaran crypto kerana masalah keselamatan dan turun naik. Ironinya, ketidakstabilan pasaran adalah salah satu sebab utama permulaan kripto, pertukaran dan pelabur mencari insurans terlebih dahulu.

Syukurlah, pasaran telah melihat beberapa penstabilan sejak tahun lalu. Pada masa kini, kedua-dua individu dan syarikat dapat memastikan aset digital mereka dengan yakin. Walaupun produk memang ada untuk melindungi kripto anda, masih ada perbezaan besar dalam jumlah liputan yang ada berbanding dengan jumlah pasaran kripto.

Liputan Rendah Berbahaya

Yang baru diterbitkan lapor meletakkan pasaran insurans crypto sekitar $ 5 bilion. Sekiranya anda menganggap bahawa ruang kripto mempunyai had pasaran keseluruhan sekitar $ 115 bilion, mudah untuk melihat bahawa crypto kebanyakan orang tidak dilindungi daripada kerugian atau pencurian.

Kekurangan liputan ini bukan hanya diturunkan kepada pelabur kripto peribadi. Pertukaran crypto berbahaya di bawah perlindungan. Bahkan pertukaran kripto terbesar di Amerika Utara, Coinbase, hanya mengasuransikan 2 peratus daripada jumlah pegangan kripto mereka mengikut syarikat mereka garis panduan. Pada masa lalu, kekurangan liputan ini menyebabkan pertukaran menangani kerugian pelanggan dengan pelbagai cara.

Polisi Insurans Coinbase melalui Coinbase

Polisi Insurans Coinbase melalui Coinbase

Contoh sempurna pertukaran yang membawa kerugian pelanggan ke tangan mereka sendiri adalah hack Januari Pemeriksa Duit Syiling. Menurut laporan, penggodam mendapat akses ke dompet panas syarikat dan dapat memperoleh dengan sekitar $ 5oo juta dalam NEM. Dompet panas tetap terhubung ke internet. Dalam kebanyakan kes, pertukaran menyimpan sebahagian besar dana mereka di luar talian, dalam simpanan sejuk.

Periksa duit syiling secara peribadi dibayar balik sekitar $ 500 juta dalam bentuk kripto kepada pengguna. Syarikat itu tidak mengeluarkan perincian kerja dalaman pencurian. Namun, mereka mengakui kesalahan menyimpan sebahagian besar dana mereka dalam dompet panas. Dalam senario ini, peniaga biasa tidak kalah, tetapi ini bukan norma.

Kerugian Crypto

Ambil Mt. yang terkenal Peretasan Gox misalnya. Pertukaran mengalami kerugian besar setelah banyak kali peretasan. Akhirnya, pertukaran difailkan untuk muflis dan diserang dengan tuntutan undang-undang. Ini meninggalkan Mt. Pengguna Gox menahan kerugian selama bertahun-tahun. Tidak sampai mahkamah Jepun memutuskan Mt. Kemuflisan Gox dicabut pada bulan Jun 2018, pengguna mendapat harapan untuk melihat kembali Bitcoin mereka yang hilang.

Jenis Insurans Crypto

Insurans kripto termasuk dalam dua jenis liputan: jenayah komersial dan pasaran spesies. Jenayah komersial, atau D&Liputan, berkaitan dengan dana yang digunakan. Secara tradisinya liputan ini merangkumi kereta perisai, ATM dan dompet panas anda.

Sebaliknya, insurans pasaran khusus merangkumi barang-barang seperti peti besi anda yang penuh dengan emas batangan atau Picasso yang anda simpan di ruang tamu anda. Dompet sejuk dan kertas termasuk dalam jenis insurans kripto ini. Pertukaran yang bereputasi akan mempunyai kedua-dua jenis liputan.

Winklevoss Twins: Pertukaran Gemini

Pada bulan Oktober 2018, Gemini Exchange yang berpusat di New York menjadi salah satu pertukaran crypto utama pertama untuk menginsuranskan sepenuhnya dana pengguna. Pertukaran tersebut dimiliki oleh jutawan crypto, dan pencipta indeks campuran Winkdex, si kembar Winklevoss. Untuk mencapai tugas ini, pegawai syarikat meminta liputan daripada konsortium penyedia terkemuka termasuk syarikat gergasi insurans yang berpusat di London, Aon.

The Winklevoss Twins melalui New York Post

The Winklevoss Twins melalui New York Post

Langkah itu mendorong pertukaran di seluruh dunia untuk mencari liputan. Terutama, Upbit, pertukaran terbesar Korea Selatan dengan nilai perdagangan harian, memperoleh insurans dari Samsung dan Kyobo secara langsung berikutan pengumuman Gemini.

Insurans ICO

Selain pertukaran, ICO adalah kawasan lain dari ruang crypto yang memerlukan lebih banyak perlindungan insurans crypto. Perlindungan insurans untuk ICO dapat merangkumi pelbagai kerugian. Sebaik-baiknya, liputan ICO akan merangkumi perlindungan terhadap penggodam, pencurian keras dan tindakan pengawal selia pemerintah. FounderShield adalah contoh firma insurans yang menawarkan jenis perlindungan ini kepada perniagaan.

Insurans Dompet Crypto Peribadi

Memperolehi insurans kripto untuk dompet peribadi anda bukanlah pilihan bagi peniaga kripto rata-rata sehingga baru-baru ini. Kos yang berkaitan dengan usaha tersebut terlalu tinggi untuk masuk akal kepada sesiapa kecuali pelabur ikan paus. Syukurlah, beberapa pembangun blockchain melangkah dengan beberapa penyelesaian yang menjimatkan.

Etherisc

Platform Etherisc menawarkan pelbagai produk insurans crypto, termasuk perlindungan untuk dompet anda, kontrak pintar, dana risiko, kerosakan cagaran dan saluran pembayaran. Para pemaju berusaha memodenkan pasaran insurans melalui integrasi blockchain.

InsurePal

Platform InsurePal menjanjikan untuk membolehkan pengguna memberikan dan memperoleh perlindungan peer-to-peer untuk pelaburan crypto mereka. Firma itu menggabungkan protokol Bukti Sosial. Protokol ini memberikan penilaian kompas moral kepada pengguna. Peringkat ini, ditambah dengan komitmen kewangan pengguna yang lalu, membolehkan pengguna mengesahkan tahap komitmen syarikat insurans. Berikut adalah beberapa contoh penyedia insurans crypto teratas yang patut diteliti.

Marsh & McLennan

Firma Marsh yang berpusat di AS & McLennan pakar dalam insurans untuk permulaan blockchain. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2003 dan merupakan anak syarikat Marsh. Hari ini, Marsh & McLennan adalah salah satu penyedia insurans crypto yang paling berjaya. Syarikat baru-baru ini membentuk pasukan pengembangan blockchain sepuluh orang untuk meningkatkan pendedahan mereka dalam sektor ini.

Aon

Aon adalah penyedia insurans crypto terbesar di dunia. Menurut baru-baru ini belajar, syarikat ini bertanggungjawab untuk lebih 50 peratus daripada jumlah insurans kripto yang dikeluarkan di pasaran. Syarikat baru-baru ini memperkemas proses pengunderaitan dalam usaha untuk menarik lebih banyak pelanggan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, syarikat itu kini menjadi penanggung insurans untuk pertukaran Gemini Winklevoss Twins.

Insurans Mitsui Sumitomo

Mitsui Sumitomo Insurance menyediakan syarikat crypto Jepun dengan pelbagai liputan. Firma ini menawarkan perlindungan kepada pelanggan yang merangkumi perlindungan dari pencurian pekerja, akses yang tidak dibenarkan dan juga kesalahan. Syarikat itu bahkan menawarkan audit keselamatan untuk mengesahkan ruang tersebut. Audit ini merangkumi segala-galanya dari pemeriksaan sistem, hingga pemeriksaan latar belakang pekerja.

Jepun adalah penyokong kuat ruang kripto. Daerah ini secara rasmi membuat Bitcoin a sah kaedah pembayaran pada tahun 2017. Pendekatan lurus ke hadapan Jepun ke arah pasaran kripto menjadikannya ideal untuk penyedia insurans berkembang.

Insurans Crypto: Melindungi Satoshi Anda

Sekarang insurans kripto sudah tersedia, mungkin sudah waktunya anda mempertimbangkan semula tahap perlindungan anda. Aset digital mencipta cabaran unik dari segi perlindungan. Satu perkara yang pasti, dengan pertukaran seperti Gemini dan Upbit memberikan liputan kepada pengguna mereka, pasaran yang lain pasti dapat menyesuaikan diri agar tetap kompetitif.