Pengurusan identiti blockchain mungkin merupakan langkah seterusnya dalam evolusi keselamatan data. Walaupun berjanji, jenama besar mungkin tidak begitu selamat seperti yang kami sangka. Equifax, Yahoo, atau Uber? Pilihlah pilihan anda. Pelanggaran data telah melanda semua syarikat ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan peretasan tanpa henti sepertinya tidak akan berkurang.

Mengikut indeks tahap pelanggaran, hanya empat peratus pelanggaran sejak 2013 yang tidak berguna kerana penyulitan. Ini adalah statistik yang cukup luar biasa apabila anda menganggap bahawa kriptografi telah wujud lebih dari 50 tahun. Orang ramai menjadi sangat risau, tetapi apa yang boleh dilakukan oleh nama-nama besar ini mengenai trend ini? Dan, akan membantu pengurusan identiti blockchain?

Kriptografi Dibakar Dalam

Bitcoin telah menyediakan kes dunia nyata dalam komunikasi data yang selamat sejak tahun 2009. Tambah bahawa hakikat bahawa teknologinya adalah sumber terbuka, dan anda pasti harus bertanya-tanya mengapa syarikat besar tidak melaksanakan penyelesaian keselamatan kripto mereka sendiri. Setahu kami, tidak ada yang pernah menggodam blockchain Bitcoin. Sesiapa yang belum semestinya mungkin akan melihat dengan teliti apa yang boleh ditawarkan oleh blockchain kepada mereka.

Secara sederhana, Bitcoin menggunakan kriptografi kunci awam / swasta, yang membolehkan maklumat sensitif dihantar dengan selamat melalui rangkaian. Keindahan Bitcoin adalah bahawa keselamatan adalah sebahagian daripada rangkaian dari awal. Bezakan ini dengan banyak syarikat yang berusaha meningkatkan keselamatan ke rangkaian mereka yang sudah berusia.

Sejumlah projek cryptocurrency lain dan startup blockchain memperluas prinsip teras ini untuk membolehkan pengguna menguruskan identiti mereka di blockchain dengan berkesan. Masalah utama memerlukan penyelesaian utama. Mereka yang memberikan penyelesaian pengurusan identiti blockchain terbaik kemungkinan besar akan memperoleh pendapatan besar apabila industri ini semakin matang.

Di mana Sistem Semasa Gagal

Pemusatan

Syarikat seperti IBM telah mengenal pasti potensi ini dan berlumba untuk menjadi peneraju penyelesaian blockchain yang dibenarkan. Namun, ada yang berpendapat bahawa rantaian blok persendirian tidak dapat dilaksanakan. Tidak kira di mana anda berada, sangat berguna untuk mengetahui bagaimana kami sampai di sini.

Kekurangan utama pertama yang dialami oleh sistem pengurusan identiti sekarang adalah pemusatan. Internet pada asalnya dirancang sebagai rangkaian peer-to-peer. Buat pertama kalinya dalam sejarah, rangkaian ini membenarkan aliran maklumat percuma tanpa penapisan dan melintasi sempadan. Mereka yang memiliki media tidak lagi mengawal mesej tersebut.

Pengurusan identiti sebaiknya mengikuti model internet peer-to-peer

Pengurusan identiti secara ideal akan mengikuti model internet peer-to-peer.

Malangnya, entiti swasta sejak itu banyak menangkap internet: Google dengan carian internet, Facebook dengan media sosial, ICANN dengan daftar nama domain, Amazon dalam e-dagang dan sebagainya. Anda mendapat gambar. Syarikat-syarikat ini (dan banyak lagi) menyimpan sejumlah besar data peribadi menjadikannya sasaran yang menarik. Penimbunan ini mewujudkan kesan honeypot yang disebut. Penggodam lebih cenderung masuk ke dalam sistem ini daripada menyasarkan pengguna individu.

Penapisan

Isu kedua yang diciptakan ini adalah peningkatan kemungkinan menyalahgunakan kedudukan kuasa anda. Gergasi teknologi utama sudah mempunyai reputasi menapis kandungan berdasarkan pandangan politik dan ideologi. Ini menimbulkan ancaman nyata terhadap kebebasan bersuara dan ekspresi diri yang sahih, yang banyak digambarkan sebagai ciri masyarakat makmur.

Perlu diingat bahawa banyak aplikasi dalam talian memerlukan anda mendaftar dengan salah satu syarikat ini melalui e-mel atau profil sosial mereka. Sekiranya mereka pernah memadamkan akaun anda atau menapisnya, atas alasan apa pun, di manakah ia akan meninggalkan anda? Nomad maya yang tidak wujud.

Pengurusan Identiti Blockchain

Pencipta internet gagal melihat perlunya pengurusan identiti yang baik ketika mereka membuat protokol pertama. Mereka tentu tidak tahu bahawa pada masa itu, tentu saja. Sayangnya, hasilnya adalah penswastaan ​​besar-besaran data kami. Syarikat teknologi telah memanfaatkan peluang untuk memiliki seberapa banyak data kami yang dapat mereka gunakan. Seperti yang mereka katakan, jika percuma, kemungkinan anda adalah produk! Syarikat-syarikat ini mempunyai banyak produk percuma yang sangat baik. Mereka mesti membayarnya entah bagaimana.

Itulah perubahan asas yang dilakukan oleh blockchain kepada pengurusan identiti. Pelayan data yang dihoskan secara berpusat (termasuk penyelesaian berasaskan awan) mahal untuk dikekalkan, dan banyak yang akan dihapuskan apabila pengguna dapat menguruskan identiti mereka sendiri dengan teknologi blockchain. Terdapat sebilangan projek yang ingin menjadi peneraju dalam bidang ini. Persaingan itu sukar dan meramalkan pendekatan terbaik adalah cabaran yang sukar.

Beberapa projek seperti Civic mempromosikan pengurusan identiti blockchain melalui aplikasinya. Yang lain suka Sekatan menyediakan penyelesaian berasaskan penyemak imbas untuk berinteraksi dengan aplikasi yang terdesentralisasi. Satu lagi ciri menarik yang mereka kembangkan adalah perkhidmatan nama domain peer-to-peer (DNS) yang dibina secara langsung di blockchain. Anda tidak lagi berada di belas kasihan satu organisasi, seperti ICANN, ketika menganjurkan kandungan kegemaran atau kontroversi anda.

Pemikiran Akhir

Sukar untuk mengetahui pendekatan mana yang terbaik. Terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan ketika membina masa depan pengurusan identiti: bahasa, budaya, akses kepada teknologi, dan sebagainya. Melihatnya dari perspektif global akan membantu. Kami belum sampai di mana semua orang di dunia mempunyai akses ke telefon pintar mereka sendiri. Kejayaan internet hari ini sebahagian besarnya berkat teknologi sederhana seperti protokol HTTP dan TCP, yang menyingkirkan banyak butiran teknikal dari kami sehingga kami dapat meneruskan perniagaan “internetting”.

Menghubungkan protokol blockchain yang muncul dengan protokol internet yang ada sepertinya pilihan yang logik. Terdapat syarikat yang mengendarai kereta blockchain yang merancang untuk menjadi pusat kuasa generasi seterusnya. Kemungkinan besar mereka akan gagal. Pada masa yang tidak terlalu jauh, kita akan menyedari semua pilihan yang sedang dibina untuk kita hari ini. Pengguna menyedari kenyataan bahawa data yang dihoskan di tempat lain tidak begitu selamat. Akhirnya, kami dapat mengawal identiti dalam talian sendiri.