Cryptocurrency menyenangkan, menarik, dan mudah difahami, sehingga mereka mendapat liputan paling banyak dalam revolusi blockchain. Walau bagaimanapun, teknologi blockchain yang mendasari telah diuji di puluhan industri, dari pertanian hingga tenaga hingga seni. Penghantaran dan pengangkutan blockchain adalah satu lagi perkembangan baru. Sedia mengubah keseluruhan rantai hak penjagaan bagaimana barang yang kita beli dapat dari satu tempat ke tempat lain.

Penghantaran dan pengangkutan adalah industri yang sangat besar dan kompleks. Pesawat, trak, kapal, dan kereta api melintasi dunia untuk menghantar barang setiap hari. Namun, dari jumlah ini, industri perahu jauh terbesar. Hampir 90% dari semua barang yang kita beli menaiki kapal pada suatu ketika. Berkat penghantaran, kami mempunyai hasil segar pada pertengahan musim sejuk. Produk yang dikeluarkan di Bangladesh boleh dijual di rak di London. Perkapalan menjalin hubungan dan membolehkan ekonomi global.

Masa depan penghantaran blockchain boleh mengubah beberapa paradigma dalam industri semasa. Blockchains dapat menguruskan kerumitan rangkaian perdagangan global dengan mewujudkan satu sumber kebenaran yang telus. Dari sana, industri pelayaran blockchain akan mendorong persaingan, kecekapan, dan lebih sedikit kesalahan. Artikel ini melihat bagaimana penghantaran bersedia untuk perubahan besar.

Containerization Membuat Protokol

Tanyakan kepada sesiapa sahaja dalam industri perkapalan, dan mereka akan memberitahu anda tentang peranan penting yang telah dilakukan oleh wadah dalam perjalanan barang ke seluruh dunia. Wadah penghantaran adalah pemandangan biasa di mana sahaja barang dan perkhidmatan perlu dihantar. Apabila kontena penghantaran intermodal diseragamkan pada pertengahan abad ke-20, kontena yang sama membolehkan pemindahan yang sama dari trak ke kereta api ke kapal dengan lancar, di mana sahaja di dunia.

menghantar kontena di kereta api

Sebelum ini, bekas terdapat dalam pelbagai saiz. Mereka sering harus dibongkar dan dikemas semula setiap kali ada pertukaran. Dengan penemuan bekas logam bergelombang standard, tidak perlu membongkar di setiap titik pemindahan. Barang-barang dapat disimpan dengan kering di dalam bekas dengan mudah. Juga, bekas ini boleh saling bertumpuk untuk peningkatan ketumpatan.

Bekas penghantaran antarmodal membuat protokol untuk industri perkapalan. Perubahan itu revolusioner. Penghantaran menjadi lebih cekap. Selain itu, pengangkutan antara syarikat penerbangan menjadi lebih mudah dan mula mengikuti prosedur yang dapat diramalkan. Lebih mudah untuk mengesan kontena standard daripada menjejaki penghantaran sembarangan.

Blockchain sebagai Protokol

Tahap gangguan yang sama dalam industri perkapalan mungkin berasal dari protokol baru. Seperti bekas penghantaran, blockchain dapat menjadikan operasi lebih efisien, menyeragamkan pemindahan, dan membolehkan pengirim dan penerima mengesan pesanan mereka dalam masa nyata. Ini menjadikannya masa yang menarik untuk penghantaran blockchain. Blockchain bermaksud mengganggu industri yang bergantung pada dunia.

Banyak syarikat utama dalam perkapalan dan pengangkutan telah bergabung dengan Blockchain dalam Transport Alliance. Tujuannya adalah untuk mewujudkan standard untuk industri perkapalan blockchain baru. Syarikat-syarikat ini telah menyedari potensi blockchain dan daya maju kes penggunaan ini dalam industri mereka. Jangkakan blockchain akan menjadi standard industri lebih cepat dan lambat, kerana peningkatan kecekapannya sukar diabaikan.

Menjejaki Penghantaran Dengan Telus

Salah satu komponen penting dalam industri perkapalan dikenali sebagai Bill of Lading. Istilah kuno ini merujuk kepada perjanjian yang menetapkan syarikat apa yang bertanggungjawab untuk barang dalam pengangkutan pada waktu tertentu. Bill of Lading menetapkan syarat untuk pengangkutan dan penghantaran barang.

Industri pelayaran blockchain akan bergantung pada teknologi blockchain untuk menyimpan rekod Bill of Lading dan sejarah pemindahan penghantaran. Apabila syarikat pengangkutan menandatangani penghantaran, menerima penghantaran untuk pengangkutan lebih jauh, ia dapat direkodkan ke blockchain. Dalam sistem yang telus, rekod blockchain itu boleh didapati di mana sahaja di dunia. Seseorang yang menunggu penghantaran dapat melihat maklumat mengenai syarikat mana yang mengangkut barang pada masa ini dan di mana mereka terakhir menandatanganinya.

Mengenalpasti Masalah Dengan Lebih Cepat

Apabila ada yang salah dengan penghantaran, seringkali memerlukan masa yang berharga sebelum pengirim atau penerima mengetahui masalahnya. Selalunya, perjanjian penghantaran boleh menjadi rumit. Mereka mungkin digabungkan bersama atau disubkontrak sehingga syarikat yang sedang mengendalikan penghantaran tidak mengetahui apa-apa mengenai orang yang membayarnya atau ke mana ia akhirnya berlaku. Itu bermakna mereka tidak tahu siapa yang harus diberitahu sekiranya berlaku masalah.

Dengan penyelesaian penghantaran blockchain, semua pihak dapat melihat keseluruhan rantai hak penjagaan. Sekiranya terdapat masalah, anda boleh mengikuti rantaian itu untuk mengenal pasti di mana masalah berlaku dan menghantar pengganti atau memerintahkan pengembalian kiriman semasa masih dalam perjalanan.

Kelajuan dalam Laluan Penghantaran

Kelajuan laluan penghantaran adalah satu lagi peluang besar untuk desentralisasi dan ekonomi penghantaran blockchain. Daripada mengambil jalan yang tidak cekap semasa syarikat perkapalan berusaha mengisi pengiriman yang besar di jalur trunk mereka, syarikat yang lebih kecil dapat menawar perjalanan. Mereka dapat menghantar pakej anda secara lebih langsung, bukannya mengikuti model penghantaran hub dan bicara semasa.

pusat penghantaran trak

Penghantaran blockchain juga membuka kemungkinan pasar yang terdesentralisasi untuk penghantaran. Buat masa ini, memulakan syarikat perkapalan memerlukan banyak kos overhead dan pendahuluan. Dalam sistem blockchain, pengendali yang lebih kecil dapat menawar kontrak untuk penghantaran tertentu. Ini memperkenalkan fleksibiliti yang lebih besar ke seluruh industri perkapalan.

Menyahkan Kedatangan, Keadaan, & Kandungan

Salah satu aplikasi di mana blockchain benar-benar bersinar adalah pensijilan. Ada kemungkinan bahawa blockchain, dalam kombinasi dengan IoT, dapat memberi perkhidmatan automatik untuk mengesahkan penghantaran, perlindungan gangguan, dan keaslian kandungan penghantaran. Jenis pensijilan ini bermaksud anda boleh memastikan bahawa penghantaran akan tiba setelah anda membuat pesanan. Buat masa ini, anda harus mempercayai syarikat penghantaran untuk menghantar bungkusan anda dengan selamat. Pada masa depan penghantaran blockchain, kontrak pintar dapat menjamin penghantaran tepat pada masanya atau mengembalikan wang anda secara automatik atau mengirim penggantinya.

Kesimpulannya

Kecekapan, kepercayaan, dan keselamatan penghantaran dapat berubah secara mendadak. Penghantaran blockchain bermaksud ketelusan, persaingan, dan jaminan yang lebih besar sehingga penghantaran berjaya sampai ke destinasi terakhir mereka. Jangan mengharapkan permulaan yang panas untuk mewujudkan standard industri baru ini. Sebaliknya, kemungkinan akan datang dari dalam industri perkapalan kerana mereka membuat standard untuk kecekapan yang lebih besar dan satu sumber kebenaran.