Masyarakat Orang Asli di luar bandar Australia.

Seorang peniaga berlian di Antwerp, Belgium.

Jurujual kereta terpakai di UK.

Sebuah syarikat farmaseutikal yang beribu pejabat di Switzerland.

Apa yang mungkin mereka semua mempunyai kesamaan?

Jawapannya adalah faedah yang luas dari penjejakan aset blockchain.

Salah satu ciri paling penting dari blockchain adalah kemampuannya menyimpan nilai – pada dasarnya, untuk membuat aset digital. Apa yang bermula dengan Bitcoin kini telah berkembang menjadi senarai kes penggunaan yang terus berkembang. Sebahagiannya lebih lemah daripada yang lain.

Kes penggunaan blockchain yang mungkin menghadapi ujian masa adalah yang paling memanfaatkan fungsi paling asas dari blockchain. Penjejakan aset, menggunakan kemampuan blockchain untuk membuat nilai tersimpan dan membuat rekod pemilikan yang tidak berubah untuk nilai tersebut, adalah salah satu kes penggunaan tersebut. Artikel ini akan melihat dengan lebih dekat penerapan pelacakan aset blockchain dalam beberapa senario yang berbeza.

Kes untuk Penjejakan Aset Blockchain

Pendaftaran Tanah

Terdapat banyak peluang untuk blockchain dalam pengurusan harta tanah, kebanyakannya berdasarkan mengurangkan atau menghilangkan peranan banyak orang tengah. Pengurangan geseran dan penjualan harta tanah yang lebih cepat adalah faedah yang jelas untuk perdagangan harta tanah sehari-hari. Selain itu, daftar tanah berasaskan blockchain dapat mewujudkan kecekapan dalam kerajaan tempatan, mengurangkan perbelanjaan dolar cukai.

Walau bagaimanapun, faedah mengesan aset harta tanah di blockchain juga dapat memberi manfaat yang besar bagi kumpulan orang asli. Ini akan mewujudkan kaedah undang-undang dengan siapa sahaja dapat membuktikan hak milik tanah mereka. Hak tanah adalah perjuangan berterusan untuk orang asli di seluruh dunia, termasuk negara maju seperti Kanada.

Orang Asli adalah platform blockchain yang bertujuan untuk melindungi hak dan harta kumpulan orang asli di seluruh dunia. Token platform akan berfungsi sebagai mata wang sumbangan. Syarikat itu akan mengarahkan sebahagian syiling yang dilombong untuk membantu penduduk pribumi yang miskin di seluruh dunia. Penjejakan aset blockchain tanah yang diduduki oleh orang asli adalah salah satu tujuan projek ini.

Orang Asli

Halaman utama Indigen

Rantaian bekalan

Walmart adalah salah satu contoh syarikat besar yang telah menyedari potensi blockchain dalam rantaian bekalannya. Rantai bekalan secara tradisional sangat berpecah belah. Banyak syarikat tidak dapat mengenal pasti dengan tepat berapa banyak produk yang mereka miliki di suatu tempat pada satu ketika. Ini mengakibatkan ketidakcekapan, dan pembaziran produk kerana kerosakan atau pencurian.

Beberapa industri mempunyai masalah yang lebih teruk daripada kehilangan produk. Industri farmaseutikal, misalnya, adalah salah satu yang menderita produk palsu yang memasuki rantaian bekalan, biasanya antara pengeluar dan pengguna.

Pemerintah di seluruh dunia membangun sekarang menekankan hal ini. Walau bagaimanapun, ia adalah negara berkembang yang menanggung beban. Di Afrika, beberapa laporan mengatakan bahawa sehingga 70% ubat dijual adalah palsu.

Farmaseutikal

Masalahnya, semuanya kelihatan sama …

Penjejakan aset blockchain dapat memerangi pemalsuan yang memasuki pasaran. Teg digital dapat mengesan dan mengesan produk di seluruh rantaian bekalan sehingga sampai ke tangan pengguna. Teg boleh mengandungi semua atribut yang diperlukan. Dalam kes dadah, boleh merangkumi ramuan, tarikh / tempat pengilang dan pemeriksaan kualiti. Ia dapat dikemas kini dalam masa nyata dengan laluan yang dilalui produk melalui rantaian bekalan.

Perdagangan Kenderaan

Jenayah kereta telah berlaku sepanjang kereta. Dari kenderaan dan alat ganti yang dicuri hingga kereta percutian yang digunakan dalam kecurian hingga “memotong dan menutup” di mana dua bahagian kenderaan yang berlainan (yang biasanya telah dihapus akibat kemalangan) dikimpal dengan berbahaya dan dilepaskan sebagai satu kereta.

Kemalangan kereta

Bahagian depan mungkin hancur, tetapi separuh belakang masih baik, betul?

Ini sesuai dengan beberapa amalan tidak beretika atau haram yang diguna pakai oleh pengedar kereta terpakai seperti “Umpan-dan-suis” dan manipulasi odometer untuk mengurangkan jarak tempuh yang ditunjukkan pada jam. Membeli kereta, terutama yang terpakai boleh dibendung dengan masalah. Pembeli tidak mempunyai pilihan selain mempercayai bahawa kertas yang disertakan dengan kenderaan adalah asli.

Walau bagaimanapun, penjejakan aset blockchain dapat menjadikan proses membeli kereta terpakai jauh lebih selamat. Dengan catatan berdasarkan blockchain setiap kenderaan termasuk bahagiannya, penyelenggaraan, sejarah kemalangan dan pemilikan, pembeli dapat mempercayai proses yang jauh lebih besar. Mereka pasti tahu bahawa kereta baru mereka adalah model asli dengan sejarah penyelenggaraan yang bersih.

Selanjutnya, teknologi AI dapat menentukan nilai yang wajar dan konsisten untuk setiap kenderaan, mengurangkan kejadian peniaga kenderaan terpakai dengan harga yang terlalu tinggi.

Penjejakan Batu Permata

Industri batu permata adalah bernilai $ 23bn setiap tahun, dengan berlian yang bertanggungjawab untuk bahagian yang paling ketara. Namun, berlian konflik atau “darah” adalah masalah yang terus melanda peniaga batu permata. Berlian kasar dijual di zon konflik seperti Angola atau Republik Afrika Tengah. Mereka diseludup ke luar negara, dipotong dan digilap dan disahkan sebagai sah.

Banyak pemerintah di negara membangun telah mengeluarkan undang-undang untuk mencegah penjualan berlian konflik di wilayah mereka. Oleh itu, para peniaga dan peniaga perhiasan berminat untuk memastikan bahawa mereka tidak membeli berlian darah.

cincin berlian

Bagaimana pasangan bahagia itu dapat mengetahui apakah berlian mereka sah?

De Beers, merupakan pengeluar berlian terbesar di dunia, kini berusaha untuk mengesan aset blockchain untuk menghentikan berlian darah memasuki pasaran. Syarikat dilaporkan pada bulan Mei bahawa mereka telah berjaya mencuba blockchain untuk mengesan sepuluh permata dari lombong ke pemotong dan penggilap, dan kemudian ke penjual barang untuk dijual. De Beers merancang untuk menyediakan sistem ini di seluruh industri berlian, untuk menghilangkan perdagangan berlian darah secara haram.

Pertimbangan Lanjut

Dua elemen umum yang lain terdapat di semua ini. Ini adalah pemindahan segera dan tokenisasi aset.

Pemindahan Segera

Daftar aset pada blockchain akan dapat dipindah milik antara pihak dengan menekan butang – dan tanpa memerlukan perantara. Kontrak pintar juga boleh dimiliki – menyimpan dana dalam bentuk escrow hingga pembayaran penuh dibuat. Setelah pembayaran diterima, pemilikan baru akan segera dilaksanakan. Ini dapat merangkumi hak pemilikan kereta, sebidang harta tanah, batu permata, atau pengiriman farmasi antara pihak yang mempunyai kontrak pintar.

Tokenisasi Aset

Pembuatan token keselamatan yang mewakili pemilikan pecahan aset fizikal menawarkan kemungkinan menarik. Beberapa aset ketara yang dapat dihargai dari masa ke masa, seperti harta tanah, terlalu mahal untuk seseorang individu atau bahkan keluarga mampu melabur dalam keseluruhan unit.

Contohnya, seseorang yang ingin melabur dalam batu permata harus memilih seberat batu yang sesuai dengan anggarannya. Tetapi semakin besar permata, semakin tinggi nilai per karat. Bagaimana jika anda boleh melabur dalam sebilangan kecil batu permata yang besar dan sangat berharga? Tokenization memungkinkan.

Dunia baru mula meneroka seni yang mungkin untuk penjejakan aset blockchain. Artikel ini telah menggariskan beberapa peluang yang terbuka. Sudah mulai dipercaya bahawa dalam sepuluh atau dua puluh tahun akan datang, blockchain akan menjadi satu-satunya cara yang sukar untuk membuktikan pemilikan dan merakam nilai.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me