Perkakasan Perlombongan ASIC: Evolusi Cryptomining

Perlombongan mata wang kripto telah berlangsung lama sejak seseorang berjaya melombong ratusan Bitcoin dari PC asal mereka. Sektor perlombongan telah menyaksikan perkembangan besar dalam sembilan tahun kebelakangan ini kerana cryptocurrency terus menjadi lebih popular. Oleh kerana nilai cryptocurrency melambung tinggi, begitu juga dengan jumlah pelombong di pasaran. Hari ini, perlombongan telah menjadi aktiviti yang sangat terpusat dengan kemudahan perlombongan berjuta-juta dolar meningkat setiap bulan.

Kemudahan ini telah mengubah sektor perlombongan selama-lamanya; kerana tidak lagi menguntungkan untuk menambang mata wang kripto dari PC rumah anda tanpa membuat peningkatan yang ketara untuk menangani tugas atau menggunakan perkhidmatan pihak ketiga seperti Minergate. Semua gembar-gembur yang melingkupi aktiviti perlombongan di ruang kripto telah menyebabkan pengembangan perkakasan perlombongan baru dan lebih hebat. Cip ASIC (Litar Bersepadu Khusus Aplikasi) kini menjadi standard industri baru.

Cip ASIC direka untuk menangani hanya satu tugas tertentu, dan bukannya menjadi peningkatan umum ke PC anda. Cip khusus aplikasi ini biasanya digunakan di industri yang memerlukan kekuatan pemrosesan yang besar termasuk rakaman audio, penyuntingan video, dan reka bentuk grafik. Cip serba lengkap ini memungkinkan para profesional menangani tugas besar tanpa mengganggu pemproses dalaman PC mereka.

Mengapa Penambang ASIC Lebih Baik

Perlombongan adalah proses yang memerlukan komputer (node) untuk mencari nombor dengan mencari persamaan matematik yang merangkumi komponen dari blok sebelumnya dan semasa. Dalam rangkaian BTC, ini dikenali sebagai bukti kerja. Setelah pelombong menjawab persamaan dengan betul, mereka dibenarkan untuk menambahkan blok seterusnya ke blockchain dan diberikan a hadiah. Sekiranya rangkaian blockchain BTC, hadiahnya adalah 12.5 BTC.

Cip perlombongan BW-ASIC

Cip Perlombongan BW ASIC

Seorang pelombong ASIC dapat mengira persamaan bukti kerja ini dengan lebih berkesan daripada CPU biasa. Ini kerana perkakasan ASIC Mining secara khusus dirancang untuk menggunakan algoritma hash tertentu berdasarkan crypto yang anda cuba tambang. Sebagai contoh, semasa melombong BTC, SHA-256 algoritma hash digunakan dan ketika melombong Litecoin, itu Skrip yang digunakan.

Seorang pelombong ASIC akan membolehkan anda menambang cryptocurrency yang menggunakan skrip hash yang sama seperti yang diprogramkan untuk ditambang. Ini bermaksud perkakasan perlombongan ASIC yang dikonfigurasikan untuk BTC, juga dapat melombong banyak kripto lain termasuk Bytecoin, PetroDollar, dan Devcoin – hanya untuk beberapa nama.

5 Pelombong ASIC Terbaik tahun 2018

Perlombongan adalah bahagian penting dalam ruang crypto dan teknologi di sebalik tugas kritikal ini telah meningkat dengan pesat. Sektor perlombongan menyaksikan persaingan yang semakin meningkat dari semua sudut dan pengeluar akan terus berusaha menghasilkan pelombong paling kuat sehingga kini. Terdapat juga kemasukan pengeluar rig perlombongan yang memasuki ruang crypto yang telah membantu meningkatkan penggunaan crypto.

Di antara pengeluar ini, Bitmain dianggarkan telah menghasilkan sekitar 53% daripada semua peralatan perlombongan sehingga kini dan oleh itu, tidaklah mengejutkan apabila mereka melihat mereka menguasai pasaran. Walaupun dengan kelebihan besar ini, terdapat persaingan yang hebat antara yang terbaik. Berikut adalah 5 perlombongan perlombongan ASIC teratas pada tahun 2018.

Dragonmint 16T 16.0 TH / s

Apa yang dapat $ 30 juta dalam penyelidikan untuk anda? Sekiranya anda adalah pembangun dari Halong Mining, yang menghabiskan sejumlah besar ini untuk penyelidikan dan pembangunan, ia dapat menjadikan anda salah satu rig perlombongan ASIC paling kuat sepanjang masa. Dragonmint menggunakan protokol ASICBOOST yang meningkatkan kecekapan proses perlombongan sebanyak 20%. Pelantar yang mengagumkan ini dapat menambang pada 16TH / s hanya dengan menggunakan 0.075J / GH; yang kurang daripada pesaing terdekatnya iaitu Antminer S9.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SRCsQUyR7_I]

Antminer S9 14.0 TH / s

Antminer S9 adalah salah satu pelantar perkakasan perlombongan ASIC yang paling popular di pasaran. Unit ini adalah salah satu pelombong paling cekap di planet ini dan tidak seperti Dragonmint; unit ini merangkumi bekalan kuasa dengan pembelian. Portal pengurusan web terbina dalam memberi anda kawalan tambahan terhadap aktiviti perlombongan anda. Ini adalah pelombong yang berdiri sendiri yang tidak memerlukan komputer hos tambahan untuk beroperasi.

Antminer R4 8.6 TH / s

Antminer R8 memberikan pelombong penyelesaian perlombongan berkuasa tinggi yang lebih berpatutan daripada S9. Unit ini mempunyai kecekapan daya yang sama dengan S9 dan menggunakan protokol TSMC 16NM FinFET yang pada satu masa merupakan protokol perlombongan paling berkesan di dunia. Unit ini menggabungkan 126 cip ASI BM1387 untuk mendapatkan hasil. Unit ini telah menjadi terkenal kerana gabungan faktor termasuk titik harga yang lebih berpatutan digabungkan dengan antara muka kawalan intuitif.

Antminer S7 4.73 TH / s

Antminer S7 adalah salah satu pilihan paling berpatutan yang tersedia untuk sesiapa sahaja yang ingin memasuki ruang perlombongan crypto secara serius. Unit ini kini berada dalam kumpulan pengeluaran ke-19 dan telah menguasai pasaran sejak dilancarkan pada pertengahan 2015. Unit ini mempunyai 135 cip ASIC 2813 nm BM1385 yang sentiasa disejukkan oleh kipas berganda.

Avalon 6 3.50 TH / s

Avalon 6 adalah satu lagi perlombongan perlombongan yang boleh dipercayai yang telah diterima pakai sejak tahun lalu. Walaupun unit ini berada di bawah S7 dari segi kecekapan, sukar untuk mencari pelantar perlombongan ASIC lain yang setanding pada titik harga yang sama. Pelombong ini menggunakan lapan puluh cip A321B ASIC untuk memenuhi semua keperluan perlombongan anda. Pelantar ini adalah pilihan yang popular di kalangan pelombong kerana kadar hash dan kos rendah.

Perkakasan Perlombongan ASIC – Tuan-tuan Memulakan Mesin Anda

Sukar untuk mengatakan ke mana teknologi perlombongan akan maju seterusnya. Pengilang berusaha keras untuk membuat pelantar perlombongan yang lebih cekap dan kuat dan anda boleh melihat trend ini meningkat apabila cryptomarket terus berkembang. Kos pelantar perlombongan yang tinggi ini telah menghalangi banyak pelombong memasuki ruang itu dan juga menyebabkan pengembangan teknologi baru seperti kolam perlombongan dan algoritma bukti-kepentingan.

Mudah-mudahan, pada masa akan datang, anda akan melihat kembali ke zaman perlombongan lama; di mana mana-mana individu boleh bergabung dengan blockchain dan berpeluang memperoleh Satoshi percuma tanpa menggunakan PC rumah.

Apa pendapat anda lelaki? Adakah anda sudah bersedia untuk memasuki dunia perlombongan ASIC? Beritahu kami Twitter dan pastikan untuk mendaftar buletin kami untuk terus mengikuti perkembangan terkini crypto terkini semasa ia berlaku.