Sekiranya anda ingin menambang mata wang kripto pada tahun 2018, kemungkinan anda perlu mempertimbangkan untuk melabur dalam beberapa perkakasan perlombongan. Scrypt ASIC atau SHA-256 ASIC akan menyediakan pelbagai pilihan untuk melombong duit syiling yang berbeza. Di sini, kita melihat beberapa pilihan untuk perlombongan perkakasan dan duit syiling menggunakan SHA-256 atau Scrypt ASIC pada tahun 2018.

Mengapa Tambang dengan ASIC?

Pada tahun 2018, perlombongan banyak cryptocurrency utama dilakukan terutamanya menggunakan ASIC. Ini berlaku untuk Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, dan sekarang juga Ethereum. Oleh itu, sesiapa sahaja yang melombong duit syiling ini hari ini menggunakan GPU atau CPU cuba bersaing dengan kumpulan perlombongan kolosal. Kumpulan ini semua menggunakan perkakasan ASIC yang disesuaikan secara khusus untuk menyelesaikan teka-teki kriptografi yang dihasilkan oleh algoritma perlombongan. Jadi, menentang mereka menggunakan GPU adalah seperti menyerang di O.K. Corral bersenjatakan pistol air.

Memang benar bahawa terdapat beberapa pengecualian di sini. Monero adalah salah satu contoh duit syiling yang menukar algoritma perlombongannya secara berkala dalam usaha untuk tetap tahan terhadap ASIC. Tetapi jika anda ingin melombong Bitcoin, Litecoin atau banyak altcoin lain pada tahun 2018, maka anda bergantung pada perkakasan seperti SHA-256 atau Scrypt ASIC untuk menyelesaikan tugas tersebut.

Perlombongan

Perlombongan bukan seperti dulu, pada waktu yang sama. (Sumber gambar: Pixabay)

Apakah Perbezaan Antara Perlombongan dengan Scrypt ASIC vs SHA-256?

Bitcoin menggunakan algoritma SHA-256 untuk membuat hash yang mewakili data yang disimpan dalam blok pada blockchain. SHA-256 kompleks untuk dijalankan, yang bermaksud ia sangat tepat dan selamat tetapi juga perlahan. Inilah sebabnya mengapa diperlukan sepuluh minit untuk menghasilkan setiap blok pada blockchain Bitcoin.

Perlombongan menggunakan SHA-256 memerlukan kadar hash yang sangat tinggi, dalam julat gigahash sesaat (gH / s). Kerana kadar hash yang tinggi, pelombong dengan cepat menyedari bahawa perkakasan khusus menawarkan penyelesaian yang lebih baik untuk melombong Bitcoin daripada GPU, kerana ia dapat menambang pada kadar hash yang jauh lebih tinggi. Menjelang 2011, pelombong mulai beralih ke perkakasan yang dapat disesuaikan, yang disebut Field Programmable Gate Arrays (FPGA), sebagai cara menyalurkan lebih banyak kuasa pengkomputeran ke dalam perlombongan.

Dulu ASIC pertama membuat kemunculan sulung pada tahun 2013, perlombongan menjadi usaha industri, dan pada tahun 2014, jelas bahawa penggunaan ASIC akan menguasai masa depan perlombongan Bitcoin.

Rintangan Sia-sia

Pasukan Litecoin pada mulanya memperkenalkan algoritma Scrypt ketika dilancarkan pada tahun 2011. Pada masa itu, ia dianggap tahan terhadap perkakasan perlombongan yang lebih baru yang digunakan untuk perlombongan Bitcoin. Scrypt adalah algoritma yang kurang kompleks dan tidak memerlukan kadar hash yang tinggi seperti SHA-256. Masa blok untuk Litecoin hanya dua setengah minit.

Walau bagaimanapun, Scrypt lebih intensif memori daripada SHA-256. Perkakasan yang tersedia pada masa permulaan Litecoin tidak dapat menambang Scrypt. Walaupun ASIC muncul pada tahun 2013, mereka disesuaikan untuk SHA-256. Oleh itu, untuk sementara waktu, perlombongan GPU Litecoin menjadi yang tertinggi.

Itu hanya masalah masa. Pada tahun 2014, ZeusMiner melancarkan Scrypt ASIC pertama. Pada masa ini, pasaran untuk perkakasan SHA256 dan Scrypt ASIC dikuasai oleh perlombongan monolit Bitmain.

Perkakasan Perlombongan

Perkakasan Bitmain Antminer dengan cepat meningkat menjadi yang terbaik di pasaran sekarang. Walaupun ada pilihan lain, Bitmain kini menguasai pasaran, dan pengeluar ASIC yang lebih kecil berjuang untuk bersaing.

Bitmain Antminers SHA-256

Pilihan perkakasan Antminer SHA-256 dari Bitmain

Bitmain mengeluarkan kedua-dua perkakasan SHA-256 dan Scrypt ASIC. Model mana yang anda mahukan bergantung pada sejumlah faktor, termasuk anggaran anda untuk pelaburan perkakasan awal, kadar hash yang diingini, dan penggunaan kuasa. Untuk mendapatkan idea mengenai keuntungan dan pertukaran, gunakan a kalkulator.

Melombong Duit Syiling Menggunakan SHA-256 ASIC

Beberapa pilihan untuk melombong syiling dengan SHA-256 ASIC adalah:

 • Bitcoin
 • Tunai Bitcoin
 • Peercoin
 • Namecoin
 • Wang Tunai Litecoin
 • Unobtanium

Melombong Duit Syiling Menggunakan Scrypt ASIC

Beberapa kemungkinan untuk melombong syiling dengan Scrypt ASIC adalah:

 • Litecoin
 • Dogecoin
 • Monacoin
 • Syscoin
 • Melalui Bitcoin

Pada masa penulisan, semua duit syiling di atas masih hidup. Terdapat duit syiling lain untuk dilombong menggunakan SHA-256 dan Scrypt ASIC, namun ia adalah antara altcoin yang lebih kabur. Walaupun perlombongan selalu merupakan usaha yang berpotensi berisiko, melombong altcoin yang tidak diketahui, yang boleh hilang esok, mewujudkan tahap risiko yang jauh lebih tinggi.

Semasa memilih duit syiling mana yang ingin anda lombong, anda harus mempertimbangkan banyak pemboleh ubah. Keuntungan adalah satu, yang boleh anda tentukan menggunakan a kalkulator. Walau bagaimanapun, duit syiling yang berbeza memerlukan perisian yang berbeza untuk dijalankan, sebahagiannya mungkin lebih kompleks untuk dikendalikan daripada yang lain.

Anda perlu memutuskan sama ada untuk menyertai kumpulan perlombongan atau jika anda ingin melombong koin secara solo (yang mungkin hanya merupakan pilihan yang sesuai untuk altcoin yang sangat kecil). Akhirnya, anda juga perlu memastikan bahawa anda telah menyediakan dompet untuk mana-mana syiling yang ingin anda lombong.

Akhirnya

Sesiapa yang mempertimbangkan untuk menceburkan diri dalam perlombongan untuk pertama kalinya pada tahun 2018 harus melakukan kajian serius sebelum melabur dalam perkakasan seperti SHA-256 atau Scrypt ASIC. Terutama dengan nilai pasaran semasa, keuntungan perlombongan menurun, dan mungkin lama sebelum anda melihat pulangan pelaburan.

Perlu juga disebutkan bahawa pengeluar seperti Bitmain akan selalu mengeluarkan versi perkakasan ASIC yang ditingkatkan. Ini bermakna perlombongan mungkin memerlukan pelaburan berterusan untuk terus berdaya saing. Sekiranya anda ingin menceburkan diri dalam perlombongan, pastikan anda telah menyelesaikan semua kerja rumah anda dan mata anda terbuka terhadap risiko.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me