Di seluruh dunia, program pendaftaran tanah blockchain sedang dalam proses. Sifat telus teknologi ini menjadikannya sangat sesuai untuk digunakan dalam sistem rekod awam. Hari ini, anda melihat semakin banyak pemerintah yang berusaha untuk menggabungkan blockchain ke dalam protokol pendaftaran tanah mereka. Integrasi masuk akal apabila anda menganggap bahawa blockchain lebih cekap, boleh dipercayai dan menjimatkan kos daripada model semasa yang digunakan.

Sistem semasa yang ada sudah ketinggalan zaman. Menjejaki siapa yang memiliki harta tanah yang sukar apabila anda mempunyai rekod tanah beratus-ratus bahkan ribuan tahun. Adalah biasa berlaku perbezaan dalam dokumen termasuk dokumen palsu, judul palsu dan, dalam beberapa kes, kehilangan semua dokumentasi. Apabila situasi ini timbul, ini dapat menyebabkan pertempuran pengadilan yang mahal antara pemilik konflik, yang mana kedua-duanya percaya bahawa mereka adalah pemilik hak harta tanah.

Negara membangun

Negara-negara membangun mengalami rekod pendaftaran tanah yang teruk kerana gabungan faktor. Rasuah pemerintah, penggunaan sistem hanya kertas, dan bencana alam semuanya menyumbang kepada masalah yang semakin meningkat yang dihadapi oleh pegawai pendaftaran tanah di negara-negara ini. Teknologi blockchain adalah penyelesaian kos efektif untuk masalah ini.

Penyelesaian Blockchain

Pelabur mencari cara yang lebih telus untuk mengesahkan pemilikan sebidang tanah tertentu. Pemerintah ingin mengurangkan kos yang berkaitan dengan pemantauan, pengemaskinian, dan pengesahan rekod pemilikan harta tanah. Semasa anda akan belajar, kedua-dua pihak percaya bahawa blockchain adalah penyelesaian untuk masalah mereka sekarang.

Wyoming

Teton County, Wyoming menandatangani Memorandum Persefahaman pada 20 Disember 2018 dengan anak syarikat blockchain Medici Land Governance (MLG) Overstock.com. The perkongsian memberi tumpuan kepada penghijrahan rekod tanah semasa ke sistem berasaskan blokchain baru. Menurut siaran pers, sistem akan menggunakan blockchain MLG untuk mengesan, merekod, dan menampilkan secara terbuka pendaftaran tanah daerah.

Sebagai sebahagian daripada program ini, semua catatan bertarikh selepas tahun 1996 berpindah ke sistem blockchain baru. Bercakap mengenai perkongsian itu, penyokong crypto lama dan CEO Overstock, Patrick M Byrne, menggambarkan pentingnya sistem pendaftaran tanah blockchain masa depan. Dia juga menyentuh kekuatan teknologi untuk mengurangkan masalah kepercayaan di pasaran.

Vermont

Pada Januari tahun ini, South Burlington’s Clerks Office mengumumkan kerjasama dengan syarikat permulaan yang berpangkalan di blockchain Propy, Inc. siaran akhbar, Propy ditugaskan untuk mengembangkan buku besar maklumat pemilikan harta bandar yang diedarkan dengan selamat. Pegawai bandar ingin mengetahui jenis penjimatan kos yang dibawa oleh sistem berasaskan blockchain pada persamaan tersebut.

Pada masa ini, bandar ini menghabiskan ribuan untuk menyimpan dan melindungi rekod ini. Sistem digital dapat menghilangkan kos ini dan membebaskan dana yang sangat diperlukan untuk bandar. The City Clerk, Donna Kinville, menjelaskan bagaimana South Burlington bangga mencari penyelesaian inovatif untuk melayani warganegara mereka.

Negeri Vermont terus melihat minat yang semakin meningkat terhadap teknologi blockchain. Tahun lalu, negara ini membuat kumpulan crypto untuk menyiasat lebih lanjut kes penggunaan teknologi baru.

India

A perkongsian antara Blockchain Learning Group, Blockscale Solutions, dan United Nations Development Programme dapat mengubah cara penyimpanan pendaftaran tanah disimpan di India selama-lamanya. Panchkula, India, sebuah kota kecil yang terletak di negeri Haryana, adalah tempat ujian untuk sistem pendaftaran tanah blockchain baru ini.

Haryana India melalui The Financial Express

Haryana India melalui The Financial Express

Penyelidik mahukan konsep bukti. Dan, data ini membolehkan pemaju mendekati bandar-bandar besar di seluruh negara. Konsep ini menggunakan blockchain Ethereum untuk membuat sistem buku besar yang diedarkan yang direka khusus untuk memenuhi keperluan pendaftaran tanah India yang terus berkembang.

Data dari semua harta tanah yang dijual di daerah menambah blok block dalam masa hampir nyata. Selain itu, penggunaan kontrak pintar membolehkan pendaftaran automatik oleh pembeli dan penjual sebaik sahaja transaksi mencapai tahap persetujuan akhir. Sebagai salah satu negara berpenduduk paling banyak di dunia, India mengalami banyak pertikaian tanah yang timbul akibat dokumen yang bertentangan.

Belanda

Arkitek perusahaan Netherland’s Land Registry, Koen Huisstede, baru-baru ini dinyatakan bahawa penyelesaian blockchain akan disatukan ke dalam protokol pendaftaran tanah negara dalam satu hingga tiga tahun ke depan. Langkah ini sejajar dengan keputusan April negara untuk menandatangani deklarasi yang menyokong pembentukan Perkongsian Blockchain EU.

Pendaftaran Tanah Netherland ingin meneliti bagaimana teknologi blockchain dapat mempermudah sistem semasa. Sistem ini merangkumi hak gadai janji dan semua data pihak ketiga yang berkaitan dengan pasaran harta tanah. Pembangun mencari organisasi yang lebih fleksibel yang lebih sesuai dengan tugas yang diperlukan dalam ekonomi hari ini.

Sweden

Jurnal Wall Street dilapor pada bulan Mac tahun ini bahawa pihak berkuasa pemilikan tanah Sweden (Lantmäteriet) telah mencapai tahap ujian akhir program penyelidikan pendaftaran tanah blokchain mereka selama dua tahun. Ditubuhkan pada tahun 2016, program ini menggunakan blockchain peribadi ChromaWay untuk mendaftarkan penjualan tanah dan harta tanah.

Ketua Arkitek Penyelesaian di ChromaWay, Jörgen Modin, menerangkan bagaimana sistem semasa boleh mengambil masa tiga hingga enam bulan dari saat menandatangani kontrak sehingga benar-benar memindahkan hak milik harta tanah. Sistem baru mengurangkan tempoh menunggu ini hingga beberapa jam.

UK

Pada 1 Oktober 2018, pendaftaran tanah UK melepaskan orang ramai penyataan mengenai perkongsian baru dengan kaedah firma berasaskan blockchain. Kerjasama itu bertujuan untuk menyederhanakan masalah pendaftaran tanah di UK yang semakin meningkat. Nama projek itu adalah Digital Street, dan ini dapat mengurangkan banyak masalah yang dihadapi oleh pegawai pendaftaran tanah UK hari ini.

Pejabat Pendaftaran Tanah UK melalui Warta Persatuan Undang-undang

Pejabat Pendaftaran Tanah UK melalui Warta Persatuan Undang-undang

Projek ini menggunakan blockchain Corda sumber terbuka R3 untuk menyelaraskan proses pendaftaran tanah tradisional. Bercakap mengenai perkongsian itu, ketua eksekutif pendaftaran negara, Graham Farrant, berbicara mengenai hasrat negaranya untuk menjadi pemimpin dunia dalam sistem pendaftaran tanah blockchain.

Columbia

Amerika Latin mempunyai sejarah sistem pendaftaran tanah yang sangat sukar. Pegawai Colombia berusaha mengubah stereotaip ini dengan penyatuan teknologi blockchain. Pada bulan Ogos 2018, negara itu mengumumkan pelancaran hak milik tanah dan sistem pendaftaran berdasarkan Ethereum.

Projek ini merupakan usaha sama antara Universiti Nasional Columbia, UST Global yang berpusat di Sepanyol, dan pemerintah Colombia. Penyelidik universiti Mauricio Tovar menjelaskan bagaimana sistem baru akan mencegah kehilangan dokumentasi dan meningkatkan kecekapan dan keselamatan. Manuver ini sejajar dengan desakan pemerintah Colombia baru-baru ini untuk lebih telus dalam urusannya dengan warganya.

Dubai

Dubai telah lama menjadi pusat kegiatan crypto. Itulah sebabnya tidak mengejutkan apabila mengetahui bahawa komuniti pro-crypto ini sudah mengusahakan sistem pendaftaran tanah blockchain. Pendaftaran baru adalah sebahagian daripada komitmen blockchain negara yang lebih besar, yang dijuluki Strategi Blockchain Dubai.

Sistem blockchain baru di bandar ini menyimpan kontrak penjualan dan sewa. Maklumat ini tersedia untuk dikaji oleh pelabur awam dan swasta. Dubai berusaha untuk memasukkan pangkalan data penyewa dalam sistem mereka dalam masa terdekat juga.

Pendaftaran Tanah Blockchain: Anak Baru di Blok

Pendaftaran tanah Blockchain terus menjadi bidang pembangunan yang besar. Negara-negara dari seluruh dunia menyedari kelebihan yang tidak dapat dinafikan yang disediakan oleh teknologi blockchain ke pasaran. Anda boleh melihat negara-negara lain mengikutinya kerana hasil dari program perintis ini terus menunjukkan kemajuan.