Di negara yang mempunyai rizab minyak terbesar di dunia, penduduknya tidak dapat membeli makanan. Mata wang negara, Bolivar, dinilai oleh 95 peratus minggu ini menghapuskan simpanan orang. Dan berjuta-juta rakyat Venezuela telah melarikan diri dari negara mereka melintasi perbatasan dengan Colombia dan Brazil. Bahkan ada kisah mengenai rakyat Venezuela yang telah berjalan ke Argentina – perjalanan ribuan batu.

Eugenia Alcala Sucre

Eugenia Alcalá Sucre, Pengasas Dash Caracas dan Dash Venezuela

Di tengah-tengah panorama yang menyedihkan, Eugenia Alcalá Sucre, pengasas Dash Caracas dan Dash Venezuela memberitahu CoinCentral bagaimana rasanya tinggal di Venezuela setiap hari. Dan mengapa dia percaya bahawa cryptocurrency – khususnya, Dash – dapat memberikan penyelesaian kepada krisis kemanusiaan yang semakin meningkat.

“Seperti banyak orang Venezuela,” katanya, “saya dan suami pergi pada tahun 2015.” Berkat peningkatan kekurangan makanan, inflasi, jenayah, ekonomi yang hancur dan ketidakpastian politik, “kami merasakan bahawa negara kami tidak lagi mempunyai peluang untuk kami.” Mereka berpindah ke Buenos Aires, Argentina, mempertaruhkan segala-galanya untuk pergi ke sana dan meninggalkan semua yang mereka miliki di belakang. Namun kerana sakit, dia terpaksa kembali ke negaranya.

Negara yang Hancur

“Ketika saya kembali, saya mempunyai perspektif yang berbeza, seperti berpindah ke negara lain bukan satu-satunya jalan keluar,” katanya. “Tetapi ketika saya kembali [pada tahun 2016] saya benar-benar terkejut dengan kemerosotan itu. Negara saya hancur. Kami mula melihat perkara-perkara seperti seluruh keluarga makan dari sampah di jalan dan orang yang tidak dapat membeli makanan atau keperluan asas mereka, walaupun mereka profesional dengan pekerjaan. “

Dia melanjutkan, “Pada tahun 2017, kami mengalami masa yang sulit di Venezuela, dengan banyak pemberontakan dan protes.” Demonstrasi besar-besaran antikerajaan, keganasan yang meluas, dan jumlah kematian di ratusan berlaku setelah beberapa bulan berlaku kerusuhan. Eugenia mengatakan bahawa ketika dia “menyedari bahawa bukan hanya krisis ekonomi lagi tetapi juga krisis sosial.”

Di luar demonstrasi dan penindasan politik, kita tidak hanya membicarakan tentang gelandangan tanpa pekerjaan yang tidak mampu membeli makanan. Eugenia menjelaskan bahawa terdapat banyak halangan yang menghalang orang seharian untuk mengakses wang mereka. Bukan sahaja terdapat hiperinflasi yang merajalela yang jarang dilihat pada zaman moden, tetapi di atas itu, rakyat Venezuela tidak mempunyai cara untuk melindungi kekayaan mereka daripada penurunan nilai kerana mereka dilarang membeli mata wang asing secara bebas.

“Kami memiliki kontrol pertukaran selama bertahun-tahun sekarang,” katanya, “kami tidak dapat membeli dolar dengan bolivar dengan bebas. Kami memerlukan izin khas dari pemerintah dan yang menjadi semakin sukar untuk diperoleh, yang mendorong orang ke langkah lain. “

Pasar Hitam

Pasar gelap untuk membeli dolar dan mata wang asing lain telah wujud di Venezuela selama bertahun-tahun tetapi menjadi sangat diperlukan sejak inflasi tinggi menjadi hiperinflasi. “Kami membeli tomato hari ini dengan satu harga dan esok mungkin dua kali ganda daripada harga itu,” jelas Eugenia, “Kami tidak tahu berapa harganya tetapi kami tahu ia akan naik. Pendapatan kami semakin berkurang setiap hari. “

pasaran gelap

Rakyat Venezuela harus menggunakan pasaran gelap

Jadi orang biasa, bahkan profesional yang bekerja, tidak boleh meletakkan makanan di meja mereka. “Ketika anda melihat semua halangan ini,” katanya, “kadang-kadang orang berpaling ke pasar gelap, tetapi itu berbahaya kerana haram. Ada kes orang dipenjara kerana menggunakan pasar gelap. ”

Kekurangan Wang Tunai

“Sekiranya itu tidak mencukupi,” tambah Eugenia, “kita juga menghadapi masalah kekurangan wang. Itu adalah masalah serius kerana terdapat banyak perkhidmatan yang tidak dapat kami bayar dengan cara lain selain wang tunai, seperti pengangkutan awam. “

Ini terdengar sukar dipercayai tetapi sebenarnya benar. Banyak profesional Venezuela yang bekerja tidur di jalanan kerana mereka tidak dapat mengakses wang yang mereka perlukan untuk menaiki bas pulang. Walaupun mereka memilikinya di bank mereka.

“Ada banyak orang yang tinggal di jalanan walaupun mereka mempunyai pekerjaan. Tetapi mereka tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk pergi bekerja dan pulang setiap hari. Mereka bekerja dari hari Isnin hingga Jumaat dan pulang pada hujung minggu. Bil benar-benar langka. Anda pergi ke bank dan mereka hanya memberi sedikit jumlah. Mereka mempunyai had. Walaupun anda mempunyai wang di bank, anda tidak dapat mengeluarkannya. ”

Had Perbelanjaan Kad Debit

“Selain itu,” tambahnya, “ada masalah lain. Kad debit dan transfer wayar juga terhad, jadi dengan kenaikan harga inflasi tetapi kad debit saya hanya membolehkan saya menghabiskan banyak wang dalam sehari. Walaupun saya mempunyai wang di bank saya, saya tidak dapat membelanjakannya. ”

Sebilangan besar anggota pasukan Dash Venezuela berkongsi kisah serupa kerana tidak dapat menjaga kepalanya di atas air. “Ada seorang wanita,” kata Eugenia, “yang merupakan Pengurus Besar sebuah bank. Walaupun dia bertahun-tahun bekerja di sana dan berpangkat tertinggi di pejabat itu, dia tidak mampu memberi makan dua anaknya. ”

Cryptocurrency sebagai Alternatif Undang-undang

Ketika orang mati, anak-anak kelaparan, kadar kejahatan melambung tinggi, dan perbatasan dengan negara-negara jiran diatasi, anda harus memiliki semangat besi yang cukup untuk bertahan. Tetapi Eugenia bertekad untuk menolong negaranya mencari jalan untuk mengatasi masalah ini. Dia berkata:

“Jadi, kami mula memikirkan untuk mengatasi halangan ekonomi tanpa melanggar undang-undang. Cryptocurrency bukan jenayah di Venezuela. Saya pernah mendengar mengenai Bitcoin beberapa tahun yang lalu tetapi saya tidak memperhatikannya; Saya fikir ia adalah projek universiti atau semacamnya. ” Tetapi pada tahun 2017, ketika keadaan tampak sangat mengerikan, dia mulai meneliti dengan lebih mendalam. Ketika itulah dia menemui Dash.

“Saya jatuh cinta dengan Dash bukan hanya kerana ciri mata wang yang menjadikannya lebih mudah digunakan tetapi kerana DAO. Itu meletupkan fikiran saya. Saya mula menyiasat Dash dan memikirkan bagaimana saya dapat membuat perbezaan yang akan membantu rakyat Venezuela mengetahui mengenai perkara ini. “

Eugenia bukan pengaturcara, pemaju, ahli ekonomi, atau jurutera. Dia seorang ahli psikologi, yang bekerja selama bertahun-tahun dalam latihan dengan remaja, orang dewasa, kanak-kanak, syarikat dan usahawan. Sebenarnya, pengalamannya bekerja rapat dengan usahawan yang membantunya mendapatkan idea Persidangan Dash di Venezuela untuk mendapat momentum.

Menyebarkan Berita Mengenai Dash

Dengan latar belakang yang sangat suram, bagaimana mungkin Dash mula menyelesaikan masalahnya? “Jadi,” jelasnya, “Dash membantu hiperinflasi kerana orang dapat menggunakannya untuk melindungi kekayaan mereka. Ia membantu masalah tunai, dan juga halaju urus niaga kerana Dash begitu cepat. “

Dash Venezuela

Dash Venezuela

Kelajuan transaksi adalah penting bagi banyak orang di seluruh dunia tetapi lebih menekan di Venezuela dengan penurunan nilai mata wang pada saat kedua.

“Lebih penting lagi,” katanya, “Dash dapat membantu sebagai alat pembayaran sehari-hari. Dan sistem pemerintahan Dash telah memungkinkan kita mengadakan persidangan dan pertuturan pertuturan untuk rakyat Venezuela mengenai cryptocurrency dan Dash. Tujuannya adalah untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang cara menggunakannya sebagai penyelesaian masalah.

Kami mempunyai lebih daripada 5,000 orang yang datang ke persidangan dan kami melakukan persidangan setiap bulan. Selepas persidangan selesai, kami mempunyai aktiviti yang dinamakan Dash City yang merupakan pameran usahawan di mana produk dan perkhidmatan dibeli hanya dengan Dash. Ini adalah kaedah praktikal untuk melihat Dash berfungsi dan sangat penting kerana kita boleh bercakap mengenai cryptocurrency secara teori tetapi sehingga anda melihatnya berfungsi dengan betul, muat turun dompet anda sendiri dan beli sesuatu dengan Dash, itulah yang membuat orang menyedari bahawa itu benar-benar mungkin. “

Tetapi bagaimana praktikalnya Dash hari ini? Adakah terdapat kedai di Venezuela yang benar-benar menerimanya sebagai bentuk pembayaran? Bagaimana orang setiap hari mendapat akses ke Dash jika mata wang mereka tidak bernilai?

“Kami memiliki lebih dari 900 pedagang hari ini yang menerima Dash di Venezuela,” katanya. “Itu adalah pencapaian dari upaya bersama Dash Venezuela dan pengusaha di lebih dari 20 komuniti dan proyek di Venezuela yang juga meningkatkan kesadaran dan berusaha untuk menjelaskan kepada pedagang apa itu Dash dan bagaimana menggunakannya.”

Persidangan Dash di Venezuela

Dash Conferences ditujukan kepada usahawan sebagai “sifat keperibadian mereka baik untuk menyebarkan maklumat ini kerana mereka lebih berani dan cenderung mengambil risiko. Mereka lebih cenderung untuk bereksperimen, kerana mereka memiliki kebebasan untuk melakukannya dibandingkan dengan syarikat besar yang harus mengatasi banyak proses dan kebijakan. Usahawan hanya perlu membuat pilihan dan hanya melakukannya. Mereka telah menjadi sebahagian daripada kejayaan kami. “

Sebenarnya, Eugenia mengatakan bahawa banyak pengusaha kecil bahkan menjadi inspirasi kepada perniagaan yang lebih besar. “Mereka berfikir,” jika pengusaha kecil ini dapat melakukannya, mengapa kita tidak bisa? ” Mereka bukan sahaja membicarakannya tetapi juga memberi contoh. “

Eugenia dan pasukannya telah mengadakan 10 persidangan sejauh ini tahun ini dan akan ditutup pada 12 bulan depan. Setelah itu, dia mempunyai rancangan untuk jenis kegiatan lain yang lebih disasarkan kepada pedagang, seperti acara latihan, untuk membantu semakin banyak pengusaha menggunakan Dash. Walaupun, mereka masih akan mengadakan persidangan, “mungkin tiga atau empat kali setahun,” katanya.

Adakah Kebanyakan Orang Venezuela Mengetahui Tentang Cryptocurrency?

Rata-rata orang Eropah atau Amerika anda mungkin tidak biasa dengan blockchain. Mereka yang biasa sering kali mempunyai definisi bercampur-campur dan kurang memahami. Tetapi itu tidak berlaku di Venezuela. “Mata wang kripto yang paling terkenal di Venezuela adalah Bitcoin, Petro, dan Dash,” kata Eugenia.

Dan apa pendapatnya tentang Petro? Dia ragu-ragu, menunjukkan keengganan untuk berbicara secara bebas mengenai inisiatif pemerintah. “Petro adalah projek yang menarik,” katanya, “Yang paling penting adalah kerajaan memasukkan perkataan cryptocurrency dalam ucapan mereka.” Ini telah membantu Eugenia dan pasukannya menyebarkan berita mengenai Dash dengan lebih mudah dan mendidik masyarakat Venezuela yang lebih luas.

“Ketika kita mula berbicara tentang Dash, orang sudah pernah mendengar tentang cryptocurrency,” katanya, “jadi, Petro telah menjadi langkah maju dalam membantu orang mengetahui ada sesuatu yang disebut blockchain dan ada sesuatu yang disebut cryptocurrency.”

Peningkatan Penerimaan Dash

“Kami sekarang mempunyai pedagang yang dapat membeli bahan dari China dan membayar di Dash dan menjual produk mereka di negara lain dan menerima Dash. Warga Venezuela telah menggunakan cryptocurrency selama bertahun-tahun untuk melindungi modal mereka dari inflasi, tetapi sekarang dengan Dash, pihaknya telah membuka jendela baru sebagai alat pembayaran. Ini adalah cara mudah untuk menerima sesuatu yang lebih kuat daripada Bolivar dan sesuai dengan undang-undang. ”

Jadi jenis peniaga apa yang menerima Dash? “Kami memiliki berbagai macam, dari yang kecil seperti penjual kopi dan ais krim hingga toko kelontong, dan sebuah syarikat yang membuat dan menjual motosikal … Terdapat juga pusat kesihatan yang menerima Dash, sekolah, universiti, dan kedai pakaian … ada banyak pilihan. “

temui dasbor

https://discoverdash.com/

Adakah Eugenia prihatin sama sekali bahawa jika Dash menjadi terlalu kuat dan menjadi ancaman kepada pemerintah, mereka mungkin menjadikannya tidak sah?

“Saya harap tidak,” katanya, “Saya rasa itu mungkin kerana ciri-ciri pemerintah yang ada di Venezuela sekarang, tetapi ada orang dalam kerajaan yang memahami cryptocurrency dan tahu ini adalah alat yang harus mereka gunakan. Saya percaya bahawa mereka tidak akan menghentikannya kerana ia juga berfungsi untuk mereka. “

Dan bagaimana dengan persidangan yang diadakannya yang mengumpulkan ribuan hadirin? “Kita harus waspada, tetapi mereka tidak mengambil tindakan apa pun untuk menghentikan acara, kita harus berjaga-jaga, tapi saya harap semuanya akan baik-baik saja.” Bagaimanapun, tegasnya, persidangan itu adalah untuk mengajar usahawan mengenai Dash – bukan gerakan anti-kerajaan.

Bagaimana Menjadi Bukan Teknikal dan Wanita?

“Sebenarnya, saya tidak mempunyai latar belakang teknikal, saya rasa telah menolong orang berhubung dengan saya dan memahami cryptocurrency ketika mereka tidak mempunyai latar belakang teknikal atau pengembangan. Terdapat ungkapan yang banyak saya gunakan dalam persidangan saya. Saya tidak memahami blockchain dari sudut pandangan teknikal dan saya tidak memahami ekonomi dari sudut ekonomi, tetapi saya seorang dan saya mendapat wang dan saya faham bahawa wang seperti ini mempunyai nilai.

Dia mengatakan bahawa relatabiliti ini membantu orang untuk berehat apabila menyedari bahawa mereka tidak memerlukan latar belakang pembangun untuk memahaminya. Dan sebagai wanita? Eugenia tidak menganggap dirinya feminis – dia hanya menjalankan tugasnya. “Orang-orang mendengarkan bukan kerana itu suara perempuan atau lelaki, mereka mendengar kerana ia berguna untuk mereka.”

Dia mengatakan bahawa satu-satunya kali dia melihat menjadi wanita sebagai masalah adalah dengan “seorang wartawan tertentu di Venezuela, pakar teknologi. Dia tidak pernah mahu saya dalam temu ramah walaupun dia mempunyai rakan sekerja lelaki saya. Mungkin jika saya seorang lelaki lelaki ini ingin bercakap dengan saya. “

Dan Cabaran Terbesar yang Akan Datang?

“Kami telah membina momentum dengan persidangan. Saya rasa kita harus merangkul momentum itu, kita tidak boleh melepaskannya, kita harus terus berjalan. Juga, kita harus mengusahakan projek seterusnya untuk mengetahui bagaimana orang boleh mendapatkan Dash dan cryptocurrency lain secara langsung sehingga mereka tidak perlu menggunakan Bolivar. Kita perlu mengembangkan cara yang berbeza agar rakyat Venezuela menerima Dash. “

Banyak orang Venezuela yang bekerja dalam talian menerima pembayaran dalam kripto dan dapat bekerja dengan orang di seluruh dunia, menggunakannya secara bebas untuk membayar barang dan perkhidmatan. Ini perlu diperluas ke jenis pekerja lain. Dan masih ada jalan panjang sebelum pengangkutan awam Venezuela menerima pembayaran di Dash. Tetapi kita berada di hujung gunung es.

“Bukan seperti inilah solusi untuk setiap masalah,” kata Eugenia, “tetapi ada semacam harapan yang menyebar dengan penggunaan Dash.”