Što je plazma za Ethereum?

Joseph Poon twitter

Joseph Poon Stvoritelj munje

vitalik buterin twitter

Suosnivač Ethereuma

Plazma je okvir za skaliranje procesorske snage Ethereum blockchaina i zamisao Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma i Joseph Poon. Prije ovog projekta, Joseph Poon surađivao je s Thaddeus Dryja za razvoj plazme Bitcoin ekvivalenta Lightninga. Oba su okvira mreže bez povjerenja i višeslojne mreže. Nepouzdan znači da korisnici ne trebaju znati ili vjerovati kolegama da bi izvršili transakciju. Poon i Buterin razvili su plazmu kako bi široj javnosti omogućili decentralizirano tržište da kupuje ne samo tokene i kriptovalute već stvarnu robu i usluge.

Trenutno Ethereum može obraditi približno 15 transakcija u sekundi, u usporedbi sa Bitcoin-ovih 7 transakcija u sekundi. Procesorski kapaciteti obje platforme blijede u usporedbi s Visinom sposobnošću upravljanja 45.000 transakcija u sekundi. Plazma obećava da će Ethereumu omogućiti da poveća svoj procesni kapacitet na tisuće ili potencijalno milijarde transakcija u sekundi.

Grafikon Ethereum koji povećava kapacitet transakcije u plazmi

Kako se povećava broj podređenih blokova koji se granaju od korijenskog Ethereum blockchaina, tako će broj transakcija u sekundi eksponencijalno rasti.

Kako djeluje plazma?

Plazma pruža sigurnost i skalabilnost dopuštajući podružnicama “podređeni” blockchains da se razgranaju od glavnog “nadređenog” blockchaina. Ti podređeni blockchains olakšavaju mikrotransakcije da se obrađuju brže i po nižoj stopi. Blockchain djeca mogu koegzistirati i funkcionirati neovisno od matičnog blockchaina i jedni od drugih.

Blockchain platforme koriste mrežu čvorova za pohranu stanja na računu, ugovora i pohrane. Rudari unakrsno upućuju na ove decentralizirane čvorove kako bi provjerili podudaraju li se blockchain zapisi i ne sadrže pogreške ili prijevare. Ovaj je postupak točan i prilično siguran.

Dijagram plazme bijele knjigePoon, J., & Buterin, V. (2017., 11. kolovoza). Plazma [PDF].

Usko grlo za rudarstvo Ethereum

S ograničenom količinom procesorske snage, velike transakcije mogu iskoristiti većinu Ethereumovog korijenskog blockchaina za pohranu podataka, u osnovi podižući mikro-transakcije s glavne knjige.

Nažalost, oslanjanje na knjigu jednog blockchaina postaje teže jer Ethereum svakodnevno hostira više transakcija. Kako se svaki čvor puni s više transakcija i pohranom podataka, rudari se suočavaju s većim poteškoćama provjera svake transakcije pravovremeno. S vremenom blockchain počinje usko grlo dok provjerava velike transakcije, a mnoge se mikro-transakcije učinkovito pokreću s blockchaina.

Bez mogućnosti praćenja pametnih ugovora i trgovanja na globalnoj razini, kriptovaluta nije idealna za redovite kupnje potrošača. Plazma oslobađa veliku količinu uskog grla iz knjige Ethereuma dopuštajući dječjim blokovima da obrađuju većinu podataka i pohranu unutar mreže.

Blockchain Transaction usko grloVirtualni stroj Ethereum

Pametni ugovori na Ethereum Blockchainu žive u okviru virtualnog stroja Ethereum (EVM), dio kodiranog protokola Ethereum koji upravlja ažuriranjima računa i računanjem. EVM omogućuje pokretanje decentraliziranih aplikacija, sigurno zaštićenih od prijevara, cenzure i smetnji trećih strana unutar svog ugrađenog programskog jezika.

Pametni ugovori su transakcije u kojima se pravila, uvjeti i plaćanja kodiraju u razmjenu između kripto-novčanika korisnika. Plazma koristi EVM pametne ugovore kako bi zaštitila okruženja u kojima se odvijaju “dječji” blockchains, održavajući Ethereumovu točnost i integritet.

Struktura stabla plazme: Blockchains korijena i grana

U Bijeli papir plazme, struktura okvira izgleda poput stabla s različitim razinama grana u hijerarhiji blockchaina. Bijeli se papir odnosi na glavni blok Ethereum kao “korijenski” ili “roditeljski” blockchain. Blok lanci plazme granaju se od “korijena” na blokove lanca drugog i trećeg sloja ili kanale mikro-transakcija.

Okvir stabla plazme

Plazma se grana u hijerarhiju podređenih blokova.

Daljnjom decentralizacijom mreže pametnih ugovora i glavnih knjiga, plazma omogućuje učinkovitije i sigurnije mikrotransakcije. Korisnici mogu izvršavati pametne ugovore unutar podređenih blokova bez potrebe da svaku promjenu stanja računa prijavljuju glavnom Ethereum blockchainu.

Metafora stabla, iako grafički točna, ne objašnjava nijansirani, socijalni i financijski sustav koji omogućava korisnicima da sigurno napuste regulirani blockchain i uđu u privatne, pametne ekosustave razmjene.

Struktura matičnog stabla plazme Ethereum

Plazma omogućuje paralelne, ali odvojene podređene blockchains da se granaju od svakog čvora korijenskog blockchaina Ethereuma, omogućujući gotovo neograničeno proširenje kapaciteta obrade i pohrane podataka.

Unutar podređenog bloka plazme, stranke se moraju oba potpisati za svaku transakciju kako bi međusobno provjerile novo stanje računa prije nego što izvrše zamjenu. Na primjer, mogu sklopiti pametni ugovor koji navodi da vam plaćam paušalno svaki put kad kliknem moj oglasni natpis na vašoj web stranici. Svaka prodaja koju navede vaša web lokacija pokreće dodatnu uplatu provizije. Sredstva se povremeno prenose iz mog novčanika u vaš svaki put kad klik ili prodaja pokrenu kodirani ugovor. Nakon svake razmjene, oboje potvrđujemo stanje na računu u našem podređenom blockchainu.

Razgranati blockchain šalje podatke korijenskom lancu samo ako netko od nas želi provjeriti stanje računa. Ako odlučim ukloniti svoj oglas s vašeg web mjesta, napuštam dječji blockchain pametnog ugovora. Konačno stanje računa može se evidentirati na nadređenom blockchainu, ali ne mora biti.

Sigurnost plazme

Svaki plazemski blokchain može koegzistirati sa svojom poslovnom logikom, uvjetima ugovora i pokretanjem događaja pomoću EVM pametnih ugovora, bez pristupa mrežnom datotečnom sustavu ili drugim procesima. Ti blockchains mogu živjeti unutar vlastitog zaštićenog tržišta, oslanjajući se na roditeljski blockchain kako bi nametnuli poštenu razmjenu.

Sigurnost plazme

Iako dječji blockchains mogu raditi neovisno, korijenski blockchain-ov niz roditeljskih čvorova djeluje kao niz “čuvara” ili izvršitelja koji su dostupni za rješavanje slučajeva prijevara i osporavanja kad god je to potrebno.

Kako dječji blockchains ostaju sigurni?

Slično kao što kvart postoji u okviru veće metroplex infrastrukture, dječji blockchains žive u predgrađima ključnih urbanih središta. Ta predgrađa stvaraju prostor za korisnike pružajući mikrokanele za pametne transakcije ugovora. Potaknuti validatori održavaju sigurnost u svojim manjim zajednicama slično kao i susjedska straža.

Provedba plazme Ethereum

Plazma omogućava Ethereumu da uspostavi nova manja tržišta koja neovisno nadziru sigurnost, ali posjeduju malo snage provedbe. U slučaju prijevare ili hakiranja, podređeni blockchain mora upozoriti roditeljski blockchain da izvrši ispravke u knjizi root-chain-a.

Policija ne promatra vlasnike trgovina dok prodaju robu. Policija ne patrolira okolo kako bi se prijavljivala agentima za promet nekretninama dok posreduju u kupnji kuća. Slično tome, svaki mikrokanal neovisno održava glavne knjige i pametne ugovore bez provjere rudarstva. “Lokalni” validatori potiču se da rade kao čuvari zbog prijevarnog ponašanja unutar svoje neovisne zajednice.

Ako stražari otkriju kriminalca (prijevarno ponašanje ili hakiranje), mogu upozoriti i evakuirati zajednicu iz susjedstva (dječji blockchain). Iako stražari nisu ovlašteni provoditi posljedice, oni mogu slučaj prijaviti policijskoj postaji, koja će zločinca izvesti na sud (roditeljski blockchain).

Provedba plazme Ethereum

Sada, umjesto strukture stabla, zamislite američki sudski sustav. Postoje općinski, državni i vrhovni sud. Unutar plazme, Ethereum je Vrhovni sud. Hijerarhija sudskih sudova ispod nje stvara dobro uravnotežen, siguran sustav.

Struktura sudskog sustava plazma

Jedan od načina za reimiziranje okvira stabla je stupnjeviti sudski sustav, s korijenskim blokom Ethereum kao Vrhovnim sudom.

Korištenje hijerarhije sigurnosti i izvršenja omogućuje ljudima da svakodnevno obavljaju svoje poslovne transakcije učinkovito i relativno sigurno, rezervirajući više službenih i važnijih razmjena za matični blockchain.

Slika značajke plazme Ethereum

Sposobnost plazme da poveća učinkovitost Ethereum mikrotransakcija utire put glavnim potrošačima da koriste blockchain tehnologiju za kupnju robe, bankarstvo, trgovinu i još mnogo toga.

Slike Ray Fontaine

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me