Coinbase dan Xapo adalah dua platform cryptocurrency paling popular yang menyediakan perkhidmatan pertukaran dan dompet. Dalam ulasan Coinbase vs. Xapo ini, kami akan membahas semua perkara dari ciri utama setiap platform, platform mana yang paling mudah untuk dimulakan, dan akhirnya yang mana yang terbaik untuk anda.

Coinbase vs XAPO: Maklumat Utama

Membandingkan Ciri-ciri Coinbase dan Xapo

Anda mungkin baru memulakan dengan Bitcoin atau mata wang digital yang lain dan anda tidak pasti dari mana hendak bermula. Siapa yang sebenarnya boleh dipercayai untuk menyampaikan apa yang anda mahukan sebagai ganti fiat mullah tradisional anda? Pangkalan Wang Syiling dan Xapo kemungkinan kedua-duanya muncul semasa penyelidikan anda dengan banyak pembenci dan perayaan untuk setiap syarikat.

Jadi mana yang harus anda pilih untuk memulakan?

Kedua-dua syarikat menawarkan perkhidmatan yang sangat serupa kerana mereka berusaha untuk mewujudkan platform yang dipercayai yang menjadikan pertukaran antara fiat dan cryptocurrency mudah dan mudah untuk pengguna baru. Mereka ingin membantu anda merapatkan jurang antara kewangan tradisional dan mata wang digital tanpa risiko.

Perbezaan utama antara kedua-dua syarikat adalah pemilihan cryptocurrency yang anda dapat beli dan jual. Coinbase adalah salah satu nama yang paling terkenal dalam industri ini yang dapat memulakan anda dengan mata wang digital dalam beberapa minit. Anda bukan sahaja dapat membeli dan memegang Bitcoin, anda juga dapat membeli Ethereum dan Litecoin dengan kemudahan yang sama.

Pangkalan Wang Syiling juga membolehkan anda membeli Bitcoin secara langsung dari mereka melalui kad kredit yang berguna jika anda tergesa-gesa, tetapi berhati-hati dengan bayaran yang besar dengan kaedah ini. Pelanggan Eropah dan UK dapat menjimatkan bayaran sehingga 4% dengan memasukkan wang melalui pindahan wang melalui bank.

Pembelian Kad Kredit Coinbase yang Selesai

Xapo adalah pendatang baru di blok pertukaran crypto. Perkhidmatan Bitcoin mereka cukup mudah untuk pengguna baru, tetapi perlu diingat bahawa anda tidak boleh membeli Bitcoin secara langsung melalui kad kredit. Mereka hanya beroperasi dalam Bitcoin yang merupakan kekecewaan yang berbeza bagi sesiapa yang ingin memperluaskan rangkaian cryptocurrency mereka.

Setelah anda disahkan sepenuhnya, anda boleh menggunakan pelbagai mata wang fiat. Anda boleh melakukan pertukaran antara Bitcoin dan semua mata wang utama dengan lancar, USD, GBP, Euro dan lain-lain. Sempurna jika anda menggunakan mata wang fiat yang berbeza kerana tidak perlu memilih mata wang ‘tempatan’ dan kemudian terjebak dengan bayaran tinggi untuk beralih ke alternatif lain.

Anda boleh memasukkan dompet mata wang fiat dengan mudah dan memindahkannya seketika di antara mereka pada kadar pertukaran yang kompetitif sambil melihat keseluruhan nilai bersih anda. Ini bermakna anda boleh membeli Bitcoin anda dalam pound sebelum menukar kepada euro hanya dengan beberapa klik.

Semakan Akaun Xapo

Kesederhanaan dan kepercayaan inilah yang mendorong kedua-dua penyedia ini anda dapat membeli syiling secara langsung dari Coinbase dan Xapo sehingga anda tidak perlu belajar selok belok pasaran perdagangan. Anda juga boleh memutuskan untuk menyimpan kunci peribadi anda di luar talian dalam simpanan sejuk untuk keselamatan standard terkemuka di industri. Xapo menyimpan penyimpanan sejuknya yang terkunci di dalam gunung Switzerland, yang menjadikan kisah pemasaran yang menarik untuk menunjukkan bahawa mereka serius terhadap keselamatan Bitcoin anda.

Sokongan pengguna

Seperti yang anda jangkakan, syarikat yang bertujuan menjadikan cryptocurrency mesra pengguna mempunyai sokongan yang tersusun dengan baik untuk pelanggan mereka. Sebagai konsep yang agak baru untuk dunia yang lebih luas, Coinbase melakukan pekerjaan yang sangat baik untuk membuat anda merasa seperti di rumah.

Anda hampir melalui setiap langkah dari saat anda mendarat di laman web mereka. Mereka menyambut anda dengan maklumat mengenai Bitcoin dan benar-benar ingin menjadikan pengalaman itu tidak menyakitkan.

Xapo melakukan pekerjaan yang terhormat dalam membantu pelanggan tetapi bagi saya, masih ada beberapa soalan yang belum dijawab. Ini adalah tahun 2017, itu Bitcoin, jadi anda menganggap anda boleh menjumpai semua yang anda perlukan dalam talian, bukan? Xapo kelihatan mempunyai pusat sokongan yang cukup luas, namun kebanyakannya kosong dengan sedikit maklumat yang berguna. Mereka nampaknya lebih berminat untuk menjual kad debit Bitcoin mereka sebelum anda mempunyai Bitcoin.

Mengenai sokongan pelanggan setelah anda mendaftar, kedua-dua platform kekurangan. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh kemasukan orang ke dunia cryptocurrency, dan kemungkinan kedua-dua platform akan meningkatkan perkhidmatan pelanggan mereka seiring dengan berjalannya waktu.

Kedua-dua Syarikat Dipercayai oleh Komuniti

Coinbase kekal sebagai nama lama dengan dunia cryptocurrency yang telah membina reputasinya sebagai pengguna awal dan kini mula menembusi masyarakat luas. Brian Armstrong dan Fred Ehrsam melancarkan syarikat itu pada musim panas 2012, pada asalnya menyediakan pertukaran untuk peniaga Bitcoin profesional.

Xapo telah meningkat pesat sejak kelahiran 2014, terutama pada tahun 2017 ketika mereka mengukuhkan tempat mereka dalam pertumbuhan Bitcoin. Pengasasnya Wences Casares kini dilihat sebagai pemimpin pemikiran dalam industri, malah syarikat gergasi pembayaran seperti Paypal meminta nasihatnya sekarang.

Kedua-dua syarikat telah menjadi pemain besar dalam pengembangan Bitcoin yang memberi pengguna pilihan yang berbeza. Dengan Coinbase berkembang dari bangunan AS dan Xapo dari Hong Kong, terdapat cita-cita perniagaan yang berbeza di samping pilihan perbankan di seluruh dunia.

Selamat dan terkawal

Keselamatan adalah komponen utama bagi perkhidmatan pertukaran dan dompet yang hebat. Coinbase dan Xapo mempunyai beberapa keselamatan terbaik di luar sana.

Coinbase menggabungkan perkhidmatan mereka yang mudah digunakan dengan keselamatan tingkat atas. Mereka menggunakan kaedah penyimpanan luar talian dan pengesahan 2 langkah yang bermaksud akaun anda tidak dapat diakses hanya dengan kata laluan biasa anda.

Xapo menawarkan sedikit lebih banyak fleksibiliti dalam bagaimana anda menyimpan dana anda, yang membolehkan anda beralih antara penyimpanan dalam talian dan peti besi mengikut budi bicara anda. Mereka memberi tumpuan kepada kaedah keselamatan industri yang berterusan. Anda akan mendapat akses ke pelbagai bahagian akaun anda memerlukan pengesahan 2 langkah dan kod pin tambahan. Sekiranya anda benar-benar mahukan lapisan seterusnya, anda juga boleh menyimpan Bitcoin anda di gunung.

Bayaran

Seperti yang dinyatakan di atas, Coinbase menawarkan pembelian kad kredit segera tetapi ini dilengkapi dengan kadar faedah 4% yang menjadi cukup besar untuk pembelian Bitcoin yang besar. Anda boleh memasukkan dana ke dalam akaun mereka untuk membeli cryptocurrency yang menghilangkan yuran ini tetapi semua transaksi beli masih dikenakan kadar yuran 1.5%.

Xapo mempunyai kos yang berbeza-beza bergantung pada bagaimana anda menjalankan perniagaan anda. Anda perlu memasukkan wang ke dalam dompet fiat Xapo untuk memulakan. Ini boleh dilakukan dengan kad kredit tetapi sekali lagi akan dikenakan bayaran yang besar. Pemindahan wang melalui bank tersedia dengan kos minimum atau anda boleh menggunakan juruwang Xapo dipercayai tempatan dengan bayaran yang berbeza-beza. Setelah deposit anda dimuatkan, anda dapat dengan cepat membeli Bitcoin tanpa bayaran pada nilai hampir pasaran.

Cryptocurrencies yang ada

Coinbase mempunyai kelebihan tersendiri dalam menyediakan perkhidmatan Bitcoin, Litecoin dan Ethereum. Sekiranya anda ingin membuat portfolio mata wang digital yang kuat maka itu sangat membantu. Xapo sebaliknya hanya menyediakan simpanan dan pertukaran Bitcoin. Saya merasa kecewa ketika ingin menerima atau membeli Litecoin untuk melengkapkan pegangan Bitcoin semasa. Sekiranya mereka serius memberikan pilihan cryptowallet yang lengkap maka lebih banyak mata wang akan menjadi bonus.

Coinbase vs Xapo: Pemikiran Akhir

Terdapat banyak perkara yang disukai mengenai kedua-dua perkhidmatan dan tidak ada kekurangan yang sangat baik ketika menghidupkan Bitcoin anda dengan permulaan yang lancar. Pangkalan Wang Syiling mungkin hanya mampu untuk pemula mutlak yang hanya ingin mendapatkan cryptocurrency dan mempelajari tali. Xapo berasa bangga dengan keselamatan mereka dan, dengan sedikit usaha, dapat mengurangkan yuran anda dengan cukup mendadak. Terdapat keselamatan berkualiti tinggi dari kedua-dua syarikat tetapi Xapo merasakan akaun anda mempunyai pengawal peribadinya sendiri.

Faktor penentu utama mungkin hanya tawaran mata wang. Sekiranya anda mahukan berbilang cryptocurrency, Coinbase melompat dari halaman. Bagi mereka yang mahukan pelbagai pilihan mata wang fiat, Xapo lancar.

(Anda Boleh Lihat Senarai Penuh Bursa Cryptocurrency Teratas Kami)

Lebih Banyak Perbandingan Coinbase

  • Coinbase vs GDAX
  • Coinbase vs Kraken
  • Coinbase vs Gemini
  • Coinbase vs Bittrex