Begitu banyak gembar-gembur telah dibina di sekitar penggunaan blockchain sehingga bermacam-macam duit syiling pelik muncul untuk menyelesaikan masalah orang tengah. Walaupun ada yang diciptakan secara khusus sebagai jenaka, yang lain semata-mata digunakan sebagai peraih wang dengan harapan dapat memikat pelabur yang mudah tertipu. Walaupun terdapat sejumlah besar syiling baru yang akan dipasarkan, masih diragukan bahawa masyarakat masa depan akan memerlukan beberapa ribu syiling yang berbeza untuk menukar nilai.

Adakah komuniti cryptocurrency telah kehilangan penglihatan asalnya? Bitcoin mempelopori banyak penggunaan asas blockchain ketika dicipta pada tahun 2009. Dalam artikel ini, kita akan kembali kepada beberapa prinsip asas tersebut kerana sangat mustahil Satoshi Nakamoto membayangkan Syiling Trump ketika dia / mereka bertekad untuk mengubah dunia dengan cryptocurrency!

Penggunaan Blockchain

Perbankan Tanpa Bank

Mengikut Bank Dunia, hampir satu pertiga orang di planet ini tidak mempunyai akaun bank. Dua setengah bilion orang adalah sebilangan besar apabila anda menganggap bahawa banyak dari kita telah mempunyai akaun bank selama beberapa dekad. Sudah tentu ada perbincangan dalam komuniti kripto, tetapi sebahagian besarnya, Barat telah mengabaikan masalah tersebut. Ini kerana Barat sudah mempunyai infrastruktur yang maju.

Sekarang, pertimbangkan bagaimana perpecahan perbankan di seluruh negara, benua, dan budaya. Konvensyen perbankan agak berbeza di AS berbanding Eropah dan kemudian lebih banyak lagi apabila anda bergerak ke timur. Bagi mereka yang belum mempunyai perkhidmatan, mengapa membina cawangan, ATM, dan penyelesaian kad apabila anda dapat melakukan semua ini melalui telefon bimbit anda?

Sebilangan besar bank yang tidak memiliki bank, terutama di Afrika, sudah menggunakan penyelesaian wang mudah alih seperti M-Pesa. Namun, M-Pesa tetap mengharuskan anda berurusan dengan kedai yang kemudian berurusan dengan organisasi utama yang mengendalikan deposit dan pengeluaran. Dengan aplikasi telefon pintar dan dompet cryptocurrency, anda boleh membuang kedua-dua pemain tersebut dan menghantar dan menerima Bitcoin secara langsung dengan rakan sejawat.

Penentangan Penapisan

Patreon

Rintangan penapisan tetap menjadi isu hangat pada tahun 2019 kerana kami terus melihat platform dominan melarang pengguna. Dua pencipta kandungan berprofil tinggi, David Rubin dan Jordan Peterson, baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan menutup akaun Patreon mereka. Patreon adalah laman web pendanaan orang ramai yang membolehkan sesiapa sahaja membina komuniti dalam talian dan menerima sumbangan untuk pekerjaan mereka.

Langkah Rubin dan Peterson adalah solidariti dengan pencipta lain yang telah dilarang dari platform kerana alasan politik. Walaupun pasangan itu merancang untuk membuat penyelesaian pembayaran mereka sendiri, sebilangan pengikut Rubin sendiri telah mendesaknya untuk menggunakan Bitcoin sebagai alternatif yang lebih masuk akal. Dia sedang menguji perairan untuk melihat jenis pengambilan yang akan ada:

Okey @Bitcoin dunia, sedikit ujian hari minggu.

Penghapusan Patreon bermula pada 15 Januari… pic.twitter.com/cA0SkERd00

– Dave Rubin (@RubinReport) 7 Januari 2019

Jalur

Dalam kes lain, penyedia pembayaran Stripe tahun lalu menutup perkhidmatan pembayaran untuk saluran YouTube cryptocurrency yang popular The Cryptoverse:

ALERT TUNAI: Saya diberi notis 5 hari bahawa semua pembayaran kad yang masuk ke dalam perniagaan saya akan dihentikan dan akaun saya ditutup “kerana tekanan daripada rakan perbankan kami yang tidak mahu ada hubungan dengan #cryptocurrency perniagaan. ” Tolong. Cadangan. Sila RT. pic.twitter.com/sFygF8MzTz

– Chris “The Cryptoverse” Coney (@ChrisConeyInt) 3 Jun 2018

Situasi di atas menunjukkan masalah penyalahgunaan kuasa yang semakin meningkat dari syarikat berpusat. Sebahagian daripadanya mempunyai kewenangan untuk membuang keseluruhan aliran pendapatan individu atau syarikat. Kekuatan semacam itu perlu diperhatikan ketika anda menganggap bahawa kehidupan orang-orang dipertaruhkan dan dapat dengan mudah dihapus.

Bitcoin menyelesaikan masalah ini dengan mudah kerana pelombong memproses pembayaran. Dan mereka tidak peduli atau tahu mengapa dua pihak saling bertukar nilai antara satu sama lain. Mereka hanya mempermudah urus niaga dan mengelakkan sebarang alasan politik yang boleh mengganggunya.

Kerajaan & Pemerintahan

Kerajaan dan tadbir urus adalah beberapa penggunaan blockchain berpotensi besar lainnya. Walaupun sebahagian besar kerajaan menggunakan penyelesaian cryptocurrency, terdapat sebilangan kecil inovatif yang mula menerimanya. Beberapa negeri AS, seperti Ohio, dan Crypto Valley di Switzerland telah memperkenalkan pembayaran (sebahagian) cukai menggunakan Bitcoin.

Sebaliknya, warga negara harus dapat secara bebas mengesahkan bagaimana perbelanjaan kerajaan. Itu, tentu saja, dapat dicapai dengan dompet Bitcoin sederhana, yang menunjukkan dari mana dana itu datang dan pergi. Sediakan kewangan kerajaan melalui blockchain dan anda mungkin baru mengetahui berapa kerangka kewangan yang sebenarnya bersembunyi di almari itu.

Pengundian Blockchain

Pengundian blockchain adalah kawasan lain yang nampaknya banyak dibicarakan, dan untuk alasan yang baik. Walaupun banyak negara mengaku memiliki demokrasi yang berfungsi, proses pengundian mereka tidak lain. Selalunya tidak ada cara untuk benar-benar mengesahkan betapa demokratiknya.

Pada blok block, pengundian dapat berjalan sama dengan proses yang dilaksanakan oleh Switzerland, yang dikenal sebagai demokrasi langsung. Di negara gunung kecil, setiap warganegara dapat melancarkan inisiatif jika mereka mengumpulkan 100,000 tanda tangan yang sah. Mereka kemudian dapat mengadakan referendum yang dapat mengakibatkan perubahan langsung perlembagaan.

Ini hanya contoh sederhana, tetapi anda dapat melihat betapa kuatnya ini apabila dipasangkan dengan lekapan blockchain yang tidak dapat diubah. Kemudian, tambahkan faedah mengundi dalam keselesaan rumah anda sendiri. Demokrasi masa depan mungkin mempunyai sedikit ahli politik dan perlembagaan yang terus berkembang. Bagi orang oleh orang mungkin benar-benar sesuai.

Mengapa berjaga-jaga dalam barisan berjam-jam ketika kita dapat mengundi secara serentak di blockchain? Penggunaan blockchain

Mengapa berdiri dalam barisan berjam-jam ketika kita dapat mengundi secara serentak di blockchain?

Di Mana Penggunaan Blockchain Boleh Membuat Perbezaan Sebenar?

Mungkin ada beberapa kegunaan baru untuk blockchain. Terdapat berbagai macam sektor dengan orang tengah yang dapat menggunakan gangguan. Yang dikatakan, sementara banyak pelabur mengejar token besar berikutnya, janji-janji sebenar blockchain adalah konsep sederhana tetapi kuat yang terus dipromosikan oleh Bitcoin. Perkara seperti kemasukan kewangan, penapisan penapisan, dan pemerintahan yang telus. Sama seperti internet membuka jalan untuk akses terbuka ke maklumat, blockchain akan membuka jalan untuk akses terbuka ke kewangan.