Bradley Tusk membayangkan masa depan di mana ahli politik memimpin untuk majoriti orang, dan bukan hanya mereka yang berjaya ke tempat mengundi. Tusk, yang menasihati beberapa pemula pertumbuhan tinggi seperti Uber, Lemonade, dan Eaze mengenai politik dan peraturan adalah penyokong utama pengundian mudah alih untuk pilihan raya tempatan dan nasional, dan dia berpendapat blockchain dapat membantu mewujudkannya.

Dalam dekad yang lalu, ada beberapa inisiatif untuk mendorong orang untuk memilih, yang sebagian besar hanya efektif. Banyak yang mengaitkan jumlah pengundi yang rendah, terutama pemilihan lokal, dengan sikap tidak peduli. Walau bagaimanapun, membolehkan orang Amerika memberikan suara dengan telefon pintar boleh mengubahnya.

Pengundian mudah alih bertenaga Blockchain mungkin berada di kaki langit. Sekiranya kita mencapainya, kita mungkin akan hidup di dunia yang melayani semua orang yang dapat mengundi, bukan hanya mereka yang benar-benar pergi ke perpustakaan busuk tempatan mereka untuk menggembar-gemburkan undi mereka di atas pokok mati.

Banyak organisasi yang meneroka pengundian mudah alih beralih ke blockchain. Blockchain menawarkan pengesahan nyata dan pengesahan pengenalpastian banyak skeptis pengundian mudah alih yang wajar diperhatikan, tetapi kebanyakan projek yang memfokuskan pada pengundian digital dengan penggunaan teknologi blockchain kurang dibiayai dan kekurangan penyokong aktif.

Bradley Tusk

Seorang muda (er) Bradley Tusk. Gambar oleh Ruby Washington – The New York Times / Redux

Masukkan Bradley Tusk. Tusk menghabiskan usia dua puluhan dan awal tiga puluhan dalam jawatan politik peringkat tinggi seperti Pengarah Komunikasi untuk Senator AS Chuck Schumer, Timbalan Gabenor Illinois, dan pengurus kempen untuk kejayaan pemilihan semula 2009 jutawan teknologi New York City, Michael Bloomberg.

Tusk, sering bertepuk tangan dengan organisasi dan kemampuannya yang teliti untuk menyelesaikan sesuatu dalam persekitaran politik yang sering tergendala, membawa bakatnya ke ruang korporat dan teknologi dengan mendirikan Tusk Strategies pada tahun 2011, sebuah firma perunding politik yang telah membantu syarikat seperti Google, Walmart, dan Uber menjalankan kempen pelbagai bidang kuasa secara besar-besaran.

Tusk menceritakan kehidupan politik dan keusahawanannya dalam bukunya tahun 2018 The Fixer: My Adventures Menyimpan Permulaan dari Death by Politics menyatakan bahawa dia “jatuh ke dalam teknologi secara tidak sengaja” ketika Travis Kalanick, pengasas sebuah syarikat permulaan pengangkutan kecil (pada masa itu) bernama Uber, dipanggil meminta panduan strategik dan membantu dalam memerangi industri teksi di New York City. Sebagai penasihat politik pertama Uber, Tusk membantu Uber memenangi pertikaiannya di New York City dan konflik serupa di seluruh Amerika Syarikat.

Tusk mengendalikan Tusk Ventures, di mana dia memberikan panduan politik, peraturan, dan media kepada pemula yang mempunyai kepentingan tinggi, melabur dalam beberapa kesempatan. Sebagai tambahan kepada Uber, Tusk telah membantu banyak pemula peringkat tinggi mengelakkan kematian oleh politik demi gangguan. Senarai tersebut merangkumi:

  • FanDuel dan DraftKings (menghalalkan sukan fantasi harian dalam talian),
  • Lemonade (insurans besar dan memerangi Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York yang ketat untuk memenangi lesen insurans)
  • Eaze (menjadikannya mudah, lebih selamat, dan sah untuk mendapatkan ganja berdasarkan permintaan di kawasan tertentu)
  • Bird (pelbagai masalah yang melanda industri skuter atas permintaan)
  • Berguna (dalam melihat perbezaan antara kontraktor dan pekerja sepenuh masa)
  • Care / Of (dalam memasarkan syarikat dengan berpengaruh)
  • Ripple (salah satu daripada anak / syaitan industri cryptocurrency yang kami sayangi)

Sekiranya syarikat permulaan yang berprestasi tinggi terlibat dalam situasi politik melekit yang mengancam, kemungkinan Tusk mendapat panggilan.

Portfolio Tusk Ventures pada 5/9/2019.

Saya berpeluang untuk bercakap dengan Tusk di pejabatnya di New York dan membincangkan pemikirannya mengenai pengundian berasaskan blockchain, pertempuran mendahului untuk projek cryptocurrency, dan apa yang boleh dilakukan oleh pemula untuk berjaya dalam iklim politik yang tidak ramah. Artikel berikut memberi tumpuan kepada pengundian berasaskan mudah alih dan blockchain.

Pengundian Mudah Alih: Melancarkan Massa Beraksi

Perkaitan Tusk untuk pengundian mudah alih mungkin berakar pada strategi 2015 yang berjaya untuk Uber. Uber menghadapi rang undang-undang yang diusulkan di New York City yang akan menurunkan kadar pertumbuhannya menjadi 1% per tahun di bandar ini – pada dasarnya tidur yang lebih lama pada permulaan pertumbuhan tinggi.

Uber mempunyai dua juta pelanggan di New York City, banyak di antaranya lebih suka menggunakan Ubers daripada yang mereka anggap sebagai teksi usang, tidak selamat, dan sering membezakan. Pasukan Tusk memutuskan untuk menggerakkan pangkalan pengguna Uber dari dalam aplikasi.

Uber

Foto: Spencer Platt (Getty)

Setiap kali pengguna membuka Uber di New York City, pop timbul akan menerangkan masalahnya dengan cepat dan memudahkan mereka untuk menganjurkan Uber dengan lancar. Bahkan ada pilihan “de Blasio” (idea dikreditkan kepada Kaitlin Durkosh) yang dinamai walikota kota Bill de Blasio, yang jika dipilih, menunjukkan kepada orang waktu menunggu dua puluh lima minit dan menjelaskan masalahnya. Kemudian, pengguna akan meminta e-mel dan tweet kepada anggota dewan mereka untuk menentang rang undang-undang tersebut. Dalam seminggu, 250,000 orang berjaya – kira-kira 10% daripada pangkalan pengguna NYC Uber.

Maklumat dalam aplikasinya, digabungkan dengan kempen pengiklanan agresif yang menimbulkan rentetan pemilik teksi yang menarik perhatian pemerintah kota, menempatkan balai raya di kota.

Tusk dapat mengubah pangkalan pengguna Uber menjadi instrumen politik yang mencipta keributan bukan hanya untuk walikota Bill de Blasio, tetapi juga wakil, pegawai, dan dewan bandar raya 51 anggota yang akan memilih masa depan Uber. Perwakilan dari dewan bandar akhirnya bersetuju untuk menjatuhkan rang undang-undang itu jika Uber mengakhiri kempennya, yang mencatatkan kejayaan besar untuk Strategi Uber dan Tusk.

Tusk juga menggunakan strategi yang serupa dalam kempen nasional untuk membantu platform pertaruhan sukan fantasi FanDuel dan DraftKings menggerakkan 5 juta pelanggan mereka (di Amerika Syarikat dan Kanada) dengan menghantar mereka pop timbul dengan geotarget dengan senator dan wakil negara mereka, menyatakan sama ada pendirian mereka mengenai sukan fantasi baik atau buruk. Sekiranya wakil negara di daerah kecil yang digunakan untuk 60,000 orang yang mengundi melihat 40,000 orang baru mendaftar untuk mengundi hanya kerana mereka mahukan sukan fantasi, mereka cenderung untuk menarik minat mereka.

Membawa Undi Bergerak ke Misa

Bradley Tusk membantu pemula seperti Uber, Fanduel, dan Draftkings mengatasi rintangan kepentingan politik, lobi, dan syarikat yang telah terpahat, dan kekacauan politik kuno yang baik.

Memandangkan penglibatan politik Tusk sebelumnya, akaun pertama mengenai kerosakan dan stagnasi politik (bagaimanapun, dia bekerja dengan Rod Blagojevich pada satu ketika), dan kemampuan untuk menunjukkan keberkesanan pengundian mudah alih untuk kepentingan pemula, tidak mengejutkan bahawa dia sangat besar penyokong pengundian mudah alih.

“Semua pengguna Uber mempunyai telefon pintar, yang harus kami lakukan adalah melibatkan dan menggerakkan mereka untuk mengekalkan perkhidmatan yang mereka sukai,” komen Tusk. “Pengundian melalui telefon bimbit membawa pilihan raya ke tempat orang, bukannya menuntut mereka pergi ke pemilihan lokal untuk bersuara.”

Bersama dengan isterinya Harper Montgomery, Tusk mengasaskan Filant Tusk Montgomery, asas dengan misi untuk mencipta cara yang boleh dipercayai dan cekap untuk mengundi dengan telefon anda.

Pengundian mudah alih adalah konsep yang kuat untuk dua sebab yang disokong oleh data:

  • Dianggarkan bahawa 80% hingga 95% dari semua orang dewasa di Amerika Syarikat memiliki telefon bimbit, 68% daripadanya telefon pintar pada tahun 2015. Sebilangan besar orang tertambat ke telefon pintar mereka sepanjang hari, menggunakannya untuk peningkatan jumlah keperluan seperti perbankan, pengangkutan, dan bahkan temu janji. Pengundian dari poket anda hampir sama konsepnya seperti dua dekad yang lalu, apatah lagi ketika undang-undang pengundian kita dibuat pada abad ke-18.
  • Jumlah pengundi dalam pilihan raya presiden telah berlegar sekitar 55% sejak tahun 1960. Namun, jika anda pernah berada di dekat platform media sosial sekitar waktu pilihan raya, orang tidak akan berpolitik. Media sosial telah membantu merangsang dan melibatkan jutaan orang dalam perbualan politik. Dengan 169.5 juta orang menggunakan Facebook di Amerika Syarikat (kira-kira 52% penduduk), terdapat hampir penduduk yang sama menggunakan Facebook secara berkala kerana terdapat undi. Pasti, statistik ini merangkumi banyak orang yang tidak dapat memilih (umur, tindak pidana, dll.), Tetapi itu tidak menghilangkan seberapa besar jumlah penduduk AS (terutama bahagian yang lebih muda) agak selesa, jika tidak tenggelam, dalam bidang teknologi.

Kes pengundian mudah alih semakin meningkat ketika merangkul pemilihan tempatan, di mana kesan per-undi setiap orang jauh lebih tinggi, tetapi jumlah pemilih menyedihkan.

Sebagai contoh, pada tahun 2013 demokratik utama untuk walikota di New York City, hanya 691,000 daripada 8.5 juta orang yang memilih, 282.000 dari mereka untuk pemenang Bill de Blasi, yang kemudian akan memenangi perlumbaan dengan 8% dari jumlah keseluruhan suara penduduk. Pada asasnya, diperlukan 3.3% populasi pengundi di New York City untuk memilih walikota ibu kota kewangan dunia dan menjadi rumah bagi salah satu komuniti yang paling pelbagai di dunia. Tusk dapat menggerakkan 250,000 orang untuk menentang RUU antagonis U Blasio dengan satu ciri aplikasi.

Jumlah pengundi yang rendah tidak semestinya menjadikan mana-mana ahli politik yang menang sebagai penjahat. Ini hanya bermaksud sistemnya rosak dan boleh dimanipulasi. Seseorang yang dipilih dengan peratusan yang kecil akan menjalankan operasi untuk berusaha memanfaatkan peratusan itu, jika tidak, jumlah orang yang memilih pada pemilihan. Dan 100% penduduk bandar? Baiklah, suara mereka tidak begitu kuat melainkan jika mereka menggunakan pensel suara. Lagipun, permainan bagi kebanyakan ahli politik tidak semestinya bagus – ia tetap memegang jawatan.

Justin Merriman Getty Images

Tusk, bersama dengan banyak orang Amerika yang kecewa dengan sistem politik Amerika semasa, ingin sekali meneroka pengundian mudah alih untuk mengubah keadaan. “Ideanya bukan untuk menghilangkan sistem peti undi lama,” komen Tusk. “Ini untuk menggunakan teknologi moden untuk memperluas demokrasi kita dan memberi insentif kepada pemimpin kita untuk memimpin majoriti dan bukannya sebilangan kecil orang yang benar-benar mengisi surat suara.”

Estonia, misalnya, telah membenarkan warganya untuk membuang undi dari komputer dengan sambungan Internet di mana sahaja di dunia sejak tahun 2005, dan pemerintah mendakwa 30% daripada anggaran 1.3 juta orang di Estonia menggunakan sistem ini untuk memberikan suara secara elektronik.

Amerika Syarikat mempunyai sejarah pilihan raya yang sangat dekat, yang biasanya berakhir dengan skandal di tempat kelahiran penulis yang indah dan sama sekali tidak berfungsi di Broward County, Florida.

Pengundian melalui telefon bimbit, dalam cita-cita ketepatan, penjejakan cepat, dan kalis pengamalan, akan mendorong lebih banyak orang memilih. Untuk jumlah pemilih yang sangat rendah dalam pilihan raya setempat, pengundian bergerak akan menjadi penukar permainan untuk populasi yang kurang terwakili.

Selain itu, pilihan teknologi demografi pengundian akan kelihatan jauh berbeza dalam beberapa kitaran pilihan raya. Sekiranya bukti anekdot ada nilai di sini, kita Millennials mungkin sangat tidak bernafsu atau tidak apik secara politik, tetapi sebagai unit kita umumnya terlalu sibuk, malas, atau terganggu untuk keluar dan mengundi dalam pilihan raya tempatan, kecuali tentu saja ada tahap pengaruh media sosial dalam bentuk yang bergaya Saya Mengundi pelekat. Keputusan masih belum diputuskan sama ada Gen Z akan bertahan dalam fase rap rap dan makan Tidepod, tetapi cenderung lebih terpikat pada telefon pintar daripada Millennials.

Sekiranya pilihan untuk memilih melalui telefon pintar tersedia, kemungkinan jumlah pemilih akan ditingkatkan oleh orang yang lebih muda, dan ahli politik perlu mencari jalan untuk memenuhi keperluan pemilih daripada pelobi dan penyumbang kempen.

Dalam temu bual dengan The New Yorker, Tusk berkata “Kami bekerjasama dengan orang-orang ini untuk membantu kami menyelesaikannya. Tetapi pandangan saya kurang bahawa ancaman terbesar bagi demokrasi kita adalah risiko penggodaman. Ancaman terbesar bagi demokrasi kita ialah tidak ada yang mengundi. ”

Keadaan Semasa Mengundi Blockchain

Pendahuluan inisiatif pengundian blockchain pasti akan menjadi projek yang melaksanakan produk mereka berbanding hanya menghembuskan udara panas dalam bentuk kertas putih.

Pelaksanaan syarikat pengundian blockchain hari ini nampaknya agak kabur dalam skop pilihan raya nasional, tetapi perlu diperhatikan.

Voatz nampaknya akan mendahului pesaingnya yang tidak bersemangat dalam memimpin pengundian blockchain. Voatz mengumpulkan pusingan benih bernilai $ 2.2 juta yang diketuai oleh Medici Ventures, yang merupakan anak syarikat milik penuh Overstock.com (lihat tZero.)

Voatz

Sistem pengundian berasaskan blockchain projek ini baru-baru ini dilaksanakan di Virginia Barat, terutamanya untuk membolehkan anggota tentera dan rakyat biasa memilih menggunakan telefon mereka. Tusk Montgomery membiayai juruterbang kecil itu dengan $ 150,000. Pada pilihan raya 2018, dua daripada 55 daerah menggunakan Voatz dan hanya 13 orang memberikan suara mereka menggunakan sistem ini. Pada pilihan raya pertengahan tahun 2018, jumlah daerah yang menawarkan pengundian Voatz meningkat kepada 24 dan hampir 150 orang memilih – kira-kira kadar pertumbuhan 11.5x hanya dalam beberapa bulan.

Voatz juga digunakan di Denver, pilihan raya perbandaran Colorado pada 7 Mei 2019.

Agora, syarikat pengundian blockchain yang lain, kadang-kadang dirujuk dalam perbincangan pengundian mudah alih. Laman web Agora mendakwa protokol pengundian digitalnya sebagian digunakan di Sierra Leone sebagai Pemerhati Antarabangsa untuk menjalankan kajian yang memperlihatkan blockchain untuk pengundian. Laman web ini terus memperhatikan bahawa protokol pengundian “dikerahkan sebagian untuk merakam suara dari sampel tempat mengundi pada lekapan blockchain yang tidak berubah,” yang membawa kepada hasil yang memberikan hasil yang tepat dari kawasan yang dikaji beberapa hari menjelang proses penghitungan manual..

Sierra Leone

Namun, pautan kajian kes ke “Akses Hasil” masuk ke laman “Tidak Selamat” peringatan Chrome, dan kemudian mengirim pencari ke laman web hotel Itali. Ini adalah salah satu projek yang lebih popular yang meneroka pengundian blockchain, sesuatu yang perlu dilakukan kedap udara, telus, dan selamat mungkin.

Syarikat itu juga berada di air panas setelah apa yang disebut oleh CEO Leo Grammar sebagai “pertikaian miskomunikasi dan beberapa kesalahan PR yang dilakukan bagi pihak kami.” Agora pada dasarnya membesar-besarkan peranan projek itu, dengan mendakwa seluruh pilihan raya dijalankan dengan blockchain dan bukannya sekadar kajian bersamaan pada ukuran sampel yang terhad, serupa dengan projek sains adil.

Projek lain di ruang termasuk Undi, Bumi Demokrasi, Ikuti Undi Saya, dan Boulé, yang pada masa ini nampaknya merupakan konsep dasar dengan halaman arahan mempromosikan konsep pengundian blockchain berbanding dengan projek bonafid yang ahli politik (atau wartawan) dapat memasukkan gigi mereka ke dalam.

Jalan Panjang Pengundian Blockchain

Setiap pergerakan mempunyai pelopornya. Pengundian melalui telefon bimbit mempunyai implikasi yang sangat besar bagi Amerika Syarikat dan seluruh dunia, tetapi juga merupakan perjalanan berbahaya yang penuh dengan perangkap dan permusuhan.

Memperjuangkan Pengawal Tua sebagai Bayi Anak Yatim yang Miskin

Banyak syarikat pengundian blockchain mendaftar dalam pertempuran mendaki yang sangat curam, beroperasi dari peti kosong dan skema yang tidak jelas untuk pengewangan.

Pertama, tidak ada ahli politik yang telah menghabiskan hidupnya menguasai seni menjana wang kempen, terpilih, dan tetap memegang jawatan mungkin bersedia menyambut sesuatu yang pada dasarnya mengguncang kerana berjuta-juta orang yang biasanya tidak memilih untuk mula mengundi dari telefon mereka. Bukan sahaja ahli politik yang berkuasa akan melancarkan karier mereka ke arah nasib, tetapi mereka juga akan memberi kelebihan teknologi kepada gelombang politikus baru yang mampu melibatkan dan menggerakkan gerombolan pengundi baru.

Kongres

Kongres melakukan perkara Kongres. Alex Wong / Getty Images

“Mereka yang menyukai sesuatu dengan cara mereka – dengan kata lain, setiap ahli politik semasa, kumpulan kepentingan, kesatuan, penderma utama, dan orang lain yang tidak berminat untuk mempermudah orang untuk mencabar kekuasaan mereka – akan menimbulkan banyak bantahan untuk pengundian mudah alih, ”tulis Tusk dalam bukunya.

Kedua, ia akan memerlukan banyak sumber untuk menangani penubuhan, terutamanya dengan simpanan wang kempen, wang pembayar cukai, dan hubungan yang mendalam dengan orang-orang yang telah menguasai permainan politik dalam dan luar. Selain itu, memerangi proses pengundian yang ditetapkan tidak semudah menyerang satu benteng yang diperkaya; ini bermaksud berperang melawan ribuan kubu kuat di seluruh negeri. Walaupun pemerintah beribu-ribu negeri dan kota mungkin mempunyai keutamaan yang berbeza, mereka tetap berbaris dalam satu nada.

“[Pengundian mudah alih secara besar-besaran] akan bererti mengubah undang-undang di setiap negara untuk memungkinkan pemungutan suara bergerak, mengembangkan satu set model peraturan, kebijakan, dan prosedur pemilihan yang dapat disesuaikan untuk setiap bidang kuasa, mencari beberapa bidang kuasa yang bersedia menjalankan program perintis untuk mencuba idea itu, dan meyakinkan platform sosial utama, serta pembangun peranti itu sendiri, untuk membantu dengan terus mengingatkan pengguna mereka untuk memilih, “kata Tusk.

Kekurangan pilihan pengewangan mengurangkan akses projek ke pembiayaan daripada pelabur, dan altruisme sahaja tidak cukup untuk mencabut salah satu sistem politik terkuat sepanjang masa.

Hujah Manipulasi Pengundian Blockchain

Bukan suatu keharusan untuk menganggap sistem politik dua parti dengan sejarah yang teduh dengan gerrymandering, korupsi, intimidasi pemilih, manipulasi melalui media (dan media sosial baru-baru ini), dan pemungutan suara tidak akan mempunyai tuan seni gelap politik mencari jalan untuk memanipulasi pengundian berasaskan mudah alih atau blockchain.

Blockchain itu sendiri mungkin tidak berubah, tetapi masih ada banyak titik kegagalan yang dapat dimanfaatkan dalam berbagai kes penggunaannya. Eksploitasi itu sendiri tidak begitu mengerikan, kerana mari kita hadapi, ahli strategi politik mempunyai beberapa abad untuk mencari jalan untuk mengatasi sistem politik semasa. Walau bagaimanapun, apa yang tidak menyenangkan jika sistem pengundian mudah alih dikompromikan, ia akan dilakukan pada skala besar dan mungkin sukar dikesan sehingga terlambat.

“Bagaimana jika Pengkomputeran Kuantum Mengetepikan Sistem Politik Kita?” Hujah

Pengkomputeran kuantum, sering disebut sebagai “pembunuh crypto,” adalah ancaman eksistensial yang menjulang yang akan menjadikan pengundian berdasarkan blockchain tidak berguna. Komputer kuantum dapat melakukan pengiraan yang secara teori tidak mungkin untuk komputer hari ini dalam jangka masa yang munasabah, yang bermaksud apa sahaja dari simulasi molekul (kimia kuantum bermaksud berpotensi mencari penawar penyakit dalam beberapa hari dan bukannya bertahun-tahun atau dekad), pengoptimuman logistik, dan memecahkan kod kriptografi.

Bitcoin, misalnya, sangat stabil di bawah pengkomputeran semasa, tetapi pengkomputeran kuantum akan memecahnya seperti Humpy Dumpty, yang legenda pernah duduk di dinding besar dan mengalami kejatuhan hebat. Komputer tradisional hari ini perlu dilaksanakan 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 operasi asas untuk mendapatkan kunci peribadi Bitcoin dari alamat awam, atau 340 tidak berbillion (340 bilion bilion bilion bilion).

Menggunakan Algoritma Shor, komputer kuantum yang besar sangat memerlukan 2,097,152 operasi untuk memecahkan kunci peribadi, nombor yang jauh lebih mudah dikendalikan daripada satu dengan perkataan “bilion” empat kali dalam namanya.

Banyak komputer kuantum berkuasa tinggi masih bertahun-tahun lagi. Walau bagaimanapun, hujah bahawa menggunakan sistem e-voting berasaskan blockchain sebagai kaedah pengundian utama sistem demokrasi kita memerlukan pukulan keras oleh para penghasut kuantum. Sama ada pengkomputeran kuantum akan menimbulkan ancaman kepada projek blockchain yang tahan kuantum, ideanya sahaja membingungkan dan cukup teknikal untuk memasuki kempen pengundian anti-blockchain.

Pemikiran Akhir – Membangun Yayasan Pengundian Bergerak untuk Masa Depan

Teori pengundian digital dengan penggunaan teknologi blockchain sepertinya memilih sokongan, tetapi ia akan menghadapi masalah untuk dilaksanakan tanpa bakat dan modal yang mencukupi untuk menghidupkannya.

Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk hari ini. Orang Amerika mungkin tidak akan yakin untuk menyokong sesuatu yang sudah terdengar membingungkan dan terlalu teknikal untuk memilih pemimpin kita, terutama jika titik data kita hanya tiga belas orang yang menggunakan blockchain untuk mengundi dengan telefon mereka di Virginia Barat.

Tetapi, itulah sebenarnya projek ini sekarang – titik data. “Ini mungkin projek sepuluh hingga dua puluh tahun, dan ini bermaksud mempunyai jawapan yang kukuh untuk […] kebimbangan mengenai penggodaman, terutamanya kerana kebimbangan mengenai campur tangan asing dalam pilihan raya A.S. melalui Facebook, Google, dan Twitter hanya bertambah, ”tulis Tusk dalam bukunya dan diperkuat dalam perbualan kami. “Semakin banyak contoh pengundian mudah alih berasaskan blockchain yang berjaya, semakin baik argumennya di masa depan.”

Kami mungkin tidak akan melihat pengundian mudah alih atau mengundi di blockchain pada pilihan raya nasional yang akan datang, tetapi buat masa ini, ini adalah mengenai pengumpulan titik data yang menunjukkan bahawa ia dapat dilaksanakan. Sekiranya ada, projek pengundian blockchain yang berjaya hari ini akan berfungsi sebagai peluru yang sangat diperlukan untuk generasi akan datang yang akan mengambil obor kebebasan dan menyalakan jalan antara sistem politik kuno kita dan teknologi masa depan.

Gambar pilihan oleh Buck Ennis