Bitcoin adalah jalan utama untuk pengubahan wang haram. Sekurang-kurangnya itulah naratif media arus perdana yang memberi makan kepada orang ramai. Pengubahan wang haram mungkin sama seperti penemuan wang itu sendiri. Secara definisi, untuk mencuci wang tunai adalah membuat keuntungan yang tidak masuk akal seolah-olah semuanya diperoleh secara sah, tidak kira sama ada anda pemimpin cincin penyeludup dadah, panglima perang, atau tidak dapat menolong diri anda sendiri dengan harta ibu saudara anda yang kaya beg tangan.

Anonimitas internet yang tidak dikenali telah mendorong para penipu menjadi cara yang lebih rumit untuk menjarah barang rampasan mereka dari tangan pihak berkuasa. Dan untuk kepujian mereka, kepintaran beberapa penipu sangat membingungkan. Sebagai peminat cryptocurrency, anda perlu memerhatikan bola jika anda ingin bermain-main dengan teknologi. Dengan ini, mari kita lihat beberapa kejahatan cryptocurrency yang membuat pusingan dan lihat apa yang boleh anda lakukan untuk tetap selamat.

Penipuan Pengubahan Wang Haram Bitcoin

Pertukaran Sim

Dalam dunia digital, masyarakat telah terbiasa menggunakan peranti untuk pengurusan identiti. Ini biasanya bermaksud mengesahkan akaun peribadi anda, seperti pertukaran perbankan dan cryptocurrency, melalui telefon pintar. Pertukaran sim adalah bentuk penipuan yang agak baru di mana peniru menghubungi penyedia telefon anda dengan harapan dapat memindahkan nombor telefon bimbit anda ke kad SIM lain yang baru mereka perolehi.

Penipuan pertukaran sim agak mudah dilakukan pada masa ini

Penipuan pertukaran sim semakin meningkat. Gambar ihsan PublicDomainPictures.

Penipu yang yakin meletakkan asas untuk penipuan jenis ini melalui kejuruteraan sosial. Mereka mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat peribadi tentang anda sebelum menghubungi wakil syarikat, menjawab soalan keselamatan di sepanjang jalan.

Sekiranya anda pernah menghadapi masalah keselamatan ini secara peribadi, anda akan tahu bahawa mereka tidak sukar dijawab. Pertukaran sim cukup menguntungkan bagi pengguna wang haram Bitcoin kerana ia membolehkan mereka memindahkan dana haram melalui akaun yang sah, sekurang-kurangnya sementara.

Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Ini

Setiap kali anda menggunakan telefon anda untuk mengesahkan identiti anda, anda menggunakan sesuatu yang disebut pengesahan dua faktor (atau pendeknya 2FA). Sayangnya banyak perkhidmatan, termasuk perbankan, masih bergantung pada SMS untuk pengesahan. Jelas, SMS tertakluk kepada risiko pertukaran sim yang disebutkan di atas.

Kaedah yang lebih selamat seperti aplikasi pengesah atau peranti perkakasan sangat disyorkan untuk akaun sensitif. Seorang penipu harus memegang peranti anda secara fizikal sebelum mereka dapat menyamar sebagai anda. Tidak mustahil tetapi lebih selamat. Lihat artikel 2FA terperinci kami untuk maklumat lebih lanjut.

Ransomware

Ransomware biasanya melibatkan penggodam mendapatkan akses ke komputer mangsa yang tidak curiga. Walau bagaimanapun, dalam kes yang teruk, ia boleh mempengaruhi infrastruktur seluruh bandar. Setelah penyerang mendapat akses ke mesin anda, mereka akan mengenkripsi data anda dan menuntut tebusan untuk membukanya. Pembayaran biasanya diperlukan dalam crypto. Walaupun begitu, pembaca yang arif akan mengetahui bahawa Bitcoin tidak begitu dikenali sebagai permulaan. Tetapi itu tidak akan menghentikan penipu kerana terdapat banyak duit syiling di luar sana dan pelbagai cara untuk menutup trek anda.

Contoh teruk ini berlaku pada tahun 2017 ketika WannaCry cryptoworm menyasarkan komputer yang menjalankan sistem operasi Windows. Serangan itu mempengaruhi 200,000 komputer yang luar biasa di 150 negara sebelum Microsoft dapat mengatasi masalah tersebut.

Negara-negara yang terjejas oleh lampiran ransomware WannCry 2017. Sumber: Wikipedia

Negara-negara yang terjejas oleh lampiran ransomware WannCry 2017. Sumber: Wikipedia

Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Ini

Cara paling penting untuk melindungi daripada pemerasan seperti ini adalah dengan mengamalkan kebersihan internet yang sihat. Ya, anda membaca dengan betul. Menjaga kesihatan diri anda memerlukan kerja keras. Bersenam, makan secara sihat, tidur yang cukup, dll. Sikap yang sama berlaku semasa menggunakan web.

Jangan hantarkan maklumat sensitif di saluran media sosial, sandarkan data berharga seperti foto dan dokumen kerja ke peranti luaran secara berkala, ajarkan diri anda mengenai penipuan pancingan data terkini, dan perbarui sistem anda. Anda mendapat gambar.

Pertukaran Cryptocurrency Tidak Teratur

Pakaian pelacak Blockchain CipherTrace menganggarkan bahawa Bitcoin kotor bernilai kira-kira $ 2.5 bilion telah dibersihkan melalui pertukaran yang tidak terkawal. Pertukaran ini tidak mematuhi undang-undang Kenali Pelanggan Anda dan Anti Pengubahan Wang Haram. Menurut seorang Kajian CipherTrace, pertukaran yang tidak terkawal juga menerima jumlah Bitcoin yang paling banyak dicuci.

Di samping itu, perkhidmatan di kaunter dan pertukaran yang terdesentralisasi juga memberi peluang kepada pengguna untuk menukar kripto dengan cara tanpa nama. Sebilangan besar perkhidmatan ini sukar dijejaki. Walau bagaimanapun, kecairan boleh menjadi masalah, menghalang pemindahan besar daripada berlaku. Mengukur kesan perkhidmatan ini terhadap pengubahan wang haram Bitcoin adalah sukar.

Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Ini

Peminat crypto tegar suka mengadu tentang perkhidmatan terpusat dan pihak berkuasa yang korup. Sekiranya anda pernah mengalami penipuan atau jenayah yang berkaitan dengan kripto, anda akan tahu bahawa pihak berkuasa terkawal mempunyai satu faedah besar: anda mempunyai peluang lebih tinggi untuk menuntut semula wang anda.

Ikutilah pertukaran yang mempunyai reputasi baik. Terdapat peluang yang jauh lebih rendah dari akaun anda untuk dirampas untuk tujuan pencucian wang.

Pembersihan

Ini adalah beberapa contoh bagaimana penjenayah memperoleh wang kotor. Tetapi bagaimana mereka membersihkannya? Pendekatan yang biasa disebut pencampuran. Pengadun Bitcoin nampaknya membersihkan kripto kotor dengan melantunkannya di antara beberapa alamat dompet sebelum mengumpul semula jumlah penuh. Alamat akhir sering berakhir di laman web gelap, yang sukar dijejaki. Proses ini juga disebut jatuh dan pelbagai penyedia menawarkan ini sebagai perkhidmatan, dengan bayaran tentu saja.

Penting untuk diperhatikan penyelidikan mendapati pendekatan ini agak tidak berkesan untuk pengubahan wang haram Bitcoin. Tidak menghairankan apabila duit syiling lain seperti Monero muncul untuk menawarkan ciri privasi yang serius di mana Bitcoin gagal. Adapun kaedah lain selain mencampurkan, siapa tahu. Pakar-pakar itu tidak akan pernah mendedahkan rahsia mereka.

Pengubahan Wang Bitcoin – Pemikiran Akhir

Bitcoin masih merupakan teknologi muda dengan had pasaran yang agak kecil berbanding dengan mata wang tradisional. Majoriti orang, termasuk penjenayah, memperoleh wang dalam mata wang fiat seperti dolar atau euro, pertama dan paling utama. Media arus perdana mungkin kehilangan keseluruhan titik ketika membahas keseluruhan perbahasan pengubahan wang haram Bitcoin.

Dengan kata lain, penting untuk membuat perbezaan. Apa sahaja yang boleh digunakan untuk mencuci wang: kereta, perniagaan, harta tanah, crypto, atau dompet makcik kaya. Bitcoin hanyalah alat, medium pertukaran.

Membuang bayi dengan air mandian bukanlah penyelesaian yang berkesan. Sekiranya demikian, masyarakat pasti akan membakar bil $ 100 di perapian setiap malam. Yang mengatakan, seperti yang dinyatakan di atas, jelas ada risiko ketika berurusan dengan crypto. Pastikan anda tidak berada dalam senarai cucian itu.