Adegan Perlombongan Cryptocurrency di Kanada

China. Apabila kebanyakan orang berfikir tentang perlombongan cryptocurrency, pemikiran mereka beralih ke pusat ekonomi dengan sekitar 60 peratus kuasa hash dunia. Itu kerana mereka telah membuktikan diri mereka sangat produktif dalam membuat sesuatu. Dan Bitcoin tidak terkecuali.

Rumah bagi beberapa syarikat perlombongan cryptocurrency terbesar, termasuk BW, BTCC, dan F2Pool, gergasi Asia memimpin jalan di ruang angkasa. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa bidang kuasa lain tidak mula memandang serius perlombongan cryptocurrency. Dan masih ada banyak ruang untuk masuk ke tempat kejadian. Kanada adalah salah satu daripada banyak negara yang mengambil kesempatan.

Perlombongan Cryptocurrency di Kanada

Sumber Kemudahan Perlombongan Cryptocurrency: HiperBlock

Apa Yang Anda Perlu untuk Perlombongan Cryptocurrency?

Kuasa. Dan muatan baldi daripadanya. Oleh itu, jika anda sudah sukar membayar bil elektrik anda pada akhir bulan, perlombongan bukan untuk anda. Perlombongan cryptocurrency biasanya meminjamkan diri ke tempat-tempat dengan kuasa murah, seperti China dan Eropah Timur. Sebenarnya, Georgia, rumah bagi BitFury, adalah negara kedua paling aktif di ruang perlombongan Bitcoin.

Namun, ketika kita melangkah ke masa depan, dan cryptocurrency mula memasuki hati nurani arus perdana, terus membakar sumber daya dunia tidak akan memotongnya. Agar pengangkatan meluas berlaku (di luar penyingkiran penipuan dan meningkatkan skalabilitas), perlombongan cryptocurrency perlu lestari dari persekitaran.

Dan kerana perlombongan juga menghasilkan banyak haba, iklim yang sejuk menjadikan destinasi yang masuk akal. Iceland, Sweden, dan tempat-tempat lain yang dapat menyerap haba berlebihan dari pelombong terbukti menjadi tempat yang popular. Iceland juga mempunyai banyak tenaga panas bumi, sesuai untuk perlombongan menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui.

Apa yang Berlangsung di Utara Sempadan?

Di utara sempadan, Kanada memandang serius situasi perlombongan cryptocurrency. Quebec, khususnya, selalu terkenal dengan kekuatannya yang murah. Ini telah menyebabkan banyak syarikat yang memfokuskan pembangunan kemudahan di sana. Dan lebih baik daripada itu? Sumber tenaga boleh diperbaharui adalah dalam bentuk tenaga hidro, penting untuk perlombongan lestari.

Syarikat Mata Wang Digital Awam Pertama di Dunia

Syarikat perlombongan Kanada Sarang melakar sejarah ketika mereka tampil di bursa saham Toronto Venture pada September tahun lalu. Mereka melancarkan aset ke pasar awam untuk memberi mereka pendedahan mengenai ruang mata wang digital.

Bermitra dengan Genesis Mining (salah satu syarikat perlombongan cryptocurrency terbesar di dunia), mereka menyaksikan kenaikan harga saham dengan serta-merta sebanyak 220 peratus.

Saham terus meningkat dari $ 1 hingga lebih dari $ 6 dalam tempoh dari Oktober hingga Disember. Ini menimbulkan minat terhadap syarikat awam baru yang menumpukan pada perlombongan cryptocurrency di Kanada. Sejak itu, Pondok 8 didedahkan kepada umum, Crypto Global disiarkan secara terbuka, dan sejumlah tawaran lain sedang dalam proses.

Tenaga Hidro

Hydro-Quebec mempunyai banyak kuasa hijau dan boleh diperbaharui dengan harga rendah. Ini menjadikannya semestinya menarik untuk perlombongan cryptocurrency kerana syarikat (terutama syarikat awam) mesti bertindak secara bertanggungjawab dalam pemilihan kuasa mereka.

“Anda mesti mendedahkan hampir semua perkara mengenai perniagaan anda semasa anda terbuka,” kata Cole Diamond, Ketua Pegawai Eksekutif Coinsquare pertukaran cryptocurrency Kanada. “Terdapat banyak keprihatinan mengenai kekuatan yang diperlukan untuk perlombongan cryptocurrency dan kesannya terhadap alam sekitar, syarikat harus mencari sumber yang mampan.”

Tenaga Hidro

Coinsquare memasukkan jari kaki ke dalam perlombongan cryptocurrency di Kanada, bekerjasama dengan kemudahan perlombongan dan syarikat MaaS (Mining as a Service) Blok Hiper. Sebenarnya, daripada jari kaki, anda mungkin boleh mengatakan bahawa mereka sudah hampir sampai sekarang.

Georgia dan China mungkin mendominasi ruang perlombongan, tetapi Kanada mula muncul sebagai pemain terkemuka. “Kanada adalah negara yang sangat besar dengan tidak banyak orang,” kata Diamond, “kita memiliki kekuatan yang akan sia-sia jika kita tidak menggunakannya.”

Persekitaran Politik yang Stabil

Perlombongan di Georgia dan China mungkin masih lebih murah daripada Quebec, tetapi kestabilan politik adalah ciri penjualan utama Kanada. Banyak orang tertarik dengan kestabilan relatif yang disediakan oleh Kanada, terutama dengan peraturan yang tidak menentu di pasaran.

Persekitaran mesra kripto Kanada menjadikannya pertaruhan yang lebih selamat daripada negara-negara seperti China dan bahagian Eropah Timur, di mana bank enggan berurusan dengan pertukaran cryptocurrency (atau diperintahkan untuk tidak melakukannya).

Tetapi Bukan Semua Pelayaran Dataran

Sama seperti semua perkara ketika datang ke ruang crypto, perlombongan cryptocurrency telah terjejas oleh pasaran bear. Setelah Hut 8 dan syarikat-syarikat lain dibuka, tidak banyak yang melaburkan wang di pelombong dan kemudahan yang merosakkan brek.

Minat di kawasan perlombongan tinggi. Orang melihat betapa menguntungkannya, dan kemudian stok Hive turun hingga di bawah satu dolar dan pasaran perlombongan berhenti.

Syarikat perlombongan Kanada mendapat pukulan lebih jauh oleh Hydro-Quebec membekukan permintaan berlebihan untuk perlombongan cryptocurrency. Untuk memastikan kekuatan yang cukup untuk provinsi ini selama musim dingin, pemerintah akan menyusun kerangka baru untuk penggunaan elektrik jenis ini. Ini dapat menyaksikan kenaikan harga atau penurunan bekalan.

“Ada sumber lain dari tenaga yang murah di Kanada,” kata Diamond, “Orang mencari kuasa di Alberta dan BC [British Columbia]. Tentunya, ada beberapa cabaran jangka pendek, tetapi kami panjang dan kami yakin, dan kami sangat gembira dengan apa yang sedang kami bangun. “

Oleh kerana harga Bitcoin melingkari bahagian bawah tong dan beruang menolak untuk memberi alasan, perkembangan di ruang perlombongan cryptocurrency Kanada mungkin lebih perlahan daripada yang diharapkan. Tetapi infrastruktur ada, pelaburan ada. Dan cuaca pasti sejuk. Nampaknya jiran utara kita sedang menunggu lembu lembu seterusnya dengan lebih banyak jangkaan daripada kebanyakan.