Monero Mendapat Lima Cetakan Baru

Ini adalah masa terbaik, masa terburuk. Ini adalah musim perlombongan ASER Monero, ini adalah musim garpu keras yang kerap untuk mencegah perlombongan tersebut. Pada 6 April, koin privasi yang popular Monero bercabang keras… lima kali. MoneroC, Monero 0, Monero Original, Monero Classic, dan Monero-Classic (sekali lagi) semuanya akan terus menjalankan versi 11 protokol Monero, sementara Monero sendiri telah beralih ke versi 12.

Apa garpu baru sahaja berlaku?

Rajah Garpu Monero

Projek Monero telah secara konsisten ditempa setiap 6 bulan untuk meningkatkan protokolnya dengan ciri-ciri terkini, dan setiap garpu secara historis telah disokong oleh masyarakat. Namun, garpu ini hadir dengan perubahan kod kontroversial yang telah memecah belah komuniti Monero, walaupun sebahagian besar pemaju dan komuniti pengguna berada di dalamnya. Yaitu, garpu kelihatan mengubah algoritma perlombongan CryptoNight Proof of Work yang digunakan Monero.

Perubahan ini bertujuan untuk mengelakkan sesiapa sahaja melombong Monero menggunakan ASIC, atau Litar Bersepadu Khusus Aplikasi, komputer yang hanya dapat melakukan satu perkara tertentu (seperti Monero milik saya). Algoritma CryptoNight rentan terhadap serangan oleh perlombongan ASIC, dan ketakutan ini menyebabkan pemaju dan banyak anggota masyarakat ketinggalan membuat perubahan.

Keputusan itu dibuat setelah Bitmain, Halong Mining, dan syarikat perkakasan perlombongan lain mengumumkan bahawa mereka telah membangunkan pelombong CryptoNight ASIC dan akan memulakan penjualan tidak lama lagi. Perubahan skrip perlombongan menjadikan semua perkakasan baru tidak berguna untuk perlombongan Monero, kecuali salah satu garpu ini dapat memperoleh pijakan di pasaran.

Apa cerita dengan duit syiling baru ini?

Walaupun semua duit syiling berasaskan Monero baru, sebenarnya, adalah duit syiling yang sama di rangkaian yang sama, mereka dikenali dengan nama dan logo yang berbeza oleh projek masing-masing.

Monero 0 (XMZ)

Menurut Majalah Bitcoin, pasukan Monero ini adalah sekumpulan “maximalis bukti kerja” yang menjalankan operasi perlombongan hobi.

Pada Monero 0 laman web, pasukan menulis bahawa mereka telah “memutuskan bahawa strategi Projek Monero untuk melakukan garpu keras tidak lagi menjadi strategi yang stabil atau waras. Kami percaya bahawa Bukti Kerja Satoshi adalah satu-satunya mekanisme untuk konsensus yang terdesentralisasi. “

Monero Original (XMO)

Terdapat sedikit maklumat mengenai projek Monero Original selain daripada repositori github dan a siaran akhbar dihantar ke beberapa kedai media.

Dalam siaran akhbar, “pemaju utama” menyatakan bahawa “Monero selalu mengenai kebebasan memilih, mengenai kepelbagaian dan tentang komuniti kuat di belakangnya. Kami memberikan kemungkinan peminat Monero untuk menyokong duit syiling ikonik dan terus berada di rantai asal. “

Pada masa akhbar, HitBTC menyokong perdagangan XMO / BTC, XMO / USDT dan XMO / ETH, dan diperdagangkan sekitar $ 6.

Harga Asal Monero

Monero Classic (XMC)

Seorang wakil projek Monero Classic, Bento Tan, bercakap dengan Majalah Bitcoin dan menggambarkan pasukan itu sebagai sekumpulan peminat Monero dari Singapura yang percaya bahawa pembangunan ASIC sihat untuk pertumbuhan cryptocurrency.

Di laman web mereka, mereka mengetengahkan masalah yang mereka miliki dengan kekuatan jelas pemaju utama Monero, yang menyatakan bahawa “mesej utama Monero klasik adalah bahawa kami percaya bahawa pemaju yang mengubah bukti kerja membuat lebih banyak pemusatan dan merugikan desentralisasi.”

Penolakan ini sepertinya dengan pemusatan kekuatan pengambilan keputusan dalam pasukan pengembangan, kerana pasukan Monero Classic memperhatikan bahawa “pemaju Monero mengatakan bahawa mereka dapat dan akan mengubah peraturan konsensus setiap kali sesuai dengan mereka dan masyarakat nampaknya dikondisikan ke dalam mengikut kehendak pemaju. “

Tan memberitahu Bitcoin Magazine bahawa projek Monero Classic tidak mempunyai kaitan dengan projek garpu yang lain dan tidak merancang untuk bekerjasama.

Monero-Classic (XMC)

Laman web Monero-Classic mendedahkan bahawa individu yang melintas PZ (“Penginjil awal Bitcoin” dan Setiausaha Agung Meja Bulat Litecoin) berada di belakang projek ini. Dia mendakwa bahawa dia telah menyaksikan kebimbangan masyarakat Monero terhadap perlombongan ASIC dan, seperti pasukan Monero Classic yang lain, berpendapat bahawa ia tidak berasas.

“Sebenarnya, kemunculan mesin perlombongan khusus untuk cryptocurrency adalah fenomena ekonomi pasaran yang normal,” tulis PZ, sambil menambah “kami percaya bahawa untuk sebarang jenis algoritma yang berharga, kemunculan mesin perlombongan [sic] hanyalah masalah masa.”

PZ mengakui sokongan masyarakat terhadap garpu tahan ASIC tetapi berpendapat bahawa terdapat juga banyak komuniti yang menerima penglibatan ASIC dalam perlombongan Monero dan akan tetap mengikuti protokol lama. Dia menyelesaikan dengan pesan penyatuan dan kepercayaan bahawa “kedua pemikiran ini harus diberi kesempatan yang sama untuk pembangunan.”

Antpool, Bitmain kolam perlombongan, telah memberi tweet sokongan untuk projek ini, memberi isyarat bahawa Bitmain (yang jelas mendapat keuntungan daripada Monero yang boleh ditambang ASIC) mungkin terlibat dengan pembangunannya.

Monero (XMR) telah bercabang. Sekiranya anda mempunyai XMR sebelum 6 April, anda boleh mendapatkan jumlah Monero Classic (XMC) yang setara selepas 6 April. Ketahui lebih lanjut dengan menyertai sembang kumpulan rasminya di https://t.co/gbyd3JydZQ (tidak berfungsi di dalam GFW) pic.twitter.com/zvjrUVC2zi

– AntPool (@AntPoolofficial) 6 April 2018

Projek Monero Classic ini disokong oleh gerbang bursa.io, LoMoStar, dan CoinEx dan diperdagangkan sekitar $ 25 pada waktu akhbar.

Harga Monero Classic

MoneroC (CXMR)

Tidak ada yang diketahui mengenai MoneroC. Projek itu laman web hanya pemberitahuan bahawa “lebih banyak maklumat akan segera hadir.”

Mereka mempunyai akaun twitter yang menyatakan bahawa projek itu merancang untuk membuat beberapa perubahan pada protokol yang dimiliki oleh projek Monero utama, tetapi dengan cara yang akan mengelakkan pemusatan.

Pasukan ini juga menyebutkan bahawa misi mereka sama seperti MoneroV (garpu Monero lain yang dirancang untuk akhir bulan ini), tetapi mereka mencari dari kod asal sementara MoneroV akan mencari dari kod versi 12 yang baru dikemas kini..

Saya mempunyai Monero … adakah ini mempengaruhi saya?

Terdapat beberapa masalah yang mungkin disebabkan oleh syiling yang baru bercabang ketika datang ke simpanan Monero yang ada. Pertama, garpu Monero baru tidak melaksanakan perlindungan replay, yang bermaksud bahawa mengirim syiling pada salah satu rantai bercabang boleh menyebabkan duit syiling yang sesuai pada rantai lain juga habis..

Untuk mengelakkan ini, mana-mana syiling bercabang baru yang ingin anda simpan perlu dikeluarkan dari alamat tempat mereka berada sebelum anda memindahkan Monero anda yang sebenar. Lama kelamaan, ancaman masalah ulangan berkurang apabila syiling baru dan lama dicampur dan menjadi tidak sah di rantaian blok lawan.

Ancaman yang agak membimbangkan adalah bahawa proses menuntut dan memindahkan syiling yang baru bercabang itu dapat menunjukkan kepemilikan anda terhadap syiling Monero. Kemungkinan ini muncul dalam misi misi Monero yang berfokus pada privasi. Sekiranya privasi Monero anda penting bagi anda, disarankan agar anda memilih satu rangkaian untuk diikuti dan abaikan duit syiling alternatif yang lain. Sama ada anda memilih rangkaian yang mengekalkan nilai terbanyak atau membuat keputusan berdasarkan garpu kod yang anda sukai, ini adalah kaedah terbaik untuk menjaga privasi.

Jadi … adakah ia berjaya?

Garpu pasti berkuatkuasa! Sejak bercabang, hashrate Monero telah menurun secara mendadak dan komuniti Monero nampaknya meraikannya. Bagi pengeluar ASIC, ceritanya agak berbeza.

Carta Monero Hashrate

Walaupun Bitmain telah menunjukkan sokongan untuk projek Monero-Classic dan nampaknya masih meneruskan rancangannya untuk menjual pelombong X3 CryptoNight baru, sebuah syarikat perkakasan yang lebih kecil, Baikal, telah mulai menjual penambang CryptoNight sendiri dengan sangat mengejutkan Perjanjian 5-untuk-1, dengan jelas mempercayai bahawa Monero yang “benar” akan bertahan dan berharap dapat mengembalikan sebahagian pelaburannya dalam teknologi.

Apa sekarang?

Seperti banyak garpu yang telah kita lihat mengenai projek lain seperti Bitcoin dan Litecoin, hanya masa yang akan menunjukkan usaha mana yang akan bertahan dan yang akan terbakar. Awasi CoinCentral untuk maklumat terkini mengenai pelbagai garpu Monero!

selamat menjamu selera!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me