Kewangan yang terdesentralisasi menjadi salah satu kata kunci crypto pada tahun 2019. Di luar hype, pergerakan DeFi menawarkan beberapa potensi menarik. Ini bertujuan untuk mewujudkan sistem kewangan yang benar-benar terdesentralisasi, yang tidak memerlukan sistem perbankan tradisional. Sistem yang lebih sesuai dengan niat asal pencipta Bitcoin yang sukar difahami daripada apa yang pernah kita lihat sebelumnya. Jadi apa itu kewangan terdesentralisasi, dan apa maksudnya untuk masa depan crypto?

Visi Satoshi (Bukan Bitcoin Cash)

Sebelum kita mulai, berdasarkan berita baru-baru ini, mari kita meluangkan masa sebentar untuk merungkai istilah “Satoshi’s Vision.” Jauh sebelum Craig Wright memulakan perang dengan hampir keseluruhan cryptovere dengan mengirimkan surat berhenti dan berhenti kepada sesiapa yang berani mempersoalkan kesahihan tuntutan “Saya Satoshi”, Satoshi sebenarnya (seperti yang kita tahu mencipta Bitcoin) mempunyai visi yang sederhana. Itu tidak ada kaitan dengan garpu keras Bitcoin Cash, dan dinyatakan di sana pada baris pertama Kertas putih Bitcoin:

“Versi wang tunai elektronik secara murni akan membolehkan pembayaran dalam talian dihantar terus dari satu pihak ke pihak lain tanpa melalui institusi kewangan.”

Walaupun Bitcoin sebahagian besarnya tetap berlaku pada visi ini, landskap blockchain dan crypto telah berbeza. Sektor kewangan khususnya dengan cepat menyedari potensi teknologi yang mendasari.

Tidak mengejutkan bagi sektor yang menjadikan roti dan mentega menjadi orang tengah, bank, dan banyak kerajaan tidak berminat dengan visi asal Satoshi. Walau bagaimanapun, blockchain menawarkan potensi besar untuk sektor kewangan. Oleh itu, bank dan institusi kewangan bersama dengan kerajaan dan syarikat besar seperti IBM mula menyiasat apa yang boleh dilakukan oleh blockchain.

Blockchain IBM

IBM – mungkin tawaran blockchain peribadi terbesar di pasaran hari ini

Kini, konsortia wujud untuk meneroka potensi blockchain di hampir setiap industri. Bersama dengan kewangan, blockchain membuat gelombang dalam rantaian bekalan dan logistik, insurans, periklanan, aeroangkasa, penjagaan kesihatan, dan banyak lagi, banyak sektor lain. Walau bagaimanapun, banyak perkembangan ini berlaku pada buku besar yang diedarkan secara peribadi, yang tidak memanfaatkan sepenuhnya manfaat desentralisasi. Atas sebab ini, banyak pembersih kripto menyatakan penolakan dari penglihatan asal Satoshi.

Masukkan kewangan yang terdesentralisasi.

Mengenai Desentralisasi Kewangan

The Gerakan Decentralized Finance (#DeFi) dilancarkan menjelang akhir tahun lalu, sebagai rangkaian lima belas projek berasaskan Ethereum dengan tujuan bersepadu untuk mewujudkan sistem kewangan yang lebih terbuka. Projek anggota awal termasuk MakerDAO, Origin Protocol, dan Paradigm. Peserta kemudian merangkumi Kyber Network dan Compound.

Rangkaian ini juga mengukuhkan beberapa panduan untuk bergabung. Ini menyatakan dengan jelas bahawa untuk berpartisipasi dalam #DeFi, projek ini sedang membangun atau membangun perkhidmatan untuk blockchain yang terdesentralisasi, dalam industri kewangan, mematuhi standard umum dan mendorong untuk saling beroperasi, dan harus sejalan dengan prinsip-prinsip teras #DeFi. Prinsip-prinsip tersebut membincangkan mengenai penyertaan, aksesibilitas, dan ketelusan kewangan.

Pada masa ini, ahli #DeFi termasuk pertukaran terdesentralisasi, dompet, koin stabil, pasaran ramalan, protokol kecairan, dan banyak lagi.

Apa Erti #DeFi untuk Ethereum?

Sebilangan besar penggerak pertama dalam gerakan kewangan terdesentralisasi berdasarkan Ethereum. Oleh itu, DeFi merupakan berita baik untuk bayi Vitalik.

Mari kita pecahkan. MakerDAO adalah projek Ethereum terbesar yang terlibat dalam #DeFi jika kita menggunakan ETH yang dipertaruhkan sebagai ukuran. Pada masa penulisan, lebih 2 juta ETH dipertaruhkan dalam Pembuat.

ETH bertaruh di Maker

ETH bertaruh di Maker

Yang terbesar seterusnya adalah Compound dan Uniswap, masing-masing dengan 55k dan 27k.

ETH dipertaruhkan dalam Compound dan Uniswap

ETH dipertaruhkan dalam Compound dan Uniswap

Belum lagi Bancor, yang bukan merupakan projek Ethereum murni tetapi bertindak sebagai rangkaian kecairan untuk token berasaskan Ethereum. A catatan blog baru-baru ini dari Bancor mengumumkan ia kini mempunyai Ethereum bernilai $ 12.8 juta dan EOS dipertaruhkan dalam rangkaiannya.

Semakin banyak ETH terlibat dalam jenis projek kewangan terdesentralisasi ini, semakin sukar menjadi ETH. Peningkatan kekurangan ETH mendorong permintaan dari peniaga dan pelabur, yang meningkatkan nilai pasarannya. Oleh itu, pertumbuhan pergerakan #DeFi menjadi berita baik bagi sesiapa sahaja yang membuat spekulasi mengenai ETH.

Apa Makna Kewangan Terdesentralisasi untuk Blockchain?

Kumpulan projek awal dalam #DeFi kebanyakannya berdasarkan Ethereum. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa ekosistem kewangan yang terdesentralisasi tidak dapat berkembang di semua blok. Sebenarnya, melakukannya akan mengembalikan konvergensi blockchain dan pembiayaan kembali kepada visi asal Satoshi.

Sejak pasaran beruang yang berpanjangan berubah menjadi musim sejuk crypto, sudah ada banyak kritikan dan selalu ditujukan kepada blockchain dan cryptocurrency. Malangnya (atau mungkin, untungnya, jika anda seorang penyokong desentralisasi,) ini juga mendorong banyak orang untuk berspekulasi bahawa blockchain sebagai teknologi telah ada saatnya.

Walaupun “bekas orang percaya” yang bergaya sendiri telah menggunakan platform berprofil tinggi untuk menyatakan kedudukan “kami mencubanya, ia tidak berjaya”. Fakta bahawa pengawal selia AS tidak meluluskan ETF Bitcoin tidak membantu menjual idea crypto sebagai kejayaan dalam dunia kewangan. Fakta bahawa niaga hadapan terkawal yang menawarkan Bakkt ditangguhkan selama-lamanya.

Ini nampaknya sangat tidak adil. Harga Bitcoin pada tahap terendah 2018 masih empat kali lebih tinggi daripada dua tahun sebelumnya, sebelum ledakan. Tambahan pula, tidak ada pelaksanaan korporat blockchain untuk kes penggunaan yang beroperasi lebih dari satu atau dua tahun paling banyak. Itu tidak cukup masa untuk menyatakan kejayaan atau kegagalan. Terutama memandangkan kelajuan gear korporat mengisar.

Membuatnya Sendiri

Walau bagaimanapun, kewangan terdesentralisasi menjauhkan diri daripada keperluan untuk pengesahan luaran blockchain dan cryptocurrency. #DeFi tidak memerlukan bank dan institusi kewangan untuk menggabungkan teknologi tersebut.

Sebaliknya, ini menunjukkan bahawa dunia kripto berkembang dengan sendirinya, tanpa memerlukan pengesahan atau peraturan luaran. #DeFi sedang membuat saluran baru untuk menggunakan crypto. Ini mendorong gelombang keusahawanan kewangan baru yang akan dihambat dalam dunia perbankan tradisional.

Tambahan pula, #DeFi berdasarkan rakan sebaya yang menukar mata wang digital secara dalam talian. Selain keperluan jelas untuk memasuki crypto dari fiat, ia tidak memerlukan perantaraan institusi kewangan. Ini sangat dekat dengan visi Satoshi seolah-olah lelaki itu sendiri mengemukakan idea. Apabila anda memikirkannya, dia seperti itu.

Bagi sesiapa yang berminat untuk meneroka projek-projek kewangan yang terdesentralisasi dengan lebih terperinci, beberapa orang yang ramah telah memilih senarai yang cukup komprehensif di GitHub. #DeFi juga dihidupkan Telegram dan Reddit.

Gambar pilihan: Pixabay