Sekiranya anda berpengalaman dalam mata wang kripto dan Internet secara besar-besaran, kemungkinan anda agak biasa dengan konsep VPN.

Ramai orang yang telah menggunakan pertukaran cryptocurrency telah menggunakan VPN pada satu ketika untuk menjamin sambungan internet mereka. Oleh kerana terdapat banyak wang yang mengambang di pasaran cryptocurrency, jenayah terancang akan segera menyusul.

Tidak mengejutkan bahawa mendapatkan akses ke akaun dan dompet cryptocurrency seseorang boleh menjadi sangat menguntungkan bagi penjenayah – penggodam sangat berminat untuk mendapatkan maklumat masuk dan maklumat dompet berharga anda.

Nasib baik, ada beberapa langkah keselamatan yang agak mudah yang boleh anda laksanakan untuk melindungi transaksi mata wang digital anda. Salah satu langkah keselamatan ini adalah penggunaan VPN. Dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang siapa VPN dapat menjadi bijak dan bagaimana membandingkan penyedia VPN untuk mencari yang sesuai dengan keperluan anda.

Mendapatkan VPN untuk Cryptocurrency adalah Paramount untuk Transaksi Selamat

Seperti yang dijelaskan oleh Anonymania, VPN boleh menjadi teknologi penting, terutamanya ketika menggunakan rangkaian Wi-Fi awam. VPN mewujudkan sambungan yang selamat antara anda dan seluruh internet, menyulitkan semua lalu lintas data anda dalam proses tersebut. Bagaimana ia berfungsi dengan tepat? Dengan memasang aplikasi VPN di komputer, tablet atau telefon pintar, anda dapat menyambung ke pelayan VPN khas.

Sebilangan besar penyedia VPN mempunyai ribuan pelayan di seluruh dunia. Apabila anda menyambung ke pelayan VPN seperti itu, sambungan selamat dibuat. VPN mengenkripsi semua data dan lalu lintas internet anda, mengirimkannya ke pelayan VPN, dan dari sana sambungan dengan seluruh internet terjalin.

Rangkaian awam terkenal dengan kekurangan keselamatan mereka, dan penggodam berpengalaman umumnya tidak mempunyai masalah untuk memintas lalu lintas anda atau memecah masuk peranti anda ketika anda tersambung ke rangkaian Wi-Fi awam. Kecuali anda menggunakan VPN, kerana penyulitan kebanyakan VPN moden sangat kuat.

Walaupun dengan komputer super terpantas di dunia, penggodam memerlukan ribuan tahun untuk memecahkan keselamatan VPN, kerana kebanyakan penyedia VPN menggunakan enkripsi 256-bit hari ini. Di mana penggodam yang mahir biasanya tidak mempunyai masalah untuk mengakses peranti anda dan memintas lalu lintas internet anda, VPN memastikan peretas tidak dapat mengakses peranti anda melalui rangkaian. Sekiranya mereka berjaya memintas sebarang data, data tersebut tidak berguna bagi mereka kerana penyulitan yang berat; data tidak dapat dibaca oleh mereka kerana ia adalah satu kekacauan besar yang disulitkan.

Ini juga berlaku untuk penyedia perkhidmatan internet anda. Biasanya mereka melihat semua yang anda lakukan dalam talian, tetapi apabila anda menggunakan VPN, penyedia perkhidmatan internet anda tidak dapat memantau aktiviti dalam talian anda lagi kerana enkripsi. Dan yang baik adalah, bagi anda sebagai pengguna VPN, tidak ada yang berubah.

Perisian VPN menyulitkan semua lalu lintas yang anda hantar dan terima, tetapi anda sama sekali tidak menyedarinya. VPN hanya berjalan di latar belakang, sementara sambungan anda jauh lebih selamat dan anda boleh menggunakan internet seperti biasa.

VPN menawarkan privasi tambahan

VPN juga merupakan alat yang baik untuk privasi kerana menyembunyikan alamat IP anda untuk dunia luar. Biasanya, selebihnya internet mengenali dan mengenal pasti anda berdasarkan alamat IP peribadi anda.

Apabila anda menyambung ke pelayan VPN, anda akan dilantik sebagai alamat IP pelayan VPN dan bukan alamat IP anda sendiri. Kerajaan, penggodam, laman web yang anda lawati, pemasar dalam talian; mereka tidak lagi dapat menghubungkan aktiviti anda kepada anda sebagai orang melalui alamat IP anda. Ini memberi anda sedikit privasi dan anonim semasa menyemak imbas, juga di pertukaran crypto.

VPN juga berfungsi sebagai alat untuk kebebasan internet

Internet tidak boleh diakses secara bebas di mana sahaja di dunia. Berdasarkan lokasi geografi anda, pelbagai laman web, pertukaran kripto, perkhidmatan streaming atau media sosial mungkin tidak dapat diakses.

Fenomena ini disebut penyekat geo, dan ini adalah bentuk penapisan dalam talian. Dengan menyambung ke pelayan VPN di negara lain, anda boleh mengakses internet seolah-olah anda berada di negara tersebut secara fizikal.

Oleh itu, jika misalnya laman web tertentu disekat di negara anda, anda boleh menyambung ke pelayan VPN di negara di mana laman web tersebut sebenarnya dapat diakses. Apabila anda kemudian cuba mengakses laman web ini, anda tidak akan disekat lagi kerana anda menggunakan alamat IP asing yang diberi akses.

Memilih VPN yang sesuai dengan keperluan anda

Apabila anda berada di pasaran untuk mendapatkan perkhidmatan VPN, atau ingin membandingkan penyedia VPN secara objektif, sedikit kajian tidak akan merugikan. Beberapa aspek utama yang perlu dipertimbangkan ketika menggunakan penyedia VPN adalah berikut:

Keselamatan dan privasi: Sebagai permulaan, anda memerlukan penyedia VPN yang menawarkan protokol penyulitan yang padat dan yang tidak menyimpan log (bermaksud pembekal tidak menyimpan beberapa tindakan dalam talian anda semasa anda disambungkan ke pelayan VPN).

Kelajuan: Satu masalah yang diketahui semasa menggunakan sambungan VPN adalah kehilangan kelajuan kerana data anda dienkripsi DAN bergerak melalui pelayan luaran tambahan. Oleh kerana kelajuan internet boleh menjadi sangat penting dalam perdagangan flash, memilih VPN dengan pelayan pantas adalah suatu keharusan.

Keramahan pengguna: Aplikasi VPN harus dikendalikan dan mudah. Tambahan pula, penyedia VPN harus menawarkan sokongan teknikal yang berkualiti ketika timbul masalah.

Rangkaian pelayan: Penyedia VPN yang anda pilih semestinya mempunyai rangkaian pelayan yang besar dan beragam di negara dan wilayah, menawarkan sambungan pantas tanpa menjejaskan prestasi.

Artikel di atas adalah catatan yang ditaja yang memenuhi garis panduan editorial kami.