Sharding adalah teknologi yang sering dibincangkan dalam komuniti cryptocurrency. Walaupun sharding telah menjadi bahagian penting dalam teknologi pangkalan data tradisional selama bertahun-tahun sekarang, akhirnya tidak hanya dibincangkan tetapi juga dilaksanakan oleh beberapa projek sebagai penyelesaian untuk skalabilitas blockchain.

Dalam artikel ini, kita akan membahas kemunculan sharding hingga saat ini, pelaksanaannya saat ini, dan bagaimana sebenarnya pelaksanaannya dapat mengubah skalabilitas pembayaran masa depan.

Konsep Pelanggaran

Menjerat adalah sejenis partisi pangkalan data yang memisahkan pangkalan data yang lebih besar menjadi bahagian yang lebih kecil, lebih cepat, dan lebih mudah diuruskan yang disebut pecahan data. Sering kali, agak mudah untuk mengasingkan data. Salah satu contoh mudah ialah meletakkan maklumat yang berkaitan dengan pelbagai pelanggan di pelayan yang berlainan berdasarkan lokasi geografi setiap pengguna.

Walau bagaimanapun, pelaksanaan yang sukar dalam teknologi blockchain jauh lebih kompleks. Ini kerana blockchain tradisional memerlukan semua nod untuk membawa semua data pada blockchain. Salah satu sebab terbesar mengapa kebanyakan projek blockchain masih bergantung pada model ini adalah bahawa ia dianggap sebagai kaedah yang sangat selamat untuk memastikan bahawa transaksi disahkan dengan tepat.

Untuk memahami kepraktisan dan batasan penangkapan, sebaiknya mempunyai pemahaman umum mengenai algoritma konsensus. Seperti yang dinyatakan dalam artikel ini, Algoritma Proof-of-Work (PoW) digunakan terutamanya untuk keselamatan. Secara amnya, PoW jauh lebih mahal untuk diserang jika dibandingkan dengan Proof-of-Stake (PoS). Walau bagaimanapun, kelemahan besar dengan PoW adalah bahawa reka bentuk teknikalnya secara umum menjadikan blockchain yang lebih besar tidak cekap dalam menyelesaikan transaksi tepat pada masanya.

Ethereum Sharding

Batasan yang Diketahui

Pada tahun 2018, sekurang-kurangnya, nampaknya sukar (atau pada dasarnya mustahil) untuk menggunakan sharding dalam algoritma PoW 100%. Walaupun masih belum diketahui sama ada sharding akhirnya dapat berfungsi dengan PoW atau tidak, beberapa projek menunjukkan bahawa sharding mungkin dilakukan dengan PoS. Terutama, bagi blockchain yang harus mengesahkan sebilangan besar transaksi, sharding mencadangkan untuk meningkatkan skalabilitas kerana setiap simpul hanya perlu membawa sebahagian data untuk menyelesaikan transaksi.

Walaupun kecekapan teknologi penangkapan secara drastis mengurangi waktu penyelesaian transaksi, halangan terbesar untuk pelaksanaan sharding dunia nyata adalah masalah keamanannya yang berpotensi. Faktor lain yang perlu dipertimbangkan ialah banyak projek blockchain teratas di pasaran pada tahun 2018 masih menggunakan PoW. Proses mengubah algoritma konsensus agak sukar bagi mana-mana projek dan memerlukan sedikit masa. Pada akhirnya, matlamat untuk membuat blockchain terlindung adalah salah satu sebab utama mengapa projek seperti Ethereum beralih ke penerapan algoritma PoS yang lebih besar.

Seperti yang dijelaskan dalam Dokumen Ethereum Sharding FAQ Github, reka bentuk asas blockchain terlindung boleh merangkumi beberapa tahap nod yang berbeza yang memainkan pelbagai peranan dalam blockchain. Ini boleh merangkumi nod super penuh hingga ke simpul ringan. Dalam dokumen Ethereum, anda juga dapat menemui beberapa penjelasan pendek namun sangat teknikal untuk masalah / cabaran yang diketahui yang harus dipertimbangkan ketika membuat blockchain terlindung.

penggabungan

Pelaksanaan Semasa

Pada masa ini, terdapat beberapa projek utama yang bekerja pada teknologi sharding, Ethereum menjadi projek yang paling terkenal (dari segi kedudukan cap pasaran). Sebagai Vitalik Buterin mengisyaratkan dalam tweet pada 30 April 2018, “Sharding akan datang”. Ethereum mengeluarkan bukti konsep awal tahun 2018, dan Buterin menyatakan bahawa pasukan projek telah membuat banyak kemajuan dalam mengembangkan teknologi.

Namun, tidak jelas berapa banyak pengurangan yang akan meningkatkan jumlah kemungkinan transaksi sesaat. Walaupun banyak bilangan telah diceritakan, Buterin dan pakar blockchain lain telah menyatakan bahawa 1 juta transaksi sesaat (tps) sangat mungkin.

Meneliti peringkat kapitalisasi pasaran, ada juga beberapa proyek peringkat tinggi lainnya yang ingin membuat landasan untuk skalabilitas yang lebih besar melalui teknologi pelindung. Zilliqa, misalnya, menunjukkan 2,400 tps menggunakan 3,600 nod dalam peluncuran testnet April 2018 dan bertujuan untuk melepaskan mainnetnya pada Q3 2018.

Pelancaran mainnet yang berjaya dengan jumlah tps yang tinggi dapat membawa lebih banyak sokongan untuk projek dalam jangka pendek, tetapi akan lebih penting lagi untuk melihat projek mana yang akhirnya dapat mencapai lebih banyak tps daripada Visa di dunia nyata. Walaupun tonggak ini dicapai, masih belum jelas sama ada Zilliqa, Ethereum, atau projek lain boleh mengaku sebagai blockchain terlindung teratas dalam pertandingan yang sedang berlangsung ini.

Penyelesaian Skalabiliti Lain

Perlu juga diperhatikan bahawa sharding bukanlah satu-satunya teknologi skalabiliti yang ingin dilaksanakan oleh banyak projek utama. Selain itu, komitmen untuk melaksanakan sharding tidak bermaksud penolakan teknologi baru yang muncul. Buat masa ini, nampaknya kebanyakan projek terbuka untuk menerapkan kombinasi penyelesaian skalabiliti. Sebagai contoh, protokol off-chain seperti Lightning dan Plasma serta protokol rantai sampingan seperti yang dicadangkan oleh Loom Network juga merupakan sebahagian besar pergerakan yang lebih besar ke arah peningkatan dalam kecekapan throughput.

Dalam banyak keadaan di sektor teknologi lain, pengembangan teknologi yang lebih baru sangat kompetitif dan perkembangan jarang dinyatakan di antara pelbagai pasukan projek. Namun, dengan teknologi blockchain, kolaborasi di seluruh industri sudah biasa. Sekiranya tren ini berlanjutan, sebilangan projek blockchain akhirnya dapat menggunakan penyelesaian yang sukar.

Apa yang Boleh Dilindungi Secara Realistis di Masa Depan?

Sharding menjanjikan untuk kemajuan teknikal blockchain dan juga penggunaan cryptocurrency. Pada masa ini, masalah yang kompleks seperti komunikasi antar-belenggu dan keselamatan keseluruhan rantai blok terlindung kelihatan sukar untuk diselesaikan.

Pada masa ini, masih terlalu awal untuk mengetahui dengan tepat kapan blockchain akan melaksanakan sharding. Kemampuan untuk mencapai 1 juta tps dengan mudah akan meletakkan projek blockchain di hadapan pemproses pembayaran mata wang fiat (iaitu Visa, Mastercard, dll.).

Persaingan untuk mencapai tahap skalabilitas dunia nyata seperti itu adalah (dan penyelesaian lain) sedang berlangsung. Terlepas dari projek mana yang dapat mencapai prestasi ini terlebih dahulu, akan menarik untuk melihat bagaimana tujuan untuk melakukannya akan membentuk lanskap kolaborasi dan persaingan di seluruh industri.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me