Sektor tenaga mengalami perubahan besar, ketika dunia mulai menyedari kerosakan yang disebabkan oleh bahan bakar fosil. Lebih banyak negara daripada sebelumnya mencari tenaga yang boleh diperbaharui, dan cara untuk mengurangkan pergantungan pada sumber yang terhad seperti minyak. Pada masa yang sama, planet ini sedang mengalami krisis air global, dengan risiko permintaan melebihi penawaran selama beberapa dekad akan datang. Adakah utiliti blockchain jawapannya? Di sini, kami membongkar setiap pasaran utiliti untuk melihat di mana dan bagaimana blockchain membuat perbezaan.

Utiliti Blockchain di Pasaran Tenaga – Elektrik dan Gas

Ramalan pertumbuhan untuk pasaran utiliti blockchain adalah penting. Penyelidikan dan Pasaran baru sahaja ditambah “Blockchain in Energy Markets” untuk penawaran laporannya, yang menganggarkan sektor ini meningkat dengan CAGR 59 peratus yang mengasyikkan menjadi lebih dari $ 3 bilion pada tahun 2024.

Elektrik dan Tenaga Boleh Diperbaharui

Potensi blockchain sebagai pemboleh pasaran tenaga rakan sebaya didokumentasikan dengan baik. Projek seperti Powerledger mewujudkan rangkaian entiti yang terdesentralisasi menjana dan memperdagangkan tenaga mereka sendiri dari sumber yang boleh diperbaharui. Dengan membuka pasaran dengan cara ini, kita dapat melihat pengurangan kos tenaga secara drastik.

Walau bagaimanapun, pendekatan sedemikian datang dengan cabaran infrastruktur yang wujud. Elektrik bergerak melalui wayar dan tiang, jadi untuk pasaran tenaga P2P menjadi kenyataan, keseluruhan sistem memerlukan baik pulih fizikal. Oleh itu, walaupun pasaran tenaga P2P adalah kes penggunaan yang menarik, mungkin beberapa saat sebelum mereka mencapai potensi sepenuhnya.

Sijil Tenaga Boleh Diperbaharui

Terdapat lebih banyak kes penggunaan segera untuk utiliti blockchain. Sijil tenaga boleh diperbaharui (REC) adalah komoditi, yang diperdagangkan secara berasingan dari elektrik. Mereka mengesahkan bahawa pembeli telah membeli tenaga dari sumber yang boleh diperbaharui. Pada masa ini, REC dikeluarkan berdasarkan ramalan dan anggaran semata-mata kerana pada masa ini, tidak ada cara untuk mengesan dengan tepat mana tenaga dalam grid kuasa tertentu yang berasal dari sumber yang boleh diperbaharui.

Panel solar

Blockchain dapat membantu penerbit REC mengetahui bahawa kuasa datang dari panel solar dan bukannya sumber yang tidak boleh diperbaharui. (Kredit gambar: Pixabay)

Sekarang, syarikat menggunakan blockchain untuk membantu mengesan sumbangan tenaga boleh diperbaharui, sehingga REC dapat dikeluarkan berdasarkan maklumat yang tepat. Oleh itu, panel solar atau turbin angin tertentu akan dihubungkan menjadi blockchain. Setiap jam megawatt (MWh) elektrik boleh diperbaharui yang dihasilkannya direkodkan secara tidak tetap pada blockchain dan menerima REC sendiri.

Sepanyol sudah menggunakan blockchain untuk penerbitan REC, dengan penyedia elektrik nasionalnya Iberdrola menggunakan platform blockchain yang disediakan oleh Yayasan Web Tenaga. EWF telah mengembangkan Web Tenaga, platform khusus untuk digunakan oleh industri tenaga. Yayasan ini juga melihat kemungkinan lain di bidang utiliti blockchain.

Yayasan Web Tenaga

Laman web Yayasan Web Tenaga

Minyak dan gas

Proses pengekstrakan mungkin tidak dapat dicapai dengan banyaknya kemunculan utiliti blockchain. Walau bagaimanapun, minyak dan gas diperdagangkan sebagai komoditi, dan kewangan perdagangan merupakan cabaran besar dalam sektor komoditi.

Isu utamanya ialah pada umumnya terdapat pelbagai pihak yang terlibat dalam setiap transaksi, termasuk bank dan broker. Semua pihak harus menyetujui perdagangan, yang melibatkan penerbitan dan pengesahan surat kredit sebelum pemindahan dana dapat dilakukan.

Menggunakan penyelesaian blockchain membolehkan penerbitan surat kredit dan pembiayaan, dengan ketelusan penuh antara pihak yang melakukan perdagangan. Walaupun di lanskap hari ini, penyelesaian boleh memakan masa beberapa hari atau lebih lama, blockchain memungkinkan penyelesaian masa nyata. Ini secara signifikan mengurangkan masa komoditi menghabiskan duduk di pelabuhan, yang pada gilirannya juga memerlukan wang untuk pemiliknya.

Air

Utiliti Blockchain mempunyai aplikasi yang lebih luas di luar sektor tenaga. Walaupun dunia maju cenderung menganggap ketersediaan air sudah biasa, kita berada di tengah-tengah krisis air global.

Menurut Forum Ekonomi Dunia, lebih daripada separuh penduduk dunia – 4.5 bilion orang – kekurangan akses kepada perkhidmatan kebersihan asas. Dan orang-orang di dunia membangun tidak menyangka perkara ini tidak akan mempengaruhi mereka. WEF juga meramalkan jurang 40 peratus dalam penawaran dan permintaan air global pada tahun 2050.

Salah satu cabaran terbesar di sektor air adalah menguruskan bekalan. Sistem air sering bergantung pada infrastruktur yang sudah berusia, yang bocor dan tidak cekap.

Tambahan pula, sebilangan kecil pemain besar yang beroperasi di dalam kotak hitam mengawal banyak bekalan air. Atas sebab ini, kami tidak tahu sama ada air diedarkan secara adil.

Blockchain mempunyai kekuatan untuk membalikkan krisis air dunia. Dengan menggunakan rangkaian sensor IoT yang saling berkaitan, kemungkinan bekalan air dapat diuruskan dengan lebih baik pada tahap mikro atau makro. Merakam data sensor pada blockchain memberikan ketelusan yang jauh melebihi yang tersedia dalam industri air masa kini.

Inilah matlamat projek yang dipanggil Air Blockchain. Ia menyatukan projek blockchain lain termasuk Golem, IOTA, Filecoin, dan Siacoin untuk menguruskan infrastruktur air dunia. Blockchain Water juga akan mengintegrasikan kecerdasan buatan. AI dapat menganalisis simulasi yang berbeza dengan cepat untuk mencuba dan memastikan penggunaan penyelesaian pengurusan air yang optimum.

Air blockchain

Kawasan pengurusan air dalam ruang lingkup platform Blockchain Water

Projek blockchain air lagi ada, dipanggil Rantai air. Walau bagaimanapun, yang satu ini memanfaatkan ciri blockfunding blockchain. Pembiayaan adalah untuk permulaan dan projek yang bertujuan untuk menangani cabaran dalam pengurusan air.

Ringkasan

Tenaga dan air adalah asas bagi kehidupan kita, tetapi keduanya sedang dalam krisis. Sektor tenaga perlu menggunakan sumber tenaga yang boleh diperbaharui dengan lebih baik sekiranya kita ingin mengelakkan perubahan iklim. Apa-apa yang mengancam ketersediaan air membahayakan nyawa manusia.

Blockchain dapat membantu mengurangkan ketaksamaan air dan memastikan bekalan air diuruskan secara lestari dan telus. Ia juga dapat mewujudkan jalan baru untuk menyampaikan dan menelusuri tenaga boleh diperbaharui. Utiliti blockchain masih banyak pada awal penggunaannya, tetapi ada potensi besar di kawasan ini untuk membantu melindungi planet ini untuk generasi akan datang.

Gambar yang dipaparkan adalah Pixabay