Token aset telah mula mencipta semula sistem kewangan tradisional. Token aset, proses mengenkripsi judul aset, lesen, dan hak lain secara digital menjadi token, mencabar status quo penyelesaian kewangan dan undang-undang dengan banyak faedahnya.

Patrick SpringerPergerakan ini untuk meletakkan aset dan sekuriti sebenar di blockchain menawarkan keselamatan, ketelusan, dan penyelesaian kos yang lebih baik dibandingkan dengan sistem yang ada.

Kami berpeluang menemu ramah bekas pengarah urusan Morgan Stanley, Patrick Springer, mengenai masa depan aset tokenisasi. Selain itu, kami harus bertanya mengenai kemunculan Polybird, penerbitan akhir ke akhir & platform pertukaran aset token yang mana Springer kini berfungsi sebagai ahli lembaga penasihat.

Latar Belakang Patrick Springer

Patrick Springer adalah seorang veteran industri kewangan, yang mempunyai lebih daripada dua puluh tahun kerjaya di Morgan Stanley di mana dia berkhidmat sebagai Pengarah Urusan dalam perniagaan sekuriti institusi mereka. Sebagai peneraju perniagaan ekuiti global mereka, dia menasihati pelabur ekuiti institusi berpusat di Amerika Utara dan memimpin pengedaran banyak tawaran penawaran ekuiti antarabangsa. Selama sepuluh tahun terakhir, Springer telah membantu mengumpulkan lebih dari 50 bilion dolar modal untuk syarikat global dalam teknologi dan industri lain.

Burung poli

Temu ramah

Apa yang anda lihat ialah kepentingan tokenisasi aset? Apa kesannya terhadap kewangan secara umum?

Terdapat peluang besar di pasar keuangan yang melampaui penciptaan sistem perdagangan dan penyelesaian alternatif dengan struktur biaya yang jauh lebih rendah – ada lebih banyak kecekapan yang dapat digunakan dari sistem penyelesaian kewangan semasa, terutama dalam pembayaran global.

Blockchain adalah ancaman besar terhadap sistem pembayaran kredit pengguna dan yuran pemindahan bank semasa. Mendigitalkan ekuiti dan bon untuk syarikat besar juga akan mendapat tempat.

Terdapat peluang pasaran ruang putih yang sangat besar antara dunia syarikat awam yang tersenarai di bursa global terkemuka di satu pihak dan dunia pengusaha kecil mengumpulkan wang melalui rangkaian crowdfunding yang baru muncul di sisi lain.

Token aset juga akan mengurangkan bid / ask spread antara sekuriti swasta, ekuiti swasta dan kredit swasta, yang dapat mengurangkan kos masuk dan keluar bagi pesara dan pemegang pencen yang melabur melalui pengurus aset mereka.

Terdapat juga peluang besar untuk menyediakan pelbagai jenis pelaburan harta tanah kepada lebih banyak pelabur – dan pada masa yang sama untuk menyediakan lebih banyak saluran pembiayaan untuk pemaju harta tanah dari semua saiz.

Menggadaikan aset akan mengurangkan geseran di pasaran. Menyenaraikannya di pasaran global di mana lebih banyak pelabur dapat menilai, menilai, dan bertransaksi dengan lebih lancar akan menghasilkan peruntukan modal yang lebih baik dan ekonomi yang lebih cekap.

Jumlah syarikat yang tersenarai secara terbuka di bursa saham AS telah berkurang sejak tahun 2000. Terdapat banyak sebab untuk itu, tetapi kebanyakan dari mereka membawa kepada kesimpulan bahawa pasaran modal kita sekarang tidak memenuhi keperluan ekonomi yang besar. Mendigitalkan aset boleh membawa keuntungan kepada pasaran aset yang pada masa ini bersifat peribadi dan mempunyai banyak geseran kos.

Anda menghabiskan lebih dari 20 tahun di Morgan Stanley, terakhir sebagai Pengarah Urusan. Morgan Stanley telah mengeluarkan isyarat campuran mengenai blockchain, kadang-kadang menyamakannya dengan patah dot-com, kadang-kadang memujinya. Adakah anda fikir Wall Street pada masa ini menaik atau menurun pada teknologi blockchain?

Saya tidak lagi bekerja untuk Morgan Stanley, jadi saya tidak mewakili pandangan mereka. Tetapi saya mengatakan bahawa syarikat Wall Street akan menggunakan aspek blockchain sekiranya:

1) Merupakan aset yang ingin didagangkan oleh pelanggan teras mereka dengan mereka, seperti Bitcoin futures, dan

2) Sekiranya teknologi Blockchain akan memberi mereka penjimatan kos dan / atau peluang bahagian pasaran yang besar

Berkaitan dengan yang sebelumnya, permintaan untuk niaga hadapan bitcoin dan ETF oleh pelabur institusi teras masih belum ditentukan. Kerosakan dari krisis crypto pada 2018 ditambah dengan banyak masalah peraturan akan memakan masa untuk pasaran dicerna.

Pada yang terakhir, penyedia besar dalam perdagangan, penyelesaian, dan pembayaran sudah memiliki pangsa pasar yang besar dan sistem semasa cukup efisien untuk ada menggunakan bahawa tidak ada banyak insentif untuk menjadi penggerak pertama yang agresif.

Blockchain sememangnya mengganggu, jadi jurusan Wall Street akan beralih ke blockchain hanya apabila pesaing jenis baru, masalah keselamatan, atau produk baru menjadikan pelaburan menarik.

Adakah anda terlibat sama sekali dalam inisiatif Blockchain Morgan Stanley? Bagaimana anda mula-mula bersentuhan dengan teknologi?

Sebagai pakar pelaburan yang berfokus pada pasaran di Morgan Stanley, saya menghabiskan banyak masa untuk bercakap dengan pelabur dan pasukan penyelidik kami pada tahun 2016 dan 2017 mengenai di mana teknologi blockchain dan cryptocurrency sesuai sebagai tema pelaburan untuk pelaburan institusi, tetapi saya tidak memainkan peranan dalam syarikat membuat keputusan mengenai pelaburan crypto.

Saya terlibat secara material dengan teknologi blockchain ketika bertemu dengan Harish Gupta, CEO dan pengasas bersama Polybird Exchange, musim panas lalu.

Apa yang akan berlaku pada tahun 2019 untuk industri blockchain pada pendapat anda? Adakah institusi kewangan utama akan memainkan peranan?

Walaupun kejatuhan harga cryptocurrency dan ICO, sekuriti berasaskan blockchain ada di sini untuk kekal. Saya mengatakan bahawa kerana terdapat peningkatan keyakinan terhadap syiling yang stabil, dan akan ada jenis sekuriti blockchain baru untuk dilihat oleh pelabur. Aset token, yang bermaksud token digital aset sebenar akan bermula, mewujudkan peluang di pelbagai jenis pasaran aset.

Institusi dan bertauliah (pelabur dengan nilai bersih sekurang-kurangnya $ 1 juta) pelabur akan tertarik dengan kelas token aset yang muncul yang memberikan kepentingan pemilikan dengan lebih mudah atau memberikan aliran pendapatan dengan cara yang selamat. Dari masa ke masa, pemain braket bulge akan berusaha memberikan penyelesaian pelaburan untuk pelanggan mereka.

Pertukaran burung poli

Bagaimana anda terlibat dengan Polybird?

Harish Gupta dan saya menyeberangi jalan sebentar di Morgan Stanley, dan musim panas yang lalu ini kami bertemu dan membincangkan penyertaan saya sebagai penasihat. Di bawah kepimpinan Harish dan pengasasnya, saya mendapati visinya untuk mengembangkan pasaran aset baru sangat menarik.

Apa itu Polybird?

Polybird Exchange adalah terbitan end-to-end & platform pertukaran yang akan memudahkan pembelian dan penjualan aset token. Perniagaan Polybird adalah untuk membuat pasaran untuk aset yang didigitalkan, dan syarikat itu membuat platform, yang dikuasakan oleh blockchain, agar fleksibel sehingga dapat berfungsi di seluruh dunia dan menyokong banyak aset.

Walaupun hampir semua pertukaran blockchain eksklusif untuk cryptocurrency dan token utiliti, Polybird memberi tumpuan untuk mengembangkan pasaran untuk aset token, sekuriti blockchain alias, yang aset dasarnya adalah harta tanah, ekuiti persendirian, kredit swasta, dan sekuriti pendapatan tetap.

Polybird didaftarkan di A.S. tetapi tidak terbuka untuk bekerja dengan warga AS, adakah itu benar?

Pada tahun 2018, sebahagian besar modal yang diperoleh di pasar blockchain dan crypto adalah untuk duit syiling atau token utiliti, dan banyak penerbit berusaha untuk mengelakkan daripada mengakui tawaran mereka sebagai tawaran keselamatan. Tetapi untuk Polybird, aset token adalah sekuriti, dan kami merancang untuk mematuhi agensi pengawal selia pemastautin.

Ini bermaksud bahawa platform ini lebih cenderung berurusan dengan pelabur berakreditasi dan institusi, bukan pelabur runcit.

Apakah kepentingan pendirian SEC terhadap kebanyakan cryptocurrency sebagai sekuriti? Adakah ini menjadikan anda lebih sukar untuk menavigasi perairan crypto?

ICOS dan token yang datang ke pasaran tanpa dialog dan pemahaman yang sesuai dengan SEC, FINRA, dan pengawal selia lain, mencipta penjenamaan negatif untuk semua peserta di ruang “crypto”.

Prospek peraturan sememangnya sangat mencabar memandangkan setiap orang, termasuk pengawal selia, berada di wilayah baru. Tetapi kita melihat pasaran untuk aset digital sebagai peluang untuk menjadikan aset lebih telus, lebih mudah diperdagangkan, dan lebih efisien, yang akhirnya akan dihargai oleh pengawal selia.

Apa yang akan dibawa oleh 2019 dari segi peraturan?

Saya rasa terdapat banyak permintaan dari komuniti kripto dan pelaburan untuk pengawal selia untuk memberikan garis panduan tambahan dan lebih jelas mengenai jenis penawaran dan pasaran yang akan mereka sokong. Tetapi sukar untuk mengatakan kapan ia akan berlaku.

Adakah tokenisasi aset tidak dapat dielakkan?

Ekonomi akan mendorong perkara yang tidak dapat dielakkan. Sekiranya blockchain dapat dibuat untuk menyampaikan apa yang diperlukan untuk pasaran aset geseran yang lebih kuat dan rendah, maka tokenisasi aset akan berlaku. Internet telah mencapai impian awal untuk mewujudkan jalan raya maklumat digital dan media komunikasi.

Blockchain adalah yang membolehkan orang memiliki dan mengawal aset fizikal dan maya secara digital dan selamat dan membolehkan mereka berurusan dengan mereka dengan lebih murah dan dengan kos yang jauh lebih rendah.

Bolehkah anda memberi kami ramalan garis keras untuk 2019? Bilakah pasaran lembu kembali untuk cryptocurrency?

Pasaran bull untuk kripto akan muncul lagi apabila semua spekulator telah keluar, iaitu apabila pelabur yang mempercayai teori bodoh yang lebih besar untuk menjual aset yang sama kepada seseorang tetapi pada harga yang lebih tinggi, semua pergi. Ia juga akan muncul lagi apabila terdapat banyak pertukaran mata wang kripto dan token utiliti – tidak ada nilai untuk memiliki jumlah mata wang digital yang tidak terbatas dari banyak garpu.

Walau bagaimanapun, juga penting untuk diingat bahawa Bitcoin memainkan fungsi yang sangat penting di negara-negara di seluruh dunia yang muflis atau mengalami krisis mata wang yang mendalam. Oleh kerana bitcoin meluangkan masa dan memenuhi janjinya untuk mengurangkan jumlah syiling yang dapat dicetaknya, pelabur arus perdana mungkin melihatnya semula.

Betapa layaknya tokenisasi syarikat yang diperdagangkan secara terbuka di Blockchain?

Ini sepenuhnya dapat dilaksanakan, tetapi kes penggunaan untuk melakukannya mesti dikembangkan sepenuhnya dan difikirkan. Pada masa ini, ekuiti syarikat awam di ekonomi utama seperti AS berdagang dan menetap dengan cekap. Kecairan berbeza-beza mengikut keselamatan tetapi itu bergantung pada kepentingan asas dalam asas keselamatan tersebut.

Mengenakan sekuriti yang ada sekarang tidak semestinya akan mencukupi permintaan dan kecairan untuknya. Di pasaran Amerika Syarikat, terdapat banyak ADR luar negara yang mempunyai kecairan yang sangat rendah. Di Jepun, misalnya, ada banyak syarikat AS yang tersenarai di Bursa Saham Tokyo, tetapi permintaannya sangat sedikit dan akhirnya, kebanyakan syarikat menarik penyenaraian mereka. Perlu ada kes penggunaan.

Adakah anda fikir ini akan menjadi salah satu kes penggunaan arus perdana pertama untuk cryptocurrency? Sekiranya tidak, apa yang akan berlaku?

Penawaran aset digital atau token yang dilakukan sesuai dengan pengawal selia tempatan pastinya akan menjadi pemangkin utama bagi pelabur arus perdana untuk melihat nilai sekuriti blockchain. Saya juga berpendapat bahawa syiling yang stabil yang dapat berjaya menjadikan diri mereka sebagai kaedah pembayaran silang mata wang dengan bayaran yang sangat rendah juga akan menjadi pemangkin utama.

Bilakah tokenisasi aset bermula secara rasmi?

Tokenisasi aset bermula tahun lalu pada pandangan saya dengan tawaran harta tanah Harbour of South Carolina. Token boleh didapati di laman web mereka. Apabila lebih banyak token dan penerbit datang ke pasar, semua pasaran perlu dikembangkan.

Terima kasih atas pandangan dan masa anda!