Pengetahuan adalah kekuatan, tetapi tanpa kebijaksanaan bagaimana menerapkan pengetahuan anda, anda boleh menjadi orang bodoh yang benar-benar pintar. Berikut adalah lapan perkara yang perlu anda ketahui mengenai cukai kripto. Sama pentingnya adalah kebijaksanaan praktikal yang diperlukan untuk membantu anda menerapkan setiap pengetahuan cukai dengan berkesan.

Lapan Fakta Cukai Crypto Utama

1. Saudara Besar dan Pembantu Kecilnya Mengawasi Anda

Ya, anda mesti mengambil kira semua keuntungan dan kerugian cryptocurrency anda. Teknologi blockchain tidak menjadikan kripto anda membeli dan menjual tidak dapat dilihat oleh pihak berkuasa cukai. Sebenarnya, ini dapat menjadikan mereka lebih mudah untuk memantau segala sesuatu mengenai anda. Terutama urus niaga kewangan anda. Big Brother memerhatikan, dan dia menggunakan pegawai bank, perkhidmatan pemindahan wang, dan pertukaran crypto anda sebagai agen pengawasan yang tidak dibayar. Mereka takut kepada Big Bro seperti yang anda lakukan, dan lelaki, adakah mereka akan rugi sekiranya mereka gagal memenuhi permintaannya untuk mendapatkan maklumat mengenai anda dan transaksi anda.

lapan perkara yang perlu anda ketahui mengenai pengeluar cukai kripto dan pengeluar cukai

IRS mempunyai kekuatan memutar lengan yang sangat besar; pastikan anda mendokumentasikan semua perdagangan kripto anda dan mengemukakan penyata cukai Persekutuan yang sah. Gambar oleh Alexas_Fotos di Pixabay.

2. Bitcoin Adalah Harta Boleh Cukai

Bitcoin dikelaskan sebagai harta benda oleh IRS. Apa sahaja yang cukup menarik minat IRS untuk diklasifikasikan sebagai harta benda adalah sesuatu yang mereka sama-sama berminat untuk dikenakan cukai. Anda perlu mengambil tindakan sekarang untuk masuk dan mematuhi semua peraturan IRS yang mengatur keuntungan dan kerugian modal cryptocurrency. Surat cinta dari Paman Sam umumnya tidak termasuk bunga atau coklat, tetapi surat itu dibungkus hadiah dengan ancaman penyitaan akaun bank, denda, denda, dan dalam beberapa kes yang berkaitan dengan Mafia, dakwaan RICO dan tuduhan jenayah lain.

3. Namun, Anda Tidak Perlu Melaporkan Penjualan Cuci Bitcoin

Bitcoin tidak tertakluk kepada yang terkenal jual basuh peraturan yang berlaku untuk peniaga saham, sekurang-kurangnya belum. Walau bagaimanapun, kerana IRS menjana pendapatan ratusan juta dolar setahun dengan menerapkan peraturan cukai ini, kaedah ini mungkin diterapkan pada Bitcoin, dan semua cryptocurrency lain, mungkin dalam beberapa tahun. Sekiranya anda tidak biasa dengan peraturan penjualan cuci, jadilah pengetahuan tentangnya. Untuk menjimatkan ruang di sini, cara termudah untuk mengelakkan mati nikel dan redup (sesuai cukai) adalah dengan berdagang sahaja satu cryptocurrency. Berdagang tidak jarang, dan jangan sekali-kali memasuki perdagangan baru dalam masa 31 hari setelah menutup perdagangan sebelumnya. Pengikut trend jangka panjang dan pelabur rata-rata kos-dolar umumnya tidak perlu risau tentang penjualan basuh. Pedagang swing dan peniaga harian adalah sasaran utama peraturan penjualan basuh.

4. Rancang Lebih Lanjut, Elakkan Kejutan, Isi Borang 1040-ES Anda

Sekiranya anda menjangkakan keuntungan atau kerugian modal yang besar dalam perdagangan cryptocurrency anda, anda harus mengisi IRS Form 1040-ES. Anda menyimpan borang ini untuk rekod anda. Anda tidak perlu menghantarnya ke IRS. Sebagai gantinya, anda menggunakan pengiraan dalam borang untuk menentukan sama ada anda perlu membuat anggaran pembayaran suku tahunan. Sekiranya anda bekerja sendiri, anda sudah melakukan ini, jadi tambah keuntungan dan kerugian crypto yang anda jangkakan. Bayar anggaran taksiran suku tahunan anda tepat pada waktunya dan segala-galanya.

5. 1099-B, 1099-K, dan Tanggungjawab Kendiri

Beberapa pertukaran crypto (Gemini, Kraken, Coinbase, dll.) Akan mengeluarkan anda Borang 1099-K pada waktu cukai. Coinbase juga mempertimbangkan untuk menghantar borang 1099-B sebagai pengganti 1099-K. Borang-borang ini mengandungi jumlah dolar perdagangan yang penting yang anda perlukan untuk menyiapkan cukai pendapatan Persekutuan (negeri) anda. Tetapi bagaimana jika pertukaran crypto anda gagal memberikan anda salah satu bentuk? Anda masih bertanggungjawab untuk melaporkan setiap transaksi Bitcoin, Ethereum, Litecoin, dll. Untuk sepanjang tahun cukai.

Anda, bukan broker atau pertukaran kripto anda, adalah pihak yang bertanggungjawab atas kebenaran maklumat dalam borang 1099-B dan 1099-K anda. Oleh itu, anda mesti memastikan bahawa maklumat yang mereka berikan adalah tepat.

6. Penyampaian Digital melalui Perkhidmatan Penyediaan Cukai Khas

Anda mungkin merasa terharu semasa menerima Borang 1099-B pertama atau Borang 1099-K. Terutama jika anda telah membuat beratus-ratus perdagangan kripto selama tahun pajak. Ini kerana angka yang disenaraikan untuk kedua-dua asas kos dan hasil bersih adalah jumlah dolar untuk semua urus niaga anda.

Tetapi jangan panik, IRS bergantung pada pertukaran crypto atau broker anda untuk memberikan jumlah transaksi kasar ini. Yang perlu anda lakukan ialah mengimportnya ke dalam Borang 8949 dan Jadual D anda pada waktu cukai. Sekiranya anda tidak selesa menyediakan penyata cukai anda sendiri, banyak syarikat perakaunan menawarkan penyediaan cukai crypto khusus. Ia tidak murah, tetapi anda tidak perlu mengeluarkannya, bimbang jika anda membuat kesilapan dalam penyata cukai anda.

Sekiranya anda lebih berani, anda boleh membeli atau menyewa perisian penyediaan cukai khusus kripto dan membiarkannya menangani masalah bilangan dan penyelesaian borang. Mungkin berbaloi untuk menghasilkan pulangan tanpa ralat dan mendapat keyakinan tambahan semasa mengemukakan cukai anda. Anda juga dapat memanfaatkan kemudahan yang sama semasa menyediakan penyata cukai keuntungan modal crypto tahunan anda.

7. Menerima Notis dari IRS? Jangan Panik

Ia berlaku. Anda mungkin lupa memasukkan borang cukai dengan penyata Persekutuan anda. Mungkin anda lalai memasukkan sedikit wang tunai $ 1,000 yang anda dapat untuk menyelesaikan projek kerja lebih awal daripada jadual. Mungkin anda secara tidak sengaja menurunkan jumlah yang perlu dibayar pada anggaran pembayaran suku tahunan anda. Kemudian, IRS mengirimi anda surat yang lengkap dengan cadangan denda dan denda.

Jangan panik. Itu adalah tentatif denda dan penalti. Sekiranya anda segera membalasnya dan membetulkan kesilapan anda dengan cepat, biasanya mereka akan mundur. Kesalahan jujur ​​bukan masalah besar dengan IRS, tetapi hanya jika anda bergerak pantas untuk memperbaiki kesilapan anda. Anda mungkin perlu mengemukakan penyata cukai yang telah diubah (Borang 1040-X) dan benar-benar menghantar sebarang cukai tambahan yang perlu dibayar. Sekiranya anda terlupa menghantar borang cukai tertentu, hantarkan di pronto. Dan tidak ada kesilapan kali ini.

Anda mungkin mahu menghubungi ejen berdaftart (EA) untuk mewakili diri anda sebelum IRS. Mereka boleh menyediakan 1040-X (penyata cukai persekutuan yang diubah), lengkap dengan borang yang tidak ada. Jika perlu, mereka juga dapat mengajukan petisi kepada IRS, meminta agar hukuman dan cadangan pajak ditangguhkan.

Dua pelajaran di sini untuk anda: Pertama, periksa tiga kali ganda penyata cukai anda untuk ketepatan dan kelengkapan sebelum menghantarnya ke IRS. Kedua, jika anda mendapat surat IRS yang menakutkan kerana gangguan, jangan kehilangan kuki anda. Terdapat banyak firma cukai yang pakar dalam menangani IRS. Dengan bayaran, mereka dapat membantu menyelesaikan masalah dengan lebih cepat daripada yang anda dapat sendiri. Jangan pergi sendiri apabila anda mendapat notis IRS mengenai denda besar atau cukai tambahan!

8. Beli Kopi, Dapatkan Acara Kena Pajak Tanpa Caj Tambahan

Katakan anda membiayai akaun crypto anda dengan $ 10,000 Bitcoin pada $ 5,000 seunit untuk keseluruhan dua unit. Anda membeli kopi pagi anda dengan harga $ 4.99 USD. Bitcoin didagangkan pada $ 7,500 pada masa pembelian anda. Anda menggunakan .00066533333 unit Bitcoin untuk membayar kopi anda (.00066533333 unit * $ 7.500 = $ 4.99).

Unit Bitcoin anda telah meningkat nilainya sebanyak 50 peratus sejak anda mula-mula membelinya (BTCUSD meningkat dari $ 5,000 hingga $ 7,500). Oleh itu, nilai asal unit telah meningkat dari $ 3.33 hingga $ 4.99. Selamat bertunang. Anda telah menghasilkan keuntungan modal sebanyak $ 1,66 semasa anda membayar kopi anda. Anda mesti mengambil kira keuntungan modal ini (dan mengklasifikasikannya dengan betul sebagai keuntungan modal jangka pendek atau jangka panjang juga) pada waktu cukai.

Anda mungkin mempunyai beratus-ratus transaksi kripto setara dolar kecil yang serupa sepanjang tahun. Oleh itu, pastikan anda memperhitungkan masing-masing kerana IRS pasti. Sekiranya anda mengecewakan dan tidak melaporkan semua urus niaga dikenakan cukai anda, mereka pasti akan menghubungi anda. Biasanya apabila anda memerlukan kejutan yang tidak menyenangkan.

Adakah anda lebih suka satu sekaligus – atau dua cukai?