Kargo adalah platform all-in-one untuk membuat, mengurus, dan menjual koleksi digital. Kerana interoperabiliti yang disediakan oleh Ethereum, pengguna dapat menguruskan semua koleksi digital mereka yang serasi di Cargo – bukan hanya yang dibuat di Cargo.

Dilancarkan pada Julai 2020, Cargo mewakili beberapa tahun Pengasas Sean PapanikolasPenyelidikan dan eksperimen dalam ekosistem Ethereum. Sean membantu pelopor teknologi pemotongan skala yang boleh diukur pada blockchain Ethereum.

Dengan pelancaran Pasar Kargo tidak lama kemudian, Cargo telah berkembang menjadi 265 akaun pemilih yang dibuat dan lebih dari 170 item digital unik ditambahkan ke pasaran. Setakat ini, item tertinggi yang dijual adalah sekitar $ 1200.

Kami berhubung dengan Sean untuk membincangkan perjalanan keusahawanannya dalam landskap cryptocurrency dan masa depan Token Non-Fungible.

Bolehkah anda memberi kami treler filem selama dua minit dalam hidup anda? Bagaimana anda akhirnya terlibat dalam ruang NFT?

Pada tahun 2017 seorang rakan memperkenalkan saya kepada Ethereum dan ia langsung menarik minat saya. Saya tertarik dengan teknologi baru, tetapi saya telah menemui cara terbaik untuk memahaminya adalah dengan membina sesuatu di atasnya. Oleh itu, saya memutuskan untuk membina dApp. Pada masa itu, saya berpacaran dengan seorang wanita yang merupakan peminatnya Sarjana Muda, jadi saya membuat kontrak pintar bertaruh pada siapa yang akan menang Sarjana Muda.

Tidak ada yang menggunakan kontrak dan hubungannya tidak berjalan lancar, tetapi saya melihat kehebatan Ethereum dan belajar menulis kontrak pintar dalam prosesnya.

Saya bertanya kepada rakan saya jika dia mempunyai idea tentang perkara lain yang dapat kita bangunkan di Ethereum dan dia kembali dengan idea – pasar model 3D. Kami merancang untuk memanggilnya Pedddle dengan tiga d – anda tahu untuk model “3D”. Kami memakai t-shirt Pedddle dan kami pergi ke perlumbaan.

Melalui ini, saya berkenalan dengan standard ERC-721 dan bahkan muncul dengan token ERC-20 yang dipanggil koin xR yang akan digunakan untuk membeli model 3D. Pada pertengahan tahun 2017, saya mempunyai prototaip yang berfungsi di mana pengguna dapat memuat naik model 3D dan platform akan membuat NFT dan anda boleh menjualnya.

Malangnya, pasangan saya keluar, jadi saya membatalkan Pedddle dan mula mengerjakan aplikasi iOS dan Android yang dapat dikumpulkan secara digital untuk membawa crypto kepada orang ramai. Rancangannya adalah untuk mengaburkan semua barang kripto dan pengguna dapat membayar dengan kad kredit.

Aplikasi ini dipanggil Dolli dan ia membolehkan pengguna membeli dan mengumpulkan watak-watak yang memalukan – yang paling terkenal ialah Pizza Rob yang terkenal, yang merupakan hit yang cukup besar yang saya reka. Aplikasi ini siap dan siap dihantar, tetapi tepat sebelum pelancaran, pemproses pembayaran menolak menyokong aplikasi Dolli. (Pada masa itu, pemproses pembayaran tidak akan menyentuh aplikasi crypto dengan tiang setinggi sepuluh kaki.)

Saya mencuba beberapa penyedia pembayaran lain tetapi tidak lama kemudian menyedari bahawa saya menghadapi pemusatan kuasa – perkara yang tepat adalah bitcoin sepatutnya baiki. Saya memutuskan untuk membina semula Dolli menggunakan infrastruktur yang terdesentralisasi.

Itulah pemangkin untuk Kargo. Saya tahu pasti ada orang lain seperti saya yang akan memanfaatkan platform yang membolehkan anda membuat koleksi digital, berinteraksi dengan dan menjualnya dalam aplikasi anda.

Bagi seseorang yang ingin terlibat, sama ada sebagai pelabur atau sebagai usahawan, bagaimana anda menentukan peluang di ruang cryptocurrency?

Saya bukan pelabur, jadi ambil ini dengan sebilangan garam, tetapi anda ingin melihat teknologi dan pasukannya. Siapa pasukan yang membina produk, apa yang mereka buat, dan bolehkah mereka mengeluarkannya?

Perkara yang sama berlaku untuk melancarkan permulaan. Walaupun teknologi itu sukar difahami, anda ingin melihat pasukannya. Dalam kes saya, saya bernasib baik kerana dapat bekerjasama Makmal Polyient, inkubator blockchain peringkat awal yang diasaskan oleh Brad Robertson. Dia dan pasukannya memahami ruang crypto dan blockchain, sebab itulah mereka melihat potensi Cargo.

Bagaimana NFT akan mengubah kehidupan sehari-hari?

Saya rasa bagi banyak orang, hanya tinggal masa sehingga NFT menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian mereka.

NFT membantu masuk akal untuk pemilikan digital. Fikirkan tentang semua perkara digital yang boleh anda miliki – seni, tiket, langganan, token akses, senarai akan berterusan.

Jadi, mungkin setiap orang akhirnya memiliki karya seni digital dan menggantungnya dalam bingkai elektronik di dinding mereka, atau mereka membeli tiket NFT yang dapat mereka jual atau pindahkan.

Atau bayangkan bahawa dalam setiap permainan video yang anda mainkan, anda sebenarnya memiliki item dalam permainan dan boleh mengeluarkannya dari permainan dan menjualnya di pasaran sekunder, atau bahkan menggunakannya dalam permainan lain. Ini betul-betul ekosistem yang Permainan Polyient dan saya sedang membina.

Seperti apa Cargo mencapai visi 5 tahunnya?

Sukar untuk diberitahu di mana ruang secara keseluruhan akan berada dalam lima tahun. Kami benar-benar berada di titik perubahan sekarang, tetapi saya membayangkan bahawa kita akan membuat kemajuan besar dalam kebolehgunaan dan skalabiliti. Tetapi tidak kira, Cargo berhasrat untuk menjadi platform pilihan untuk menggerakkan sebarang projek NFT tidak kira sama ada kecil atau besar.

Buat masa ini, Cargo akan terus membangun di Ethereum, tetapi Ethereum dalam keadaannya sekarang akan kelihatan berbeza dalam lima tahun. Kami mungkin sedang membina iterasi Ethereum seterusnya, atau penyelesaian lapisan-2. Tidak kira apa yang sedang kami bangunkan, kami berhasrat untuk membawa prinsip kebolehgunaan dan skalabilitas kami.

Bolehkah anda menerangkan bagaimana Cargo berbeza dari platform NFT lain?

Cargo telah menerajui dan merupakan platform pertama untuk mengintegrasikan EIP-2309 yang merupakan acara standard untuk mengesan penciptaan NFT yang tidak terhingga. Dengan menggunakan struktur data yang cekap, Cargo mempelopori kontrak pintar yang membolehkan pencipta kumpulan membuat seberapa banyak koleksi yang mereka mahukan dalam satu transaksi.

Kerana bayaran gas yang tinggi, ini dapat menjimatkan kos transaksi ribuan (atau bahkan berpuluh ribu) dolar pencipta ketika membuat koleksi dalam skala besar.

Kami juga baru sahaja mengumumkan Permata Kargo, yang akan berfungsi sebagai token utiliti dan pilihan pembayaran di platform Cargo, dan juga token tadbir urus untuk Cargo DAO yang akan datang. Apa yang menggembirakan ialah Permata dapat dimasukkan ke dalam NFT yang serasi untuk mendapatkan hadiah token.

Cargo adalah satu-satunya platform yang membolehkan pengguna menggunakan kontrak pintar yang membolehkan mereka membuat sejumlah NFT dalam satu transaksi dengan kos yang sama seperti membuat satu NFT di platform lain. ERC-2309, standard terbuka di Ethereum yang menjadikannya mungkin, dipelopori oleh saya sendiri kerana saya menyedari sejak awal bahawa untuk meningkatkan NFT, kita memerlukan kaedah untuk membuat dan memindahkan sejumlah besar sekaligus untuk harga yang sesuai. Baru-baru ini OpenSea, pasaran terbesar untuk barangan digital, mula menyokong standard yang memungkinkan ini.

Dari perspektif ciri, kami adalah platform terbuka pertama yang menyokong NFT 3D dan kami juga menyokong fail audio, video selain NFT gambar. Di Cargo, anda dapat mengunci kandungan digital dalam NFT anda yang hanya dapat dibuka oleh pemegang token dan kandungan tersebut disulitkan AES-256.

Semasa saya membina Cargo, saya tidak pernah menyangka bahawa ia hanya akan menjadi pasar NFT dan tidak. Cargo dibina untuk menjadi mesin yang menggerakkan projek NFT lain dengan cara yang lebih kecil dan menjimatkan kos. Kami mempunyai API yang mantap yang membolehkan anda menggunakan infrastruktur Cargo secara langsung di platform anda.

Sejak awal, kami dapat berkolaborasi dengan orang lain dan membagi pembayaran secara automatik – ini telah disokong melalui API kami. Kami melihat bahawa orang menginginkan ini di UI laman web ini, jadi kami berusaha memasukkannya dalam versi Cargo yang akan datang.

Ini adalah ciri yang menarik dan membuka pintu untuk banyak projek keren.

Sebagai contoh, anda boleh membuat siri seni untuk amal dan anda boleh menyiapkannya supaya setiap badan amal itu akan menerima pembayaran secara automatik apabila salah satu karya tersebut dijual. Atau, jika anda seorang seniman, anda boleh berkolaborasi dengan artis lain, atau membuat pasaran anda sendiri yang boleh disertainya oleh artis lain.

Di mana kita belajar lebih banyak?

Keluaran besar kami yang seterusnya adalah Cargo Gems yang membawa dunia Defi yang menarik ke ruang NFT. Awak boleh cari lebih banyak maklumat di sini.

Pembaca boleh mengunjungi Cargo di sini. Mereka juga boleh mengikuti Cargo Twitter.