Er zijn enkele kritische verschillen tussen Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw, die voortkomen uit het feit dat deze twee cryptocurrencies zich ontwikkelden met zeer verschillende doeleinden in gedachten. Op het eerste gezicht kan het moeilijk zijn om de verschillen tussen deze crypto’s te bepalen, maar als je wat dieper graaft, ontdek je een schril contrast tussen beide. Laten we even de kritieke verschillen tussen deze crypto’s bespreken en hoe ze de Ethereum vs. Bitcoin-mijnprocessen beïnvloeden.

Inzicht in Bitcoin Mining

Bitcoin is een gedecentraliseerd peer-to-peer elektronisch geldsysteem zoals beschreven door Satoshi Nakamoto, de anonieme maker van de cryptocurrency. Het protocol functioneert door een wiskundige vergelijking te gebruiken die blokken toevoegt aan een reeks transacties die bekend staat als een blockchain. Elk blok gebruikt een hash-code van het vorige blok om het nieuw toegevoegde blok van een tijdstempel te voorzien.

Blokken worden elke tien minuten aan de blockchain toegevoegd via miners die tegen elkaar strijden om een ​​wiskundige vergelijking te bedenken (SHA-256) waarvan het antwoord moet beginnen met vier nullen. Het proces vereist uitgebreide computerverwerkingskracht, wat neerkomt op elektrisch gebruik. De eerste mijnwerker die een geschikte oplossing voor de vergelijking ontdekt, ontvangt een beloning van 12 BTC.

Elke miner (node) op de blockchain werkt samen om ervoor te zorgen dat de langste transactieketen de geldige ketting is. Zolang eenenvijftig procent van de knooppunten eerlijk is, blijft de blockchain eerlijk. Het valideren van de keten wordt consensus genoemd. Dit proof-of-work-systeem vormt de kern van het protocol van Bitcoin.

Bitcoin UTXO Blockchain

Bitcoin maakt gebruik van het niet-bestede transactie-outputschema (UTXO) om dubbele uitgaven op het netwerk te voorkomen en de database te volgen. In dit protocol sturen gebruikers geen Bitcoin tijdens hun transactie. In plaats daarvan sturen ze de hash van het vorige blok, digitaal ondertekend, en de openbare sleutel van de nieuwe eigenaar.

In wezen houden Bitcoin-houders niet per se hun Bitcoin vast. In het Bitcoin UTXO blockchain-protocol houden gebruikers de uitvoer op een specifiek aantal tokens, die kunnen worden ondertekend aan een nieuwe eigenaar om de controle over de Bitcoin over te dragen. Als dit verwarrend klinkt, laten we de drie basisregels van dit protocol eens bekijken om een ​​beter begrip te krijgen.

  1. De som van de inputs van elke transactie moet groter zijn dan de som van de outputs.
  2. Alle ingevoerde gegevens waarnaar wordt verwezen, moeten geldig zijn en niet worden weergegeven als uitgegeven.
  3. Elke invoer vereist een handtekening die overeenkomt met de eigenaar van de invoer.

Deze regels houden in dat elke Bitcoin-transactie zowel inputs als outputs moet hebben om te worden voltooid. De enige keer dat dit niet het geval is, is tijdens het maken van een nieuwe Bitcoin tijdens het mijnbouwproces. Deze transactie heeft alleen outputs en staat bekend als de Coinbase transactie.

Bitcoin-mijnbouw moeilijkheid

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin-mining is de afgelopen twee jaar aanzienlijk toegenomen als gevolg van extra hash-kracht op het netwerk. De moeilijkheidsgraad van het Bitcoin-netwerk wordt aangepast om het toegenomen hashvermogen te compenseren om ervoor te zorgen dat bloktijden consistent blijven rond de tien minuten.

In 2015 zagen Bitcoin-mijnwerkers het begin van een aanzienlijk stijgen in netwerk-hash-kracht, voornamelijk vanwege de introductie van Bitmain’s Antminer-lijn. Antminer gebruikte speciaal ontworpen applicatiespecifieke geïntegreerde chips (ASIC) die duizenden keren beter waren in het voltooien van het SHA-256-algoritme dat Bitcoin’s proof-of-work-systeem gebruikt.

Bitcoin Mining Moeilijkheidsgrafiek via Bitcoinity

Bitcoin Mining Moeilijkheidsgrafiek via Bitcoinity

Deze hardware-verbeteringen verhoogden de moeilijkheidsgraad en opstartkosten die nodig zijn om Bitcoin te minen. Je hebt een ASIC-mijnwerker nodig om concurrerend te zijn in de huidige mijnbouwomstandigheden. Je wilt ook lid worden van een mijnbouwpool. Mijnbouwpools benutten uw inspanningen door de rekenkracht van de hele pool te combineren. Het contributieniveau van een mijnwerker bepaalt zijn mijnbeloningen.

Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw begrijpen

Ethereum verschilt in veel opzichten van Bitcoin. Ten eerste is Ethereum een ​​gecentraliseerd softwareplatform. In tegenstelling tot Bitcoin heeft Ethereum een ​​centraal kantoor en een bekende oprichter, Vitalik Buterin. Ethereum ondersteunt een dubbele accountstructuur waarbij zowel privésleutel-, gecontroleerde als contractcode-accounts bestaan, de laatste staat bekend als slimme contracten.

Slimme contracten voeren vooraf bepaalde acties uit na ontvangst van cryptovaluta op het adres van het contract. Ethereum gebruikt de Stevigheid programmeertaal, die zorgt voor eenvoudigere slimme contractintegratie. De slimme contracten van Ethereum helpen het maken van tokens te vergemakkelijken met behulp van de ERC-20- en ERC-721-protocollen.

ERC-20 is het primaire protocol voor het maken van tokens in de crypto-ruimte geworden, terwijl ERC-721 nog steeds wordt geaccepteerd dankzij een toename van de tokenisatie van zowel digitale als real-world assets. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat ERC-20-tokens fungibel zijn.

Hoe werkt Ethereum Mining?

De primaire functies achter het mijnbouwproces van Ethereum zijn dezelfde als die van Bitcoin. Knooppunten strijden tegen elkaar om een ​​wiskundige vergelijking te voltooien. Het knooppunt om het volgende blok aan de blockchain toe te voegen, ontvangt een beloning van ongeveer 3,5 ETH. Elke 14-16 seconden wordt een blok aan de ETH-blockchain bevestigd.

Ethereum maakt gebruik van de ethash mijnbouwalgoritme in plaats van het SHA-256-algoritme dat wordt aangetroffen in het mijnbouwproces van Bitcoin. Beide mijnbouwprocessen gebruiken proof-of-work-systemen. Bijgevolg verbruiken beide crypto’s grote hoeveelheden elektriciteit wanneer ze worden gedolven.

Ethereum Account Based Protocol

Ethereum hanteert een meer simplistische en vertrouwde benadering van het probleem van dubbele uitgaven. Het bijhouden van transacties werkt op dezelfde manier als bij traditionele bankrekeningen. In tegenstelling tot Bitcoin sturen Ethereum-gebruikers hun tokens en niet alleen de kenmerkende hash-invoer. Dit verschil betekent dat elk Ethereum-account informatie en directe waardeoverdrachten ervaart bij elke transactie.

Er zijn een paar redenen waarom Ethereum dit protocol verkoos boven de UTXO blockchain-versie van Bitcoin. Ten eerste zijn op accounts gebaseerde protocollen alleen mogelijk als u over centralisatie beschikt. Het ontwikkelingsteam van Ethereum zorgt ervoor dat wanneer een persoon ETH verzendt, hij het token in zijn portemonnee heeft voordat hij de goedkeuring van een transactieverzoek stuurt.

Deze centralisatie betekent ook dat de ontwikkelaars transacties kunnen annuleren, terugbetalen en terugdraaien als ze daar behoefte aan hebben. Ze lieten dit vermogen al zien tijdens een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO) hack op 17 juni 2016. Bij dit incident hebben ontwikkelaars vijftig miljoen aan gestolen Ethereum terugbetaald door een hard fork te starten, waardoor Ethereum Classic (ETC) en Ethereum (ETH).

Mijnbouw moeilijkheid

Ethereum-mijnwerkers hebben sinds 2016 een verhoogde hash-snelheid ervaren, maar niets kwam zelfs in de buurt van de cijfers van Bitcoin. Ethereum wordt nog steeds gedolven met behulp van grafische verwerkingseenheden (GPU). Hoewel deze apparaten veel krachtiger zijn dan centrale verwerkingseenheden (CPU’s), kunnen ze niet worden vergeleken met de mogelijkheden van ASIC-mijnwerkers.

Ethereum Mining Moeilijkheidsgraad via Bitinfocharts

Ethereum Mining Moeilijkheidsgraad via Bitinfocharts

GPU-miners hebben een aantal duidelijke voor- en nadelen in vergelijking met ASIC-miners. GPU-miners kunnen meerdere cryptocurrencies minen, ongeacht hun hash-algoritme. Voor veel mijnwerkers is deze flexibiliteit van cruciaal belang voor hun mijnbouwstrategie. GPU-mijnwerkers zijn veel goedkoper dan ASIC-mijnbouwinstallaties, maar ze missen prestatiemogelijkheden. Bovendien zijn GPU’s geen zelfstandige apparaten; terwijl ASIC-mijnbouwplatforms meestal alleen een stroomvoorziening nodig hebben.

Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw: veranderingen komen eraan

Ethereum-ontwikkelaars bekend gemaakt dat ze de komende maanden van plan zijn af te stappen van het proof-of-work-systeem en een proof-of-stake-systeem voor mijnbouw in te voeren. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de laatste geen dure hardware of enorme rekenkracht vereist. Gebruikers zetten hun munten in hun portemonnee op de blockchain om een ​​beloning te ontvangen op basis van het aantal munten dat je bezit.

Deze beslissing om over te schakelen naar een proof-of-stake-protocol helpt de centralisatie op de blockchain te verminderen. Vijf mijnbouwpools domineren momenteel de mijnbouwsectoren van Ethereum. Volgens recent rapporten Ethermine, f2pool_2 en ethfans.org zijn verantwoordelijk voor 85 procent van de hash-snelheid van het Ethereum-netwerk.

Ethereum Mining Centralisation Chart via Consensys

Ethereum Mining Centralisation Chart via Consensys

Deze wijzigingen zullen het beloningssysteem voor Ethereum-mijnwerkers hervormen. Ontwikkelaars zijn van plan een hybride systeem te creëren totdat de conversie naar proof-of-stake is voltooid. Deze hybride stelt mijnwerkers in staat om mee te doen aan de veranderingen, aangezien het netwerk deze veranderingen langzaam implementeert.

Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw: vergelijking van de winstgevendheid

Het is moeilijk om een ​​legitieme vergelijking van Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw te maken omdat er zoveel factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Beide cryptocurrencies vereisen een aanzienlijke investering om een ​​mijnbouwoperatie op te starten.

Houd er rekening mee dat Bitcoin veel schaarser is dan Ethereum. Deze schaarste zou in de toekomst kunnen resulteren in aanzienlijke waardestijgingen van Bitcoin. Ethereum dient echter een uniek doel in de crypto-ruimte, en zowel hun ERC-20- als ERC-712-protocollen vormen de ruggengraat van de meeste tokens op de markt. Deze afhankelijkheid zou kunnen leiden tot een scenario waarin Ethereum de komende jaren Bitcoin inhaalt met betrekking tot de totale marktkapitalisatie.

Ethereum versus Bitcoin-mijnbouw – nu weet u het

Nu u de belangrijkste verschillen tussen Ethereum en Bitcoin beter begrijpt, bent u klaar om hardwareprijzen te onderzoeken en uw winstgevendheid te berekenen..