Menurut laporan oleh Analisis IOT, terdapat lebih daripada 17 bilion peranti yang terhubung di seluruh dunia, dan 7 bilion daripadanya adalah peranti Internet of Things (IoT) pada bulan Ogos 2018. Untuk melihatnya, populasi dunia pada masa ini berjumlah sekitar 7.53 bilion orang.

Jumlah peranti IoT diperkirakan akan meningkat menjadi 18 bilion peranti pada tahun 2022, yang bermaksud secara numerik, kita jumlahnya lebih banyak. Ramalan ini bermaksud bahawa sebahagian besar rumah di Amerika Syarikat akan mempunyai sejenis peranti pintar dan bersambung, mengumpulkan maklum balas diagnostik dan menganalisis corak penggunaan.

Seperti yang pernah dikatakan oleh Paman Ben yang terakhir dan hebat kepada Spiderman, “dengan kekuatan yang besar, datanglah tanggungjawab yang besar.”

Skala peranti IoT yang pesat memberikan pencipta tambang data kepada pencipta dan pengumpul data, dan memeriksa kehebatan ini dengan penuh tanggungjawab bukan untuk kepentingan komersial mereka.

Kebimbangan privasi yang mengelilingi industri IoT telah memberi banyak permulaan, blockchain, dan cryptocurrency yang terdesentralisasi seperti IOTA dan IoTeX.

Projek seperti IoTeX, khususnya, memberikan penekanan yang besar dalam membangun struktur kepercayaan yang terdesentralisasi untuk era kolaborasi dan pertukaran data baru antara peranti, aplikasi, dan manusia.

Pasukan IoTeX merangkumi ahli dengan latar belakang seperti Uber, Google, Facebook, Bosch Research, Intel. Projek ini telah menarik pelaburan dari NEO Global Capital, Draper Dragon, Kenetic Capital, Coefficient Ventures, dan banyak lagi.

Kami berpeluang berhubung dengan Pengasas IoTeX Raullen Chai. Sebelum IoTeX, Chai adalah Ketua Kriptografi R&D dan Kejuruteraan Keselamatan di Uber dan merupakan Senior Engineer dan Tech Lead di Google. Nikmati!

Bagaimana penyelesaian anda dibandingkan dengan penawaran IOTA dan IoT lain di pasaran?

Blockchain IoTeX direka khas dengan mempertimbangkan ciri-ciri utama sistem IoT khas seperti sumber daya terhad, komunikasi mesin-ke-mesin, keselamatan, dan kebimbangan privasi, dan lain-lain, sehingga mencapai pertukaran yang baik antara skalabilitas, keselamatan dan keselamatan ketika berbanding IOTA dan penawaran IoT lain di pasaran.

Bolehkah anda menyentuh kepentingan privasi, terutamanya di ruang IoT?

Mengingat sifat pengumpulan data peranti IoT, privasi adalah salah satu kebimbangan utama untuk penyebaran sistem IoT. Bergantung pada sektor industri dan aplikasi dunia nyata, data yang dikumpulkan oleh peranti IoT mungkin mengandungi maklumat perusahaan dan peribadi yang sensitif, yang menimbulkan masalah keselamatan dan privasi di ruang IoT.

Apa pendapat anda mengenai kebimbangan (ketakutan) yang dimiliki oleh banyak orang mengenai Alexa atau Google Home mereka memata-matai mereka?

Alexa dan Google Home mengikuti paradigma komunikasi umum sistem IoT khas, yang mengumpulkan data dari pengguna, melakukan analisis dan pemprosesan data di awan, dan menawarkan maklum balas yang berguna kepada pengguna.

Walaupun peranti IoT tersebut memberikan maklumat berharga bagi pengguna, privasi juga menjadi perhatian yang sah dalam kes penggunaan ini. Data yang dikumpulkan oleh Alexa atau Google Home mungkin mengandungi sejumlah besar maklumat sensitif, yang dapat dianalisis oleh algoritma pembelajaran mesin lanjutan untuk mendapatkan tingkah laku dan pilihan seseorang.

Bolehkah anda memberitahu kami sedikit tentang apa yang anda kerjakan sebagai Lead of Cryptography R&D di Uber? Apa cabaran terbesar yang anda hadapi ketika bekerja di crypto offshoot di sebuah syarikat besar?

Saya mengetuai pasukan untuk membina alat kriptografi untuk kegunaan dalaman dan sistem keselamatan untuk meningkatkan pengalaman pemandu dan penunggang. Cabaran terbesar bagi saya adalah untuk mendidik orang (bahkan jurutera) betapa pentingnya keselamatan dan privasi bagi syarikat besar seperti Uber. Bergerak pantas dan berbuka adalah inti dari budaya Silicon Valley, tetapi setelah kita berurusan dengan dunia nyata dan orang-orang yang sebenarnya, kita harus berhati-hati tentang cara memproses data pengguna.

Ini adalah topik yang akan sangat menarik bagi semua orang dari kutu buku permulaan umum seperti saya dan usahawan yang ingin terlibat dalam cryptocurrency dan blockchain di syarikat-syarikat yang mapan. Nasihat apa yang akan anda berikan untuk mencapai tujuan mereka?

Blockchain dan cryptocurrency masih di peringkat bayi, jadi terdapat banyak ketidakpastian. Ketidakpastian kadang-kadang bermaksud kegembiraan dan peluang tetapi kadang-kadang ia bermaksud tanpa arah dan berbuah dengan banyak sumber dimasukkan. Oleh itu, saya secara peribadi percaya bahawa blockchain dan cryptocurrency adalah revolusi terhebat dalam sejarah manusia.

Kelayakan pasukan anda sangat mengagumkan. Uber, Google, Facebook, Intel, Ph. Ds, modal teroka. Bolehkah anda memberitahu kami sedikit tentang bagaimana dan mengapa anda berkumpul untuk mengatasi ruang IoT? Apa yang menjadikan pasukan ini pasukan yang menang untuk cabaran yang ingin anda menaklukkan?

Diperkirakan lebih daripada 20 bilion peranti IoT akan digunakan di seluruh dunia pada tahun 2020 dan peranti ini membentuk infrastruktur penting untuk menyokong pelbagai aplikasi seperti bandar pintar, jaringan pintar dan Internet industri. Potensi senario aplikasi dan kes penggunaan sistem IoT tidak berkesudahan.

Pasukan kami mengandungi kakitangan yang berkelayakan dengan pengetahuan domain mendalam dalam kriptografi, sistem diedarkan, dan pembelajaran mesin serta kemahiran pengembangan perisian dan perkakasan pelengkap, yang sangat penting untuk menangani masalah yang mencabar di ruang IoT dan membolehkan kami mengembangkan penyelesaian inovatif untuk Aplikasi IoT.

Bagaimana anda akan menentang hujah maksimal Bitcoin bahawa suatu hari, penyelesaian Bitcoin dan lapisan kedua akan menjadikan hampir semua token khusus aplikasi usang?

Bitcoin adalah inovasi hebat yang melepaskan kekuatan blockchain untuk pertama kalinya. Sebagai platform blockchain generasi pertama, metodologi reka bentuk Bitcoin memberikan wawasan berharga untuk pengembangan platform blockchain lain.

Walau bagaimanapun, aplikasi dunia nyata mempunyai keperluan yang sangat berbeza dari segi skalabiliti, keselamatan dan keselamatan. Walaupun Bitcoin dan penyelesaian lapisan kedua membuat peningkatan yang ketara berbanding dengan reka bentuk asalnya, penyelesaian ini tidak dapat merangkumi semua senario aplikasi dan platform khusus aplikasi masih mempunyai kelebihan besar untuk kes penggunaan tertentu.

Apakah langkah seterusnya yang mesti diambil oleh pasukan anda untuk memajukan projek anda?

Pasukan kami bekerjasama rapat dengan rakan industri untuk membawa aplikasi mereka di platform IoTeX, yang merupakan langkah penting ke arah penggunaan kes penggunaan IoT dunia nyata pada platform blockchain khusus aplikasi dan untuk menunjukkan faedah besar menggunakan platform kami.

Misi kami adalah membina struktur kepercayaan yang terdesentralisasi untuk kolaborasi dan pertukaran maklumat antara peranti, aplikasi, dan orang.

Bagaimana orang yang membaca ini dapat menyumbang kepada kejayaan anda dan pasukan anda?

Kami sangat menggalakkan komuniti kami untuk mengambil bahagian dalam perjalanan menarik ini bersama kami dan menyumbang kepada projek ini dengan pelbagai cara, termasuk membina infrastruktur, DApps, mengembangkan ciri baru, menyumbang idea baru, dll..

Terima kasih!