Syarikat penyampaian pakej terbesar di dunia, UPS, mengemukakan paten sistem penjejakan pakej blockchain pada bulan Ogos tahun ini. Menurut perincian yang dikeluarkan secara terbuka, UPS berupaya memanfaatkan sistem ini untuk mengarahkan dan mengesan pakej ke seluruh dunia dengan lebih cekap. Sistem ini membolehkan syarikat penghantaran mega memantau bungkusan mereka di beberapa syarikat penerbangan. Ini penting kerana pelanggan mendorong alternatif penghantaran yang lebih cepat dan lebih murah.

Sektor perkapalan antarabangsa terus berkembang dengan kadar yang mengejutkan. Menurut statistik baru-baru ini, ekonomi perkapalan hampir $ 1.5 trilion dalam pendapatan tahunan. Walaupun jumlah ini mengagumkan, jumlahnya pucat dibandingkan dengan ramalan pertumbuhan sektor yang akan datang. Penganalisis terus menunjukkan kebergantungan negara yang semakin meningkat pada rantaian bekalan antarabangsa.

Masalahnya ialah sistem semasa untuk pakej penghantaran di peringkat antarabangsa sudah ketinggalan zaman. Kebangkitan peruncit dalam talian yang besar, seperti Amazon, terus mendorong pertumbuhan luar biasa dalam sektor perkapalan antarabangsa. Malangnya, infrastruktur yang digunakan hari ini terdedah kepada kegagalan sistematik dan jumlah aktiviti penipuan yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Peningkatan aktiviti penghantaran ini sama dengan peningkatan keseluruhan penipuan penghantaran. Satu laporan yang diterbitkan oleh Ahli Berpengalaman mendedahkan bahawa antara 2016 dan 2017 penipuan penghantaran meningkat 37 peratus. Kajian lain yang dilakukan oleh Ayak Sains mendapati bahawa penipuan penghantaran antarabangsa berlaku di setiap benua. Di AS sahaja, FBI anggaran bahawa kira-kira $ 30 bilion barang dicuri setiap tahun. Berikut adalah senarai sepuluh negara teratas yang mempunyai kadar penipuan penghantaran dalam talian tertinggi.

  1. Latvia
  2. Mesir
  3. Amerika Syarikat
  4. Mexico
  5. Ukraine
  6. Hungary
  7. Malaysia
  8. Columbia
  9. Romania
  10. Filipina

Hentikan Penipuan

UPS berusaha untuk membendung aktiviti penipuan ini dengan penyatuan teknologi blockchain. Untuk melaksanakan tugas ini, syarikat mencari pendekatan yang lebih universal untuk masalah ini. Teknologi blockchain menimbulkan keadaan di mana individu jahat tidak dapat mengubah data yang dibuat. Dalam sistem blockchain, tidak ada titik kegagalan. Pemantauan transaksi sepanjang keseluruhan kitaran dapat dilakukan dengan ketelusan penuh.

Dalam satu pernyataan awam, Pengarah Arsitektur dan Inovasi Perusahaan UPS, Linda Weakland, menjelaskan mengapa syarikatnya percaya sepenuh hati dalam teknologi yang baru muncul. Dia menyatakan bahawa teknologi blockchain memberikan lebih banyak ketelusan di seluruh pasar termasuk pengirim, pembawa, broker, pengguna, dan vendor. Penyepaduan teknologi blockchain menjadikan lebih banyak penglihatan di rantaian bekalan. Dengan mengautomasikan proses penting seperti menghantar titik arah geografi, maklumat kepatuhan, dan memuatkan perincian khusus, UPS berusaha untuk membebaskan pekerja manusia pada masa akan datang.

Blockchain UPS: Blockchain dalam Trucking Alliance

Keputusan untuk melangkah ke arena blockchain adalah pilihan pintar untuk UPS. Ramai di industri meramalkan manuver ini beberapa bulan yang lalu setelah syarikat itu secara rasmi bergabung Blockchain in Trucking Alliance (BiTA) pada bulan November 2017. Pada masa bergabung, eksekutif UPS menyatakan bahawa teknologi baru akan digunakan untuk mengembangkan perniagaan broker kastam firma.

UPS adalah salah satu broker kastam terbesar di dunia. Syarikat ini berusaha untuk mendigitalkan transaksi untuk memperkemaskan perkhidmatan mereka. Penggabungan teknologi blockchain akan membantu syarikat perkapalan pelbagai negara meningkatkan ketepatan transaksi dengan menggantikan sistem berasaskan kertas semasa syarikat.

The keputusan untuk bergabung dengan BiTA menandakan titik perubahan dalam penyatuan teknologi blockchain ke dalam sektor perkapalan. BiTA berusaha mewujudkan piawaian blockchain sejagat dan industri. Dengan mewujudkan piawaian antara syarikat, syarikat perkapalan, agensi kastam, dan pelanggan memperoleh lebih banyak ketelusan. BiTA kini merangkumi lebih 300 organisasi di peringkat antarabangsa termasuk banyak anak syarikat UPS, seperti Coyote Logistics. UPS memperoleh Coyote Logistics pada tahun 2015 kerana syarikat itu memperluas kehadirannya di pasaran.

Blockchain UPS: Penentuan Automatik

Salah satu perkara yang paling menarik dalam penyerahan paten syarikat baru-baru ini adalah penggunaan penentuan automatik. Sistem penentuan automatik dapat mengesan pakej melintasi sempadan antarabangsa dalam masa nyata. Data ini kemudian digabungkan dengan maklumat tempatan yang relevan untuk menentukan laluan optimum untuk setiap paket. Sistem ini akan berfungsi sepenuhnya tanpa memerlukan campur tangan manusia. Teknologi ini akan membebaskan kakitangan UPS untuk menumpukan perhatian pada isu-isu penting lain dan menurunkan keseluruhan kos penghantaran per unit.

Kemudahan UPS melalui Jurnal Perniagaan

Kemudahan UPS melalui Jurnal Perniagaan

Pembayaran Automatik

Selain itu, reka bentuk sistem berfungsi seiring dengan struktur pembayaran automatik. Teknologi ini membolehkan pembayaran dimulakan secara automatik semasa penghantaran. Ia bergantung pada penggunaan kontrak pintar untuk mengira kos penghantaran dan perincian pembayaran dengan tepat.

Membuat Pembayaran

Satu lagi pernyataan menarik mengenai projek ini adalah bagaimana pelanggan masa depan dapat menyelesaikan pembayaran mereka dengan syarikat. Sistem baru UPS akan menerima mata wang maya seperti Bitcoin dan Ethereum sebagai tambahan kepada mata wang fiat tradisional. Keupayaan untuk menerima cryptocurrency adalah lonjakan besar untuk UPS, dan banyak di ruang crypto melihat ini sebagai cara untuk menurunkan kos penghantaran bagi pelanggan antarabangsa, yang kebanyakannya menghadapi masalah inflasi serius di negara asal mereka.

Blockchain UPS: Merapatkan Jurang Rangkaian Bekalan

Dalam keadaan sekarang, rantaian bekalan antarabangsa terdiri daripada banyak sistem logistik yang lebih kecil dan tidak dapat dikendalikan. Struktur sistem yang tersebar ini menafikan mana-mana syarikat untuk mengakses semua aspek rantai. Kerana struktur yang tidak cekap ini, syarikat mesti bergantung pada broker barang untuk menyelesaikan penghantaran antarabangsa yang besar.

Seperti yang anda bayangkan, organisasi pihak ketiga ini memperlahankan proses penghantaran sambil menambahkan markup mereka sendiri pada setiap pesanan. Sistem perniagaan semasa meningkatkan kos menjalankan perniagaan di seluruh industri dengan kedua syarikat perkapalan dan pelanggan memenuhi kenaikan bil.

Alternatif Baru

Teknologi blockchain memberikan syarikat perkapalan alternatif yang lebih pintar daripada status quo. Teknologi revolusioner ini mengendalikan logistik perniagaan dengan sempurna. Di masa depan, kos menjalankan perniagaan di peringkat antarabangsa dapat turun dengan ketara kerana organisasi seperti BiTA terus mendorong cara menjalankan perniagaan yang lebih universal dan efisien.

Dalam beberapa bulan mendatang, lebih banyak syarikat perkapalan akan beralih ke teknologi blockchain untuk membungkam banyak masalah industri yang lama. Anda harus melihat pengumuman serupa dari syarikat perkapalan utama lain kerana kelebihan teknologi blockchain menjadi terlalu besar untuk diabaikan.