Kerajaan dan perniagaan terus melihat ke arah program anti-rasuah blockchain untuk memerangi kebimbangan yang meningkat dari rakyat. Rasuah sudah lama seperti pemerintah, dan selalu menjadi masalah besar di seluruh dunia. Sekarang, kedua-dua warga dan pemerintah berusaha memanfaatkan kekuatan teknologi blockchain untuk mewujudkan cara proses pemerintahan yang lebih telus.

Kumpulan Bank Dunia baru-baru ini menerbitkan sebuah cerita yang menyoroti kesan rasuah pemerintah di negara-negara membangun. Laporan itu mendedahkan bagaimana rasuah secara tidak langsung mempengaruhi orang-orang termiskin di dunia. Untuk meletakkan besarnya masalah ini ke dalam perspektif, seseorang tidak perlu melihat lebih jauh daripada Paraguay.

Kerosakan politik selama bertahun-tahun merosakkan negara Paraguay, Amerika Latin. Penduduk termiskin di negara ini membayar kira-kira 12.6 peratus daripada pendapatan mereka untuk memberi rasuah. Jumlah ini jauh lebih rendah daripada warganegara terkaya di negara ini, yang hanya membayar sekitar 6.4 peratus.

Harga Rasuah Yang Tinggi

The OECD, kumpulan penasihat antarabangsa kepada G20, mengeluarkan laporan di mana harga rasuah diperiksa secara mendalam. Data menunjukkan bahawa rasuah menyumbang sebanyak 10 peratus dari jumlah kos menjalankan perniagaan di seluruh dunia. Laporan yang sama menunjukkan perbezaan yang dihadapi oleh negara-negara membangun.

Di negara-negara miskin, rasuah berharga sekitar 25 peratus daripada jumlah pendapatan. Negara-negara ini kekurangan dana dan infrastruktur untuk menegakkan undang-undang antikorupsi dengan tepat. Teknologi blockchain adalah alternatif kos rendah yang memberi pilihan kepada negara-negara ini untuk mula menghapuskan rasuah di peringkat mereka.

Indeks Rasuah Global melaluiTransperancy International

Indeks Rasuah Global melalui Transperancy International

Teknologi blockchain memberikan pilihan yang lebih telus dan cekap jika dibandingkan dengan sistem semasa yang ada. Sifat lekapan terdesentralisasi dari buku besar menjadikannya sukar untuk digodam, diubah atau dihapuskan. Inilah ciri-ciri yang menjadikannya ideal dalam protokol anti-rasuah.

Mengundi

Pengundian adalah inti dari masyarakat barat, dan walaupun merupakan komponen utama dalam demokrasi, menjaga pemilihan tetap adil tidak semestinya mudah (atau mungkin). Sekarang bayangkan pilihan raya di mana hasilnya segera tersedia. Dalam pilihan raya ini, setiap undian akan ditambahkan ke blockchain dan tidak dapat diubah. Hasilnya akan selamat dan dapat dikesan oleh orang ramai.

Setelah bertahun-tahun pengiraan undi pilihan raya dipersoalkan hasil, pembangun blockchain memutuskan sudah tiba masanya untuk melangkah masuk dan mempermudah prosesnya. The FollowMyVote platform adalah perisian pengundian dalam talian sumber terbuka hingga akhir yang boleh disahkan. Program ini membolehkan pengguna memilih dari keselesaan kediaman mereka sendiri.

Pengguna memuat turun bilik pengundian dalam talian. Setelah dipasang, pengundi menyerahkan maklumat pengenalan mereka dengan selamat untuk pengesahan. Setelah anda mengesahkan bahawa anda adalah siapa yang anda katakan, anda kemudian mendapat akses ke bilik pengundian digital. Selepas anda memberikan suara, data akan ditambahkan ke blockchain tanpa nama. Yang terbaik ialah anda dapat kembali dan mengesahkan undian anda dikira dengan betul pada bila-bila masa.

Kumpulan Blockchain Berfokus pada Rasuah

Senario kes penggunaan untuk protokol anti-rasuah blockchain terus berkembang. Permintaan untuk peningkatan integrasi blockchain telah menyebabkan terciptanya banyak kumpulan blockchain antarabangsa. Salah satu organisasi yang paling penting adalah Blockchain Trust Accelerator.

Pemecut Amanah Blockchain

The Pemecut Amanah Blockchain adalah usaha sama antara The Kumpulan Bitfury, Amerika Baru, dan juga Institut Demokratik Nasional. Kumpulan ini berusaha menangani cabaran sosial dan politik yang dihadapi dunia kita sekarang dengan membiayai program perintis blockchain sosial. Kumpulan ini terdiri daripada penyumbang dana, pakar teknikal, pemimpin masyarakat sivil, penasihat dan usahawan.

Program Anti-Rasuah Blockchain di Seluruh Dunia

Banyak negara sudah menggunakan teknologi blockchain untuk memerangi rasuah. Dari menyelesaikan masalah pendanaan hingga mengejar kontrak pemerintah, program anti-rasuah blockchain mengubah permainan. Berikut adalah beberapa contoh:

Kanada

Pada Januari 2018, Majlis Penyelidikan Nasional Kanada (NRC) bermula berkongsi maklumat mengenai dana dan geran penyelidikan yang berkaitan dengannya Program Bantuan Penyelidikan Industri (NRC IRAP). Data tersebut dikongsi dalam masa nyata berkat penggunaan Ethereum-based Suite Catena Blockchain. Pembangun ingin memberikan ketelusan sepenuhnya kepada orang ramai.

Strategi ini membantu mewujudkan lebih banyak kepercayaan antara pemerintah Kanada dan warganya. Orang Kanada kini mempunyai kemampuan untuk memantau perbelanjaan NRC secara real time menggunakan program ini.

Sepanyol

Sepanyol adalah negara lain yang menderita dengan teruk oleh pegawai-pegawai yang korup. Pada tahun 2017, Sepanyol diperingkat sebagai salah satu negara yang paling korup di EU. Negara itu menyaksikan Perdana Menteri mereka mengundurkan diri pada 1 Jun 2018, setelah pendedahan mengaitkannya dengan skandal rasuah Gürtel.

Skandal itu dibuat antarabangsa tajuk utama dan mengakibatkan sejumlah pegawai politik masuk penjara, banyak undang-undang antikorupsi baru dan pembentukan kedua-dua kumpulan penyelidikan blockchain dan AI. Matlamat kumpulan ini adalah untuk mewujudkan cara yang lebih baik untuk mengesan rasuah yang dibuat kepada pegawai asing.

Dalam satu kebelakangan ini temu ramah, Angel Gurria, Setiausaha Jeneral Organisasi Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi Sepanyol berbicara mengenai pentingnya mengintegrasikan sistem yang lebih telus untuk memerangi rasuah. Sistem ini memantau pembayaran kepada pegawai dan meletakkan maklumat di blockchain awam.

Mexico

Bukan rahsia lagi bahawa Mexico menderita rasuah pemerintah yang meluas. A Transparency International laporan meletakkan Mexico mendahului semua negara Amerika Latin dan Caribbean dari segi rasuah. Seperti yang anda bayangkan, rasuah menjadi perhatian utama rakyat Mexico, yang kebanyakannya bosan dengan amalan-amalan buruk yang dilibatkan oleh pemerintah mereka.

Menyedari keinginan untuk pemerintahan yang kurang korup, ahli politik Mexico menjadi kreatif. Pilihan raya presiden tahun lalu melibatkan ahli politik yang mempunyai kaedah unik dan menarik untuk menangani masalah ini. Salah satu calon presiden negara itu, Ricardo Anaya, 39 tahun, berlari di platform berasaskan blockchain.

Walaupun Anaya tidak memenangi pilihan raya, mesejnya mengenai ketelusan pemerintah sepenuhnya melalui blockchain mendapat banyak suara di seluruh negara. Rancangannya adalah untuk meletakkan semua perbelanjaan kerajaan pada blockchain awam. Dengan cara ini rakyat dapat melihat bagaimana pemerintah mereka membelanjakan wang cukai mereka.

Pencegahan Rasuah Blockchain: Jalan menuju Pemerintahan yang Lebih Baik

Mungkin mustahil untuk menghapuskan korupsi pemerintah sepenuhnya, tetapi teknologi blockchain memberikan alternatif kepada rakyat untuk status quo. Kos persediaan dan keuntungan keselamatan yang rendah menjadikan program anti-rasuah blockchain merupakan langkah bijak bagi mana-mana kerajaan. Anda semestinya akan melihat lebih banyak kes penggunaan anti-rasuah untuk teknologi ini dalam beberapa bulan akan datang ketika program-program ini mulai menunjukkan hasil.