Coinbase dan Coinmama adalah dua kaedah terpantas dan paling popular untuk membeli cryptocurrency. Dalam tinjauan Coinbase vs. Coinmama ini, kami akan membahas semua perkara dari ciri utama setiap platform, bagaimana perbandingan ciri tersebut, dan akhirnya yang sesuai dengan keperluan anda.

Membandingkan Ciri-ciri Coinbase dan Coinmama

Sekiranya anda cuba memutuskan sama ada akan digunakan Pangkalan Wang Syiling atau Coinmama, kemungkinan besar anda menjejakkan kaki ke dalam dunia cryptocurrency untuk melihat apa yang berlaku. Sekiranya anda telah melakukan sedikit kajian, Coinbase mungkin akan muncul sebagai pilihan biasa untuk membeli Bitcoin. Ini kerana Coinbase sangat mesra pemula, dan Coinbase telah menjadi peneraju ruang pertukaran cryptocurrency. Walau bagaimanapun, Coinmama juga mungkin menonjol sebagai pilihan cepat dan sederhana dengan sedikit komplikasi.

Jadi apa perbezaan sebenar antara keduanya? Adakah hanya harga atau ada yang lebih dari itu?

Kedua-dua syarikat benar-benar memberikan pilihan membeli cryptocurrency mudah yang hampir seketika. Dengan penyediaan akaun yang cepat dan tanpa pengesahan, anda boleh membeli Bitcoin dan Ethereum dalam jumlah yang rendah pada kad kredit.

Untuk pembelian yang lebih besar, anda perlu melalui pemeriksaan pengesahan standard dengan kedua-dua platform. Ini adalah perkara biasa di industri dan dilakukan secara elektronik dengan bentuk ID gambar.

Perbezaan besar yang akan anda perhatikan muncul ketika membandingkan ciri-ciri lain yang ditawarkan

Coinmama sangat menyerlah sebagai pilihan membeli cepat, tetapi mereka hanya membenarkan anda membeli mata wang digital melalui kad kredit atau debit. Ini bermaksud bahawa setelah anda memperoleh Bitcoin atau Ethereum, tidak banyak lagi yang boleh anda lakukan di laman Coinmama. Anda tidak boleh menjual atau berdagang melalui Coinmama, dan juga tidak ada kemudahan dompet yang disediakan. Ini bermaksud anda harus memilih kaedah penyimpanan yang selamat di tempat lain sebelum membeli cryptocurrency anda.

Skrin Coinmama

Dengan Coinmama anda hanya membayar dengan kaedah pembayaran pilihan anda dan mereka menghantar dana ke dompet anda. Anda mungkin berfikir, ‘ok bagus apa lagi yang anda perlukan?’ Baiklah, mungkin tidak banyak tetapi jika anda mencari platform yang lebih bulat, maka Coinbase mungkin lebih sesuai.

Sebagai permulaan, Coinbase memberikan lebih banyak pilihan pilihan beli. Bersama dengan kad kredit, anda boleh membuat pindahan wang ke akaun Coinbase anda. Ini mengimbangkan pilihan yang ada antara kelajuan mudah atau bayaran yang lebih rendah. Perkhidmatan dompet selamat melengkapkan pilihan beli ini supaya anda dapat membeli dan menyimpan dana anda dalam satu akaun Coinbase.

Satu lagi rentetan pada haluan Coinbase adalah kemampuan untuk menjual cryptocurrency melalui laman web ini, yang merupakan cara yang mesra pemula untuk berdagang atau ‘mengeluarkan wang’ dana anda. Sudah tentu, anda harus sedar bahawa ia adalah pertukaran mata wang secara berkesan pada masa ini sehingga kadarnya tidak akan semudah harga pasaran terbuka.

Skrin Coinbase

Sebaliknya, Coinbase mungkin kelihatan lebih menakutkan dan rumit tetapi mereka menawarkan penyelesaian cryptocurrency sepenuhnya berbanding Coinmama. Coinmama memberi anda penyelesaian beli cepat yang mungkin berfungsi jika anda sudah mempunyai dompet yang siap untuk pergi ke tempat lain.

Semasa menggunakan platform, Coinbase terasa seperti rumah kuasa industri sedangkan Coinmama sedikit seperti versi ‘lite’ dari keduanya.

Sokongan pengguna

Sokongan pelanggan masih menjadi pertikaian di industri ini dengan banyak syarikat menjadikannya sebagai kawasan yang tidak ditangani.

Kedua-dua syarikat ini tidak begitu mudah untuk dihubungi melalui telefon, jadi anda lebih baik menggunakan e-mel. Coinbase menawarkan sokongan pelanggan melalui e-mel dan biasanya cukup responsif dalam masa 24 – 72 jam bergantung pada jenis pertanyaan anda. Laman web mereka cukup berguna dengan beberapa panduan pengenalan dan pusat sokongan yang menjawab kebanyakan soalan utama anda.

Coinmama nampaknya akan membalas sebarang e-mel dalam masa 24 jam tetapi sokongan laman web mereka agak ringan. Seperti banyak laman web cryptocurrency, mereka membimbing anda untuk membeli produk mereka tetapi ada sedikit lagi yang dapat menenangkan pertanyaan dan kebimbangan anda.

Kedua-dua Syarikat Dipercayai oleh Komuniti

Coinbase kekal sebagai nama lama dalam dunia cryptocurrency, dan telah mengukuhkan reputasinya sebagai pengguna awal dan kini mula menembusi masyarakat luas. Brian Armstrong dan Fred Ehrsam melancarkan syarikat itu pada musim panas 2012, pada asalnya menyediakan pertukaran untuk peniaga Bitcoin yang lebih profesional.

Coinmama adalah hak milik NBV International s.r.o. – syarikat anak perempuan dari New Bit Ventures Ltd dan menggunakan Bratislava, Slovakia, sebagai pangkalan. Agak sukar untuk mencari maklumat terperinci mengenai Coinmama. Pada carian google pantas, anda dapat melihat beberapa tajuk jenis ‘Coinmama Scam’. Ini kelihatan gementar tetapi pelanggan dan ulasan gembira (termasuk ulasan Coinmama) segera menghilangkan persoalan.

Selamat dan terkawal

Keselamatan adalah komponen inti dari platform pertukaran yang hebat. Keselamatan utama industri Coinbase sementara Coinmama tidak mencapai tahap yang sama.

Coinbase menggabungkan perkhidmatannya yang mudah digunakan dengan keselamatan tingkat atas. Mereka menggunakan kaedah penyimpanan luar talian dan pengesahan dua faktor yang bermaksud akaun anda tidak dapat diakses hanya dengan kata laluan biasa anda.

Coinmama tidak memerlukan sekuriti yang ketat kerana anda tidak akan menyimpan dana di dompet di akaun anda. Mereka menggunakan keselamatan yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang baik. Mereka mempunyai pakar keselamatan Trust Guard dan Comodo yang mengesahkan bahawa enkripsi SSL 256-Bit digunakan secara aktif pada halaman yang mengandungi maklumat peribadi.

Coinmama pada masa ini tidak menawarkan pengesahan dua faktor. Agak membimbangkan seseorang dapat mengakses akaun anda, jadi pastikan anda memilih kata laluan yang kuat. Sudah tentu bahawa kewangan harus menggunakan pengesahan dua faktor hari ini.

Bayaran

Kedua-dua Coinbase dan Coinmama menawarkan penggunaan kad kredit, tetapi ini berharga. Bayaran dengan pembelian kad kredit adalah 4%, yang boleh menjadi sangat kecil untuk pembelian Bitcoin yang lebih besar. Sebaiknya masukkan wang dari bank anda ke dalam akaun Coinbase anda, yang akan dikenakan bayaran 1.49%.

Coinmama, dengan pengakuan mereka sendiri, sedikit lebih berat ketika datang ke yuran, tetapi itu adalah harga yang anda bayar untuk kemudahan. Kami gembira dapat membayar lebih banyak untuk penghantaran makanan cepat mengapa tidak Bitcoin? Harga yang anda lihat pada kadar Bitcoin kami termasuk bayaran 6.15%. Itulah kenaikan pada kadar pasaran. Urus niaga kad kredit / debit adalah bayaran 5% yang akan ditambah setelah anda memilih kaedah pembayaran.

Perbandingan sebenar di sini ialah bayaran kad 3,99% Coinbase berbanding yuran kad 5% Coinmama.

Cryptocurrencies yang ada

Coinbase mempunyai kelebihan menyediakan Bitcoin, Litecoin, dan Ethereum di platform mereka. Sekiranya anda ingin membuat portfolio mata wang digital yang kuat, ini adalah asas yang cukup kukuh untuk memulakan.

Coinmama sebaliknya hanya menyediakan pembelian Bitcoin dan Ethereum. Sekiranya anda hanya ingin memulakan diri anda, maka itu tidak terlalu banyak masalah. Anda tidak mengikat diri anda dengan penyedia dompet tertentu dengan Coinmama sehingga anda dapat menukarnya pada masa akan datang jika perlu.

Coinbase vs Coinmama: Pemikiran Akhir

Terdapat kesahihan dan kepercayaan kepada kedua-dua platform ketika membeli cryptocurrency. Akan ada bayaran yang lebih besar jika anda ingin membeli dengan kad kredit, tetapi seperti yang saya katakan itulah harga yang anda bayar untuk kemudahan.

Pangkalan Wang Syiling adalah pilihan yang lebih bulat setelah anda membuat pembelian dan anda dapat menggunakannya dengan senang hati untuk semua urusan cryptocurrency utama anda sama ada anda membeli untuk memegang atau menggunakan.

Coinmama melakukan apa yang tertulis di timah. Anda boleh mendapatkan Bitcoin atau Ethereum dengan cepat dan mudah dan menghantar dana anda ke dalam penyelesaian dompet pilihan anda. Ini boleh menjadi pilihan yang lebih baik jika anda menggunakan dompet keras daripada memindahkan masuk dan keluar dari Coinbase.