Membayar bil anda biasanya bukan pengalaman yang menyeronokkan. Anda mungkin mengendalikan dan membayar beberapa bil berulang setiap bulan. Oleh kerana semakin mudah untuk membayar bil dengan crypto, anda mungkin ingin menyiasat kebaikan dan keburukannya. Perkhidmatan pembayaran bil Crypto dilengkapi dengan pelbagai struktur harga, mulai dari yang ringan hingga yang liar. Satu perkhidmatan bahkan menuntut tajuk khas tiada bayaran sama sekali. Berikut adalah gambaran ringkas empat peserta di alam semesta pembayaran bil crypto.

Bayar Bil dengan Crypto

Kami bercakap mengenai pembayaran bil di sini, tidak semestinya membayar barang pengguna di kedai atau dalam talian. Untuk urus niaga tersebut, sebilangan besar kad debit yang berkaitan dengan kripto dapat menangani tugas itu untuk anda. Dalam artikel ini, fokus adalah sama ada membayar atau tidak bil anda dengan crypto masuk akal dari segi kewangan – atau tidak.

Katakan anda perlu membayar utiliti, telefon bimbit, kabel, internet, cukai harta tanah, insurans kereta dan kesihatan pada akhir bulan tertentu. Bagaimana anda mengambil sebahagian daripada Bitcoin, Ethereum, dan lain-lain serta menggunakannya untuk membayar bil bulanan anda? Terdapat banyak perkhidmatan pembayaran bil crypto yang dapat mengendalikannya dengan mudah untuk anda.

Sebagai contoh, di Coinbills.com anda boleh “membayar sebarang bil dari mana-mana syarikat di AS.”

Kemudahan Didatangkan dengan Harga

Itu sememangnya terdengar hebat, tetapi bayaran yang dikenakan adalah apa-apa. Lihat caj untuk membayar bil elektrik $ 120 hipotesis anda. Jumlahnya 15 peratus, atau $ 18. Jadi sekarang bil elektrik anda mencecah $ 138. Mungkin anda mahu membayar cukai harta tanah tahunan anda. Orang cukai mahukan $ 2,900, lebih baik tepat pada waktunya. Coinbills akan mengenakan yuran 5 peratus untuk membayarnya, sehingga meningkatkan bil cukai efektif anda menjadi $ 3,045. Itu caj $ 145, hanya untuk membayar bil dengan Bitcoin.

Tetapi jika anda mempunyai akaun bank biasa atau akaun cek, menulis cek atau membayar bil secara dalam talian dengan kad debit / kredit mungkin bermakna sedikit jika ada bayaran sama sekali. Walaupun sederhana ACH-rutin pembayaran bil berdasarkan banyak bank adalah percuma, dan pembayaran biasanya diselesaikan dalam satu hingga tiga hari bekerja.

Litebills.com nampaknya merupakan syarikat saudara kepada Coinbills. Di sini, anda boleh melakukan fungsi pembayaran bil yang sama menggunakan Litecoin. Walau bagaimanapun, bayarannya sama dengan yang dikenakan oleh Coinbills.

bayar bil dengan crypto Coinbill dot com

Bayaran Coinbills berkisar antara 5 hingga 15 peratus, bergantung pada ukuran bil anda. Imej: Anda boleh membayar sebarang bil dari mana-mana syarikat di AS dengan perkhidmatan ini. Imej: laman web Coinbill.com pada 29 Disember 2018.

Bebas Yuran di Tanah Di Bawah

Sekiranya anda seorang Aussie, anda boleh menggunakan Ruang Tamu Satoshi(LROS) untuk menampung semua bil anda melalui crypto. Menurut laman web LROS:

“Tidak ada bayaran berasingan, jumlah pertukaran yang dikira yang anda lihat di laman utama adalah merangkumi semua, dan satu-satunya jumlah yang perlu anda bayar. Ruang Tamu Satoshi menghasilkan wang dari spread mata wang. “

membayar bil dengan Ruang Tamu kripto Satoshi

Pelanggan Living Room Satoshi boleh menghantar hingga $ 50,000 AUD ke akaun bank mereka sendiri. Had pembayaran bil adalah $ 1,000 AUD setiap transaksi, tetapi banyak transaksi dibenarkan. Imej: Ruang Tamu laman web Satoshi.com pada 29 Disember 2018.

LROS membolehkan pengguna membayar bil di lebih daripada 19,000 perniagaan Australia. Selain itu, pelanggan boleh menghantar wang ke mana-mana akaun bank Australia.

Sekiranya anda seorang Kanada, orang Bylls.com perkhidmatan pembayaran bil crypto menawarkan bayaran yang sederhana. Sebagai contoh, membayar bil cukai $ 2.900 yang disebutkan sebelumnya hanya akan dikenakan $ 0.75 ditambah dengan tambahan 0.95 peratus. Jumlah bayaran adalah $ 28.30 (CAD). Itu jauh lebih rendah daripada $ 145 yang dikenakan oleh Coinbills untuk transaksi nilai dolar yang serupa. Bylls akan menyelesaikan pembayaran untuk anda dalam satu hari bekerja.

bayar bil dengan crypto Bylls dot com

Bylls.com yang berpangkalan di Kanada menawarkan bayaran sederhana untuk pembayaran bil crypto. Anda boleh membayar bil dari lebih daripada 7,000 syarikat dan entiti Kanada dengan perkhidmatan ini. Gambar: Laman web Bylls.com pada 29 Disember 2018.

Berhati-hati dengan Peristiwa Cukai

Apabila anda membayar bil dalam kripto, kripto ditolak dari dompet anda. Namun, syarikat tersebut sebenarnya menerima pembayaran dalam mata wang fiat. Oleh itu, apabila perkhidmatan pembayaran bil menukar kripto anda menjadi fiat, peristiwa yang dikenakan cukai akan berlaku. Anda mesti mendokumentasikan transaksi ini pada waktu cukai.

Katakan anda membeli Bitcoin pada harga $ 4,000 pada bulan lalu. Anda memutuskan untuk membayar rancangan kabel, telefon dan internet $ 90 anda menggunakan Coinbills. Katakan Bitcoin diperdagangkan pada $ 5,000 apabila anda membayar bil. Anda baru sahaja menjana $ 18 dalam keuntungan modal jangka pendek yang mesti dilaporkan kepada IRS. Inilah matematiknya:

Peningkatan Bitcoin dari $ 4,000 hingga $ 5,000 = 25%

Asas kos $ 90 yang digunakan untuk membayar bil: $ 90 / 1,25 = $ 72

Hasil bersih = $ 90

Asas kos = $ 72

Keuntungan modal = $ 18

Sekiranya anda membayar lima bil sebulan dengan crypto, pada akhir tahun anda akan mempunyai 60 peristiwa yang boleh dikenakan cukai seperti itu. Tambahkan pembelian pengguna crypto anda yang lain (Starbucks, muat turun muzik, dll.) Sepanjang tahun, dan anda akan mempunyai musim persiapan cukai yang sangat sibuk menjelang.

Anda perlu memastikan bahawa kemudahan membayar dalam kripto melebihi kelemahan jelas dari pembayaran fi bil dan masa dan perbelanjaan tambahan cukai.

Manfaat Berpotensi Membayar Bil di Crypto

Membayar bil dengan crypto mungkin masuk akal untuk keadaan anda sekiranya:

  • Anda tidak mempunyai atau tidak mahu menggunakan akaun bank fiat tradisional.
  • Anda lebih suka melakukan transaksi kewangan dalam ekosistem crypto.
  • Anda orang Australia dan boleh mengakses Ruang Tamu Satoshi (tanpa bayaran).
  • Anda seorang Kanada dan boleh menggunakan Bylls (bayaran sederhana).
  • Akaun bank crypto anda menawarkan ciri pembayaran bil.
  • Anda tidak peduli dengan kos transaksi yang terlibat.
  • Keuntungan dan kerugian modal, penyediaan cukai, dan masalah perakaunan adalah urusan mudah untuk anda atasi.

Alternatif Tradisional

Apabila lebih banyak pesaing memasuki ruang pembayaran bil, mungkin yuran transaksi akan menurun. Bagaimanapun, bank fiat tradisional sudah menawarkan perkhidmatan pembayaran bil dalam talian. Banyak yang tidak dikenakan bayaran. Oleh itu, diragukan bahawa pembayar bil crypto tulen (selain Living Room of Satoshi) dapat menandingi kelajuan dan kos transaksi bank fiat tempatan anda yang rendah dan rendah. Sebagai contoh, JPMorgan Chase menawarkan perkhidmatan BillPay Dalam Talian mereka. Anda boleh membayar bil sekali gus atau membuat pembayaran bulanan berulang. Ia tidak berlaku dalam kripto, tetapi bil anda dibayar dan anda tidak dikenakan sebarang bayaran semasa menggunakan perkhidmatan ini. Dengan kata lain, ia tidak sejuk, tetapi ringkas, pantas, percuma dan boleh dipercayai.

Sejuk atau Tertipu

Selalu senang menggunakan teknologi baru untuk berfungsi, terutamanya jika cepat dan senang. Walau bagaimanapun, pastikan bahawa kos yang terlibat masuk akal untuk keadaan ekonomi anda. Membayar surcaj 15 peratus hanya untuk membayar bil mudah yang mungkin dikendalikan secara percuma (melalui ACH) di bank fiat anda tidak akan bertambah. Sebagai gantinya, jangan simpan surcaj 15 peratus di poket anda sendiri?

Di antara pembayar bil crypto, tanpa bayaran Ruang Tamu Satoshi kelihatan sebagai pemenang yang jelas. Sekiranya dan ketika mereka menawarkan perkhidmatan mereka di seluruh dunia, perkhidmatan pembayaran bil crypto yang lain dengan harga tinggi mungkin terpaksa menurunkan yuran mereka atau berisiko kehilangan pelanggan. Itu akan memberi kebaikan kepada pengguna yang berfokus kepada crypto. Persaingan antara perkhidmatan pembayaran bil akan membantu meningkatkan kepantasan dan kebolehpercayaan, walaupun ia menurunkan kos transaksi.