Temui Tangle, Alternatif Blockchain Crypto

Anda mungkin telah membaca tulisan kami di IOTA. Sekiranya anda mempunyai, hebat! Sekiranya tidak, anda mungkin ingin meliriknya.

Setelah anda berkenalan, maklumat berikut akan lebih masuk akal, dan anda akan melihat mengapa orang begitu teruja dengan IOTA dan, lebih khusus lagi, teknologi kusut yang dijalankan.

Jadi apa yang kusut dan mengapa ia revolusioner untuk kriptosfera?

Mari masuk.

Internet Perkara

Untuk lebih memahami fungsi kusut, lebih baik anda memahami Internet of Things (IoT) sebagai konsep.

IoT adalah rangkaian perkakas dan peranti yang dapat bertukar data melalui sambungan rangkaian, sensor, perisian tertentu, penggerak, dll.. Ideanya adalah bahawa Internet of Things ini merupakan jaringan penyambungan yang membolehkan peranti berkomunikasi antara satu sama lain.

Fikirkan peranti pintar biasa yang mungkin anda temui di rumah anda. Google Home adalah contoh utama. Peranti ini membolehkan anda mengawal media rumah anda, mengakses maklumat peribadi dari akaun Google anda, dan mencari maklumat di internet dengan arahan suara – ini adalah hab teknologi all-in-one yang memudahkan pertukaran data dengan pelbagai peranti.

Internet of Things juga dapat digunakan untuk teknologi perniagaan dan industri, dari perkhidmatan penjagaan kesihatan seperti monitor jantung hingga sejumlah proses mekanis. Pasukan IOTA membina hubungan dengan industri Internet of Things. Kekusutan akan membolehkan peranti ini menukar data dan pembayaran untuk data tersebut dengan cara yang mudah dan selamat.

Grafik IoT

Anda mungkin bertanya pada diri sendiri: tidak bolehkah kita menggunakan blockchain untuk ini? Ya, kami boleh, tetapi kami tidak mahu. Sebabnya, kekusutan itu membolehkan anda menghantar dana tanpa sebarang bayaran. Betul. Ibu bapa anda mungkin telah memberitahu anda bahawa tiada apa-apa dalam hidup yang percuma, tetapi kekusutannya adalah.

Bagaimana ini boleh berlaku? Baiklah, untuk menjawab soalan itu, mari kita lihat perbezaan utama antara teknologi blockchain dan kusut.

Tidak Perlu Penambang

Fungsi kekusutan ini adalah kunci untuk kebolehgunaan tanpa bayaran. Tangle tidak memerlukan penambang untuk mengesahkan urus niaga seperti yang diperlukan blockchain untuk cryptocurrency seperti Bitcoin. Dengan Bitcoin dan seumpamanya, kekuatan pengkomputeran pelombong dan pelbagai kumpulan perlombongan bertanggungjawab untuk menyelesaikan algoritma yang dienkripsi yang membolehkan transaksi dihantar melalui dan direkodkan dalam blockchain. Pelombong-pelombong ini kemudian dibayar bayaran dari jumlah yang ditransaksikan untuk pekerjaan mereka.

bayaran pelombong

Tangle menghilangkan keperluan untuk proses ini sepenuhnya. Sebaliknya, ia menggunakan pengesahan grafik asiklik yang diarahkan untuk menyimpan dan memproses transaksi. Ini berfungsi melalui proses pengesahan intrinsik di mana setiap pengguna bertanggungjawab untuk mengesahkan transaksi pengguna lain. Pada hakikatnya, setiap kali anda menyetujui transaksi yang akan dikirimkan, transaksi tersebut kemudian menggunakan algoritma terpilih untuk memproses dua transaksi yang belum diproses.

Setelah dua transaksi rawak ini disahkan, urus niaga anda akan diserahkan kepada proses dan pengesahan. Melihat sebarang transaksi bertanggungjawab untuk kejayaan orang lain, tidak ada bayaran yang dikenakan kerana tidak ada pihak ketiga yang terlibat.

IOTA tiada yuran

Kelebihan Perasaan Rasa Rasa, Tanpa Miner

Tidak ada penambang yang bermaksud tidak ada yuran transaksi yang bermaksud bahawa kekusutan dapat menampung pembayaran mikro.

Cryptocurrency berasaskan blockchain meletakkan minimum pada jumlah dana yang anda dibenarkan untuk bertransaksi. Logiknya di sini jelas: tidak ada pelombong yang mahu menerima pecahan sesen pun untuk memproses transaksi bernilai beberapa sen. Oleh kerana tidak ada jumlah yang dikirim akan dicukur untuk biaya transaksi, kekeliruan itu membolehkan pengguna mengirim dan menerima pembayaran sebanyak atau sesedikit yang mereka inginkan.

Sistem pengesahan intrinsik Tangle juga memastikan rangkaian yang lebih terdesentralisasi berbanding dengan saudara blockchainnya. Seperti yang telah kita lihat baru-baru ini dengan perang saudara Bitcoin dan Bitcoin Cash, kumpulan perlombongan mega dapat mengancam integriti cryptocurrency yang lebih besar.

Kumpulan perlombongan yang lebih besar ini mungkin mempunyai kekuatan hash langsung secara tidak proporsional dari satu rangkaian Bitcoin (mis., BTC) ke yang lain (mis., BCH). Tetapi di bawah model tangle, setiap individu di rangkaian bertindak sebagai pelombong dengan urus niaga mereka. Setiap orang yang bertransaksi juga mengesahkan, jadi tidak ada yang memiliki kekuatan atau hashpower yang tidak proporsional terhadap pengguna lain di rangkaian. Faset ini juga memperbaiki masalah skalabiliti yang dihadapi oleh Bitcoin dengan pertumbuhan meteorinya; setiap transaksi bertanggungjawab untuk menyetujui dua lagi, jadi semakin banyak anda mengambil bahagian dalam rangkaian, semakin cepat anda mempercepatnya.

kekusutan

Keselamatan yang ditingkatkan

Salah satu titik penjualan utama blockchain adalah keselamatan yang dipertingkatkan untuk pertukaran data sensitif. Keselamatan ini, penyulitan yang kompleks, sememangnya wujud untuk aset kewangan blockchain, cryptocurrency.

Walau bagaimanapun, pengkritik kelemahan blockchain telah berhujah bahawa pengkomputeran kuantum dan penggodaman kuantum secara berkesan dapat menjadikan langkah-langkah keselamatan yang dienkripsi tidak berguna. Walaupun tidak ada komputer kuantum yang pernah dibina dan sains masih dalam tahap teori, ia berpotensi untuk mengancam integriti blockchain secara serius.

Sekali lagi, kekusutan itu berusaha untuk memanfaatkan kekurangan blockchain. Kekusutan ini memberikan peningkatan langkah-langkah keselamatan yang akan melindungi dari kemungkinan serangan pengkomputeran kuantum. Perkembangan IOTA merangkumi analisis yang lebih teliti mengenai protokol keselamatan tangle di whitepaper mereka:

“… algoritma yang digunakan dalam implementasi iota disusun sedemikian rupa sehingga waktu untuk mencari nonce tidak jauh lebih besar daripada waktu yang diperlukan untuk tugas-tugas lain yang diperlukan untuk mengeluarkan transaksi. Bahagian terakhir jauh lebih tahan terhadap pengkomputeran kuantum, dan oleh itu memberikan perlindungan yang lebih kuat terhadap musuh dengan komputer kuantum jika dibandingkan dengan blockchain (Bitcoin). ”

Mengakhiri

Protokol kusut IOTA akhirnya berusaha menyelesaikan ketidakcekapan blockchain dengan berfikir di luar blok. Teknologi ini bercita-cita tinggi dan berpotensi revolusioner, dan beberapa analisis malah berpendapat bahawa ia dapat menyelesaikan masalah cryptocurrency dengan menggantikan protokol blockchain sepenuhnya.

Setakat ini, IOTA adalah satu-satunya cryptoplatform yang mengintegrasikan teknologi Tangle. ParagonCoin merancang untuk menggunakan IOTA dalam infrastrukturnya, tetapi daripada membuat protokol kusut yang terpisah, ia didukung oleh IOTA sendiri.

Sangat mungkin bahawa kekusutan dapat memberikan penyelesaian yang mungkin untuk masalah yang menimpa cryptocurrency berasaskan blockchain. Walau bagaimanapun, IOTA belum menerapkan kekeliruan ke dalam rangkaian Internet of Things, jadi kami belum tahu apakah modus operandi akan berjaya.

Sehingga itu, kami akan melihat apakah bentuk cryptoplatform lain mengikuti jejak IOTA dan mewujudkan jaringan kusut mereka sendiri.