Matahari di Blockchain: Kisah Cinta

Tenaga suria dan teknologi blockchain berkongsi takdir yang saling berkaitan. Kedua-dua teknologi mengalami penggunaan pantas, dan keduanya jauh lebih efisien daripada pendahulunya. Tenaga suria memberi berjuta-juta rumah dan perniagaan akses kepada tenaga boleh diperbaharui yang bersih. Anda mungkin mengenali seseorang yang mempunyai panel suria di rumah mereka, atau anda mungkin didorong oleh rumah di kawasan kejiranan anda dengan panel solar dipasang. Sebilangan besar kediaman ini memperoleh keuntungan yang lumayan dari menjual kembali elektrik mereka yang tidak digunakan kepada syarikat elektrik. Keuntungan ini adalah di atas fakta bahawa kediaman ini sudah mendapat bekalan elektrik dari panel.

Sekarang, bayangkan jika orang itu dapat menjual elektrik mereka yang tidak digunakan secara langsung. Anda mungkin akan mendapat tawaran yang lebih baik. Terutama apabila anda menganggap hakikat bahawa anda tidak mempunyai kuasa perundingan dengan pembekal tenaga sebagai pemilik rumah tunggal. Inilah realiti baru berkat platform berasaskan blockchain seperti Lebar Kuasa, platform yang membolehkan peserta berkongsi elektrik mereka yang tidak digunakan secara langsung antara pengguna.

Tokenisasi tenaga boleh diperbaharui adalah langkah utama untuk kedua-dua industri. Teknologi blockchain akan memungkinkan desentralisasi ekonomi tenaga. Dalam masa terdekat, anda mungkin akan melihat senario seperti ini:

“Pagi Steve, bolehkah kita menyusahkan anda dengan secawan gula dan 20,000 Watt untuk menjalankan AntMinerS9 kami?”

Solar Bersama

Terdapat beberapa kelebihan serius bagi penyedia tenaga utama yang menerapkan protokol berasaskan blockchain. Sebagai contoh, penyedia tenaga boleh menggunakan sistem berasaskan blockchain untuk memantau grid elektrik dengan lebih tepat. Grid Singularity adalah syarikat yang menjadi pelopor dalam bidang ini. Integrasi ini juga dapat membantu mendorong penyedia tenaga utama ke medan suria.

Pembekal tenaga telah membentuk Yayasan Web Tenaga untuk mempromosikan aktiviti blockchain di sektor ini. Anggota Yayasan berasal dari sembilan negara dan merangkumi penyedia tenaga utama seperti Tenaga Duke dan Elektron. Pada bulan Mei 2018, keuntungan bukan untung ini berjaya memperoleh dana swasta sebanyak $ 2.5 juta untuk memajukan usaha mereka.

Grid Suria Komuniti

Kisi suria komuniti berasaskan blockchain juga menyaksikan peningkatan penggunaannya. Kerajaan tempatan ingin menaiki kereta api solar, dan satu pasukan khususnya, pasukan Projek Microgrid Brooklyn, mempelopori era baru teknologi grid solar bandar bersama.

Projek yang berpusat di Brooklyn mempunyai grid solar yang saling berkaitan yang membekalkan tenaga ke lima bangunan. Segala tenaga yang tidak digunakan kemudiannya dijual ke bangunan tetangga dalam transaksi peer-to-peer langsung. Semuanya dijejaki di blockchain, dan hasilnya memberi inspirasi. Projek ini membuka jalan bagi ekonomi hijau, dan anda yakin bandar-bandar lain sudah memikirkan cara memulakan inisiatif mereka sendiri.

Kajian telah menunjukkan seberapa cepat tenaga boleh diperbaharui merebak. Dianggarkan separuh daripada rumah di EU akan mempunyai panel solar dipasang pada tahun 2025. Teknologi grid solar komuniti dapat mempercepat jangka masa tersebut.

Walaupun Power Ledger menguasai tajuk utama, ia tidak sendirian dalam industri dengan cara apa pun. Pada bulan Oktober 2017, syarikat permulaan Afrika Selatan Sun Exchange menjadi berita utama antarabangsa apabila mereka berjaya mengumpulkan $ 1.6 juta semasa ICO mereka. Platform tenaga suria berasaskan blockchain yang patut diperiksa termasuk:

Berseronok

Conjoule yang berpusat di Tokyo ditubuhkan di Inovasi Hub 2015 Innogy. Platform solar peer-to-peer ini berjaya memperoleh dana $ 5.3 juta. Pelabur termasuk Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo. Terdapat keperluan sebenar untuk teknologi ini apabila anda mempertimbangkan jumlah tenaga yang tidak boleh diperbaharui yang digunakan oleh Tokyo.

Pengeluaran Elektrik di Jepun

Pengeluaran Elektrik Tenaga Suria di Jepun

Grid+

Platform Grid + adalah cetusan kumpulan blockchain yang berpangkalan di New York ConsenSys. Grid + menyediakan Texas dengan alternatif tenaga yang lebih bersih dan menjimatkan kos. Platform ini menggunakan blockchain Ethereum dan telah memperoleh $ 29 juta dalam pembiayaan benih.

Keunikan Grid

Grid Singularity mencipta pertukaran tenaga desentralisasi berasaskan internet yang menggunakan protokol blockchain. Platform pemantauan tenaga yang berpusat di Australia ini dirancang untuk membantu penyedia dan profesional pasaran menggunakan kontrak pintar untuk meningkatkan kecekapan.

Pertukaran Matahari

The Sun Exchange mengambil pendekatan yang berbeda ke pasar dengan menyediakan platform di mana orang dapat melabur dalam pembuatan stesen solar baru. Sehingga kini, projek ini telah berjaya. Mereka telah berjaya membina empat loji solar. Sun Exchange juga dibiayai dengan baik; mereka telah mengumpulkan dana sebanyak $ 1.6 juta dari pelbagai kumpulan pelaburan untuk meningkatkan usaha mereka.

SolarCoin:

Bayangkan anda dibayar dalam kripto untuk tenaga anda yang tidak digunakan. Inilah cara platform SolarCoin berfungsi. Pengguna dapat mengubah tenaga suria mereka yang tidak digunakan menjadi SolarCoin. Satu SolarCoin sama dengan penjanaan tenaga solar 1MWh.

Perlombongan Tenaga Suria

Pelombong juga telah melihat kelebihan tenaga suria yang boleh diperbaharui secara percuma. Seperti yang anda sedia maklum, perlombongan cryptocurrency adalah tugas intensif. Menurut a belajar dijalankan pada tahun 2017, perlombongan BTC menyumbang lebih banyak penggunaan tenaga daripada seluruh New Zealand.

Pelantar perlombongan bertenaga solar bukanlah konsep baru, dan carian YouTube yang pantas akan dilakukan mendedahkan pelombong mempamerkan pelantar solar mereka sejak tahun 2015. Ini lama sebelum kegilaan crypto mengubah BTC menjadi nama isi rumah. Hari ini, pelantar perlombongan berkuasa solar mendapat sokongan dengan cara utama. Banyak Reddit pengguna menyatakan minat untuk membuat rig perlombongan berkuasa solar mereka sendiri.

Pengguna Reddit Membincangkan Perlombongan BTC Bertenaga Suria

Pengguna Reddit Membincangkan Perlombongan Tenaga Suria BTC

Kos Rig Perlombongan Solar

Pelantar perlombongan tenaga suria rata-rata boleh menjadi mahal dan ini telah melambatkan penggunaannya. Pada masa ini, anda mencari sekitar $ 6000 untuk persediaan solar yang baik. Sebaik sahaja anda mula tambah $ 2,000 – $ 5,000 setiap pelantar perlombongan, menjadi mudah untuk melihat di mana terletaknya penahanan penggunaan skala besar-besaran.

Tenaga Suria dan Teknologi Blockchain – Peanut Butter n ’Jelly

Masanya semakin hampir apabila sebahagian besar tenaga anda akan disediakan dari matahari dan bukannya sumber terpusat. Desentralisasi pasar akan membantu memacu penyelidikan, inovasi, dan pelaburan lebih lanjut. Teknologi blockchain dapat memberi pasaran cara yang lebih baik untuk beroperasi dan semoga, pasaran akan terus melihat projek baru muncul di masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map