Meletakkan Ripple (XRP) dalam Percubaan | Pembahagian Duit Syiling Paling Bercanggah Crypto

Gelanggang CoinCentral: Riak di Kerusi Panas

Sebagai cryptocurrency nombor tiga berdasarkan kapitalisasi pasaran, Ripple (XRP) tidak mungkin terlepas dari perhatian. Dengan khabar angin mengenai pertukaran wang untuk penyenaraian dan tuntutan mahkamah dengan R3, mudah untuk mengetahui mengapa begitu banyak orang tidak menyukai projek ini. Tapi, adakah Ripple layak mendapat serpihan yang diterimanya?

Dalam pengadilan CoinCentral edisi kedua, kami mengadili Ripple, memecahkan tuntutan yang paling besar terhadap projek dan duit syiling.

Tetapi sebelum kita memulakan, kita perlu menjelaskan sesuatu. Walaupun biasa digunakan secara bergantian (malah kadang kala oleh kita), Ripple tidak sama dengan XRP. RippleNet adalah rangkaian blockchain yang dibuat oleh Ripple Labs, sebuah syarikat. Dan, XRP adalah aset digital di RippleNet.

Untuk artikel ini, kita akan merujuk kepada syarikat Ripple Labs sebagai Ripple, rangkaian blockchain sebagai RippleNet, dan cryptocurrency sebagai XRP. Sekarang ini sudah tidak masuk akal, mari kita selami.

Kes # 1: XRP adalah sekuriti yang dijual secara haram.

Tuntutan Tindakan Kelas Ryan Coffey Terhadap Ripple Labs Inc.

Tuntutan Tindakan Kelas Ryan Coffey Terhadap Ripple Labs Inc.

Bukti

Tuntutan undang-undang selepas tuntutan mahkamah nampaknya muncul dari kayu dalam usaha untuk membawa Ripple ke mahkamah (sebenar) mengenai status XRP sebagai keselamatan. Tuntutan itu mendakwa bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Ripple Brad Garlinghouse dan pasukannya menjual XRP kepada pelabur sebagai sekuriti yang tidak berdaftar di Amerika Syarikat. Para pendakwa berhujah bahawa “pembeli XRP diharapkan dapat memperoleh keuntungan dari pemilikan XRP mereka dan para defendan sendiri sering menonjolkan motif keuntungan ini.”

Walaupun Ripple Labs mendakwa bahawa XRP adalah token utiliti, itu mungkin tidak berlaku. Institusi kewangan tidak diminta menggunakan XRP untuk mengambil bahagian dalam ekosistem RippleNet. Sebaliknya, “bank dan penyedia pembayaran dapat menggunakan XRP aset digital untuk mengurangkan kos mereka dan mengakses pasaran baru.” Jadi, walaupun XRP boleh mempunyai utiliti, klasifikasi sebagai token keselamatan benar-benar berada di kawasan kelabu.

Selanjutnya, Ripple secara konsisten memasarkan dan mempromosikan XRP di luar penggunaannya. Laman web syarikat mempunyai bahagian yang dikhaskan untuk Panduan Membeli XRP, dan akaun Twitter rasmi mencantumkan senarai pertukaran baru. Selain itu, laman web ini menyoroti prestasi pasaran XRP.

Sekiranya pasaran sasaran untuk XRP terdiri daripada institusi kewangan, mengapa syarikat memasarkan secara agresif kepada peniaga individu?

Kami gembira melihat $ XRP ditambah kepada @abraglobalAplikasi dan pertukaran dompet mudah alih baru dan momentum berterusan untuk kecairan global XRP yang semakin meningkat. https://t.co/Dr7TKrRD31

– Ripple (@Ripple) 15 Mac 2018

Penentang mengatakan usaha pemasaran ini berasal dari pergantungan pada penjualan XRP sebagai penjana pendapatan syarikat. Mereka mendakwa bahawa sebahagian besar pendapatan Ripple pada masa ini disebabkan oleh penjualan ini yang tanpa syarikat itu akan merosot. Sekiranya tuntutan ini sah, maka klasifikasi keselamatan tidak begitu jauh.

Pertahanan

Tidak mengejutkan apabila Ripple dan penyokongnya mempercayainya XRP bukan keselamatan. XRP sepenuhnya terpisah dari Ripple, syarikat itu. Walaupun Ripple adalah syarikat berpusat, XRP berada di luar kawalan mana-mana satu entiti. Walaupun Ripple hilang esok, XRP secara teorinya masih boleh wujud.

Ripple juga tidak pernah mengadakan tawaran duit syiling awal (ICO) untuk mengedarkan XRP. Sebaliknya, projek itu mengumpulkan dana dari kapitalis teroka untuk menampung kos operasi. ICO biasanya menjadi bendera merah kepada SEC ketika melihat sekuriti. Jadi, tanpa ICO, Ripple harus jelas.

Pertahanan utama Ripple terhadap hujah pemasaran yang dinyatakan sebelum ini adalah bahawa lebih banyak pemegang XRP mencipta ekosistem Ripple yang lebih sihat. Dengan menjual XRP dalam selang waktu yang ditetapkan, Ripple memberi insentif kepada pembuat pasaran dan meningkatkan kecairan token. Kecairan yang meningkat ini menyebabkan kos yang lebih rendah bagi institusi yang menggunakan token untuk pembayaran.

Beberapa penyokong pintar (dan poket dalam) menyokong Ripple. Penyokong-penyokong ini tidak akan mempertaruhkan wang dan reputasi mereka yang sukar diperoleh sekiranya mereka berpendapat bahawa ada kemungkinan sedikit pun XRP menjadi keselamatan yang dijual secara haram.

Keputusan – Rayuan ke Mahkamah Tinggi

Ada ujian mudah, yang Ujian Howey, yang menerangkan empat sifat keselamatan. Dengan menggunakan XRP, ia mengatakan bahawa keselamatan adalah:

  • Pelaburan wang. Ya, membeli XRP memerlukan pelaburan dana yang jelas.
  • Dalam syarikat biasa. Titik ini sedikit kurang jelas daripada yang sebelumnya. XRP berkait rapat dengan syarikat Ripple biasa. Walau bagaimanapun, mereka adalah entiti yang berasingan. Atribut ini lebih hitam dan putih dengan cryptocurrency seperti Bitcoin di mana tidak ada pihak berkuasa pusat yang boleh anda tunjuk.
  • Dengan jangkaan keuntungan. Sekali lagi, ya, cukup jelas bahawa majoriti pemegang XRP mengharapkan keuntungan daripada pelaburan mereka.
  • Melalui usaha syarikat bersama. Ya lagi. Tindakan Ripple secara langsung seiring dengan peningkatan nilai XRP.

XRP mencecah tiga daripada empat kriteria sekuriti yang diperlukan. Walau bagaimanapun, walaupun kekurangan salah satu syarat tersebut akan menghilangkan klasifikasi. Pada akhirnya, ia menyatakan sama ada mahkamah bersetuju bahawa XRP terpisah dari Ripple seperti yang didakwa syarikat itu.

Kes # 2: RippleNet berpusat.

pemusatan riak

Statistik Pemusatan Ripple melalui Adakah Kita Tidak Terdesentralisasi?

Bukti

Selain kenyataan bahawa entiti syarikat membuatnya, terdapat beberapa sebab yang berbeza mengapa blockchain Ripple disebut sebagai salah satu yang paling berpusat di industri.

Mari kita mulakan dengan pengedaran XRP. Pada masa penciptaan, Ripple memperoleh 100 bilion XRP. Dari 100 bilion itu, syarikat menyimpan 80 bilion, dan selebihnya 20 bilion adalah berpecah di antara pengasas. Ideanya ialah, seiring berjalannya waktu, Ripple akan memberikan XRP atau menjualnya untuk membiayai operasi syarikat.

Pada masa penulisan ini, Ripple masih memiliki lebih dari 60 peratus bekalan XRP, dan hanya seratus akaun yang memegang lebih dari 80 persen dari jumlah keseluruhan. Apabila melihat pengedaran XRP, RippleNet pasti terpusat.

Bagaimana dengan nod? Mekanisme konsensus RippleNet tidak seperti cryptocurrency lain. Daripada bergantung pada Proof-of-Work atau Proof-of-Stake, RippleNet menggunakan sistem pengundian untuk mencapai kata sepakat. Tanpa terlalu terperinci, node di rangkaian bergantung pada validator yang dipercayai, yang menentukan keadaan blockchain dan transaksi.

peserta riak

Pada masa ini, RippleNet telah berakhir 700 nod awam tetapi hanya 21 pengesahan yang dipercayai. Dari 21 pengesahan yang dipercayai, Ripple mengendalikan 10 daripadanya (48%). Selain itu, pengesahan yang dipercayai ditetapkan secara lalai semasa menjalankan nod semuanya dikendalikan oleh Ripple. Oleh itu, melainkan jika anda mengubah lalai semasa menjalankan nod, sistem bergantung sepenuhnya pada Ripple.

Terakhir, RippleNet merangkumi fungsi di mana pintu masuk dapat membekukan mata wang yang dikeluarkan. Syarikat itu mendakwa bahawa fungsi ini berlaku sehingga pelanggan dapat mengikuti prosedur peraturan atau memeriksa aktiviti yang mencurigakan jika mereka memerlukannya. Tetapi kemampuan seperti ini cukup unik di dunia blockchain. Walaupun Ripple sendiri tidak dapat membekukan XRP, ini memberikan gateway jumlah kawalan yang luar biasa dalam apa yang sepatutnya menjadi rangkaian tahan penapisan.

Pertahanan

Ripple dan kebanyakan penyokong bersetuju bahawa RippleNet pada masa ini tidak terdesentralisasi sebagaimana mestinya atau sepatutnya. Dan syarikat telah menyusun strategi desentralisasi yang luas untuk meningkatkan sifat ini. Bahagian pertama melibatkan memasukkan sebilangan besar nod di seluruh negara, entiti, dan platform perisian di rangkaian. Bahagian itu kebanyakannya telah diselesaikan.

Langkah seterusnya adalah memperluas bilangan nod pengesahan yang dipercayai. Ripple kini dalam proses menambahkan pengesahan pihak ketiga tambahan dan menggantikan yang telah mereka operasikan sekarang. Ripple mengendalikan 100% pengesahan semasa pelancaran tetapi kini hanya beroperasi 48% – peningkatan yang ketara.

Ya, Ripple memegang sebahagian besar XRP, tetapi 55 bilion token tersebut / telah masuk escrow. Ripple hanya mempunyai akses kepada satu bilion XRP setiap bulan. Kawalan ini diperlukan untuk mewujudkan ramalan bekalan semasa rangkaian berkembang. Anda tidak perlu risau Ripple tiba-tiba membuang seluruh bankroll mereka ke pasaran.

Putusan – Bersalah

Seperti sekarang, RippleNet berpusat. Terdapat sejumlah bukti yang dapat diatasi yang menyokong ini. Sebilangan besar XRP berada di tangan Ripple, dan hal yang sama dapat dikatakan untuk pengesahan yang dipercayai. Walaupun Ripple tidak dapat membekukan dana secara langsung, mereka dapat dengan mudah membuang pengaruh mereka untuk mendorong pintu masuk melakukannya (yang mereka ada sebelumnya).

Semua itu mengatakan, Ripple secara terbuka memposting strategi mereka untuk desentralisasi jaringan. Sekiranya RippleNet menjadi terdesentralisasi dari masa ke masa, maka keputusan ini akan berubah. Namun, masih perlu dilihat sama ada syarikat akan menindaklanjuti penyataan mereka atau seberapa berjaya usaha tersebut.

Kes # 3: Institusi kewangan tidak menggunakan XRP.

rakan riak

Adakah rakan kongsi Ripple menggunakan XRP?

Bukti

Peminat riak biasanya mengeluarkan senarai perkongsian ketika memuji projek ini. Tetapi, adakah institusi ini benar-benar menggunakan teknologi blockchain pada akaun langsung? Dan, jika demikian, apakah mereka menggunakan token XRP? Sebilangan besar penentang tidak percaya. Malah CTO Ripple David Schwartz menjelaskan bahawa Penyertaan RippleNet tidak memerlukan XRP.

Untuk menerangkan lebih lanjut, adalah mustahak kami menentukan perbezaan antara produk yang ditawarkan oleh Ripple:

  • xSekarang, penyelesaian perisian untuk pembayaran rentas sempadan, adalah produk utama Ripple. Ia tidak gunakan XRP.
  • xVia adalah antara muka pembayaran dan API untuk syarikat, penyedia pembayaran, dan bank. Ia belum tersedia tetapi juga tidak gunakan XRP.
  • xRapid, penyelesaian kecairan, kini merupakan satu-satunya produk yang adakah gunakan XRP.

Institusi kewangan boleh menggunakan produk ini dalam satu sama lain, tetapi tidak. Sehingga Julai, hanya sepuluh syarikat telah melaksanakan xRapid dengan tujuh daripadanya melakukannya secara percubaan. Selain itu, Hikmet Ersek, CEO Western Union (syarikat perintis), telah menyatakan bahawa mereka belum melihat penjimatan kos dalam ujian belum.

Menurut a Laporan Bloomberg, eksekutif di tujuh institusi kewangan global menyatakan bahawa mereka bahkan tidak mempertimbangkan untuk melaksanakan XRP dalam sistem mereka. Mereka menyatakan bahawa belia industri cryptocurrency dan masalah peraturan yang tidak jelas menimbulkan risiko terlalu besar untuk dana pelanggan mereka. Beberapa institusi ini, walaupun tidak dikenali, adalah rakan kongsi Ripple.

Pertahanan

Walaupun tidak ada penggunaan XRP yang ketara sekarang, akan berlaku sebentar lagi. Strategi Ripple adalah pertama untuk membuat rakan kongsi melaksanakan xCurrent, dan kemudian, memanaskannya hingga xRapid (dan XRP) ketika produk matang. Lebih daripada 100 rakan perbankan sudah menjadi isyarat kuat bahawa institusi ini terbuka untuk bekerja dengan syarikat blockchain. Tidak semestinya sukar untuk menaikkannya ke xRapid setelah proposisi nilai jelas dan XRP mempunyai klasifikasi undang-undang yang pasti.

Western Union telah melakukan transaksi dengan hanya sepuluh pembayaran sebelum mendakwa xRapid tidak berguna. Sepuluh urus niaga tidak memberikan data yang mencukupi untuk menghasilkan hasil yang signifikan. Sebenarnya, Cuallix, yang telah menggunakan xRapid pada transaksi langsung melaporkan sebaliknya. Syarikat ini melihat kecekapan 1000 peratus berbanding sistem semasa mereka.

Apabila pasaran cryptocurrency berkembang, bank dan institusi lain akan menjadi lebih selesa menggunakan xRapid dan token XRP yang berkaitan.

Putusan – Bersalah Dengan Kemungkinan Pembebasan

Polos dan sederhana, kebanyakan institusi kewangan, bahkan yang bekerjasama dengan Ripple, tidak menggunakan XRP. Dengan landskap peraturan semasa, terdapat banyak risiko bagi bank untuk menyokong XRP. Seperti kebanyakan masalah birokrasi, status undang-undang XRP mungkin tidak dapat diselesaikan selama bertahun-tahun. Dan penggunaan boleh mengambil masa lebih lama.

Walau bagaimanapun, pengisytiharan SEC mengenai XRP sebagai bukan keselamatan dapat mengubah segalanya dengan cepat. Dan di jalan, setelah penggunaan cryptocurrency menjadi arus perdana, XRP dapat menjadi penyelesaian kecairan institusi kewangan di seluruh dunia. Walaupun begitu, Ripple duduk di belakang bar CoinCentral.

Mahkamah Dipecat

Dengan dua keputusan bersalah dan satu masih terbuka untuk dibahaskan, kata-kata keras terhadap Ripple mungkin dibenarkan. Adalah mengejutkan bahawa cryptocurrency dengan sedikit penggunaan terus berada di tempat ketiga dengan had pasaran. Sekali lagi, EOS adalah nombor lima.

Walaupun kami mendapati Ripple bersalah dalam hampir semua kes, peta jalan mereka untuk desentralisasi dan peningkatan keselesaan dengan cryptocurrency di antara bank dapat mengubah kapal. Dan keputusan ini tidak mengatakan bahawa Ripple tidak memberikan kebaikan. Syarikat itu telah menyumbang kepada banyak badan amal termasuk sumbangan XRP $ 29 juta kepada sekolah-sekolah awam di Amerika. Dan sebahagian daripada misi syarikat adalah untuk membuat pembayaran rentas sempadan yang lebih berpatutan bagi mereka yang sangat memerlukannya.

Jadi, penjahat terpusat atau kekuatan untuk selamanya – pada akhirnya, keputusan akhir adalah milik anda.

>

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map