Wat is technische analyse?

Technische analyse is een krachtig evaluatie-instrument dat door elke belegger kan worden gebruikt alvorens een investeringsbeslissing te nemen. Of u nu in Bitcoin, Ethereum of een andere munt handelt, u zou moeten overwegen om deze toe te voegen aan uw investeringsstrategie. Door investeerders gebruikt om momentumsignalen te interpreteren die door de markt worden geproduceerd, helpt technische analyse handelaren bij het voorspellen van de prijsbewegingen van een actief.

Hoewel technische analyse de fundamentele analyse niet kan vervangen, kunnen alle beleggers er veel baat bij hebben om de timing van hun investeringen te verbeteren.

Technische analyse grafiek

Fundamentele versus technische analyse

Voorzichtige beleggers gebruiken een combinatie van fundamentele en technische analyse om weloverwogen beslissingen te nemen. Fundamentele en technische analyse verschillen zowel in de soorten informatie die ze beschouwen als in de algemene lengte van trends die ze voorspellen.

Terwijl fundamentele analyse is gericht op het berekenen van de onderliggende waarde van de munt, technische Analyse maakt zich meestal geen zorgen over de intrinsieke waarde van een munt. In plaats daarvan probeert technische analyse de toekomstige prijsbeweging van een actief te voorspellen, uitsluitend op basis van handelsgegevens uit het verleden en marktsentiment.

Fundamentele analyse is doorgaans nuttiger bij het voorspellen van de langzamere langetermijntrends van een munt. Aan de andere kant is technische analyse meestal nuttiger bij het bepalen van de snelle prijsbewegingen op korte termijn van een muntstuk.

Basisprincipes van technische analyse

Gebaseerd op het principe dat prijsbewegingen op korte termijn niet echt willekeurig zijn, stelt technische analyse dat alle openbaar beschikbare informatie over een activum al in de marktprijs van dat activum moet worden weerspiegeld..

Met andere woorden, technische analyse beweert dat handelsgegevens uit het verleden van een actief een betere indicator zijn van de toekomstige prijsbewegingen op korte termijn van een munt dan de feitelijke intrinsieke waarde van de munt zelf..

Directionele trends

Een trend is een waarneembare directionele afwijking in de prijsbeweging. Tijdens een trend beweegt de prijs van een activum in een bepaalde richting die naar verwachting zal doorzetten. Trends worden doorgaans in drie richtingen ingedeeld: opwaarts, neerwaarts of zijwaarts.

Opwaartse trends worden soms bullish genoemd. Evenzo zijn neerwaartse trends bearish. Deze bijvoeglijke naamwoorden zijn afgeleid van de manier waarop elk dier vecht; een beer veegt meestal met klauwen naar beneden, terwijl een stier meestal met zijn hoorns omhoog duwt.

Bullish versus bearish trends

Technische analyse Origins

Technische analyse werd ontwikkeld door Charles Dow, die in de 19e eeuw vaak over het onderwerp schreef in zijn hoofdartikelen van de Wall Street Journal. Dow’s geschriften begonnen gezamenlijk bekend te worden als Dow Theory.

Hoewel de Dow-theorie in de afgelopen eeuw door verschillende schrijvers is verfijnd, vormen de geschriften van Dow nog steeds de basis van moderne technische analyse. De belangrijkste principes van Dow Theory staan ​​hieronder vermeld:

Dow Theory Main Principes

  1. De marktprijs van een actief houdt al rekening met elke factor die de prijs van het actief kan beïnvloeden.
  2. Prijsbewegingen van een actief zijn niet louter willekeurig. In plaats daarvan hebben prijzen de neiging om in waarneembare patronen en trends te bewegen die zich in de loop van de tijd herhalen.
  3. Volumebeweging bevestigt normaal gesproken trends. Een prijsontwikkeling wordt bevestigd door een toename van het volume; Evenzo wijst een afname van het volume erop dat een trend aan het verzwakken is.
  4. Trends gaan door totdat er een duidelijke ommekeer optreedt. Dow Theory waarschuwt investeerders om primaire prijstrends op de langere termijn niet te verwarren met secundaire correctionele trends op de korte termijn.

Technische analysecategorieën

Technische analyse maakt vaak gebruik van een combinatie van grafiekpatronen, indicatoren en andere statistische handelsinformatie om de toekomstige prijsontwikkeling van een munt te bepalen.

Technische analyse kan worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën grafiekpatronen en indicatoren.

Grafiekpatronen

Grafiekpatronen zijn verschillende formaties die worden gecreëerd door de prijsbewegingen van een effect in de loop van de tijd op een grafiek. Er wordt aangenomen dat verschillende grafiekpatronen worden herhaald vanwege de psychologie van de markt en de belegger.

Definities van handelspatronen kunnen nogal subjectief zijn, aangezien verschillende handelaren verschillende meningen kunnen hebben over wat specifiek een herkenbaar patroon is. Het is ook belangrijk op te merken dat sommige diagrampatronen nauwkeuriger zijn dan andere.

Aangezien geen enkel diagrampatroon volkomen nauwkeurig is, moet een belegger deze gebruiken in combinatie met andere technische indicatoren om de statistische fout van voorspellingen te verminderen.

Grafiekpatronen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën van voortzettingspatronen en omkeringspatronen.

Vervolggrafiekpatronen

Vervolgpatronen geven aan dat de primaire trend zich waarschijnlijk zal voortzetten nadat het patroon is voltooid. Als een activum zich bijvoorbeeld momenteel midden in een opwaartse trend bevindt, zou een voortzetting van het handelspatroon erop duiden dat de opwaartse beweging zich waarschijnlijk zal voortzetten na voltooiing van het patroon..

Gemeenschappelijke patronen van vervolgdiagrammen

  • Driehoeken
  • Vlaggen
  • Wimpels
  • Rechthoeken

Setcoins Bullish rechthoek

Omkeerpatronen

Omkeerpatronen geven aan dat de primaire trend waarschijnlijk zal omkeren nadat het patroon is voltooid. Als een activum zich bijvoorbeeld midden in een neerwaartse trend bevindt, zou een omkeringspatroon het waarschijnlijke einde van de primaire neerwaartse trend aangeven en het begin van een algehele opwaartse trend na voltooiing van het patroon..

Veelvoorkomende patronen van omkeringsgrafieken

  • Hoofd en schouders
  • Inverse hoofd en schouders
  • Dubbele bovenkant
  • Dubbele bodem

Setcoins Double Bottom Pattern

Indicatoren

Indicatoren zijn wiskundige berekeningen die normaal gesproken gebaseerd zijn op de prijs of het volume van een actief die door beleggers worden gebruikt om toekomstige prijsbewegingen van het actief te voorspellen.

Soorten indicatoren

Het meest voorkomende type indicator wordt een oscillator genoemd. Oscillatoren zijn begrensd binnen een vast nummerbereik, meestal 0 tot 100. Naast oscillatoren zijn sommige indicatoren niet-gebonden.

Indicatoren kunnen hoofdzakelijk worden onderverdeeld in twee categorieën: leading indicatoren en achterblijvende indicatoren afhankelijk van wanneer ze signaleren.

Voorlopende indicatoren

Door momentumsignalen te creëren vóór prijsbewegingen, worden voorlopende indicatoren gebruikt door zowel investeerders als handelaren om toekomstige prijsbewegingen van een munt te helpen bepalen.

Voorlopende indicatoren zijn het nuttigst tijdens periodes van zijwaartse trends of periodes zonder trend. Ze helpen traders bij het bepalen van momenten waarop de prijs van een activum meestal zal breken of breken in een nieuwe trend.

Twee van de meest gebruikte voorlopende indicatoren zijn de Relative Strength Index (RSI) en Stochastics Oscillator.

Relatieve sterkte-index (RSI)

RSI, variërend van 0 tot 100, is een momentumindicator die de omvang van recente winsten en verliezen over een bepaalde tijd vergelijkt om de prijsverandering van een effect te meten.

De RSI-indicator wordt meestal gebruikt om te identificeren of een effect overbought of oververkocht is. Een waarde van meer dan 70 betekent dat een waardepapier te veel is gekocht, terwijl een waarde van minder dan 30 aangeeft dat een waardepapier te veel is verkocht.

Setcoins relatieve sterkte-index RSI

Stochastische oscillator

De stochastische oscillator is een momentumindicator met twee regels die de slotkoers van een actief vergelijkt met een reeks prijzen gedurende een bepaalde tijdsduur. De stochastische oscillator gebruikt normaal gesproken de laatste 14 dagen aan handelsgegevens om zijn score te berekenen.

Net als bij RSI varieert de stochastische oscillator van 0 tot 100. Metingen van meer dan 80 geven aan dat een effect te veel is gekocht, terwijl metingen onder de 20 aangeven dat een effect te veel is verkocht.

De stochastische oscillator bestaat uit twee lijnen, de% K en de% D. % K meet het momentum van het activum, terwijl% D het driedaagse eenvoudig voortschrijdend gemiddelde van% K meet. Koop- en verkoopsignalen worden gegenereerd wanneer de% K-lijn de% D-lijn overschrijdt.

Setcoins stochastische oscillator

Achterblijvende indicatoren

Achterblijvende indicatoren komen na een prijsbeweging zoals al heeft plaatsgevonden en fungeren meestal als een bevestigingstool die door beleggers wordt gebruikt om te bepalen of een prijsontwikkeling zal doorzetten of verzwakken. In tegenstelling tot voorlopende indicatoren zijn achterblijvende indicatoren het meest inzichtelijk tijdens perioden van trendmatige prijzen en produceren ze minder daadwerkelijke koop- of verkoopsignalen in vergelijking met voorlopende indicatoren.

Twee van de meest gebruikte achterblijvende indicatoren zijn voortschrijdende gemiddelden en Bollinger-banden.

Voortschrijdende gemiddelden

Bij de technische analyse worden verschillende voortschrijdende gemiddelden gebruikt:

  • Eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA) – Het enkelvoudig voortschrijdend gemiddelde is simpelweg de som van alle afgelopen slotkoersen over een bepaalde periode gedeeld door het aantal dagen in de periode. Een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde over 20 dagen is bijvoorbeeld de som van de laatste 20 slotkoersen van een activum gedeeld door 20.
  • Exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) – Het exponentieel voortschrijdend gemiddelde wordt op dezelfde manier berekend als het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde, maar er wordt meer gewicht gegeven aan recente slotkoersen dan aan eerdere slotkoersen.
  • Moving Average Convergence Divergence (MACD) – De MACD wordt berekend door het 26-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde af te trekken van het 12-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde. MACD geeft de richting van het momentum aan in plaats van de richting van de prijs van een actief. Indien positief, geeft de MACD aan dat het momentum naar boven beweegt; evenzo wanneer negatief, geeft de MACD aan dat het momentum naar beneden beweegt.

Bollinger-banden

Twee standaarddeviaties verwijderd van het eenvoudige voortschrijdend gemiddelde van een effect, Bollinger Bands biedt investeerders verschillende aanwijzingen over de prijsvolatiliteit van een effect.

Aangenomen wordt dat de breedte van de Bollinger Bands de voorspelde volatiliteit van de prijs van een actief beschrijft. Naarmate de Bollinger-banden breder worden, worden periodes van hoge vluchtigheid aangegeven. Aangezien de Bollinger-banden smaller worden, worden perioden van lage vluchtigheid aangegeven.

Bovendien geldt dat hoe meer het eenvoudige voortschrijdend gemiddelde dichter bij de bovenband komt, hoe meer overbought de beveiliging wordt geacht te zijn. Evenzo geldt dat hoe meer het eenvoudige gemiddelde dichter bij de onderband komt, hoe meer oververkocht het effect wordt geacht te zijn.

Bollinger-banden

Gevolgtrekking

Hoewel het geen vervanging is voor fundamentele analyse, is technische analyse een belangrijk evaluatie-instrument dat een investeerder kan helpen bij het bepalen van de timing van een investeringsbeslissing..

In tegenstelling tot fundamentele analyse, houdt technische analyse geen rekening met de intrinsieke waarde van de munt bij het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen. In plaats daarvan hoopt technische analyse prijsmomenten op korte termijn te voorspellen, uitsluitend gebaseerd op handelsgegevens uit het verleden en marktsentiment.