Perjalanan dan pengangkutan menggunakan crypto menjadi pilihan yang semakin mudah diakses kerana blockchain masuk ke lebih banyak industri.

Untuk bitcoin secara khusus, perjalanan menggunakan cryptocurrency pertama di dunia adalah cara untuk mendorong mata wang ke had melintasi sempadan. Bagi sesetengah orang, melancong menggunakan bitcoin adalah bukti konsep: cara untuk mengalami batasan yang ketika ini menghadapi kebolehgunaan bitcoin di pasaran besar dan kecil.

Di luar bitcoin, blockchain mempunyai beberapa kes penggunaan yang menarik dalam industri perjalanan dan pengangkutan yang dapat membantu menggerakkan orang lebih cepat dan lebih murah. Dari identiti hingga program kesetiaan, blockchain mencari nilai baru di arena yang mapan.

Melancong menggunakan Bitcoin

Membelanjakan bitcoin secara eksklusif semasa anda mengembara di dunia semakin hampir menjadi kenyataan. Kaedah baru untuk menempah hotel dan penerbangan semakin tersedia apabila industri membuka pintu kepada cryptocurrency.

Sebagai tambahan kepada tempahan dalam talian, pelancong dapat memanfaatkan komuniti perniagaan runcit yang semakin meningkat yang menerima bitcoin di kaunter untuk barang dan perkhidmatan mereka. Kedai kopi, kedai runcit, dan kelab malam di seluruh dunia telah menggunakan bitcoin sebagai kaedah pembayaran.

Buat masa ini, perjalanan dengan bitcoin adalah yang paling mudah di pusat bandar. Kedai dan vendor yang menerima bitcoin memperbanyak pusat bandar seperti Tokyo, NYC, Toronto, Singapura, dan Los Angeles.

Membuat tempahan dengan Bitcoin: Gunakan Bitcoin untuk Merancang dan Memesan Perjalanan Anda dengan Laman Pelancongan Ini

Sudah berlalu hari-hari menggunakan bitcoin di laman pelancongan popular Expedia. Mungkin disebabkan oleh turun naik pasaran, syarikat semakin beralih dari bitcoin sebagai kaedah pembayaran langsung.

Walau bagaimanapun, dengan agensi tempahan utama memberikan ruang kosong kepada pengendali mesra bitcoin untuk mencari tempat mereka, laman web pelancongan lain yang berjaya telah memenuhi kekosongan itu.

laman web perjalanan dan pengangkutan blockchain

Laman Pengangkutan dan Pelancongan Blockchain

Perjalanan BTC

Seorang pemain dalam industri sejak 2013, Perjalanan BTC adalah kegemaran awal di kalangan komuniti crypto. Nama utama telah menyokong laman web pelancongan sebagai pilihan yang lebih murni untuk melakukan perjalanan dengan bitcoin. Charlie Lee, Jon Matonis, Erik Voorhees, dan Roger Ver mempunyai semua perkara yang baik untuk diperkatakan mengenai laman web pelancongan dalam talian ini. Belum lagi Vitalik Buterin op-ed awal dalam Majalah Bitcoin.

Di mana BTCTrip benar-benar bersinar, harganya ada. Sebilangan besar perkhidmatan perantara yang membolehkan pengguna membeli produk dari ekonomi mata wang fiat dengan bitcoin dengan menggunakan proksi dengan mengenakan yuran peratusan yang kecil, jadi perkhidmatan tersebut sebenarnya lebih mahal daripada sekadar membayar dengan kad kredit seseorang.

– Vitalik Buterin

Syarikat Penerbangan Murah

Syarikat Penerbangan Murah adalah hab yang terkenal untuk tempahan perjalanan dalam talian, dengan pilihan untuk penerbangan, hotel dan kereta. Pelanggan boleh menggunakan bitcoin sebagai kaedah pembayaran mereka untuk sebarang perkhidmatan mereka.

Syarikat Penerbangan Murah mengelak daripada tergolong dalam kategori perantara, yang telah diulas oleh Buterin, dengan tidak mengenakan sebarang bayaran tambahan untuk pembayaran bitcoin. Sebaliknya, mereka memanfaatkan sepenuhnya Pelayan BTCPay, pemproses pembayaran sumber terbuka. Terutama, BTCPay tidak memerlukan KYC, dihoskan sendiri, tidak mempunyai kos pemprosesan, tidak ada orang tengah, dan Lightning Network diaktifkan.

Bitcoin. Perjalanan

Bitcoin.travel adalah satu lagi pilihan yang baik untuk menghabiskan bitcoin (dan altcoin) anda semasa dalam perjalanan. Mereka kini menawarkan penerbangan dan hotel sebagai tambahan kepada pilihan sewa gaya Airbnb.

Pilihan penyewaan adalah ciri unik berbanding laman web pelancongan lain yang menerima cryptocurrency. Di sini, tuan rumah boleh menyewa bilik ganti, harta tanah percutian, atau kotej mereka sama seperti Airbnb. Walau bagaimanapun, semua pembayaran dibuat sepenuhnya dalam cryptocurrency dan tidak pernah ditukar menjadi fiat. Tetamu boleh membayar dalam bitcoin atau segelintir altcoin, dan tuan rumah menerima pembayaran dalam cryptocurrency serupa pilihan mereka.

Membeli-belah, Makan, dan Hiburan

Walaupun lebih banyak vendor menerima pembayaran langsung dalam mata wang kripto, bergantung pada tempat anda melancong, mencari pelbagai pilihan masih memerlukan penapisan melalui Reddit dan forum bitcoin lain.

Laman perjalanan dan pengangkutan Blockchain

Peta panas pedagang kripto di seluruh dunia dari Coinmap.org

Peta Duit, namun, adalah mengumpulkan pedagang yang boleh anda lawati dengan bitcoin ke peta interaktif yang berguna. Melihat sekilas peta panas vendor bitcoin menunjukkan tumpuan pedagang besar-besaran di Eropah, serta Amerika, Korea, dan poket Amerika Selatan.

Sejauh ini kawasan yang paling aktif untuk menghabiskan bitcoin anda adalah Eropah. Jadi, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk Eurotrip bitcoin.

Sebagai alternatif, untuk saat-saat yang hanya dilakukan oleh mata wang fiat tempatan, anda ingin mencari ATM bitcoin untuk membuat pengeluaran tunai. Peta ATM Bitcoin, serupa dengan Coinmap, mempunyai peta interaktif yang menunjukkan ATM bitcoin aktif.

Perlu diingat bahawa tidak semua ATM bitcoin dapat mengeluarkan wang tunai anda. Secara umum, terdapat dua jenis ATM bitcoin, satu arah dan dua hala. ATM sehala hanya membolehkan anda membeli bitcoin. ATM dua hala adalah yang anda perlukan dan membolehkan anda membeli dan menjual bitcoin.

Blockchain dalam Industri Pengangkutan

Di luar percutian dan backpacking, blockchain menghasilkan nilai di beberapa bidang yang bersesuaian dengan industri pengangkutan dan perjalanan. Terutama, identiti, perkongsian perjalanan, dan program kesetiaan mempunyai kes penggunaan yang menarik untuk blockchain dan organisasi yang terdesentralisasi.

Identiti yang Disokong Blockchain Mungkin Lebih Cepat dan Lebih Selamat

Baru-baru ini, Kanada telah berusaha untuk mengujakan sistem identiti keselamatan sempadan yang menggabungkan blockchain dengan biometrik canggih. Program semasa adalah untuk sejumlah pelancong dan bekerjasama dengan Belanda.

Dalam sistem identiti yang disokong blockchain, pelancong mempunyai pasport digital yang mungkin dapat diakses dari aplikasi telefon. Mereka menyimpan maklumat identiti mereka ketika melintasi sempadan, sebaliknya, mengesahkan identiti mereka dengan biometrik seperti cap jari dan imbasan retina.

Tidak banyak yang diketahui mengenai spesifikasi blockchain. Walau bagaimanapun, boleh dikatakan bahawa blok identiti yang digunakan dalam pengangkutan juga merupakan calon yang sesuai untuk bukti pengetahuan sifar. Jenis maklumat asimetri ini dapat meningkatkan keselamatan dan mengurangkan jenayah seperti pencurian identiti.

Tambahan pula, tidak menghairankan sebagai inisiatif pemerintah, blockchain identiti akan dibenarkan dan kemungkinan merupakan versi bukti-kebenaran atau algoritma konsensus yang serupa.

Menggunakan sistem identiti pada blockchain dalam pengangkutan boleh menjadi langkah yang berguna untuk memindahkan orang dan pakej melalui titik perjalanan utama seperti lapangan terbang dan penyeberangan sempadan.

Bagi Kanada, program perintis adalah usaha untuk melindungi terhadap perkiraan peningkatan perjalanan udara. Dalam satu pernyataan semasa Forum Ekonomi Dunia, Menteri Pengangkutan Kanada, Marc Garneau, mengatakan, “Inovasi adalah kunci untuk meningkatkan daya saing, mobiliti, dan produktiviti global. Memanfaatkan kemajuan teknologi baru dapat menyokong pendekatan berasaskan risiko terhadap keselamatan dan keselamatan awam, menjadikan perjalanan udara lebih efisien sambil meningkatkan pengalaman perjalanan. “

Meningkatkan Program Kesetiaan

Sebagai industri yang sedang berkembang, pasaran pengurusan kesetiaan diramalkan akan meningkat menjadi $ 4 miliar pada tahun 2020. Namun, seperti yang disoroti di satu laporan dari Pusat Perkhidmatan Kewangan Deloitte, industri ini ditahan oleh beberapa faktor umum:

… program kesetiaan dan ganjaran tidak merealisasikan [sepenuhnya] potensi penuh, kerana ketidakaktifan akaun; kadar penebusan yang rendah; kelewatan masa; urus niaga dan pengurusan sistem yang tinggi dan kos pemerolehan pelanggan; dan pengekalan pelanggan yang rendah.

Penyelesaian yang mungkin untuk had atas ini adalah peralihan ke rangkaian interoperabiliti yang disokong blockchain. Sebilangan besar program kesetiaan yang disokong blockchain bertujuan untuk meningkatkan kebolehgunaan ganjaran yang diperoleh. Sebaik-baiknya, kredit yang diperoleh dalam satu program kesetiaan akan ditebus ke ekosistem kesetiaan lain.

Maklum, menyatukan industri sebesar ini menjadi satu rangkaian penyatuan jauh lebih senang dikatakan daripada dilakukan. Walau bagaimanapun, teknologi seperti pertukaran atom atau sambungan spesifik rangkaian seperti Peg-Zones Cosmo Network membolehkan nilai bertukar di seluruh rangkaian.

Perkataan Akhir

Meregangkan kaki dan menjelajah dunia menjadi lebih mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang ingin menggunakan cryptocurrency mereka. Pesan percutian anda di laman web pelancongan dan lawati kafe, kedai buku, dan restoran di seluruh dunia dengan menggunakan cryptocurrency secara eksklusif.

Tidak akan mengejutkan apabila melihat lebih banyak projek menggunakan blockchain dalam industri pengangkutan dan perjalanan kerana teknologi ini terus meningkat menjadi lebih banyak kes penggunaan.