Pelbagai pasaran modal memainkan peranan penting dalam ekonomi moden. Beberapa contoh termasuk pencen, insurans hayat, dan bursa saham. Tidak dinafikan, pelbagai pasaran modal akan terus berkembang seiring berjalannya waktu dengan inovasi teknikal. Inilah cara blockchain mula meningkatkan cara pasaran modal beroperasi.

Menyelesaikan Perdagangan Antarabangsa Antara Bank

Mengendalikan penyelesaian perdagangan telah menjadi salah satu cabaran teknikal terbesar bagi bank dalam talian tradisional dalam dua dekad yang lalu. Prosesnya jauh dari diperkemas. Sebagai contoh, bank AS sering perlu melakukan kontrak pertukaran dengan bank Eropah (dan sebaliknya). Proses ini nampaknya bukan tugas utama dalam ekonomi fiat. Walau bagaimanapun, sebenarnya agak sukar dicapai dengan teknologi tradisional. Ini kebanyakan disebabkan oleh risiko peraturan.

Sebagai contoh, perdagangan cermin memberikan cabaran peraturan yang luar biasa. Satu contoh dunia nyata berlaku antara 2012 dan 2015 ketika Deutsche Bank secara tidak sengaja perdagangan cermin Rusia dibenarkan, membenarkan pelanggan mencuci wang dan menghindari kawalan modal Rusia. Akibatnya, Financial Conduct Authority UK mendenda Deutsche Bank £ 163 juta ($ 204 juta) kerana tidak mempunyai kerangka kawalan AML yang mencukupi.

Teknologi blockchain dapat menghalangnya sama sekali. Dalam senario ini, kedua bank boleh menggunakan teknologi seperti lejar digital dan kontrak pintar untuk mengenal pasti masalah dengan lebih mudah melalui penjejakan aliran tunai. Lebih-lebih lagi, blockchain di pasaran modal ini menambah ketelusan dan bahkan dapat digabungkan dengan teknologi pengesanan dan pencegahan AML untuk berfungsi sebagai penyelesaian menyeluruh yang lengkap. Pada akhirnya, ini akan menyelamatkan institusi kewangan daripada tidak mengambil bahagian dalam jenayah kewangan.

Pelanggaran Had Perdagangan Lebih Sedikit

Bank-bank besar juga harus mengetahui kemungkinan pelanggaran peraturan lain seperti had perdagangan. Walaupun dengan urus niaga di atas, pelbagai kerajaan mempunyai syarat undang-undang mengenai kategori perdagangan tertentu (iaitu had ukuran kedudukan). Perdagangan Paus London 2012 adalah contoh terbaik dari senario di mana blockchain dapat mencegah pelanggaran had perdagangan.

Acara ini menelan belanja JP Morgan Chase $ 6.2 bilion kerugian perdagangan. Walaupun bank masih mencatatkan rekod $ 21.3 bilion pada tahun 2012, ia pasti merasakan kesannya tidak lama kemudian. Ini jelas terbukti pada tahun 2013 dengan kos undang-undang $ 7.2 bilion, termasuk penyelesaian $ 100 juta dengan Komisi Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC). Harga saham JP Morgan Chase juga turun dari $ 45 menjadi $ 31 secara langsung selepas kejadian ini. Walaupun bank akhirnya pulih, peristiwa ini menyebabkan kerosakan jangka pendek.

JPMorgan Mengejar

JP Morgan Chase mulai mengadopsi teknologi blockchain.

Bank Menggunakan Blockchain di Pasar Modal

Sebab utama mengapa Deutsche Bank, JP Morgan Chase, dan institusi kewangan lain tidak menggunakan penyelesaian blockchain pada masa kejadian ini adalah kerana teknologi itu tidak maju seperti beberapa tahun yang lalu. Bahkan untuk perusahaan besar, logistik untuk menerapkan teknologi tersebut memerlukan masa. Maju ke tahun 2019, dan kami mula melihat bagaimana penyelesaian teoritis beberapa tahun yang lalu mula terbentuk. Penyelesaian blockchain dunia nyata kini digunakan dalam kewangan tradisional.

Walaupun banyak butiran mengenai JPM Coin yang baru diumumkan tidak diketahui, namun dapat dilihat bagaimana ia dapat diterapkan ke pasar modal. Cryptocurrency ini, misalnya, mungkin berjalan pada blockchain yang dapat mencegah masalah seperti perdagangan cermin atau pelanggaran had perdagangan dengan lebih baik. Sekiranya dilaksanakan dengan betul, penyelesaian seperti ini dapat membantu institusi kewangan tradisional menjimatkan berjuta-juta (atau bahkan berbilion-bilion) setiap tahun untuk denda dan kos undang-undang.

Dana Pencen

Tidak banyak penggunaan dalam penggunaan teknologi blockchain secara langsung untuk pasaran modal dana pencen. Walau bagaimanapun, blockchain masih mendapat momentum tidak langsung sebagai sebahagian daripada peruntukan dana pencen masa depan. Pada Februari 2019, dua dana pencen dari negeri Virginia memutuskan untuk melabur dalam cryptocurrency dan teknologi blockchain. Jumlahnya agak besar iaitu $ 21 juta. Walau bagaimanapun, pelaburan ini hanya berjumlah 0.3 peratus dan 0.8 peratus daripada jumlah aset dana ini. Walaupun pelaburan ini dapat menjadi langkah yang berisiko di pasaran bear saat ini, ia juga dapat bermanfaat dalam jangka panjang.

Morgan Creek Capital, firma yang memimpin inisiatif ini, telah menyatakan bahawa jumlahnya akhirnya dapat mencapai 15 persen dari jumlah aset dana. Morgan Creek juga mengatakan bahawa ia akan menggunakan dana tersebut untuk melabur dalam syarikat blockchain. Coinbase dan Bakkt adalah dua contoh seperti itu. Dengan jalan ini, kejayaan atau kegagalan pelaburan crypto dana pencen tidak berkaitan langsung dengan harga crypto. Sebaliknya, ia lebih cenderung kepada perkara-perkara seperti pendapatan pertukaran dari yuran perdagangan.

Tangkapan skrin dari laman web Morgan Creek

Morgan Creek melabur dalam crypto sebagai sebahagian daripada pengurusan pencen dua dana yang berpusat di Virginia.

Pengurusan Risiko Kredit

Menilai risiko kredit adalah bahagian penting dalam proses penerbitan pinjaman. Skor kredit seseorang mempengaruhi pelbagai aspek seperti kelayakan, kadar faedah dan banyak lagi. Dalam banyak kes, sukar untuk menentukan parameternya. Selain itu, komunikasi antara pelbagai syarikat atau dalam satu syarikat dalam industri ini memerlukan beberapa langkah. Dalam banyak senario, tidak ada cara mudah untuk berkongsi maklumat antara pegawai risiko kredit di bank dan pasukan kredit meja perdagangan. Akibatnya, proses mendapatkan kredit adalah mahal untuk institusi kewangan dan panjang bagi pelanggan.

Penggunaan blockchain dalam pasaran modal khusus ini dapat mengatasi ketidakcekapan semasa. Dengan menggunakan lejar bersama yang terkini, institusi kewangan dan agensi kredit dapat meningkatkan proses perniagaan. Pertama, gabungan blockchain (pangkalan data yang tidak berubah) dan pembelajaran mesin (penilaian risiko automatik) berfungsi sebagai asas teknikal yang berpotensi untuk meningkatkan ketepatan pemarkahan risiko kredit. Selain itu, penyelesaian blockchain mungkin memberi individu kemampuan untuk mengakses maklumat ini dalam masa nyata. Pelanggan juga dapat memutuskan pihak-pihak yang berkenaan untuk membagikan data ini, meningkatkan perlindungan privasi.

Kesimpulannya

Teknologi blockchain yang diperlukan untuk meningkatkan kecekapan pelbagai pasaran modal sudah ada. Pada tahun-tahun mendatang, kemungkinan peningkatan skalabiliti blockchain dan peningkatan dalam reka bentuk UI / UX produk berasaskan blockchain. Ini berpotensi menarik pengguna baru (baik individu dan perusahaan besar).

Walaupun adopsi ini masih dalam tahap awal, nampaknya beberapa pasar modal mulai menyesuaikan diri dengan pergeseran teknologi ini. Hasilnya, ini mewujudkan peluang bagi perniagaan untuk memperbaiki proses operasi lama dan juga mengurangkan kos.