Futuristički Blockchain AI projekti koje ćemo gledati u 2018. godini

Čini se da će brak AI i blockchaina biti trajan. Ove godine dolazi do poplave blockchain AI projekata koji izbijaju na tržište, konvergirajući dvije tehnologije na razne inovativne načine.

Može biti problematično izvući jasne kategorije za sve ove slučajeve upotrebe, a kamoli ići u korak sa svakim pojedinačnim projektom. Međutim, ovaj će članak istražiti neke probleme koje AI i blockchain mogu kombinirati za rješavanje – i pogledati primjere blockchain AI rješenja koja su trenutno u fazi izrade.

Zašto konvergirati blockchain i AI?

Pojednostavljeno, blockchain može poslužiti kao alat za AI tehnologije. AI troši veliku količinu računalne snage, što uzrokuje znatne troškove za rad na centraliziranim poslužiteljima.

Zbog toga je centralizirani AI gotovo isključivo pod nadzorom velikih tvrtki poput Googlea ili IBM-a koje imaju proračun za ulaganje u tehnologiju. Decentralizacija računalne snage na mnogim čvorovima u mreži donosi mogućnost razvoja AI manjim startupovima.

Blockchain također donosi transparentnost i sigurnosne prednosti za AI. Odluke i ishodi strojnog učenja su neprozirni kada se odvijaju u centraliziranoj tvrtki. Ako AI stroj donese “lošu” odluku ili radnju, ljudima može biti teško ponovno mu vjerovati.

Još gore, tvrtka odgovorna za uređaj mogla bi pokušati manipulirati podacima kao zataškavanjem. Blockchain može bilježiti AI odluke i podatke koji se koriste za njihovo vođenje, sigurno i transparentno. Ova transparentnost pomoći će izgraditi povjerenje u AI strojeve.

Klasifikacije Blockchain AI projekata

Pogledajmo četiri široke klasifikacije blockchain AI projekata: decentralizirana inteligencija, trgovanje, chatbotovi / razgovori i predviđanja. Klasifikacija nije točna znanost i potencijalno postoji mnogo drugih klasifikacija. Međutim, ovo četvero trenutno ima nekoliko vrijednih projekata u fazi izrade.

Decentralizirane obavještajne službe

U ovoj igri postoje dva istaknuta igrača – SingularityNET i DeepBrainChain.

SingularityNET je decentralizirano tržište umjetne inteligencije koje omogućuje bilo kojem tehnološkom startupu stvaranje i unovčavanje usluga umjetne inteligencije u velikoj mjeri. U osnovi, to stvara način da AI strojevi međusobno razgovaraju, dijele postupak strojnog učenja i postaju samorazvojni.

Udruživanje inteligencije na ovaj način prevladava probleme skalabilnosti s kojima se trenutno suočava AI. Kako stvari stoje, jedan AI robot uglavnom služi jednom zadatku, koji ne optimizira proces učenja na različitim strojevima.

Tvrtka je zamisao Bena Goertzela, koji je bio uključen u razvoj AI robota Sophia. Sophia će biti jedan od prvih slučajeva upotrebe SingularityNET-a. Robot će učiti na ostalim strojevima priključenim na mrežu, dijeleći vlastito učenje i inteligenciju.


(To bi trebalo biti “njegovo učenje i inteligencija”? Za AI robota doista moramo uspostaviti neke točne zamjenice!).

Ako Sophiju još niste vidjeli u akciji, pogledajte ovaj intervju za CNBC:

DeepBrainChain ima povezanu misiju. Tvrtka stvara AI mrežu u oblaku koja ima jedan jasan cilj – decentralizirati procesorsku snagu potrebnu za AI. Decentralizacija smanjuje troškove za nove igrače koji ulaze na tržište i do 70 posto.

DeepBrainChain i SingularityNET nedavno najavio partnerstvo, omogućujući razmjenu podataka između obje platforme da iskoristi sve prednosti decentralizirane AI.

Vjerovali ili ne, Sophiju možete pratiti i na Instagramu.

Sophia Robot Instagram

Sophia ima svoj (svoj?) Vlastiti Instagram račun

AI i trgovanje

Auton.io i AiX dva su blockchain AI projekta kojima je cilj probiti se u trgovinski prostor, ali na vrlo različite načine.

Auton.io je decentralizirani trgovački bot vođen umjetnom inteligencijom koji omogućuje visokofrekventnim kripto trgovcima postavljanje algoritama trgovanja. Softver AI nadgleda kripto tržište i automatski trguje na temelju uvjeta koje definira korisnik.

Ovaj softver možete koristiti u trgovinama na mnogim postojećim burzama, uključujući Kraken i Bittrex. Tvrtka također stvara vlastitu matičnu decentraliziranu burzu.

AiX cilja upotrebu AI-ja i blockchaina kako bi zamijenili jednu od posredničkih uloga u složenoj areni tradicionalnog trgovanja – posrednik među dilerima (IDB). Ova uloga pruža informacije o financijskom tržištu kao što su cijena i likvidnost za trgovine između banaka u kojima ne postoji formalna razmjena.

Naravno, uklanjanje potrebe za posrednikom je ono što blockchain najbolje radi. AiX vjeruje da stručnost strojnog učenja na blockchainu može zamijeniti ulogu IDB-a. Tvrtka procjenjuje da može smanjiti proviziju koju uzimaju tradicionalni IDB-i i do 50 posto, što nije mala promjena na tržištu koje AiX kaže da vrijedi više od 6,5 milijardi dolara.

Chatbot i razgovor AI

Talla je tvrtka koja nudi chatbotove i baze znanja s AI tehnologijom za upotrebu u back office funkcijama poput IT-a. Tvrtka je vidjela potencijal blockchaina da otvori “crnu kutiju” donošenja odluka AI i kao takva razvija Botchain.

Primjer chatbota

Ako ste ikada koristili jedan od ovih skočnih okvira za razgovor, razgovarali ste s chatbotom.

Botchain je platforma zasnovana na Ethereumu koja omogućuje čujnost botovskih razgovora. Decentralizacija također stvara priliku različitim chatbotovima za suradnju. Suradnja služi poboljšanju osnovne ponude Talla baza znanja, jer botovi mogu dijeliti inteligenciju stečenu iz različitih interakcija s ljudima.

Odobravati je još jedan primjer. Tvrtka stvara blockchain platformu koja ima za cilj decentralizaciju ekonomije vještina. Mislite na LinkedIn, na blockchainu. Članovi mogu povećati svoju reputacijsku ocjenu i zaraditi tokene dodavanjem svojih vještina i projekata te odobravanjem onih drugih.

Indorse predviđa da bi se chatbotovi mogli koristiti za provjeru vještina. Na primjer, chatbot može zamoliti nekoga tko ima vještine programera da pruži neke retke koda koji bi se primjenjivali u određenom scenariju. Strojno učenje i obrada prirodnog jezika poboljšat će točnost chatbotova kako bi vremenom odredili vještine.

AI za predviđanja

Konačno, dva su blockchain AI projekta čiji je cilj generiranje predviđanja i predviđanja u stilu kristalne kugle Endor i Senno. Ova dva projekta imaju neke razlike – Senno je izgrađen na NEO blockchainu, dok Endor ima svoj lanac. Međutim, obojica imaju sličnu viziju – omogućiti korisnicima postavljanje bilo kakvih prediktivnih pitanja i dobivanje točnog odgovora na temelju mudrosti mnoštva.

Prije je mudrost mnoštva (ili “društvena fizika” na endorskom jeziku) bila dostupna samo velikim tvrtkama poput Facebooka. Takve tvrtke imaju pristup ogromnim količinama podataka o osjećajima korisnika, zajedno s proračunima za financiranje potrebne procesorske snage.

Međutim, tvrtke s umjetnom inteligencijom planiraju iskoristiti drugi element decentralizacije – distribuciju podataka – snagu drobljenja na više čvorova. Kombinirajte ovo s AI osobinama poput obrade prirodnog jezika i strojnog učenja, a sustavi mogu obraditi ogromne količine korisničkih podataka na način koji stvara snažan mehanizam predviđanja.

Futuristička tehnologija

Ovo je samo nekoliko primjera blockchain AI projekata. Mnogo je novih sudionika koji također koriste ovu kombinaciju novih tehnologija kako bi inovirali svoje ideje. Okupljajući blockchain i AI stvara nešto daleko veće od zbroja njegovih dijelova.

Kombinacija AI s drugim novim tehnologijama, poput Interneta stvari, u budućnosti može donijeti još značajnije pomake. Te su konvergencije vrlo oštrica futurističke tehnologije, što ih čini uzbudljivim vremenom i za najobičnije promatrače.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map