Coinbase vs Changelly

Pangkalan Wang Syiling dan Changelly adalah dua pertukaran cryptocurrency yang mapan yang menyediakan perkhidmatan yang berbeza untuk komuniti blockchain. Coinbase terutama digunakan sebagai “on-ramp” untuk menukar mata wang fiat (mis. Dolar) menjadi aset blockchain sementara kebanyakan pelabur menggunakan Changelly untuk menukar satu cryptocurrency dengan yang lain.

Dalam ulasan “Coinbase vs Changelly” ini, saya memberikan gambaran keseluruhan setiap pertukaran supaya anda dapat memilih mana yang paling sesuai dengan anda.

Kami akan membahas:

Coinbase vs Changelly: Maklumat Utama

Kaedah Pembiayaan

Di Coinbase, anda boleh membiayai akaun anda dengan beberapa cara termasuk pindahan bank, kad kredit, kad debit, dan wayar bank. Anda juga boleh membiayai akaun anda dengan cryptocurrency (khususnya Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin) tetapi tidak dapat bertukar antara mereka. Untuk melakukan ini, anda perlu terlebih dahulu menjual satu cryptocurrency untuk fiat sebelum membeli yang lain. Ini menggandakan jumlah yuran yang anda bayar kerana proses tersebut dikira sebagai dua transaksi di Coinbase.

Tidak ada dompet di Changelly, jadi secara teknikalnya tidak ada akaun untuk anda membiayai. Sebagai gantinya, anda menggunakan kad debit atau kredit untuk membeli cryptocurrency dan menghantarnya ke dompet di luar sistem Changelly. Changelly juga mempunyai senarai cryptocurrency yang banyak yang boleh anda gunakan untuk membiayai pembelian ini dengan cara mudah untuk menukar aset blockchain.

Oleh kerana struktur pendanaan yang berbeza secara drastik, saya cadangkan Coinbase untuk membeli cryptocurrency dan Changelly untuk bertukar di antara mereka.

Antara muka

Coinbase dirancang dengan mempertimbangkan pelabur pemula. Anda boleh membeli dan menjual Bitcoin, Litecoin, dan Ethereum dengan mudah hanya dengan beberapa klik dari laman web atau aplikasi mudah alih mereka. Coinbase juga menyertakan papan pemuka yang ramping untuk mengesan prestasi syiling dalam portfolio anda.

Papan pemuka pertukaran Coinbase

Changelly juga mempunyai antara muka sederhana yang tidak akan ada masalah untuk anda gunakan tanpa mengira tahap pengalaman anda. Anda hanya memilih dua mata wang yang ingin anda tukar, jumlah mata wang yang anda tukar dari, dan dompet mana yang akan menghantar mata wang sebagai mata wang akhir anda.

Antara muka bitcoin Changelly

Walaupun proses pertukaran Changelly berjalan lancar, saya mengalami beberapa masalah teknikal semasa menggunakan platform. Laman web itu rosak beberapa kali, dan beberapa butang tidak akan berfungsi kecuali saya memuatkan semula halaman. Setelah pasukan Changelly menyelesaikan masalah ini, platform akan menjadi cara yang baik bagi pelabur baru untuk memulakan pertukaran aset blockchain.

Yuran Perdagangan

Antaramuka Coinbase yang mudah digunakan berharga dengan yuran perdagangan yang lebih tinggi daripada kebanyakan bursa popular yang lain.

Coinbase mengenakan yuran pertukaran ketika membeli dan menjual cryptocurrency. Bayaran ini bermula pada 1.49% untuk pembelian / penjualan standard dari akaun bank atau dompet Coinbase. Bayaran maksimum adalah 3.99% untuk pembelian kad debit atau kredit.

Changelly hanya mengenakan caj a Bayaran pertukaran 0.5% untuk setiap perdagangan, tetapi kadar pertukaran yang rendah di platform menyebabkan anda membayar yuran tersembunyi. Nilai tukar di Changelly sering pada kadar yang lebih buruk daripada yang anda dapati di platform pertukaran lain (kadang-kadang hingga 50% lebih buruk).

Berikut adalah tangkapan skrin dari coinmarketcap.com, salah satu laman web yang paling dipercayai dalam maklumat pasaran. Pada masa penulisan ini, ia menyenaraikan harga Bitcoin pada $ 5337.69.

antara muka coinmarketcap

Dengan menggunakan kalkulator pertukaran Changelly, $ 5338 akan membeli anda ~ .866 Bitcoin. Itu lebih daripada 13% malu dengan Bitcoin penuh – jauh lebih banyak daripada bayaran 0.5% yang mereka iklankan.

Antara muka Changelly

Cryptocurrencies yang ada

Anda boleh membeli Bitcoin, Litecoin, dan Ethereum di Coinbase. Terdapat khabar angin bahawa lebih banyak duit syiling akan ditambahkan tidak lama lagi, tetapi belum disahkan oleh syarikat.

Changelly menyokong banyak syiling dan pasangan termasuk:

 • Bitcoin
 • Tunai Bitcoin
 • Sengkang
 • Dogecoin
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Faktom
 • Golem
 • Kerugian
 • Litecoin
 • Monero
 • Nem
 • NEO
 • Riak
 • 58 syiling lagi

Pelabur yang menghargai pemilihan syiling harus memilih Changelly, tetapi saya mengesyorkan anda berpegang pada Coinbase sekiranya pelaburan Bitcoin, Ethereum, dan Litecoin adalah matlamat anda.

Had Pindah

Changelly mengehadkan jumlah yang dapat anda tukar semasa anda minggu pertama membuat perdagangan. Warganegara AS, Kanada, dan Australia dilarang untuk $ 50 untuk transaksi pertama mereka. Sekiranya membuat pembelian lain dalam masa 4 hari, anda terhad kepada $ 100. Pada 7 hari, had anda ialah $ 500. Di luar itu, anda bebas menukar tanpa had.

Had pemindahan Coinbase berbeza dari orang ke orang dan ditentukan oleh sejarah pembelian, umur akaun, dan tahap pengesahan anda. Sebagai akaun A.S. yang disahkan, anda seharusnya dapat memperoleh had mingguan sekurang-kurangnya:

 • $ 5,000 untuk pembelian akaun bank
 • $ 50 untuk pembelian kad kredit dan debit

Pembelian yang dibuat menggunakan kad kredit, kad debit, atau dompet USD di Coinbase selesai serta merta. Pemindahan bank biasanya mengambil masa 3-5 hari bekerja, tetapi Coinbase baru-baru ini mengumumkan bahawa pengguna kini dapat melakukan pembelian ini dengan serta-merta. Anda boleh menerima pengeluaran dalam 2-4 hari bekerja.

Kepercayaan Syarikat

Coinbase terletak di Silicon Valley dan telah bertukar dana sejak tahun 2012. Menawarkan pertukaran akses digital bernilai $ 20 bilion di 10 juta akaun, Coinbase adalah salah satu platform yang paling terkenal di industri ini. Coinbase juga mempunyai pembelian dari beberapa yang terkenal pelabur seperti Andreessen Horowitz, Union Square Ventures, dan Bursa Saham New York.

Changelly dicipta pada tahun 2013 oleh pasukan yang berjaya MinerGate, kolam perlombongan bitcoin. Sejak dilancarkan pada tahun 2015, Changelly telah meningkatkan pangkalan penggunanya menjadi lebih dari 500,000 peniaga. Sebelum tinjauan ini, saya tidak banyak mendengar mengenai pertukaran ini. Namun, mereka mempunyai perkongsian terkenal dengan Coinomi dan Jaxx dompet. Walaupun dengan rakan kongsi yang sudah mapan ini, Changelly tidak mempunyai kepercayaan daripada beberapa komuniti kerana yuran / kadar pertukaran tersembunyi yang saya gariskan di atas.

Keselamatan Dana

Anda harus yakin bahawa dana anda akan selamat semasa menggunakan salah satu pertukaran ini.

Coinbase menyimpan semua deposit dolar A.S. di bank yang diinsuranskan sehingga $ 250,000 setiap pendeposit. Lebih dari 98% aset digital disimpan di luar talian pada pemacu USB yang disulitkan yang disimpan dalam peti deposit keselamatan di seluruh dunia di samping cadangan kertas. Ini memastikan bahawa serangan berbahaya di bursa tidak akan mempengaruhi sebahagian besar dana, dan yang akan terjejas diinsuranskan sepenuhnya oleh Coinbase.

Changelly tidak memberikan banyak perincian mengenai dasar keselamatan mereka seperti yang diberikan oleh Coinbase. Dana anda tidak mungkin akan dicuri kerana serangan di bursa, kerana platform ini tidak mempunyai simpanan deposit dan urus niaga seketika. Changelly juga menggunakan pengesahan 2 faktor untuk melindungi akaun anda dengan lebih jauh.

Sokongan pengguna

Coinbase mempunyai sistem sokongan yang kuat yang berisi perpustakaan FAQ, bot sokongan pelanggan, dan proses tiket e-mel untuk menyelesaikan masalah yang rumit. Sebilangan besar tiket sokongan dijawab dalam 1-3 hari bekerja.

Mendapatkan sokongan pelanggan di Changelly tidak intuitif. Di beberapa halaman, mengklik “Sokongan” menavigasi anda kembali ke halaman utama, dan di halaman lain, tetingkap pop timbul muncul di mana anda dapat memasukkan masalah anda. Terdapat juga bahagian Soalan Lazim di laman web mereka yang menjawab sebahagian besar soalan yang akan ditanyakan oleh pelabur pemula mengenai pertukaran mereka.

Kesimpulannya

Pangkalan Wang Syiling adalah platform yang bagus untuk mula melabur dalam aset blockchain. Antaramuka yang mudah digunakan, sokongan pelanggan yang mendalam, dan proses pendanaan yang sederhana sangat sesuai untuk noobie cryptocurrency.

Changelly mempunyai kelebihan sekiranya objektif anda adalah melabur dalam pelbagai jenis syiling. Setelah masalah dengan sokongan pelanggan dan laman web mereka diselesaikan, saya tidak syak lagi bahawa platform ini akan semakin popular.

(Lihat Senarai Ulasan Penuh Crypto CoinCentral)

Lebih Banyak Perbandingan Coinbase

 • Coinbase vs Bittrex
 • Coinbase vs Blockchain
 • Coinbase vs GDAX
 • Coinbase vs Gemini
 • Coinbase vs Kraken
 • Coinbase vs XAPO