Masa Depan Persekitaran Blockchain

Konsep persekitaran blockchain terus mencetuskan imaginasi pemaju di seluruh dunia. Seperti yang akan anda ketahui tidak lama lagi, sifat teknologi blockchain yang telus dan tidak berubah menjadikannya ideal untuk sejumlah tugas menyelamatkan alam sekitar. Hari ini, pemaju berhasrat untuk menyatukan teknologi blockchain ke dalam pelbagai projek lestari.

Menyelamatkan planet ini bukanlah tugas yang mudah. Nasib baik, teknologi kini wujud untuk mengubah amalan lama dan sia-sia. Bumi sangat memerlukan sokongan. Menurut baru-baru ini lapor diterbitkan oleh Program Alam Sekitar Bangsa-Bangsa Bersatu, suhu bumi terus meningkat pada kadar yang membimbangkan.

Walaupun ini mungkin berita gembira bagi mereka yang sedang berada di tengah musim musim dingin, kenaikan permukaan laut menimbulkan malapetaka di pulau-pulau dan kota-kota pesisir. Kajian yang diterbitkan oleh Yale menunjukkan bahawa lautan telah meningkat pada tahap yang belum pernah terjadi sebelumnya sejak tahun tujuh puluhan. Laporan yang sama menjelaskan bahawa kadar kenaikan permukaan laut meningkat dua kali lipat dari sekitar 0,06 inci per tahun menjadi 0,14 inci per tahun pada tahun 1993.

Maklumat ini menjadi perhatian utama dan bukan hanya untuk ahli alam sekitar. Kedua-dua kerajaan dan perniagaan swasta bersedia untuk menuntut ganti rugi $ 14 trilion setahun, menurut laporan baru-baru ini belajar dijalankan oleh Pusat Oseanografi Nasional UK (NOC).

Blok Bangunan (rantai) untuk Planet yang Lebih Baik

Menyedari perlunya perubahan, World Economic Forum menerbitkan Blok Bangunan (rantai) untuk Planet yang Lebih Baik. Makalah ini menguraikan 65 projek persekitaran blockchain yang ada dan yang baru muncul yang berpotensi untuk mengatasi keadaan degradasi yang sedang dialami planet ini. Kajian ini mengemukakan enam bidang cabaran global:

  1. Perubahan iklim
  2. Kepelbagaian Biologi dan Pemuliharaan
  3. Lautan yang Sihat
  4. Keselamatan Air
  5. Udara yang bersih
  6. Cuaca dan Ketahanan Bencana

Ketika dunia berusaha memerangi cabaran persekitaran yang disenaraikan di atas, sejumlah organisasi iklim blockchain pelbagai negara telah terbentuk. Kumpulan ini mengambil pendekatan yang lebih proaktif terhadap masalah yang dihadapi oleh persekitaran kita. Salah satu kumpulan persekitaran blockchain yang paling terkenal yang kini beroperasi adalah Blockchain for Climate Foundation.

Blockchain untuk Iklim Iklim

Blockchain for Climate Foundation berusaha untuk meletakkan Perjanjian Paris pada blockchain. Perjanjian Paris adalah strategi antarabangsa untuk pengurangan gas rumah hijau berbahaya dengan sokongan dari 195 negara tandatangan.

Terdapat banyak sebab mengapa strategi berasaskan blockchain masuk akal. Pertama, memindahkan Perjanjian Paris ke blockchain membolehkan negara memantau pelepasan global secara terbuka dan telus. Selain itu, langkah ini mengecilkan kos pemantauan. Seperti sekarang, kumpulan ini mengadakan lawatan untuk mempromosikan faedah penggabungan tersebut.

Program Alam Sekitar Blockchain Sudah Bergerak

Nasib baik, ruang blockchain adalah mengenai inovasi dan kesinambungan. Untuk tujuan ini, banyak program persekitaran blockchain swasta dan kerajaan yang ada sekarang. Program-program ini menggabungkan kepintaran pembangun crypto dengan harapan para ahli alam sekitar. Berikut adalah beberapa contoh yang paling penting:

Plastik Suria: Bank Plastik

Platform Solar Plastic bertujuan memberi insentif kepada proses kitar semula. Sampah plastik menjadi perhatian besar para ahli alam sekitar. Kisah Huffington Post baru-baru ini yang bertajuk “Lautan Kita Tenggelam dalam Plastik” mengetengahkan masalah yang ingin diatasi oleh pembangun ini.

Patch Sampah Besar Pasifik melalui Sputnik International

Patch Sampah Besar Pasifik melalui Sputnik International

Konsep di sebalik Bank Plastik adalah sederhana. Peserta dibayar dalam cryptocurrency kerana mengitar semula plastik mereka. Platform ini membayar orang yang sedikit melebihi kadar pasaran untuk sampah plastik mereka. Strategi ini menjadikan lautan kita bersih dan memperkuat usaha kitar semula di seluruh dunia.

Platform Elektron

The Elektron platform menggabungkan keselamatan teknologi blockchain dengan ciri-ciri teknologi tinggi yang terdapat pada meter elektrik digital masa kini. Projek ini memudahkan langkah menuju sistem grid pintar yang menentukan strategi pengagihan tenaga yang paling berkesan secara automatik.

Platform pengagihan tenaga yang berpusat di UK ini mempunyai kemampuan untuk mencapai 53 juta meter dan lebih daripada 60 penyedia elektrik yang berbeza. Pasukan di sebalik projek ini berusaha untuk mengurangkan pemusatan yang berlaku dalam sektor kuasa negara. Platform ini membolehkan pendekatan yang terdesentralisasi untuk masalah penjanaan kuasa.

Brooklyn Microgrid

The Brooklyn Microgrid projek menggabungkan sebilangan teknologi inovatif untuk mewujudkan rangkaian tenaga komunal. Platformnya unik kerana syarikat tenaga masih bertanggungjawab menjaga infrastruktur. Segala tenaga yang tidak digunakan akan ditukar antara peserta.

Projek ini mempunyai bangunan di Brooklyn, NY yang dilengkapi dengan panel solar. Tenaga yang dihasilkan oleh panel ini menyalurkan kepada semua peserta dalam microgrid. Dan, setiap peserta menerima sejumlah elektrik yang diperuntukkan. Ahli dapat menjual kuasa mereka yang tidak digunakan kepada ahli microgrid lain untuk mendapatkan keuntungan.

SolarCoin

The SolarCoin konsepnya serupa dengan konsep Brooklyn Microgrid kerana tenaga suria dihasilkan dan dijual semula. Walau bagaimanapun, projek SolarCoin mengambil pendekatan konsep yang lebih individual. Pengguna menjual elektrik mereka yang tidak digunakan yang dihasilkan oleh panel solar peribadi mereka melalui blockchain.

Dalam strategi ini, pemilik rumah membeli sistem panel solar. Setelah sistem diintegrasikan ke dalam rangkaian SolarCoin, pengguna dapat mulai menjual tenaga yang tidak digunakan oleh rumah mereka. Platform ini bebas untuk disertai, dan ahli boleh memilih untuk dibayar dalam mata wang fiat atau Bitcoin.

ElectriCCHain

The ElectiCChain platform menyediakan pemantauan global masa nyata pengeluaran tenaga suria. Sistem ini berfungsi bersama dengan rangkaian SolarCoin. Projek ini mengintegrasikan data dari lebih daripada tujuh juta kemudahan solar global. Data ini membantu penyelidikan saintifik ke arah tenaga lestari.

ElectriCChain menyiarkan semua data pengeluaran dan penggunaan solar secara langsung yang dikumpulkan ke dalam satu blockchain. Strategi ini memberikan banyak maklumat berharga kepada penyelidik di lokasi yang mudah diakses.

Masa Depan yang Lebih Cerah: Persekitaran Blockchain

Sukar untuk mengatakan jika penemu Bitcoin, Satoshi Nakamoto, membayangkan bagaimana teknologi blockchain akan mengubah cara kita memberi kekuatan kepada kehidupan kita. Oleh kerana pembangun terus meneroka manfaat teknologi blockchain, dunia di sekitar kita sangat memerlukan penyelesaian. Kini nampaknya teknologi blockchain memegang kunci masa depan yang lebih baik untuk semua.