Pada bulan September 2017, Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA) meluluskan penyelidikan teknologi blockchain. Sejak kelulusan ini, para penyelidik DARPA telah mengkaji pelbagai sistem berasaskan blockchain yang berbeza. Para penyelidik ini melihat ke arah program blockchain DARPA untuk meningkatkan sistem logistik, komunikasi, dan keselamatan mereka. Memandangkan aspek unik yang dibawa oleh teknologi blockchain, tidak hairanlah minat DARPA dalam teknologi ini terus berkembang.

Ancaman Meningkat

Serangan siber semakin meningkat di peringkat global. Baru-baru ini belajar mendedahkan bahawa terdapat lebih daripada tujuh juta pelanggaran data antarabangsa setiap hari sepanjang tahun 2017. Kajian ini juga menunjukkan bahawa penggodam meningkatkan mekanisme serangan mereka lebih cepat daripada syarikat meningkatkan prosedur keselamatan mereka.

Integriti Data

Salah satu bidang utama yang perlu diperhatikan oleh penyelidik DARPA dengan teknologi blockchain adalah integriti data. Sistem integriti data mengesahkan bahawa maklumat masih dalam keadaan asalnya, dan menunjukkan siapa yang melihat data tersebut. Mengesahkan sebilangan integriti data sangat penting ketika membincangkan pertahanan negara. DARPA ingin dapat mengetahui dengan serta-merta bila penyusup tanpa izin mengakses maklumat mereka.

Strategi Blockchain DARPA

Pendekatan ini menunjukkan perbezaan antara teknik penggodaman dan strategi pertahanan mereka. Ini menandakan perubahan dari cara tradisional untuk menghentikan penggodam sebelum serangan mereka. Sebaliknya, DARPA ingin mengetahui apakah dan kapan seseorang mengakses sistem mereka, dan perubahan apa yang dilakukan semasa pencerobohan. Sistem lejar yang diedarkan memberikan keupayaan untuk mengesan dan mengesahkan kesahihan dokumen dalam masa hampir nyata.

Pejabat DARPA melalui Forbes

Pejabat DARPA melalui Forbes

DARPA baru-baru ini memberikan kontrak $ 1.8 juta kepada firma keselamatan siber Galois. Mengkhususkan diri dalam pengesahan kod matematik, syarikat itu menerima geran untuk melakukan penyelidikan lebih lanjut mengenai integrasi teknologi blockchain yang berbeza dalam pengekodan. DARPA mahu teknologi pengesahan Galois menguji kod berasaskan blockchain, yang tidak dapat diretas, sebagai persediaan untuk masa depan perang siber.

Timothy Booher, Bekas pengurus program blockchain DARPA menjelaskan bahawa pendekatan baru ini serupa dengan tembok istana pertengahan yang jahat. Dalam temu bual dengan Kuarza, Booher memberitahu penemuduga bahawa walaupun tembok istana membantu menjauhkan orang, lebih penting untuk mengetahui apakah ada orang yang memasuki istana, dan jika demikian, apa yang mereka lakukan semasa mereka berada di sana.

Pemesejan Blockchain

Pasukan di lapangan memerlukan cara untuk berkomunikasi secara aman dengan ibu pejabat. Pada masa lalu, sukar bagi tentera untuk menilai secara tepat ketika saluran atau sistem komunikasi terganggu. Komunikasi berkompromi boleh mengorbankan nyawa tentera.

DARPA berusaha untuk mengetatkan sistem komunikasi satelit antara pejabat mereka dengan langkah ini. Dengan mendesentralisasi sebahagian besar pejabat belakang Jabatan Pertahanan AS (DoD), data yang disahkan dapat dihantar seketika, dengan itu, mengurangkan pendedahan kepada penggodam dan kelewatan penghantaran data yang diperpanjang.

Pada bulan April, DoD mengumumkan rancangan pembangunan untuk platform pesanan selamat. Menurut orang ramai pengumuman, DARPA mencari “platform pesanan dan transaksi selamat yang dapat diakses melalui penyemak imbas web atau aplikasi asli yang berdiri sendiri.”

Salah satu syarat platform adalah mesti menggunakan blockchain yang ada seperti Bitcoin atau Ethereum. Selain itu, aplikasi mesti berskala dan menjalani ujian komersial.

Sistem Perkakasan

Perkakasan ketenteraan telah menjadi sangat teknikal. Senjata perang masa kini bergantung pada kejayaan komunikasi banyak sistem elektronik. Sangat penting bahawa semua sistem ini berfungsi dengan baik. Kegagalan satu sistem, seperti GPS, boleh mengakibatkan korban jiwa secara tidak sengaja.

Sifat tidak percaya yang tidak boleh dipercayai melindungi sistem-sistem ini pada masa akan datang dengan mewujudkan suasana yang telus di mana semua interaksi rangkaian dicap dan dipantau waktu.

Logistik Ketenteraan

Komunikasi elektronik dan keselamatan siber bukan satu-satunya senario penggunaan di mana DARPA membayangkan penyatuan blockchain. Satu laporan diterbitkan pada bulan Disember 2017 mendedahkan bahawa Akta Kebenaran Pertahanan Nasional (NFAA) untuk 2018 merangkumi peruntukan yang memerintahkan DoD untuk meningkatkan penyelidikan blockchain mengenai pelaksanaan logistik.

Rantaian bekalan

Pasukan penyelidik dari The Defence Acquisition University menyatakan bahawa serangan rantai bekalan merangkumi peratusan besar dari jumlah serangan siber yang dihadapi AS. Dalam kebanyakan keadaan, penyerang mengubah, memalsukan, atau menjangkiti data dalam proses rantaian bekalan. Mencari penyerang di lautan data ini terbukti menjadi cabaran menggunakan sistem semasa yang ada.

Pejabat Pengarah Perisikan Negara dinyatakan bahawa rantaian bekalan AS terus diserang oleh musuh dan syarikat asing. Serangan yang paling biasa difokuskan pada mencuri bahan program penyelidikan dan pembangunan yang sensitif, memasukkan perisian hasad ke dalam sistem, dan mengumpulkan maklumat yang boleh dikenal pasti mengenai ejen.

Rantai Bekalan Percetakan 3D

Tentera Laut AS mahu menggunakan teknologi blockchain untuk menjamin sistem percetakan 3-D yang berkembang. Pembuatan aditif, seperti yang diketahui di Angkatan Laut, mencipta peralatan kritikal untuk pasukan yang dikerahkan. Dalam sebuah temu ramah dengan Eksekutif Maritim, Leftenan Komander Jon McCarter menjelaskan bahawa “teknologi yang mendasari cryptocurrency Bitcoin kemungkinan akan merevolusikan banyak cara kita menjalankan perniagaan.” Dia juga menyatakan bahawa itu mungkin “juga merevolusikan pembuatan aditif angkatan laut.”

Kontraktor Pertahanan Menggunakan Blockchain

DARPA meneruskan cita-cita blockchain mereka bersama sejumlah kontraktor pertahanan. Kontraktor pertahanan terbesar negara, Lockheed Martin, diumumkan perkongsian strategik dengan firma logistik blockchain, Guardtime Federal pada bulan April tahun ini. Perjanjian ini adalah yang pertama seumpamanya. Tugas syarikat termasuk menangani ancaman siber yang berkaitan dengan sistem pengurusan risiko rantaian bekalan, proses kejuruteraan, pengembangan perisian, dan sistem senjata.

Teknologi Blockchain DARPA

Tidak hairanlah DARPA nampaknya meningkatkan penggunaan teknologi blockchain mereka. Mereka tidak bersendirian dalam keinginan untuk memanfaatkan teknologi blockchain. Taruhannya tinggi di medan perang, di mana maklumat menentukan pemenang.

Perkembangan terbaru ini memperlihatkan peningkatan integrasi teknologi blockchain ke dalam aplikasi ketenteraan. DARPA berupaya menjadi pemimpin global dalam bidang ini. Kini nampaknya hasil konflik ketenteraan masa depan dapat bergantung pada tahap penggunaan blockchain negara.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me