Masyarakat umum masih boleh mengaitkan istilah “blockchain” dengan Bitcoin, tetapi anggota ruang crypto tahu bahawa teknologi itu mempunyai lebih banyak aplikasi. Satu bidang blockchain hampir merevolusi adalah pengurusan rantaian bekalan. Blockchain memberikan tahap ketelusan yang belum pernah terjadi sebelumnya dalam industri setelah dihubungkan dengan kertas kerja dan kesilapan manusia.

Bagaimana Pengurusan Rantaian Bekalan Pengaruh Blockchain?

Operasi rantaian bekalan tradisional bergantung pada kaedah terpusat yang sering mengakibatkan pengawasan dan salah urus. Tanpa komunikasi yang betul, sebilangan besar perkara boleh menjadi salah. Sistem terpusat bermaksud bahawa segala-galanya dari penghantaran pakej anda hingga pembelian B2B mengalami kelewatan.

Walau bagaimanapun, sifat Blockchain yang terdesentralisasi dan diedarkan, menyelaraskan cara kita menukar produk. Teknologi ini menghasilkan sejarah kekal, memungkinkan pengesanan barang yang dipermudahkan dari asal ke tujuan utama. Mendokumentasikan perjalanan produk mengurangkan kemungkinan penipuan dan perbelanjaan berganda, dan dapat membantu mengenal pasti asal usul masalah.

Tanpa memerlukan perantara, blockchain dapat mengurangkan kos secara mendadak. Ini juga memberikan kepada pihak yang relevan — seperti pengeluar dan pembawa — wawasan berharga mengenai lokasi, tugas, transaksi, dan perubahan.

Teknologi ini belum biasa dilakukan dalam pengurusan rantaian bekalan, tetapi ada beberapa syarikat yang rajin berusaha untuk membawa teknologi ini ke hadapan – dan ada juga yang membuat projek mereka tersedia untuk digunakan oleh orang lain. Berikut adalah beberapa pemimpin:

IBM Memasuki Blockchain dan Mengambil alih

IBM boleh dikatakan salah satu penyokong korporat blockchain yang paling terkenal dan berpengaruh. Syarikat ini kini membanggakan Rangkaian Bekalan Watson, aplikasi yang membolehkan pelanggan meningkatkan penglihatan dan mengoptimumkan pengumpulan data rantaian bekalan. Platform ini bertujuan untuk membantu meningkatkan kolaborasi B2B dan mengoptimumkan pelaksanaan dan pengurusan pesanan.

IBM

IBM juga bergandingan dengan organisasi yang dikenali sebagai RoadLaunch. Kerjasama ini memanfaatkan platform IoT dan kecerdasan buatan syarikat yang ada untuk mengelilingi perangkap dalam industri logistik pengangkutan. Rangkaian blockchain RoadLaunch mengautomasikan proses, memproses keberadaan, mengurangkan risiko pengangkutan, dan meminimumkan perlanggaran transaksi.

Walmart Merangkul Blockchain

Walmart juga memanfaatkan rangkaian blockchain IBM (dikembangkan bersama dengan Projek Hyperledger), tetapi kali ini untuk mengoptimumkan kebolehkesanan bahan makanan untuk produk seperti ayam dan pisang.

Terdapat beberapa komponen dalam rantaian bekalan industri makanan, seperti petani, pengedar, broker, pemproses, dan tentu saja, peruncit. Malangnya, kerumitan proses ini memberi ruang kepada kesilapan dan penipuan. Menyimpan rekod digital yang tersedia untuk semua pihak melancarkan penghantaran produk (yang penting untuk barang yang mudah rosak) dan mengurangkan sisa.

Blockchain tidak hanya menjadikan pengangkutan makanan lebih mudah – ia membantu mengelakkan wabak. Walmart melakukan eksperimen yang berjaya dengan IBM untuk mengesan daging babi Cina untuk mengelakkan senario seperti Wabak E. Coli dalam bayam yang mengorbankan tiga orang pada tahun 2016 daripada berulang.

UPS Memasuki Perikatan Blockchain

Pada akhir November 2017, United Parcel Service (UPS) menjadi sebahagian daripada Blockchain dalam Transport Alliance (BiTA). John Larkin, seorang penganalisis dari kumpulan pelaburan yang terlibat dalam projek yang dikenali sebagai Stifel, kata:

“Pada pandangan kami, blockchain akan digabungkan dengan pasaran niaga hadapan harga trak, dengan padanan beban dan kekosongan masa nyata yang dibantu oleh analitik data [dan] bantuan kecerdasan buatan.”

Lori UPS

UPS melihat potensi blockchain untuk menyampaikan pakej dengan cepat dan murah kepada pelanggan. Syarikat ini juga menyedari bahawa kerja harian penyedia data, penyedia perisian, dan syarikat penyewaan treler dapat memanfaatkan teknologi ini.

Projek Blockchain Melakukan Rangkaian Bekalan

Industri rantaian bekalan saling berkaitan dengan banyak yang lain. Blockchain tidak terhad kepada pemain besar di lapangan. Berikut adalah tiga syarikat yang pakar dalam blockchain yang bertujuan untuk mengoptimumkan pengurusan rantaian bekalan di pelbagai ruang profesional.

Rantai Walton

Waltonchain adalah salah satu daripada beberapa projek rantaian / rantaian bekalan yang boleh digabungkan elemen digital dan fizikal menjadi satu sistem. Untuk melakukan ini, syarikat memanfaatkan Internet of Things, tetapi gabungan itu menghasilkan apa yang mereka sebut sebagai “Internet Value of Things.” VIoT bertujuan untuk mendesentralisasi proses pengembangan IoT.

The Waltonchain secara teknikal adalah rantai “induk”. Oleh kerana perniagaan baru menggunakan sistem ini, ia menghasilkan “rantai anak” untuk menghubungkan industri. Keseluruhan rangkaian disambungkan dengan token yang dikenal sebagai WaltonCoin, yang juga menggunakan cip RFID untuk membuat jenis ekosistem perniagaan baru yang memastikan kebolehlacakan, keselamatan, dan keaslian.

Teknologi RFID (pengenalan frekuensi radio) adalah mengenai komunikasi. Ia bergantung pada isyarat radio untuk mengenal pasti sasaran tertentu – seperti sistem kawalan akses yang digunakan perpustakaan. Tag RFID yang dilampirkan pada produk makanan adalah antara muka yang membolehkan sambungannya ke blockchain, dan oleh itu memasukkannya ke dalam Internet Value of Things.

Provenance

Provenance adalah satu lagi projek yang mengganggu pengurusan rantaian bekalan, tetapi melaksanakannya dengan penekanan persekitaran dan etika.

Pemusatan dan pemutusan rangkaian bekalan semasa menghasilkan produk (dan pemindahannya) yang memberi kesan negatif kepada alam dan masyarakat melalui bahan bersumber secara tidak beretika dan bahan bakar kenderaan terbuang.

Blockchain, bagaimanapun, dapat memberi pengguna wawasan mengenai asal produk mereka, yang memungkinkan mereka untuk mengesahkan apakah sesuatu berbahaya bagi alam sekitar atau benar-benar baik.

Pengasas syarikat, Jessi Baker, pada mulanya melancarkan syarikat itu sebagai projek sampingan pada tahun 2013, tetapi kini mempunyai kira-kira 250 pelanggan. Dia berkata adalah mustahak syarikat dan pengguna mengetahui lebih banyak mengenai dari mana produk mereka berasal:

“Rantaian bekalan kabur menimbulkan risiko besar bagi syarikat. Mungkin ada perbudakan dalam rantaian bekalan mereka, mungkin ada kerosakan alam sekitar yang besar, tetapi hanya kerana maklumat itu satu atau dua peringkat dikeluarkan dari operasi teras anda tidak bermaksud ia tidak sepenuhnya terpadu dengan perniagaan anda. ”

Rantai bekalan boleh berbelit-belit, tetapi Provenance bermaksud untuk mempermudah “perniagaan yang membuat dan menjual produk untuk berkongsi maklumat tentang orang, tempat, dan bahan yang membuat produk tersebut.”

EverLedger

Makanan, data, dan bungkusan bukan satu-satunya perkara yang dapat memanfaatkan rantai bekalan yang lebih telus: berlian juga sering menjadi subjek penipuan.

EverLedger telah membuat aplikasi blockchain yang mengesan aset sepanjang hayatnya. Mereka membuat catatan sejarah, menentukan ciri, dan kepemilikan untuk menghasilkan rekod yang tidak berubah melalui blockchain.

Kerana nilai intan yang tinggi, syarikat melaporkan bahawa sejumlah $ 45 bilion tahunan telah hilang akibat penipuan insurans, dan 65 peratus tuntutan palsu lulus tidak dapat dikesan. Berlian juga biasa diperdagangkan dan dicuri barang. Blockchain EverLedger dapat mengesan aset kembali ke asalnya untuk membantu membuktikan kepemilikan sekiranya berlaku kecurian dan membuktikan keasliannya.

Kesimpulannya

Apabila kita dapat memberikan bukti asal yang tidak dapat disangkal dan menunjukkan setiap kali produk bertukar hak milik, adalah mungkin untuk mewujudkan ekonomi yang lebih selamat dan boleh dipercayai. Dari pengeluaran hingga pengangkutan hingga pengiriman, teknologi blockchain siap mengubah masa depan pengurusan rantaian bekalan untuk selamanya — dan terdapat banyak projek yang ingin melakukannya.