Dengan semua spekulasi dan kegelisahan mengenai pematuhan ICO, sangat menarik untuk mendengar bahawa mekanisme penggalangan dana ini juga memberi pinjaman kepada syarikat luar rantai. Peraturan, seperti yang kita semua tahu, adalah perdebatan yang hangat diperdebatkan. Walaupun badan-badan yang mengatur di banyak dunia menyeret tumit mereka, yang pintar kini memegang ICO yang sah. Dan di Jerman, itu adalah syarikat blockchain dan off-chain.

Tidak Ada Perkara Seperti ICO Undang-undang

Sebelum anda mula memprotes, mari kita perbaiki. Sebenarnya tidak ada perkara seperti ICO yang sah. Di AS, untuk mengadakan penawaran yang sesuai, kadang-kadang disebut Penawaran Token Keselamatan (STO), sebuah syarikat dapat menggunakan undang-undang pengecualian sekuriti yang ada. Mereka terhad, mahal, memakan masa, dan tidak ideal. Tetapi itulah yang terbaik buat masa ini.

Walau bagaimanapun, di negara-negara seperti Jerman atau Switzerland, terdapat garis panduan yang lebih fleksibel. Ini menjadikan padang rumput lebih hijau bagi banyak syarikat kripto yang keliru atau bimbang dengan kekurangan dasar yang jelas di rumah. Mereka dapat mengadakan ICO yang sah (tawaran token yang mematuhi peraturan tempatan) dan memulakan perniagaan mereka tanpa rasa takut menerima panggilan pengadilan.

Maka dapat difahami bahawa syarikat blockchain dari semua jalur bergerak ke negara-negara seperti Switzerland, bahkan Bitfinex mempertimbangkan kemungkinannya. Tetapi, apa yang menarik bagi syarikat luar rantai untuk mengadakan ICO ketika mereka tidak perlu melibatkan diri dalam web undang-undang yang kusut?

Mengapa Syarikat Luar Rantai Memegang ICO yang Sah?

Akses kepada pengumpulan dana yang telus, selamat, dan cepat dengan kos rendah, untuk permulaan. Pembiayaan VC tradisional biasanya merupakan proses yang panjang dan membosankan. Ia juga boleh menanggung banyak perbelanjaan dan banyak penolakan sebelum mencari penyokong. Dengan ICO, anda hanya mengeluarkan token.

Sekiranya pelabur ingin membelinya mereka boleh; jika anda mahu mengeluarkan lebih banyak, anda boleh. Mengeluarkan token ekuiti dapat memberikan kecairan yang sangat diperlukan kepada syarikat. Dan kemudian mereka dapat menukar token di pasaran sekunder (dijual seperti cryptocurrency). Aset ekuiti persendirian tradisional, sebaliknya, tidak cair menurut definisi.

Neufund

https://neufund.org/

Agnieszka Sarnecka VP Ventures of Neufund platform penggalangan dana ekuiti menjelaskan, “Sering kali, pengasas tidak dapat mengakses nilai yang telah dibuat oleh syarikat mereka. Terlepas dari penilaiannya yang tinggi, dalam banyak kes, pemiliknya masih hidup dengan gaji permulaan. ”

Memegang ICO akan membolehkan pengasas menandakan sebahagian (atau semua) ekuiti syarikat mereka di blockchain tanpa perlu bertemu dengan VC. Dalam apa yang disebut Penawaran Token Ekuiti (ETO), modal syarikat dapat ditunjukkan secara rantai sebagai token.

Neufund adalah platform untuk para pelabur dan pengasas, yang berakar pada kepatuhan. Bekerja secara langsung dengan pemerintah Jerman dan Malta yang menasihati mereka mengenai peraturan, mereka menciptakan Inisiatif Dasar Blockchain dengan rakan kongsi termasuk Kraken, Lisk, dan Delaware.

Tidak ada yang lebih buruk untuk perniagaan daripada ketidakpastian. Dan dalam menghadapi ketidakpastian, organisasi ini proaktif dalam membina kerangka undang-undang dan teknikal di bawah bidang kuasa Jerman untuk membolehkan ICO sepenuhnya sah. Tetapi, bukan hanya untuk syarikat blockchain. Kini syarikat di luar rantaian dapat menambahkan aset mereka juga.

Memberi Tanda Segala-galanya

Bercakap di WangConf, Pengasas bersama dan CEO Bulatan Jeremy Allaire menyatakan bahawa kita berada di awal “tokenisasi segalanya.” Setiap bentuk simpanan aset atau nilai akan menjadi token crypto. Sebilangan besar ucapannya tidak dapat dilihat pada masa depan. Tetapi di Jerman, syarikat tradisional di luar rantai sudah secara sah melakukannya.

Tokenisasi Segala-galanya

Jeremy Allaire bercakap di MoneyConf, Dublin

Kami terbiasa dengan syarikat crypto yang melancarkan beberapa token gila yang dimaksudkan untuk memiliki utiliti ketika satu-satunya utiliti adalah mengumpulkan dana. Kata Sarnecka, “Dalam banyak kes, token sama sekali tidak perlu dan sia-sia kerana tidak menyumbang kepada model perniagaan syarikat, dan juga tidak membawa nilai bagi pemegang token.”

Melalui Neufund, syarikat dan pelabur dari seluruh dunia dapat mengumpul dana atau melabur dengan cara yang sah dan selamat. Ini boleh dilakukan melalui gabungan IPO, ICO, dan pusingan VC tradisional. Semuanya mematuhi sepenuhnya di bawah bidang kuasa Jerman dan syarikat tidak perlu mendaftar di Jerman untuk melakukannya. Sebenarnya, beberapa syarikat rantai pertama Neufund yang mengumpulkan dana dengan cara ini adalah dari India dan Sweden.

Membezakan Jenis Sekuriti

Salah satu kunci untuk membolehkan ICO yang sah (pilihan penggalangan dana yang sesuai) adalah membezakan jenis token yang dijual. Sesiapa sahaja di ruang crypto tahu bahawa perkataan “keselamatan” menimbulkan ketakutan di hati syarikat blockchain. Walau bagaimanapun, di Jerman, perkara-perkara secara halus tetapi penting berbeza.

“Di Jerman, terdapat dua jenis sekuriti,” jelas Sarnecka. “Wertpapiere (saham, Aktien) dan Vermögensanlage (saham, aset pelaburan). Di Neufund, kami telah membuat token ekuiti yang pada pandangan kami memenuhi syarat sebagai aset pelaburan. Perbezaan utama ialah aset pelaburan lebih mudah dikendalikan. Mereka memerlukan prospektus, tetapi dalam bentuk yang lebih ringan daripada wertpapiere. Itu menjadikan mereka lebih sesuai untuk syarikat permulaan dan peringkat awal. “

Sejauh ini, Neufund telah memasuki perusahaan dari luas vertikal yang merangkumi automotif, bioteknologi, fintech dan perbankan. Beberapa syarikat termasuk kereta elektrik Brille24, Next Big Thing, dan Uniti, Sweden.

Ini adalah perniagaan yang sebelumnya tidak dapat mengakses penggalangan dana di blockchain. Semua syarikat dan pelabur diperiksa dan melalui KYC / AML, dan bergantung sepenuhnya kepada pelabur syarikat mana mereka melabur menggunakan antara muka Neufund.

Oleh itu, syarikat teknologi, kemudahan pendidikan, bahkan kedai roti Mom and Pop mungkin dapat memberi token aset mereka dengan berkesan suatu hari nanti. Walaupun, buat masa ini, ICO sah terhad kepada syarikat yang mempunyai saham dan kewangan yang boleh diaudit. Tetapi soalan baru yang harus diajukan adalah bila – bukan apakah – kita akan melihat tokenisasi segalanya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me