Zilliqa adalah platform blockchain yang selamat dan berskala untuk mengehoskan aplikasi yang terdesentralisasi dengan beberapa ciri yang menonjol berbanding dengan platform dapp yang lain. Pertama sekali, ia menggunakan sharding untuk memastikan throughput yang sangat tinggi, sekitar dua ratus lebih banyak transaksi sesaat daripada kebanyakan platform semasa.

Kedua, pasukan telah mengembangkan bahasa pengaturcaraan kontrak pintarnya sendiri untuk digunakan di platform Zilliqa. Ia dipanggil Scilla, dan mereka telah merancangnya agar lebih selamat daripada bahasa pengaturcaraan kontrak pintar yang ada, seperti Soliditas, yang sering mempunyai kelemahan membiarkan kontrak pintar terbuka untuk eksploitasi.

Pasukan Zilliqa bersedia melancarkan jaringan utamanya pada suku pertama tahun ini. Kami berpeluang duduk bersama CEO dan Pengasas Bersama Xinshu Dong (XD) dan Ketua Pegawai Pemasaran Yiling Ding (YD) untuk mengetahui semua berita dan perkembangan terkini.

Pasukan Zilliqa Xinshu Dong, CEO dan Yiling Ding, CMO

Xinshu Dong, CEO, dan Yiling Ding, CMO

Pembangun blockchain terus menghadapi masalah skalabiliti. Menurut anda, bagaimana skalabiliti telah mempengaruhi kelangsungan permainan blockchain? Bagaimana permainan membantu mengatasi cabaran skalabiliti?

YD: Gaming adalah industri di mana batasan skalabilitas blockchain hadir dengan jelas dan segera kepada pemaju dan pengguna. Salah satu cara yang pasti untuk mengukur kejayaan permainan adalah dengan popularitinya.

Dengan platform blockchain hari ini sudah berjuang untuk menampung 1,000 pengguna aktif harian (DAU), kerana permainan menjadi lebih berjaya dan pangkalan penggunanya berkembang, kenyataannya adalah mustahil untuk terus menjalankannya di blockchain. Walaupun memindahkan sebahagian besar transaksi permainan di luar rantai adalah kemungkinan, melakukannya hanya mengalahkan tujuan untuk memiliki permainan bertenaga blockchain untuk memulai.

Tantangan skalabilitas ini pasti menyumbang kepada pengalaman pengguna yang buruk (UX) kerana mereka menghalangi permainan yang berterusan – jaringan berusaha untuk menyelesaikan transaksi tepat pada waktunya dan pengguna terpaksa menunggu beberapa minit untuk setiap transaksi.

Walaupun inovasi dan kemajuan teknikal biasanya dirayakan, masalah yang berkaitan dengan kesempurnaan transaksi biasanya tidak dijumpai dalam permainan digital. Pengalaman yang buruk ini akan menyebabkan calon pemain dan pemaju permainan dari permainan blockchain.

Dengan ini, industri permainan memberikan platform blockchain cabaran dan cabaran yang nyata dan khusus untuk ditangani dan, pada waktunya, berpotensi diatasi. Dengan mengembangkan penyelesaian penskalaan yang secara khusus menargetkan masalah seperti transaksi pasar dalam permainan, proyek akan dapat melihat mentalitas “skalabilitas demi skalabilitas” dan mengembangkan penyelesaian yang sebaliknya memperlihatkan bagaimana blockchain dapat meningkatkan projek, platform, dan aplikasi.

Apa pendapat anda mengenai bagaimana aset tidak mudah alih mempengaruhi permainan? Apa maksudnya ini untuk rata-rata pemain permainan, terutamanya apabila kita mendengar tentang kanak-kanak menggodam permainan seperti Fortnite untuk menjual akaun dalam talian?

YD: Terdapat dua faedah utama aset tidak mudah alih – peningkatan keselamatan dan keselamatan dalam pertukaran aset dalam permainan, dan kemampuan untuk benar-benar memelihara dan melindungi mereka.

Sejak sekian lama, komuniti permainan telah mencari cara untuk mengewangkan aset dalam permainan, sehingga terciptanya pasar gelap tidak rasmi di mana pengguna memperdagangkan item, sama ada kulit atau akaun dengan watak peringkat tinggi dalam MMORPG seperti Fortnite. Saluran tidak rasmi ini menimbulkan risiko tinggi kepada pemain yang membeli aset kerana mereka terdedah kepada penipuan dan pencurian maklumat.

Alternatif yang diberi token memberikan lapisan keselamatan tambahan untuk pembeli dan penjual – penjual perlu membuktikan kepemilikan mereka terhadap barang yang ditukarkan, dan ketika transaksi berlaku di platform yang terdesentralisasi, maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi tidak perlu dikongsi.

Token ini juga dicirikan oleh kepemilikan dan kepemilikan yang sebenar, di mana pemain yakin bahawa aset mereka benar-benar milik mereka dan tetap dapat diperdagangkan. Sebaliknya, pemaju yang mengehoskan platform mereka di pelayan terpusat dapat dengan mudah mematikan atau membuat perubahan pada pasar mereka, sehingga pemain kehilangan aset mereka.

Zilliqa menggunakan sharding dan gabungan protokol PoW / pBFT untuk mencapai skalabiliti untuk kelajuan transaksi sehingga hampir 3,000 transaksi sesaat. Bolehkah anda membincangkan kami melalui protokol konsensus anda dan bagaimana ia berfungsi?

XD: Protokol konsensus kami adalah proses empat bahagian yang memanfaatkan PoW dan pBFT sehingga memungkinkan untuk menghasilkan transaksi yang lebih tinggi sambil mengaktifkan keselamatan yang tinggi.

Fasa pertama melibatkan masa lima minit untuk semua nod perlombongan mengemukakan penyelesaian PoW mereka – PoW terhad pada fasa ini di mana pelombong menetapkan identiti mereka, dan juga untuk mencegah serangan Sybil. Selepas itu, subset pertama dari nod perlombongan yang memenuhi syarat kesukaran global tertentu dapat bergabung sebagai Direktori Node atau Shard Nodes.

Setelah pecahan terbentuk, kumpulan-kumpulan ini melakukan beberapa putaran konsensus pBFT, menandatangani kebenaran baru (atau blok transaksi) untuk diserahkan ke jaringan. Nod yang keluar dari blok kemudian akan membahagikan ganjaran blok dengan adil di antara mereka. Dalam satu pusingan PoW, banyak blok dapat ditulis ke rantai, sehingga memproses banyak transaksi secara selari.

Skalabiliti sering diimbangi dengan baik terhadap ketahanan. Bolehkah anda menerangkan bagaimana Zilliqa menjaga keselamatan rangkaian sambil tetap memperoleh faedah dari hasil pantas?

XD: Keselamatan adalah keutamaan utama bagi kami, dan ini mendorong banyak keputusan kami berkaitan dengan protokol konsensus kami dan penciptaan bahasa pengaturcaraan kami, Scilla. Ini juga merupakan faktor utama yang kami pertimbangkan ketika melihat penyelesaian penskalaan.

Oleh itu, walaupun terdapat banyak penyelesaian yang dicadangkan untuk penskalaan blockchain, kami mendapati bahawa sharding adalah penyelesaian on-chain yang boleh digunakan yang membolehkan kami memelihara desentralisasi, skalabilitas, dan keselamatan.

Dengan memilih untuk membuat skala on-chain, pelanggaran dapat berlaku dengan selamat ketika blockchain beroperasi dengan jaminan keselamatan penuh yang disediakan olehnya sendiri. Desentralisasi juga memainkan peranan besar dalam menjaga keamanan, konsensus nod pilihan umum dan rintangan penapisan transaksi pihak ketiga sangat penting untuk menjamin blockchain kami.

Transaksi sesaat

Transaksi sesaat

Bolehkah anda menerangkan sedikit lagi mengapa anda membuat keputusan untuk mengembangkan Scilla, bahasa pengaturcaraan kontrak pintar yang terpisah, dan bukannya menggunakan bahasa pengaturcaraan lain seperti Javascript atau Solidity? Bagaimana Scilla berbeza dengan bahasa-bahasa tersebut?

XD: Ketika kami merancang kontrak pintar, kami membuat keputusan secara sedar untuk mengutamakan keselamatan daripada aspek kontrak pintar yang lain, kerana kami percaya keselamatan sangat penting untuk memajukan penggunaan teknologi kontrak pintar. Walaupun kami mempunyai pilihan untuk bekerja dengan bahasa pengaturcaraan yang sudah ada seperti Solidity dan JavaScript, penilaian teknikal kami mendapati bahawa sangat mencabar untuk mengingatnya kerana sintaks dan tatabahasa yang ada.

Perbezaan utama Scilla dari Solidity dan JavaScript adalah keselamatan dan kemudahan penggunaan yang tinggi – ini adalah asas reka bentuknya. Scilla mempunyai kemampuan untuk secara formal (secara matematis) mengesahkan keselamatan dan kebenaran kontrak pintar yang telah menghilangkan beberapa kelemahan keselamatan umum pada tingkat bahasa, seperti panggilan masuk semula ke kontrak pintar dan over / underflow bilangan bulat.

Kes penggunaan Zilliqa disenaraikan sebagai permainan, iklan digital, dan pembayaran. Mengapa ketiga-tiga kes penggunaan ini secara khusus? Adakah terdapat batasan penggunaan Zilliqa sebagai platform untuk jenis dapps lain, seperti pertukaran?

YD: Oleh kerana Zilliqa adalah platform terbuka dan awam, tidak ada batasan untuk apa yang boleh dibina di blockchain kami. Salah satu kolaborasi kami sekarang adalah dengan BOLT Global, sistem hiburan mudah alih berasaskan blockchain yang tidak sesuai dengan ketiga kategori ini.

Yang dikatakan, permainan, iklan digital, dan pembayaran adalah industri di mana kita melihat keperluan segera untuk penyelesaian blockchain throughput yang tinggi, jadi mereka adalah bidang fokus kita saat ini dari segi perkongsian, penyelidikan, dan pembangunan.

Dalam permainan, kami melihat bahawa skalabilitas telah menjadi hambatan yang jelas untuk permainan blockchain. Sebagai contoh, Etheremon terpaksa memindahkan sebahagian besar permainan mereka di luar rantai kerana Ethereum terlalu sesak dan bayaran transaksi terlalu tinggi, mempengaruhi keseluruhan permainan.

Dalam pengiklanan digital, blockchain membantu mengatasi masalah seperti penipuan iklan dan tayangan yang akan menguntungkan syarikat media, pengiklan, dan pengguna. Di samping itu, platform yang mempunyai daya pengeluaran tinggi diperlukan untuk menyokong sebilangan besar kempen yang berlaku di bursa iklan setiap hari.

Pembayaran juga merupakan kes penggunaan yang jelas kerana memerlukan keselamatan yang tinggi dan throughput yang tinggi untuk menangani jumlah urus niaga yang banyak. Di luar itu, instrumen kewangan seperti token keselamatan dan tawaran token keselamatan juga akan mendapat manfaat daripada platform penerbitan selamat yang sangat mantap yang dapat ditawarkan oleh Zilliqa.

Anda baru-baru ini tersenarai di Coinbase Pro, yang merupakan pencapaian besar dan kemungkinan akan membantu meningkatkan nilai projek. Apa pendapat anda mengenai pernyataan kontroversial Vitalik Buterin bahawa pertukaran terpusat harus “terbakar di neraka”? Sekiranya desentralisasi menjadi matlamat keseluruhan sektor blockchain atau anda fikir ada peranan yang perlu dimainkan untuk agensi berpusat pada masa depan dan jangka panjang?

XD: Mengaktifkan aplikasi yang terdesentralisasi untuk, dan antara, perniagaan dan pengguna adalah objektif utama kami, dan sesungguhnya kekuatan pendorong kami. Pada masa yang sama, kami menyedari bahawa platform terpusat memberikan manfaat pelengkap kepada sistem yang terdesentralisasi sepenuhnya sehubungan dengan prestasi dan kependaman yang bersangkutan.

Tidak lupa juga bahawa keselamatan dan ketahanan blockchain semuanya bergantung pada kelebihannya dalam satu atau lain cara –– ini memberi kesan kepada prestasi tetapi merupakan hasil dari sifat blockchain yang tersebar secara semula jadi.

Zilliqa mempunyai banyak pengiktirafan di Asia sebagai tempat asalnya tetapi mempunyai rancangan untuk pengembangan Eropah –– kami faham bahawa anda telah membuka pejabat London beberapa bulan yang lalu. Apa lagi yang anda rancangkan dari segi pengembangan di luar Asia?

YD: Kami berkembang ke Eropah kerana beberapa sebab tetapi kekuatan pendorong utama adalah komuniti pemaju yang berkembang pesat. Terdapat hotbeds pemaju yang tersebar di seluruh benua seperti Estonia, Bulgaria, dan Romania di mana kami baru-baru ini mengadakan bengkel pemaju.

Kami terus berinteraksi dengan komuniti pemaju di seluruh Eropah dan kawasan tertentu terus menarik minat kami. Sebagai contoh, Perancis terkenal dengan programmer berfungsi yang memberi peluang besar bagi kita untuk memanfaatkan bakat-bakat ini untuk meningkatkan kesedaran dan mendorong penggunaan Scilla, bahasa pengaturcaraan yang berfungsi.

Kami memanfaatkan pangkalan baru kami di London, yang muncul sebagai pemimpin blockchain Eropah dan juga hab kewangan yang lama, dengan menjalin perkongsian pendidikan tempatan untuk mendorong pendidikan blockchain dan kesedaran yang lebih besar mengenai Zilliqa di kalangan pelajar. Salah satu perkongsian tersebut ialah pertandingan Future of Blockchain selama tiga bulan, yang mensasarkan universiti terkemuka di UK seperti Oxford, Cambridge, dan Imperial.

Pelancaran mainnet ditetapkan untuk bulan Januari. Apakah langkah-langkah penting sebelum pelancaran ini? Bagaimana pelombong boleh terlibat dalam perlombongan Zilliqa setelah mainnet hidup?

XD: Baru-baru ini kami melancarkan testnet v3.0 berfungsi penuh kami, dilengkapi dengan semua ciri yang akan ada di mainnet kami. Sebagai testnet pertama yang lengkap di dunia, sepengetahuan kami, untuk melaksanakan rangkaian, urus niaga, dan pelanggaran kontrak pintar, penting bagi pelombong untuk menguji ciri-ciri ini dengan teliti dan ketika mereka terus melakukannya, dapat menambahkan pemeriksaan keselamatan yang diperlukan untuk meningkatkan kestabilan dan keselamatan blockchain kami.

Pengumuman perlombongan awam kami juga membuka blockchain kami kepada komuniti pemaju yang lebih besar, dengan itu memperluas kumpulan pemaju yang menguji ciri rangkaian kami sehingga kami dapat terus melakukan peningkatan menjelang pelancaran kami.

Kami juga sedang dalam proses mengembangkan infrastruktur berskala lebih besar untuk membantu penambang berpindah ke rangkaian kami untuk menambang Zilliqa sebaik sahaja kami melancarkan atau mainnet. Buat masa ini, pelombong boleh merujuk Github kami untuk menyertai perlombongan di testnet kami untuk membantu menguji infrastruktur kami.

Terima kasih atas masa anda dan yang terbaik untuk pelancaran yang akan datang!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me