Keprihatinan utama untuk blockchain adalah bahawa, sementara berfungsi, banyak blockchain mungkin menghadapi masalah untuk meningkatkan tahap penggunaan pengguna secara besar-besaran.

Ini menjadi semakin penting apabila anda mengambil kira seberapa kecil peratusan orang yang benar-benar menggunakan dApps bertenaga blockchain berbanding dengan jumlah orang yang diperlukan untuk mencapai semacam kesan rangkaian untuk membuat banyak dApps yang sama ini relevan dalam dunia sebenar.

Makmal buruj menawarkan protokol platform yang bertujuan untuk menggabungkan kedua-dua teknologi terdistribusi baru dan sedia ada untuk membina protokol yang menangani semua masalah skalabiliti blockchain semasa.

Zac RussellProjek ini baru-baru ini mengumpulkan $ 33.7 juta untuk penjualan peribadi dan merupakan salah satu daripada beberapa projek yang melaksanakan Directed Acyclic Graph (DAG) dan bukannya blockchain. Constellation mempunyai lebih daripada 60,000 pendaftaran individu untuk Airdrop mereka yang kini ditutup dan baru-baru ini disenaraikan KuCoin.

CoinCentral berpeluang menemubual Constellation Labs ’ Zac Russell mengenai DAG, mekanisme konsensus “Bukti Meme” untuk Konstelasi, keusahawanan, dan masa depan untuk dunia buku besar yang diedarkan.

Nikmati!

Bolehkah anda menerangkan faedah teknologi DAG berbanding blockchain?

Rangkaian blockchain tradisional, seperti Bitcoin atau Ethereum, memerlukan setiap transaksi disahkan oleh keseluruhan rangkaian dalam urutan linear. Secara semula jadi, proses ini secara drastik menghalang kelajuan transaksi dan membatasi kemampuan rangkaian untuk membuat skala yang munasabah, prasyarat utama untuk penerapan perusahaan.

Sederhananya, jika anda ingin membeli kopi dengan bitcoin dan transaksi anda harus disahkan oleh setiap simpul dalam rangkaian dan keseluruhan prosesnya memakan masa setengah jam, Starbucks mungkin tidak mahu menerima bitcoin.

Dalam kes Graf Asiklik Terarah (DAG), setiap transaksi di rangkaian mengesahkan dan mengamankan yang berikutnya dalam urutan kitaran, menghindari kos tenaga dan masa yang berkaitan dengan mengesahkan satu transaksi di seluruh rangkaian.

Lebih jauh lagi, kerana DAG tidak memiliki penambang (dalam pengertian tradisional) daripada bergantung pada pengesah, throughput transaksi rangkaian berkadar langsung dengan jumlah orang yang bergabung dengan rangkaian.

Ini bermaksud bahawa apabila lebih banyak peserta menggunakan Constellation, rangkaian sebenarnya semakin cepat, dan bukannya sesak, seperti yang berlaku pada kebanyakan blockchain lama.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat terkini catatan blog kita lakukan pada persoalan ini.

Ini adalah penjelasan ringkas mengenai DAG vs blockchain tradisional.

Bolehkah anda menerangkan secara ringkas mekanisme konsensus “Bukti Meme” Konstelasi? Bagaimana ia berbeza dengan mekanisme konsensus yang lebih terkenal seperti PoW / PoS?

Model konsensus tradisional seperti Proof of Work (PoW) dan Proof of Stake (PoS) sangat rentan terhadap penyatuan dan manipulasi kuasa, dan oleh itu, tidak menarik bagi pihak berkepentingan yang bertanggungjawab untuk penerapan perusahaan sebenar.

Dalam kes PoW, seseorang atau kumpulan yang mempunyai sumber daya perlombongan / komputasi yang mencukupi dapat memperoleh sejumlah besar rangkaian dan memanipulasinya untuk keuntungan mereka – keadaan semasa di mana sebahagian besar bitcoin ditambang dari China. Dalam kes PoS, perkara yang sama dapat dilakukan oleh individu atau kumpulan yang mungkin membuat plutokrasi dengan memegang nilai paling banyak.

Sebaliknya, mekanisme Proof of Meme Constellation (rujukan untuk karya Richard Dawkin mengenai memetics secara semula jadi) adalah model konsensus novel dan adil yang menggunakan pemarkahan reputasi untuk mengamankan rangkaian.

Oleh itu, tidak kira berapa banyak wang atau kuasa yang anda bawa ke rangkaian, sistem memberi ganjaran kepada ‘pelakon yang baik’ dengan menganalisis dan mematikan rangkaian data.

Menonton video di laman web Konstelasi di mana anda bercakap tentang dapat bekerja sama dengan kekuatan dan kelemahan masing-masing, sepertinya pasukan kepimpinan mempunyai dinamik hebat. Bagaimana kalian berkumpul?

Kami adalah kumpulan yang sangat ketat! Pasukan kejuruteraan terdiri daripada rakan-rakan dan bekas rakan sekerja dari Radius, Oracle, dan Salesforce, di mana mereka bekerja pada sistem diedarkan dan pembelajaran mesin.

Semua pengasas bersama telah berteman selama bertahun-tahun dan sejak itu telah membentuk pasukan individu yang penuh minat, semua pakar dalam bidang mereka. Kami kini mempunyai pasukan inti yang terdiri daripada 25 orang, semuanya adalah rakan atau bekas rakan sekerja.

Kami belum lagi mengambil pekerja di luar rangkaian kami, yang merupakan bukti hebat pasukan dan visi kami!

Apa yang akan berlaku untuk Konstelasi antara sekarang dan akhir tahun?

Buku putih perniagaan kami akan dikeluarkan pada 2 September, yang akan menyediakan peta jalan 3 tahun yang ringkas dan terperinci. Kami juga menjangkakan pembebasan V2 of Orion dengan pelancaran karunia dan alat pemaju pada akhir tahun ini.

Kami tidak berusaha untuk melepaskan V2 kod kami dan dengan itu, mainnet kami akan dilancarkan tidak lama kemudian. Kami mempunyai beberapa perkongsian besar dalam kerja-kerja ini, tetapi kami mesti terus memuncak bibirnya buat masa ini.

Anda baru-baru ini melancarkan Orion, portal komuniti untuk pembangun. Bagaimana ia diterima setakat ini?

Reaksi komuniti pemaju setakat ini sangat hebat. Orion berfungsi sebagai pusat pusat, di mana semua kandungan dan maklumat kami disatukan. Adalah sukar untuk melacak semua yang berlaku – komuniti kami tersebar di Twitter, Telegram, Reddit, Bitcoin Talk, dan banyak lagi.

Orion membolehkan kami memberi tumpuan kepada membina produk yang kemudian diuji oleh ahli komuniti dan disiarkan di seluruh ekosistem crypto yang lebih luas. Itu V1. V2 yang akan datang akan merangkumi dokumentasi pembangun dan pasar aplikasi.

Pelancaran Orion benar-benar mengukuhkan kehadiran kami di kancah pembangun dan terus menarik bakat hebat.

Salah satu catatan blog anda membicarakan kemudahan pengembangan aplikasi di platform Constellation, menggunakan bahasa arus perdana seperti Python berbanding bahasa khusus platform seperti Solidity. Bagi mereka yang bukan berteknologi, bolehkah anda menerangkan mengapa ini penting?

Bahasa blockchain yang ada tidak jelas dan mempunyai kurva pembelajaran yang curam, yang mana antara lain adalah Ethereum’s Solididity. Daripada membuat pemaju membungkuk ke belakang untuk membangun platform kami, kami menggunakan bahasa yang ada (Java) yang sudah memiliki penggunaan pengguna dan perusahaan, dan menerapkannya ke protokol kami.

Langkah seperti itu memungkinkan lebih banyak orang memiliki kemampuan untuk membangun DApps, dan juga memudahkan perniagaan perusahaan untuk mengintegrasikan Constellation ke dalam tumpukan teknologi mereka yang ada.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat kami catatan blog bagaimana ia berfungsi.

Anda telah menyatakan kepercayaan anda bahawa rangkaian blockchain lama tidak akan dapat ditingkatkan dengan cukup untuk mencapai penggunaan yang meluas. Mengapa perkara ini berlaku?

Walaupun secara teorinya mungkin bagi rangkaian blockchain untuk melaksanakan peningkatan skala, melakukannya secara retroaktif dan pelancaran pasca mainnet adalah proses yang tidak kemas dan politik. Lebih buruk lagi adalah kenyataan bahawa kebanyakan usaha penskalaan, seperti percubaan Ethereum untuk menerapkan mekanisme PoS, hanya mencipta plutokrasi.

Terdapat projek yang sedang dikerjakan untuk menyelesaikan masalah ini tetapi mereka mempunyai tambalan yang tidak mengatasi masalah ini asas struktur rantaian blok warisan. Ruang crypto perlahan-lahan memungkinkan desentralisasi, prinsip spiritual blockchain utama, dikorbankan di mezbah skala dengan harapan ia akan membawa kepada penerapan perusahaan arus perdana. Tidak, dan yang lebih penting lagi, kita tidak perlu membuat pertukaran itu.

Konstelasi menggunakan teknologi terdistribusi baru dan sedia ada, dan membangun protokol yang menangani masalah ini pada dasarnya.

Mengapa penting untuk membuat simpul dapat diakses oleh orang awam?

Pada peringkat teknikal, Konstelasi menjadi lebih kuat dan kuat apabila lebih ramai orang bergabung dan mengambil bahagian dalam rangkaian.

Walau bagaimanapun, pada tahap yang lebih tinggi, kami melihat penggunaan cryptocurrency arus perdana dikaitkan dengan aksesibilitas nod global di semua kumpulan demografi. Sekiranya crypto benar-benar dilepaskan, rata-rata orang perlu mempunyai pilihan untuk menjadi pengesah, dan juga pengguna.

Oleh yang demikian, menjelang pelancaran mainnet kami, kami berusaha keras untuk memastikan bahawa menyiapkan dan menjalankan nod akan semudah mungkin.

Terima kasih!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me