Berikut adalah catatan tetamu yang diserahkan oleh ICOBox

Elon Musk tahu bagaimana untuk terus menjadi tajuk utama. Pada tahun 2018 sahaja, Musk menge-tweet jalannya ke Denda $ 20 juta dolar, telah bermain dengan popstar dan terus berjalan ke depan dalam pencariannya yang pelbagai untuk menyelamatkan kemanusiaan.

Tetapi walaupun hampir tidak ada hari yang berlalu tanpa Musk atau salah satu syarikatnya menjadi tajuk utama, satu pergerakan perniagaan yang sangat licin agak tidak disedari – pelancaran Tempahan Tesla Model 3.

Model 3 pesanan pada 180,000 dalam 24 jam. Harga jualan dengan campuran opsyen opsional $ 42k, jadi ~ $ 7.5B dalam sehari. Masa depan kereta elektrik kelihatan cerah!

– Elon Musk (@elonmusk) 1 April 2016

Program tempahan menyebabkan histeria besar-besaran ketika pertama kali diumumkan pada tahun 2016. Pengguna bergegas mendapatkan tempat untuk mendapatkan kenderaan elektrik sporty dengan membayar deposit $ 1,000. Tesla memperoleh lebih dari 200,000 pesanan dalam 24 jam pertama, meningkatkan kira-kira $ 7.5 bilion dengan mengandaikan semua tempahan akhirnya dipenuhi.

Pandemoni praorder berterusan sepanjang program yang lain, dan sementara kelewatan pengeluaran dan kemunduran lain menyebabkan beberapa pelanggan menarik balik tempahan mereka, jumlah keseluruhan telah berakhir 450,000.

Hype Model 3 mendominasi tajuk utama, tetapi kekurangan wang tunai strategi presale pintar pembuat kereta, yang berfungsi sebagai pendahulu yang menyeramkan dengan Penawaran Syiling Permulaan (ICO) yang dilancarkan pada tahun berikutnya, agak tidak diketahui.

Sijil Utiliti?

Sama seperti banyak permulaan blockchain, Tesla mempunyai idea besar dan memerlukan kaedah untuk membiayai. “Membangunkan teknologi canggih sangat mahal, tidak kira sama ada anda pembuat kenderaan elektrik terkenal atau rangkaian buku besar yang diedarkan,” kata Dima Zaitsev, Ketua PR Antarabangsa di ICOBox. “Musk pada dasarnya melakukan apa yang akan dilakukan oleh banyak startup blockchain setahun kemudian – beralih ke pangkalan pelanggan mereka dan melakukan crowdsale secara besar-besaran. Dan itu adalah satu langkah cemerlang! ”

ICO menjual token utiliti. Tesla menjual sijil tempahan.

Premis di sebalik token utiliti adalah bahawa fungsinya melumasi roda gigi sistem blockchain induknya, seperti membeli setem untuk menggunakan sistem pos. Membeli token utiliti menjamin pengguna tahap kefungsian apabila rangkaian blockchain yang sesuai akhirnya disiarkan. Token menukar kepada perkhidmatan atau barang.

Sijil tempahan Tesla pada dasarnya melakukan perkara yang sama. Sijil (ditambah pembayaran tertunggak) ditukar menjadi kereta di kemudian hari.

Dengan mengatur penjualan, kedua-dua syarikat Tesla dan blockchain dapat mengumpulkan wang yang mereka perlukan untuk terus membiayai projek mereka.

Perdagangan Aftermarket

Banyak ICO gagal dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa kerana gagal dalam ujian Howey. Pembeli membeli token dengan harapan mereka akan meningkat nilainya kerana usaha pihak ketiga (permulaan blockchain), menjadikan penjualan token tertakluk kepada undang-undang sekuriti.

Sebilangan besar token ini diperdagangkan untuk diperdagangkan di bursa cryptocurrency (yang berfungsi serupa dengan bursa saham), dan dengan jumlah ICO yang samar-samar yang dilakukan oleh syarikat permulaan yang berusaha membuat wang cepat, sesuatu harus dilakukan untuk mengurangkan kegilaan spekulatif 2017 dan 2018.

Walaupun syarikat yang menjalankan ICO sangat bergantung pada janji perdagangan aftermarket sebagai sebahagian dari tahap penjualan, Tesla cuba mencegah penjualan semula dengan melarang sijil dipindahkan kepada sesiapa sahaja selain ahli keluarga dan membatasi tempahan pada dua per pelanggan. Walaupun begitu, pasaran aftermark muncul di internet dengan perakuan sijil di mana sahaja forum ke eBay.

Tesla di ebay

Sijil tempahan dijual pada harga dua hingga tiga kali ganda dari harga asalnya kerana peminat yang bersemangat berusaha untuk membeli jalan ke barisan hadapan. Tesla tidak melakukan apa-apa untuk menghentikan penjualan dalam talian sehingga penamat program tempahan dan membenarkan sesiapa sahaja membuat pesanan (menukar sijil tempahan menjadi barang pemungut untuk sesiapa sahaja kecuali pelanggan yang tidak sabar).

Tesla di ebay

Proto-ICO

Walaupun preorder dan presales bukanlah perkara baru, program tempahan Tesla dan fenomena ICO mengikuti jalan yang hampir sama – penjualan banyak produk masa depan melalui entiti perwakilan, diikuti dengan pengembangan pasaran aftermarket yang meningkat. Kedua-dua jenis penjualan itu menarik pangkalan pelanggan yang sangat berpecah, dari orang yang tidak berminat dengan produk sebenar hingga spekulator oportunis.

Dengan stagnasi pasaran ICO, startup blockchain dapat mempelajari satu atau dua perkara dari model Musk, terutamanya kemampuan penjualan untuk menarik perhatian besar terhadap produk (Model 3) dan bukannya nilai spekulatif aset. Mania ICO nampaknya sudah berakhir, dan pasaran memerlukan rangkaian dan aplikasi pembunuh, bukan impian tinggi.

Walau bagaimanapun, Tesla menghadapi cabarannya sendiri selepas penjualan. Dengan tidak mengehadkan jumlah tempahan, Tesla dapat mengumpulkan sejumlah besar wang tunai, tetapi jumlah pesanan awal astronomi terbukti terlalu banyak untuk syarikat, sudah bergelut dengan kemunduran pengeluaran. Lebih banyak kelewatan bermaksud tempahan dikembalikan. 450,000 kereta banyak yang perlu dihantar dan nasib Tesla bergantung pada sama ada mereka dapat menepati janji tinggi.

Tesla dan blockchain masih banyak yang dapat dibuktikan pada tahun 2019. Strategi penggalangan dana akan terus berkembang. Oleh kerana pasaran ICO hampir berhenti dan Tesla telah menamatkan program tempahannya, syarikat yang memerlukan dana akan mula meneroka pilihan lain seperti Penawaran Token Keselamatan (STO) untuk mengumpulkan wang tunai pada masa akan datang.

Dima menjelaskan, “STO akan membenarkan syarikat permulaan dan syarikat akses ke kumpulan pelabur yang belum pernah terjadi sebelumnya melalui token keselamatan yang mematuhi undang-undang. Token keselamatan akan menurunkan harga masuk untuk pelaburan dan menyediakan platform yang cekap untuk generasi baru sekuriti. ”

STO yang berjaya memerlukan panduan undang-undang pakar dan rancangan perniagaan yang tepat, tetapi boleh menjadi strategi penggalangan dana yang mampan untuk syarikat seperti Tesla dan syarikat lain dengan idea yang lebih besar daripada dompet mereka.

Walaupun nampaknya pemula Tesla dan blockchain harus mencari cara baru untuk mengumpulkan wang sehingga mereka dapat menyampaikan produk mereka, model tempahan yang digunakan oleh Tesla (dan banyak ICO setahun kemudian) membolehkan mereka membantu mengekalkan modal untuk mengembangkan lagi visi mereka – simpan sedikit gas di dalam tangki, atau lebih tepat lagi, sedikit jus di dalam bateri yang boleh dicas semula.