Keselamatan makanan tetap penting bagi semua orang, dan blockchain mengurangkan beberapa bahaya untuk rantaian bekalan keselamatan makanan. Makanan yang berpenyakit, tercemar, atau merosakkan. Makanan menjadi buruk dengan pengendalian, penyediaan, atau penyimpanan yang tidak betul. Bakteria, virus, parasit, dan racun memasuki makanan yang tidak diuruskan dengan baik.

Keselamatan makanan, gambar E. coli bakteria

Bakteria E. coli

Mengambil makanan yang rosak atau tercemar mengakibatkan muntah, demam, sakit, cirit-birit, dan mungkin juga kematian. Escherichia coli yang biasa disebut E. coli menyebabkan keracunan makanan yang serius, dan banyak kejadian dalam ingatan baru-baru ini menyebabkan penarikan produk dan masalah kesihatan yang serius. Selada Romaine dari Yuma, Arizona menyebabkan wabak terbaru. Salmonellosis, yang biasanya dikenal sebagai salmonella, menimbulkan bahaya kesihatan awam yang serupa.

Data Kerajaan

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), “hampir 1 dari 10 orang jatuh sakit setiap tahun kerana memakan makanan yang tercemar dan 420 000 mati akibatnya” (Anggaran penyakit bawaan makanan WHO yang pertama di dunia mendapati kanak-kanak di bawah umur 5 tahun menyumbang hampir satu pertiga kematian)

Pada peringkat peribadi, laman web wujud di mana orang menemui maklumat terkini mengenai amaran kesihatan, wabak, dan penarikan semula produk. FoodSafety.gov adalah salah satu laman web seperti ini: FoodSafety.gov: Gerbang Anda ke Maklumat Keselamatan Makanan Persekutuan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga memberikan maklumat keselamatan makanan: CDC: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) menerbitkan data juga: FDA: Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia A.S.).

Gambar FoodSafety.gov

Kelebihan Blockchain untuk Makanan

Tetapi masalah sistemik memerlukan penyelesaian sistemik, dan teknologi blockchain menyelesaikan sekurang-kurangnya beberapa masalah rantaian bekalan keselamatan makanan. Satoshi Nakamoto membuat blockchain untuk transaksi Bitcoin dan kewangan, tetapi teknologinya melayani banyak kes penggunaan lain. (Panduan Pemula: Apa itu Bitcoin?)

Teknologi blockchain memberikan rekod kebenaran yang tidak berubah. Blockchain menyimpan data, tetapi blockchain berbeza dari pangkalan data. Dalam pangkalan data, pengguna mengubah dan menghapus data, dan blockchain enggan membenarkan data diubah setelah memasukkan blok ke dalam rantai. Pentadbir pangkalan data menyediakan pihak berkuasa terpusat untuk memasukkan, mengubah dan menghapus data. Tetapi teknologi blockchain beroperasi berdasarkan konsensus yang terdesentralisasi untuk memasukkan data baru ke dalam sistem.

Blockchain memberikan ketelusan dan kebolehkesanan, dan ia mendokumentasikan setiap langkah perjalanan makanan. Ladang mencatat makanan, mengangkut log perjalanan, pengemas mencatatkan aktiviti mereka, dan kedai mencatat maklumatnya di blockchain untuk pelanggan. Kod bar pada produk memberikan pelanggan semua maklumat ini semasa diimbas pada telefon pintar.

Apabila berlaku wabak, ketelusan dan kebolehlacakan blockchain membolehkan pihak berkuasa mencari sumber makanan yang tercemar dengan lebih cepat daripada yang dibenarkan oleh sistem semasa. Seperti sekarang, minggu dan bulan boleh berlalu sebelum mengenal pasti dari mana makanan itu berasal. Selepas itu, lebih banyak orang menderita penyakit, pelanggan teragak-agak untuk membeli produk serupa tanpa mengetahui apakah produk itu selamat, dan syarikat kehilangan pendapatan kerana masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Akibatnya, FDA melakukan penyelidikan terhadap blockchain melalui Pertukaran Maklumat dan Transformasi Data (MAKLUMAT) pembahagian. MAKLUMAN mengkaji blockchain dan teknologi baru yang muncul untuk mencari cara untuk menukar data kesihatan dengan selamat secara besar-besaran. Usaha ini dilancarkan dengan kerjasama Makmal Inovasi, Reka Bentuk, Keusahawanan dan Tindakan (IDEA) Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia A.S..

Usaha Antarabangsa

Keselamatan makanan menjadi perhatian antarabangsa. Rantai bekalan makanan melintasi sempadan, dan sifat blockchain yang terdesentralisasi sesuai dengan urus niaga rentas sempadan.

Carrefour

Kumpulan Carrefour bermula sebagai sebuah kedai runcit di Annecy, Perancis pada tahun 1960. Kemudian mereka membuka pasar raya pertama di Eropah. Pasar raya besar menggabungkan pasar raya dan kedai serbaneka di sebuah bangunan yang sama. Hari ini, Carrefour beroperasi sebagai organisasi multinasional yang menjalankan perniagaan di lebih 30 negara di Eropah, Amerika, Asia, dan Afrika.

Carrefour menggunakan blockchain untuk mengesan ayam bebas di Perancis tengah. Menjelang akhir 2018, Carrefour akan memperluas penggunaan blockchain untuk memasukkan produk seperti madu, telur, keju, susu, jeruk, tomato, ikan, dan daging.

Dalam bentuknya sekarang, aplikasi blockchain Carrefour menggunakan kod QR pada pakej produk. Sebagai pelanggan, anda mengimbas kod ini di kedai menggunakan telefon pintar anda. Blockchain mengembalikan maklumat kepada anda di mana ayam itu dibesarkan, nama petani, apa yang diberi makan ayam, antibiotik atau ubat-ubatan yang dirawat oleh ayam tersebut, dan di mana daging itu diproses.

Menggunakan teknologi blockchain menjamin pelanggan Carrefour rekod kebenaran yang tidak berubah mengenai segala yang diketahui mengenai kesihatan dan kualiti produk makanan.

Kerala, India

Peminat sering menganjurkan cryptocurrency sebagai cara untuk memperkasakan orang dalam ekonomi membangun. Cryptocurrency menyediakan platform kewangan di kawasan di mana orang mempunyai telefon pintar, tetapi mereka tidak mempunyai akses ke sistem perbankan. Begitu juga, blockchain menawarkan faedah kepada ekonomi membangun dengan cara selain perkhidmatan kewangan. (Bagaimana Blockchain Dapat Membasmi Kemiskinan di Negara Dunia Ketiga)

Di India, kira-kira 7 peratus daripada jumlah makanan yang dihasilkan terbuang kerana gangguan dalam rantaian bekalan makanan. Penyebabnya berkisar dari kekurangan ruang penyimpanan di lokasi tertentu hingga kekurangan komunikasi atau pengangkutan yang betul dari ladang ke kemudahan pengeluaran. Sebilangan besar warganegara India hidup di bawah garis kemiskinan, sehingga kekurangan makanan menimbulkan akibat yang tragis.

Kerajaan Negeri Kerala di India menggunakan blockchain untuk pengurusan bekalan makanan. Majlis Strategik Pembangunan Kerala (K-DISC) melaksanakan projek ini. Bermula dengan produk tenusu, ikan, dan sayur-sayuran, K-DISC blockchain mengesan rantaian bekalan, dan dengan berbuat demikian mengenal pasti kegagalan dalam sistem yang menyebabkan pembaziran makanan. Pautan lemah ini kemudian dapat diatasi.

Sistem ini juga mengandungi komponen insurans tanaman. Ketelusan dan kebenaran blockchain yang tidak berubah membolehkan petani dengan tuntutan untuk lebih mudah menerima pampasan atas kerugian tanaman.

Konsortium IBM dengan Walmart dan Lain-lain

Pada bulan Ogos 2017, IBM mengumumkan sebuah konsortium untuk menangani keselamatan makanan di seluruh dunia dan untuk meningkatkan keyakinan pengguna terhadap rantaian bekalan makanan global. Anggota konsortium ini termasuk Dole, Driscoll’s, Golden State Foods, Kroger, McCormick and Company, McLane Company, Nestle, Tyson Foods, Unilever, dan Walmart. Sistem ini menangani masalah keselamatan, prestasi, kolaborasi, dan privasi yang menyangkut syarikat besar.

Kolaborator ini saling bersaing di pasar. Oleh itu, blockchain ini menyediakan akses bersama, tanpa izin, tetapi bukan ketersediaan terbuka dan umum rangkaian blockchain Bitcoin, misalnya. Sistem ini memberi kebenaran kepada penanam, pembekal, pemproses, pengedar, peruncit, pengawal selia, dan pengguna dengan tingkat akses yang sesuai.

Blockchain dalam senario ini memberikan kepada semua peserta dalam ekosistem satu catatan kebenaran yang boleh dipercayai dan tidak berubah. Kebenaran berlaku melalui blockchain, dan pesaing bekerjasama. Apabila produk terbukti dicemari, blockchain mengenal pasti sumber produk dan pengedarannya. Ia memberikan maklumat ini dengan lebih cekap dan lebih dipercayai daripada pangkalan data tradisional. Kedai mengeluarkan produk dari rak tepat pada masanya, melindungi kesihatan pengguna. Hasilnya, keyakinan pengguna meningkat.

Pemikiran Kesimpulan

Keselamatan makanan, gambar makanan yang diawetkan

Makan, minum, dan bergembira, kerana esok kita mudah-mudahan tidak akan mati akibat rantaian bekalan makanan yang rosak.

Seperti banyak penemu dan penemuan mereka, ketika Satoshi Nakamoto membuat blockchain, tidak ada yang meramalkan semua kemungkinan. Walaupun begitu, nampaknya blockchain membolehkan kita makan dengan lebih baik dan lebih selamat, dan seterusnya hidup lebih lama.