Adakah Penyelesaian Perbankan dan Pembekalan Crypto Pot?

Pasaran muda dan spekulatif sering diliputi dengan peluang pelaburan yang besar, dan tidak, crypto tidak berbeza. Dengan percambahan mata wang dan mata wang asing, terdapat lebih banyak projek yang tidak bernilai daripada yang bernilai untuk dipilih.

Memang ada 1,400+ duit syiling dan lebih banyak lagi yang dikeluarkan setiap hari. Sepertinya pengusaha di seluruh dunia menampar “blockchain”, “crypto”, dan “terdesentralisasi” ke dalam projek ICO, yang menunjukkan kes penggunaan untuk industri mereka ketika mereka menaikkan gelombang keuntungan di lautan peluang.

Beberapa industri mempunyai keperluan dan penggunaan yang jelas untuk blockchain, tetapi bagi mereka yang tidak, suara keraguan yang sihat di fikiran kita sering bertanya: “Adakah kita benar-benar memerlukan blockchain untuk itu?”

Sekiranya anda mempunyai reaksi ini ketika menemui PotCoin, HempCoin, dan seumpamanya, anda mungkin tidak bersendirian. Tetapi sebenarnya ada kes yang kuat untuk dibuat bahawa industri ganja Amerika Utara, terutama di Amerika Syarikat, sangat memerlukan standard, ketelusan, penyelenggaraan kualiti, dan penyelesaian pembayaran, dan tidakkah anda tahu, blockchain menawarkan ubat mujarab untuk banyak masalah periuk

Kes untuk Pot di Blockchain

Keduanya kelihatan saling melengkapi dengan baik, bukan? Kedua-dua industri yang baru muncul, baik yang menarik bagi milenium, baik secara teknikal tetapi masih samar dan cukup stigmatis sehingga anda mungkin tidak mendedahkan minat anda terhadap mereka dalam perjumpaan keluarga.

Periuk dan kripto pastinya terasa panas di lidah budaya pop baru-baru ini, dan lebih-lebih lagi mereka mula digunakan dalam ayat yang sama. Dengan alasan yang baik juga; cryptocurrency dan teknologi blockchain berpotensi untuk menyelesaikan dua masalah yang melanda industri bayi: halangan pembayaran dan penjejakan bekalan.

Untuk Pembayaran

Kesahan pot mengikut negeriSemua kecuali empat negeri di AS telah menghalalkan ganja dalam beberapa bentuk, sama ada untuk produk rekreasi, perubatan, atau produk THC rendah. Namun, dispensari adalah tidak dilengkapi untuk menampung kad debit / kredit atau cek, terutamanya yang hanya menggunakan ganja rekreasi.

Alasannya, bank enggan membuka akaun dengan perniagaan ganja, sehingga banyak yang harus menggunakan model perniagaan hanya tunai. Melihat ganja masih disatukan sebagai narkotik jadual 1 di bawah undang-undang persekutuan AS (jadual yang sama seperti kokain, met, dan heroin), kebanyakan bank berhati-hati untuk menampung dispensari dan penanam.

Sebenarnya, hanya 300 daripada 11,000 bank AS bersedia menawarkan perkhidmatan mereka kepada industri ganja. Tetapi walaupun seorang pengusaha ganja mendapat bank, pemproses pembayaran seperti PayPal, Stripe, atau Square mungkin menolak untuk melakukan perniagaan dengan mereka kerana bimbang caj pengubahan wang haram atau reaksi balas persekutuan.

Anda mungkin melihat ke mana arah tuju ini. Dalam bidang perbankan untuk orang yang tidak bank, blockchain dapat memberikan penyelesaian perbankan tanpa izin untuk industri periuk dengan cryptocurrency sebagai sumber modal dan pembubaran. Cryptocurrency boleh berfungsi sebagai kedai periuk perantara pembelian tanpa tunai yang kini tidak ada. Dengan menggunakan mata wang secara langsung atau membelinya dengan ATM crypto dalam dispensari itu sendiri, pelanggan dapat menikmati kaedah pembayaran alternatif yang tidak akan membiarkan pekedai penuh dengan Lincolns, Jacksons, dan Benjamins.

Untuk Rantaian Bekalan

Selain pembayaran, teknologi blockchain itu sendiri juga dapat melincirkan keseluruhan rantaian bekalan ganja. Selain itu, ia dapat memperkenalkan lapisan ketelusan tambahan yang akan menjadikan setiap langkah proses lebih sesuai dengan peraturan negara dan toleransi persekutuan.

Setelah Washington dan Colorado mengesahkan ganja rekreasi pada tahun 2012, Jabatan Kehakiman AS membebaskan memorandum berjudul “Panduan Mengenai Penguatkuasaan Ganja,” aka Cole Memo. Memo itu pada dasarnya berbunyi bahawa kerajaan pusat akan bertolak ansur dengan industri ganja yang dikawal selia negeri selagi mereka mematuhi lapan garis panduan. Salah satu garis panduan ini menghalang penjualan ganja sah dari negara ke negeri yang masih haram.

Sekiranya penanam, pengirim, dan penjual dihubungkan melalui rangkaian blockchain, risiko penjualan haram dapat dineutralkan. Pesanan, pengiriman, dan produk dapat dimasukkan ke dalam dan dilacak di blockchain, tanpa ragu berapa banyak produk yang dibeli oleh dispensari dan berapa stoknya. Terdapat faedah pengurusan rantaian bekalan yang jelas di sini. Tetapi dari sudut pengawalseliaan, jika pemerintah ingin mengaudit inventori dan sejarah penjualan kedai untuk sebarang kelainan, imbasan pantas melalui pangkalan data lejar yang diedarkan dapat mengosongkan udara – kecuali jika sesungguhnya sebuah kedai terlibat dalam penjualan haram,.

Dengan sistem ini, peredaran keseluruhan ekosistem dapat dilacak dan disahkan. Ketelusan ini akan menguntungkan profesional industri dan pemerintah, kerana akan menjadikannya lebih mudah untuk memastikan pekebun, dispenser, dan pengirim beroperasi dalam had undang-undang mereka.

Cryptocurrencies yang Menyediakan Penyelesaian

Beberapa dan yang bangga, terdapat sebilangan kecil projek di dunia blockchain yang sedang mencari jalan keluar. Sebilangan besar kripto ini adalah duit syiling secara khusus, tanpa fungsi lain daripada membenarkan orang membeli beberapa hijau tanpa dolar.

Dua yang paling popular, PotCoin dan HempCoin, sebenarnya adalah beberapa syiling tertua di pasaran (kedua-duanya dicipta pada tahun 2014). Pendatang baru Budbo, pengedaran tokennya berjalan seperti yang ditulis, kelihatan sebagai platform pengesanan syiling dan bekalan untuk pengguna, pengeluar, dan penjual semua.

PotCoin (POT)

PotCoin adalah mata wang digital pertama yang diciptakan untuk memudahkan transaksi dalam industri ganja yang disahkan, ”katanya laman web syiling dengan bangga menyatakan. Dikatakan sebagai “usaha berbasis masyarakat”, koin ini beroperasi menggunakan Proof of Stake dan mengaku memberikan urus niaga segera dan murah.

Seperti sekarang ini, PotCoin digunakan terutamanya untuk daya beli ganja. Menurut catatan blog mulai Oktober 2017, PotCoin ditampung oleh atau dapat dibeli di sekitar 800 lokasi di 35 negara terima kasih kepada General Bytes, salah satu penyedia ATM Bitcoin terkemuka di dunia.

Selain sifat intrinsiknya sebagai mata wang, PotCoin membolehkan pemegangnya mempertaruhkan POT mereka di bank benih. Seperti perolehan mata wang yang biasa, bank benih memberi pengguna benih ganja sebenar yang sebanding dengan jumlah syiling POT yang mereka taruhkan. Selama anda tinggal di lokasi di mana penanaman ganja adalah sah, anda boleh “mengeluarkan” benih anda dan mengirimkannya kepada anda pada bila-bila masa. Dengan cara ini, jika anda mempunyai POT di dompet PoS dan bank benih, anda dapat menyaksikan pelaburan anda berkembang, baik secara harfiah maupun kiasan.

Bank biji PotCoin

Di masa depan, pasukan berharap dapat memindahkan PotCoin ke Ethereum atau blockchain Bitcoin untuk menubuhkan PotCoin Decentralized Autonomous Organisation. Dengan menggunakan Ethereum atau Counterparty, pasukan ingin menerapkan struktur pemerintahan untuk koin yang lengkap dengan kontrak pintar. Ketika lebih banyak pedagang mulai menerima PotCoin, mereka juga meramalkan program penghargaan untuk penjual dan pengguna.

HempCoin (THC)

Pasar serupa, pendekatan yang berbeza, HempCoin berusaha mencapai tujuan yang sama dengan PotCoin, walaupun kaedah dan langkah penggunaannya membedakannya. Koin itu telah wujud selama PotCoin, tetapi ia tidak diterima hampir di seluruh dunia atau di Amerika Utara.Infografik HempCoin masternode

Pada masa ini, ia sedang menjalani penjenamaan semula yang besar. Untuk dua suku pertama 2018, pasukan ini telah berusaha keras untuk memindahkan mata wang ke model konsensus masternode à la Dash. Seperti duit syiling yang mempelopori model ini, HempCoin akan menggunakan model Proof of Stake / Proof of Work hibrid yang akan menampung transaksi penghantaran segera dan tanpa nama bersama dengan tadbir urus rangkaian.

Di samping itu, pasukan HempCoin sedang mengusahakan pelbagai vektor pembayaran untuk membantu pertukaran produk mereka dari teori ke penggunaan sebenar. Ini termasuk “HempPAY ™ Mobile, HempPAY ™ Card dan HempPAY ™ Online.” Seperti PotCoin, HempCoin berencana untuk meluncurkan program insentif untuk mendorong kedua dispensari dan pengguna untuk menggunakan metode pembayaran mereka.

Budbo (BUBO)

Budbo mahu menjadi penyelesaian blockchain all-in-one untuk industri ganja. Di luar batasan mata wang alternatif, Budbo ingin menghubungkan penanam, dispenser, dan pelanggan melalui blockchainnya, blockchain itu sendiri menyediakan alat yang disesuaikan dengan industri untuk menguruskan semua langkah pengeluaran periuk.

Dengan Budbo, semua aspek kitaran hidup produk dapat dirakam dan ditelusuri di blockchain. Ini bermakna pekebun dan makmal dapat mengesahkan kandungan THC / CBD dan spesifikasi lain, penjual dapat memasukkan inventori, dan pengguna dapat mengesan pembelian mereka kembali ke benih asal.

Tahap kawalan kualiti ini memberikan banyak logistik kepada para profesional industri dan pemerintah, termasuk bukti pesanan, bukti pengambilan, dan bukti pengiriman. Lebih-lebih lagi, penanam dan dispenser akan dapat menggunakan Budbo untuk membuat pesanan untuk bekalan dan produk. Sebagai contoh, penanam dapat menggunakan aplikasi mereka untuk membeli lebih banyak benih atau alat penuaian, dan penjual dapat mengisi jurang inventori mereka dengan membuat pesanan dengan penanam atau pengeluar.

rantaian bekalan budbo

Aplikasi Budbo ingin memupuk landskap sosial dan perniagaan untuk industri muda. Versi sulungnya, Budbo v1.0, sudah menyediakan perkhidmatan untuk pengguna mencari produk yang paling sesuai dengan citarasa mereka. Aplikasi “Tinder-like” membolehkan pengguna melayari rangkaian dispensari dan penawaran produk yang sesuai dengan keinginan masing-masing, semuanya dengan harapan menyingkirkan apa yang mereka tidak mahukan untuk apa yang mereka lakukan. Ini hanyalah satu contoh potensi untuk menghubungkan pengguna ganja dari semua lapisan industri ke dalam satu aplikasi menyeluruh yang merangkumi (semoga) meningkatkan dan mempermudah pengalaman pengguna setiap orang.

Mengakhiri

Menjauh dari mata wang kripto khusus, terdapat beberapa perkembangan lain di ruang yang cuba menyelesaikan masalah wang ganja.

Pada bulan Oktober tahun lalu, Dash bekerjasama dengan Alt Thirty Six, platform pembayaran titik penjualan, menjadi satu-satunya cryptocurrency yang ditawarkan oleh sistem untuk transaksi berkaitan ganja. Alt Thirty Six memilih Dash untuk fungsi Send Sendi dan Send Segera.

Kami secara ringkas menyebut penyedia ATM General Bytes dalam perbincangan kami mengenai PotCoin. Selain itu, POSaBIT dan SinglePoint Inc.. gunakan ATM crypto untuk berfungsi sebagai perantara untuk transaksi ganja. Pada asasnya, pengguna menggunakan ATM di kedai untuk membeli cryptocurrency dengan kad debit / kredit mereka, dan mereka dapat menebus mata wang ini di kaunter untuk mana-mana produk yang ada di dispensari.

Sementara syarikat permulaan dan crypto mengembangkan penyelesaian yang berfungsi, beberapa suara tidak setuju adalah tidak yakin bahawa industri yang begitu pesat dan tidak menentu seperti crypto dapat menolong yang lain seperti itu. Industri ganja, menurut mereka, tidak akan pernah mahu menggunakan kaedah pembayaran yang tidak stabil ini, terutamanya kerana bank mungkin akan mula menerima pedagang ganja dengan lebih mudah kerana pengesahan terus masuk ke perundangan negeri dan persekutuan.

Sebilangan besar argumen ini, bagaimanapun, gagal memperhitungkan rantaian bekalan dan logistik bekalan blockchain. Mungkin crypto akan berkembang terlalu perlahan untuk mengalahkan bank ke tahap kewangan, tetapi itu masih meninggalkan lejar diedarkan blockchain dan struktur terdesentralisasi untuk memberikan keselamatan, ketelusan, dan kebolehpercayaan kepada industri yang masih belajar berjalan. Mungkin crypto akan berada di sana untuk memegang tangannya, kerana tahun-tahun mendatang pasti akan menjelaskan peranan apa (jika ada) yang akan dimainkannya dalam pertumbuhan ganja yang sah di Amerika Utara dan di tempat lain.